|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - czas naświetlania z lampą
emalfiro - Pon 18 Lis, 2013 Temat postu: czas naświetlania z lampą Witam
pierwszy post wiec jeśli jest zła kategoria to przepraszam,
moje pytanie dotyczy czasu naświetlania mam canona d700 z 50/1,8 robiąc zdjęcia bez lampy na ustawieniach AV czasy naświetleń oczywiście w pochmurny dzień w pomieszczeniu są ok 20 - 50 max a po włączeniu lampy 6 - 8 - 10 max jednak z lampą spada iso do 400 pytanie jest o podstawy czy użycie lampy nie powinno spowodować skrócenia czasu chodzi o fotografie dzieci wiec sami rozumiecie ze z takimi czasami praktycznie wszystko jest rozmazane.
dziękuję za odpowiedz
jaad75 - Pon 18 Lis, 2013
emalfiro napisał/a: | robiąc zdjęcia bez lampy na ustawieniach AV czasy naświetleń oczywiście w pochmurny dzień w pomieszczeniu są ok 20 - 50 max a po włączeniu lampy 6 - 8 - 10 max | Co to za jednostki? Rozumiem, że masz na myśli czasy 1/20-1/50s i 1/6-1/10s?
Jeśli tamte czasy były przy wyższej czułości, np. 1/50s przy ISO2000 i 1/10s przy ISO400, to ekspozycja zastanego się nie zmieniła, a czułość została zrzucona, by lampa mogła nie przepalić bliskiego planu, przy minimalnej możliwej energii błysku.
emalfiro napisał/a: | pytanie jest o podstawy czy użycie lampy nie powinno spowodować skrócenia czasu chodzi o fotografie dzieci wiec sami rozumiecie ze z takimi czasami praktycznie wszystko jest rozmazane. | W tym wypadku lampa stanowi wypełnienie, a zastane jest światłem dominującym w miksie, wystarczy by lampa stała się głównym i wtedy krótki czas błysku zamrozi ruch, niezależnie od tego jak długi będzie czas naświetlania zastanego. Użyj M i niedoświetlaj zastane o 1-2.5EV, a resztę światła da lampa - to najprostszyy sposób kontroli miksu ekspozycji z lampę TTL.
Wojmistrz - Wto 19 Lis, 2013 Temat postu: Re: czas naświetlania z lampą
emalfiro napisał/a: | mam canona d700 | ... a to dobre
Z jaką lampą tego używasz? Czy to jest lampa z TTL? Jeśli tak to ustaw nie na AV tylko na M, ustaw czas o okolicach synchronizacji (pewnie dla 700D będzie to 1/200s) i przysłonę jaką ci potrzeba. Po to masz TTL by wyliczył ci ilość potrzebnego światła.
Generalnie Canony mają problemy z wyliczeniem czasu przy lampie w trybie AV - bynajmniej ja mam problem na wszystkich 3 puszkach jakich aktualnie używam.
jaad75 - Wto 19 Lis, 2013
Wojmistrz napisał/a: | na M, ustaw czas o okolicach synchronizacji (pewnie dla 700D będzie to 1/200s) i przysłonę jaką ci potrzeba. Po to masz TTL by wyliczył ci ilość potrzebnego światła. | To najczęściej wyeliminuje udział zastanego całkowicie, chyba, że czułość będzie bardzo wysoko. Takie zdjęcia rzadko wyglądają dobrze.
komor - Wto 19 Lis, 2013
Wojmistrz napisał/a: | Generalnie Canony mają problemy z wyliczeniem czasu przy lampie w trybie AV |
To nie Canony mają problemy z wyliczeniem czasu, tylko należy przeczytać instrukcję obsługi. emalfiro, Wojmistrz, zajrzyjcie w instrukcji do opisu Custom Functions, Flash Speed Sync in AV Mode (Tryb AV – czas synchr. błysku). W starszych Canonach był mniejszy wybór: albo na stałe czas X, albo jakieś powolne czasy typu 1/60. Nie wiem jak w 700D, nie chce mi się ściągać instrukcji, ale dla 550D są już trzy opcje:
0 - Auto: automatycznie między 1/200 a 30 s.
