|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Sony RX10
siosio - Pon 18 Lis, 2013 Temat postu: Sony RX10 Chyba jeszcze nie było wątku o tym aparacie....
Kompakt ale: metalowa obudowa, matryca 1 cal znana z RX100 mark 2, obiektyw Ziessa ekw. 24-200 ze stałym światłem f/2.8, zapis filmów 50/60p, dobry wizjer, gorąca stopka. Co myślicie?
Podobno jest świetny nie tylko do zdjęć ale również do filmowania - nawet lepszy od droższych od niego kamer.... Zoom cicho i płynnie chodzi. Tylko, że ma kosztować około 5 tysięcy.... To rzeczywiście niezłe muszą być jego filmy - bo ze względu na jakość zdjęć w aparatach w segmencie kwotowym do 5 tysięcy złotych, to on raczej nie wygra.... Choć z drugiej strony wszystko jest w 1dnym.
hijax_pl - Pon 18 Lis, 2013
siosio napisał/a: | Co myślicie? | Najfajniejsza ostatnia premiera Sony. Gdyby nie to, że... siosio napisał/a: | ma kosztować około 5 tysięcy. |
siosio - Wto 19 Lis, 2013
hijax_pl napisał/a: | ]Najfajniejsza ostatnia premiera Sony. |
Tak ci się A7 nie podoba....?
hijax_pl - Wto 19 Lis, 2013
siosio napisał/a: | Tak ci się A7 nie podoba....? | A dlaczego ma się nie podobać? A7(R) - fajna, RX10 - fajniejsza.
Stopniowanie przymiotników
Chris62 - Czw 21 Lis, 2013 Temat postu: Re: Sony RX10
siosio napisał/a: | Chyba jeszcze nie było wątku o tym aparacie....
Kompakt ale: metalowa obudowa, matryca 1 cal znana z RX100 mark 2, obiektyw Ziessa ekw. 24-200 ze stałym światłem f/2.8, zapis filmów 50/60p, dobry wizjer, gorąca stopka. Co myślicie?
Podobno jest świetny nie tylko do zdjęć ale również do filmowania - nawet lepszy od droższych od niego kamer.... Zoom cicho i płynnie chodzi. Tylko, że ma kosztować około 5 tysięcy.... To rzeczywiście niezłe muszą być jego filmy - bo ze względu na jakość zdjęć w aparatach w segmencie kwotowym do 5 tysięcy złotych, to on raczej nie wygra.... Choć z drugiej strony wszystko jest w 1dnym. |
5 tysi to nie dam ale jak cena będzie akceptowalna chętnie kupię taki cuś bo uwielbiam jasne zoomy a tu 1" umożliwia uzyskanie rozsądnie małej GO i zakres tego szkła jest bardzo uniwersalny.
Dla mnie to będzie świetny sprzęcik na wakacje.
Na ten moment wożę 2 aparaty LX7 + NX10 z 50-200 (75-300) i 30(46)/F2 i całkiem fajnie to się sprawdza no ale 24-200/F2,8 to taki srebrny środek
kocio - Sob 23 Lis, 2013 Temat postu: Re: Sony RX10
Chris62 napisał/a: |
Na ten moment wożę 2 aparaty LX7 + NX10 z 50-200 (75-300) i 30(46)/F2 i całkiem fajnie to się sprawdza no ale 24-200/F2,8 to taki srebrny środek
|
Ja się nie znam za bardzo, ale DPReview twierdzi, że przesłonę też trzeba przeliczać w zależności od wielkości sensora i na oko f/2.8 w RX-10 odpowiada f/4 w APS-C, więc "środek" w tym wypadku chyli się bliżej 50-200 (bo o ile dobrze patrzę ma f/4-5,6, ale na m43 nie umiałbym przeliczyć).
Niemniej jako zadowolony użytkownik RX-100 II pewnie też bym życzliwie patrzył na RX-10 jako na aparat uzupełniający gdyby nie to, że znacznie bardziej od fajnego zooma potrzebuję sprzętu do warunków scenicznych.
hijax_pl - Sob 23 Lis, 2013
kocio napisał/a: | ale DPReview twierdzi, że przesłonę też trzeba przeliczać w zależności od wielkości sensor | Tylko po to by mieć "ekwiwalent" do uzmysłowienia sobie głębi ostrości - to dla osób, które wiedzą z praktyki jaką głębię daja np f/2.8 przy 50 czy 100 mm ogniskowej. kocio napisał/a: | i na oko f/2.8 w RX-10 odpowiada f/4 | No jak już przeliczamy to konsekwentnie - 2.8 * 1.8 = 5.04 czyli nie na oko - f/5 kocio napisał/a: | gdyby nie to, że znacznie bardziej od fajnego zooma potrzebuję sprzętu do warunków scenicznych. | Dzięki obiektywowi RX10 lepiej by się sprawdził od RX100
kocio - Nie 24 Lis, 2013
hijax_pl napisał/a: |
Tylko po to by mieć "ekwiwalent" do uzmysłowienia sobie głębi ostrości - to dla osób, które wiedzą z praktyki jaką głębię daja np f/2.8 przy 50 czy 100 mm ogniskowej.
