|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Dokładność ustawienia ostrości
wszystkozajete - Pon 18 Lis, 2013 Temat postu: Dokładność ustawienia ostrości Panowie, potrzebuję pomocy.
Zacznę po pewnego cytatu: "Kto mi powie w ktorym miejscu zostala zlapana ostrosc na zdjeciu robionym jednym i drugim aparatem? Roznica jednego milimetra przy takim obszernym kadrze moze calkowicie zaklamac porownanie."
I w związku z tym moje pytanie- czy ta różnica jednego milimetra wpłynie na zdjęcie? Nadmienię, że nie chodzi tu o makrofotografię, a zdjęcie architektury, konkretnie sporego budynku kadrowanego z odległości kilkunastu metrów.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Usjwo - Pon 18 Lis, 2013
To zalezy gdzie ten milimetr mierzymy.
Jak na odleglosci ostrzenia to oczywiscie nie, jak po obwodzei pierscienia ostrosci lub przesuwu soczewek to juz bardziej.
wszystkozajete - Pon 18 Lis, 2013
Już wyjaśniam- chodziło tylko a autofokus gdyż tam nie było pierścienia ostrości. Mam rozumieć, że ktoś próbował wcisnąć kit z tym milimetrem?
Usjwo - Pon 18 Lis, 2013
moze to chodzilo o milimetr na przesunieciu czujnikow fazowych AF, a to juz jest duzo
Panowie, nie smiejcie się proszę- chodziło o fotkę wykonaną telefonem.
hijax_pl - Pon 18 Lis, 2013
Cytat: | chodziło o fotkę wykonaną telefonem. | To stwierdzenie dyskwalifikuje pytanie o te milimetry.
Czyli podsumowując krótko i treściwie- ściema?
wszystkozajete, możesz zalinkować to porównanie?
to był tylko ten post który zacytowałem. Podlinkować mogę fotkę o której była wyrażana opinia. Oto ona: http://i-cdn.phonearena.c...01-Detail-1.jpg Chodziło o porównanie zdjęcia G2 z S4. Wg pewnej osoby S4 wypadł "gorzej" bo autofocus złapał ostrość na innym punkcie.
Bez urazy Panowie, że zabieram Wam czas takimi porównaniami, ale dla mnie to bardzo istotne.
Z takiej odległości i przy takich matrycach głębia ostrości jest ... duża. Jakość zdjęć jest w dużej mierze wynikiem wpływu dyfrakcji / siły filtra AA / innego poziomu wyostrzania. AF nie ma tu nic do rzeczy, w zasadzie można powiedzieć, że pracuje on w 3 ustawieniach: blisko, niedaleko, nieskończoność.
A oceniając te dwa pierwsze wycinki które zdj jest "gorsze" z technicznego punktu widzenia?
jaad75 - Pią 06 Gru, 2013
sylwia441, poważnie?
|
|