1 - 1/200–1/60 auto: nie zejdzie poniżej czasu dłuższego niż 1/60.
2 - 1/200 fixed.
W 400D było mniej możliwości: Auto (od 1/200 do 30 s) oraz 1/200 fixed.
Wojmistrz napisał/a: | M, ustaw czas o okolicach synchronizacji (pewnie dla 700D będzie to 1/200s) i przysłonę jaką ci potrzeba. |
Wtedy wysoce prawdopodobne będzie ciemne, niedoświetlone tło i mocno naświetlony motyw główny.
Wojmistrz - Wto 19 Lis, 2013
Tak, zastane mało już będzie tu miało udziału, ale waląc lampą po suficie, a nie przed siebie, raczej tego problemu już nie będzie.
Usjwo - Wto 19 Lis, 2013
Wojmistrz masz trzy puszki Canona i jeszcze nie wiesz jak dziala lampa w AV
Aparat w M i lampa w TTL to najlatwiejszy sposob zdjec z lampa, ale tak jak napisal Jaad75, w wiekszosci powstanie mniej wiecej "poprawne zdjecie z lampa". a chodzi o to zeby lampa byla niewidoczna na zdjeciu
jaad75 - Wto 19 Lis, 2013
Ujswo napisał/a: | a chodzi o to zeby lampa byla niewidoczna na zdjeciu | To zależy co przez to rozumieć... Ja tam wolę, żeby była widoczna...
cygnus - Sro 20 Lis, 2013
Jeżeli światło zastane jest bardzo kiepskie to użycie błysku wypełniającego nie wchodzi w grę. Błysk wypełniający ma sens wtedy, gdy oświetlenie zastane jest wystarczające ale zbyt kontrastowe, źle zlokalizowane itd.
Przy bardzo słabym oświetleniu naturalnym pozostaje użycie lampy błyskowej i rozproszenie światła w jakiś sposób. Światło odbite, przynajmniej nasadka rozpraszająca, może druga lampa błyskowa.
To jest zupełnie elementarna wiedza, w lepszych instrukcjach już o tym można poczytać i w dosyć podstawowych podręcznikach.
emalfiro - Pon 25 Lis, 2013
dzieki Wszystkim za odpowiedzi mniej lub bardziej zrozumiałe jak dla mnie - rzeczywiście mam Canona 700D z KIT-em + 50 1,8f bez lamy zewnętrznej. Komor - znalazłem w instrukcji opis ten który napisałeś lecz jeśli jest to pierwsza lustrzanka to nie za bardzo rozumiesz do czego te funkcje są.
Mam jeszcze jedno pytanko dotyczące techniki robienia oglądam sobie fotki i są one ciemne tzn nie za ciemne tylko moje wszystkie są jasne z lampą i bez aparat tak cuduje że wyglądają jak bym robił w samo południe lub rozświetlał całą chałupę no i teraz czy to jest problem z ustawieniami pomiaru światła bo chce zrobić coś ala fotka przy kominku bez lampy ale nie na 30 sekund i żeby było naturalnie - czytam te poradniki np robienie zdjęć przy świecach i nic aparat robi swoje prawdopodobnie za dużo mam poustawiane na auto próbowałem z balansem bieli to mi jak nie fioletowe to pomarańczowe twarze wychodzą.
dragossani - Wto 26 Lis, 2013
Zmiana trybu pomiaru np. na centralny ważony z pomiarem na czyjejś twarzy i w razie potrzeby kompensacja ekspozycji w dół.
Andrzej.M. - Wto 26 Lis, 2013
emalfiro napisał/a: | tzn nie za ciemne tylko moje wszystkie są jasne z lampą i bez aparat tak cuduje że wyglądają jak bym robił w samo południe lub rozświetlał całą chałupę no i teraz czy to jest problem z ustawieniami pomiaru światła bo chce zrobić coś ala fotka przy kominku bez lampy ale nie na 30 sekund i żeby było naturalnie |
O rany! A gdzie jakieś znaki przestankowe??? Przecież tego co piszesz, nie można zrozumieć!