|
Aha, dzięki - teraz rozumiem.
hijax_pl napisał/a: |
Dzięki obiektywowi RX10 lepiej by się sprawdził od RX100
|
Zależy od konkretnych zastosowań, stałe f/2.8 jest przecież okupione ciemniejszym szerszym końcem, a zakres tele większą wagą i rozmiarami. Ja akurat w większości robię zdjęcia blisko i dzięki temu mogę liczyć nawet na f/1.8, a w pomieszczeniach bez flesza to jest lepsze. Poza tym RX-100 II już mam, w większości bardzo dobrze się sprawdza, no i jest rzeczywiście mały, więc zawsze mam go pod ręką i mniej peszy ludzi ("e, przecież to tylko małpka..."). Szukam tylko uzupełnienia, więc mogę bardziej postawić na jakość - w tym przede wszystkim na większy sensor i większe zbliżenia.
RX-10 byłoby świetne, gdybym chciał tylko jeden, uniwersalny aparat, i gdyby przy tym bardziej mi zależało na jasnych zbliżeniach niż na maksymalnej jasności i skromnych rozmiarach. Akurat mam inne potrzeby, ale czytałem niedawno wywiad z konstruktorem serii RX i podoba mi się ten kierunek myślenia, czyli wyraźne podnoszenie poprzeczki w segmencie kompaktów. Ciekawe kiedy inni producenci dołączą do tej konkurencji.
Chris62 - Wto 26 Lis, 2013 Temat postu: Re: Sony RX10
kocio napisał/a: |
Ja się nie znam za bardzo, ale DPReview twierdzi, że przesłonę też trzeba przeliczać w zależności od wielkości sensora i na oko f/2.8 w RX-10 odpowiada f/4 w APS-C, więc "środek" w tym wypadku chyli się bliżej 50-200 (bo o ile dobrze patrzę ma f/4-5,6, ale na m43 nie umiałbym przeliczyć). |
Jak już chcesz przeliczać to na APS-C bo NX ma APS-C a nie 4/3.
200 /F2,8 pozwala zejść na ISO 400 zamiast 1600 a to czasem dużo.
Generalnie jednak 24 mm i 200 mm w jednym szkle oznacza szybkie przejście z wide do tele bez przepinki szkła kub zmiany aparatu a to czasem bardzo ważne,
kocio napisał/a: |
Niemniej jako zadowolony użytkownik RX-100 II pewnie też bym życzliwie patrzył na RX-10 jako na aparat uzupełniający gdyby nie to, że znacznie bardziej od fajnego zooma potrzebuję sprzętu do warunków scenicznych. |
RX100 jak dla mnie ma kiepskie szkło po prostu za małe na ten sensor i efekty widać już na zdjęciach - rozmemłane wszystko co poza centrum.
Lekkie wydłużenie ogniskowej i ciemnica zmuszająca do podniesienia ISO.
To ja już wolę swojego LX7. na ekw. 28 dysponuje F1,5 a na 90 F2,3.
Poza tym mam do dyspozycji 24 mm.
Generalnie zaletą RX100 jest super kompaktowość to fakt, no ale kiedy to nie jest wymagane to wolałbym RX10 wizjer, ergonomia bez porównania lepsze i przyjemniej pracować. Komapkt to jest dobry na okazję wyjąć pstryknąć kilka foci i schować.
dcs - Sob 21 Gru, 2013
http://www.dxomark.com/Re...e-bridge-camera
[ Dodano: Nie 22 Gru, 2013 07:14 ]
http://www.eoshd.com/cont...eview-sony-rx10
http://www.imaging-resour...iews/sony/rx10/
Rafiki - Pią 27 Gru, 2013
Kilka fotek...
Staaara lustrzanka 10mpix CCD vs RX10
https://www.dropbox.com/s...gulp/OOycPb_UpH
opinia - Czw 23 Sty, 2014
Sam jestem ciekaw czy faktycznie będzie taki dobry czy też jest po prostu przereklamowany, ale postaram się go wypróbować.
Stalin - Czw 30 Paź, 2014
Czy jest ktoś kto posiada RX10 i może udzielić mi kilku odpowiedzi - waham się nad jego zakupem.
Chris62 - Pią 31 Paź, 2014
Obecnie RX10 ma konkurenta Panasonica FZ1000 - zakres 25-400 i lepszy AF.
Poza tym FZ filmuje w 4K i jest tańszy.
Warto porównać.
hijax_pl - Sro 17 Gru, 2014
Do dalszej dyskusj zapraszam do wątku:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=24210
|
|