Kup książkę o fotografii jakąś , oczywiście po rzetelnym przeczytaniu instrukcji - nie wierzę że nie da się jej zrozumieć. Zapoznaj się z podstawowymi terminami fotograficznymi , porób zdjęcia z ustawieniami tam opisanymi i wtedy tutaj wróć. Fotografia to trochę więcej niż zrobienie bułki z kiełbasą . Jednak, odrobinkę wysiłku na poznanie sprzętu trzeba włożyć.
Powodzenia.
emalfiro - Wto 26 Lis, 2013
Faktycznie masło maślane ale i pora późna. Widzę jednak, że ktoś zrozumiał o co mi chodziło. Dziękuje za podpowiedź z trybem pomiaru - pomiar ustawić na jaśniejszy punkt czy ciemniejszy np. na twarz czy na źródło światła?
w instrukcji jest napisana jakaś funkcja, lecz nie wiem jak to będzie lub ma wyglądać w praktyce to jest problem pyzatym miks funkcji wpływa na zdjęcia.
jaad75 - Wto 26 Lis, 2013
emalfiro, naprawdę przydałby się jakiś kurs podstaw fotografii... To są proste sprawy, które niepotrzebnie komplikujesz zaczynając od dupy strony.
Andrzej.M. - Wto 26 Lis, 2013
Niestety - musisz sam pokombinować - nikt nie wie jakie masz warunki - jak światła mało - to mierzenie tylko wydluży czasy i będziesz miał wszystko rozmyte. najlepiej ustaw 1/60s i przysłonę jaką chcesz użyć i niech aparat da taki błysk jak trzeba. Jak da za słaby - to albo zmniejszasz wartość przysłony , albo dajesz wyższe ISO. Dlaczego 1/60? I wysokie ISO np. 800.
Bo pozwoli wykorzystać odrobinę światła zastanego a czas już powinien dać niezamazane zdjęcie. jak będą "mazy" - to go skróć.
A teraz próbuj i czytaj . Dużo!
emalfiro - Czw 28 Lis, 2013
po waszych poradach na trybie M (który okazał sie bardzo przyjazny, przynajmniej w pomieszczeniach i foceniu z lampą jest ok) zdjęcia wychodzą nie rozmyte i nie prześwietlone tak jak na moje oko. Problem spowodowany był prawdopodobnie ustawieniami lampy i ISO które było automatycznie max 200, co powodowało wydłużenie czasu. Teraz mam małe pytanko co lepiej kupić do robienia zdjęć dziecku w domu ewentualnie na spacerze, obiektyw 85mm 1,8f czy lampę zewnętrzną, odpowiedź jest w miarę prosta, że lampy na dworze nie będę używał, z drugiej strony 85mm 1,8f oddali mnie od dziecka, a wbudowana lampa ma ograniczone możliwości.
jaad75 - Czw 28 Lis, 2013
emalfiro napisał/a: | Teraz mam małe pytanko co lepiej kupić do robienia zdjęć dziecku w domu ewentualnie na spacerze, obiektyw 85mm 1,8f czy lampę zewnętrzną | W domu lampę zewnętrzną (BTW, myślałem, że caly czas mówimy o zewnętrznej ) i coś szerszego jasnego, na spacery może być to 85mm, ale IMHO lepiej Ci się sprawdzi 50-tka.
emalfiro - Czw 28 Lis, 2013
hmm czyli św Mikołaja o co poprosić? 50 mm 1,8 mam, dylemat jest pomiędzy 85mm 1,8 a zewnętrzną lampą i coś czuje, że jest to problem nie rozwiązywalny bo w domu lampa a na dworze szkło. Swoja drogą zewnętrzna lampą można bić po suficie, a wbudowana nawet z dyfuzorem to nie to. W lato było fajnie bo słoneczko doświetlało mi domek i fotki bez lampy wychodziły.
jaad75 - Czw 28 Lis, 2013
emalfiro, więcej swobody zyskasz z zewnętrzną lampą (byle byla z palnikiem zarówno odchylanym, jak i obracanym), zwłaszcza, że bardzo wysokie czułości nie są mocną stroną 700D.
Andrzej.M. - Czw 28 Lis, 2013
Też jestem za lampą.
nienietaktak - Czw 28 Lis, 2013
Lampa
|
|