|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Szukam lornetki do obserwacji ptaków.
Tomek82 - Sro 20 Lis, 2013 Temat postu: Szukam lornetki do obserwacji ptaków. Witam.
Mam pytanie jak w temacie. Dodam że mam na oku 5 lornetek które mnie bardzo interesują, oto one:
VIKING NAVILUX 8X32
VIKING NAVILUX 8X42
PUFFIN 8X42
PUFFIN 8X32
AVOCET 8X42
Czy ktoś miał okazję testować jedną z powyższych ? ewentualnie którą wybrać ?
Proszę o pomoc.
kivirovi - Sro 20 Lis, 2013
Nołnejmy z Chin. W Polsce nieznane. W ciemno bym żadnej nie kupił. Jak możesz zobaczyć którąś i masz z czym porównać to można zaryzykować. Bardzo zaryzykować.
Jak obserwujesz? Z lunetą, w lesie czy nad wodą. Ma być mała czy wolisz większą. Jesteś aktywny przy słabym świetle czy raczej w dzień? To pomoże przynajmniej wytypować parametry.
Arek - Sro 20 Lis, 2013
Tomek82, w Polsce będziesz miał problemy ze znalezieniem użytkowników dokładnie tych lornetek, które wymieniłeś. Choć pewnie są one dostępne na naszym rynku, ale pod innymi nazwami. Generalnie w ciemno czegoś takiego bym nie kupował. Rzuć okiem na nasze testy klasy 8x32, 8x42 i 10x42 i może wybierz sobie coś z tej grupy.
Dla lornetek z naszych testów są przynajmniej jakieś konkretne dane.
kimek27 - Sro 20 Lis, 2013
RSPB Puffin to lornetka raczej dla dzieci, zeby je zachecic do obserwacji. W jej cene zawsze wliczona jest dotacja na rspb. Z taka kwota szukaj bym lornetki uzywanej ktora posluzy ci powiedzmy 2 lata zanim nie zmienisz na lepsza badz nie. Musisz okreslic w jakich warunkach bedziesz obserwowal. Mi wczoraj trafila sie okazja na ebay i kupilem stare ale jare 7x42.
Atrix - Sro 20 Lis, 2013
Do ptaszków lepsza by była 10 x lub 12 x 50.
I myślę że Delta Optical Siver była by nie złą propozycją
goornik - Sro 20 Lis, 2013
kimek27 napisał/a: | RSPB Puffin to lornetka raczej dla dzieci, zeby je zachecic do obserwacji. 7x42. |
Chyba ZNIECHĘCIĆ.....
Tomek, odpowiedz sobie na pytanie ile maksymalnie możesz przeznaczyć na lornetkę. Pamiętaj, że jeśli nie masz doświadczenia w optyce, granica między wydaniem pieniędzy a wyrzuceniem pieniędzy jest bardzo płynna....
Kup raz a dobrze, o "cudach" z pierwszego posta lepiej będzie zapomnieć.....
kimek27 - Sro 20 Lis, 2013
Tak, tak zachecic, ostatnio mialem sposobnosc widziec taka lornetke w rozu u dziewczynki. Obserwowala stadko ostrygojadow wraz z babcia ktora miala pelnoletniego zeissa.
kivirovi - Sro 20 Lis, 2013
Nie przesadzajmy. To zapewne sa dobre tanie lornetki. My po prostu ich nie znamy, bo to produkty zamowione w fabryce na rynek lokalny UK. Mozemy sie za to wypowiedziec o markach ogolnoswiatowych, czyli lornetkach jakie znamy. W tej cenie mozesz kupic bardzo fajna (mechanicznie, optycznie i wizualnie) Vixen New Foresta 8x32, bardzo solidna Steiner Wildlife Pro 8x30. Jesli chcesz 42mm to juz bedzie wiekszy koszt: Nikon Monarch 5 lub 7, Olympus EXWPI.
Tomek82 - Czw 21 Lis, 2013
kivirovi napisał/a: | Nołnejmy z Chin. W Polsce nieznane. W ciemno bym żadnej nie kupił. Jak możesz zobaczyć którąś i masz z czym porównać to można zaryzykować. Bardzo zaryzykować.
Jak obserwujesz? Z lunetą, w lesie czy nad wodą. Ma być mała czy wolisz większą. Jesteś aktywny przy słabym świetle czy raczej w dzień? To pomoże przynajmniej wytypować parametry. |
Tak mam możliwość je zobaczyć bo większość z nich można wypożyczać za darmo w rezerwatach RSPB.
Pierwszą moją była chyba PUFFIN 8X32 albo 8x42 oglądałem przez nią największą kolonię Głuptaków w UK i nie miałem zastrzeżeń do niej ale to może dla tego że nigdy nie trzymałem dobrej lornetki w ręce.
Miałem okazję jeszcze wypożyczać RSPB WPG 8,5x42 oraz Viking Navilux 8x42 z obu rówież byłem zadowolony.
Mam lunetę Bresser Zoom spotting scope Spotty 20-60x60 ale jest nie poręczna a i jakość delikatnie obraz nie najlepszy, chcę ją zamienić na lornetkę.
Obserwuję i w lesie i nad wodą w dzień przy dobrym świetle.
Wolałbym mniejszą tak do 600g max. i bardziej kompaktowym rozmiarze.
Mam gdzieś jeszcze taką ruską z pomarańczowymi soczewkami wygląda na 8x50 ale bardziej nadaje się na statyw niż na szyję i spacery.
Arek napisał/a: | Tomek82, w Polsce będziesz miał problemy ze znalezieniem użytkowników dokładnie tych lornetek, które wymieniłeś. Choć pewnie są one dostępne na naszym rynku, ale pod innymi nazwami. Generalnie w ciemno czegoś takiego bym nie kupował. Rzuć okiem na nasze testy klasy 8x32, 8x42 i 10x42 i może wybierz sobie coś z tej grupy.
Dla lornetek z naszych testów są przynajmniej jakieś konkretne dane. |
Wiem że NAVILUX wcześniej była produkowana pod nazwą Navigator.
goornik napisał/a: | Tomek, odpowiedz sobie na pytanie ile maksymalnie możesz przeznaczyć na lornetkę. Pamiętaj, że jeśli nie masz doświadczenia w optyce, granica między wydaniem pieniędzy a wyrzuceniem pieniędzy jest bardzo płynna....
Kup raz a dobrze, o "cudach" z pierwszego posta lepiej będzie zapomnieć.....
|
Taką górną granicą jest 700 - 800zł ale chciałbym za taką cenę już zobaczyć różnicę w obrazie w rzeczywistości między tymi za 300-400zł a nie tylko na wykresach w testach.
A prawda jest taka że nie widzę różnicy w obrazie między taką PUFFIN 8X42 za ok 400zł a taką RSPB WPG 8x32 za prawie 1000zł.
Moze nie jestem aż takim sprzętowym onanistą
Na poczatku napaliłem się na Nikon Travelite EX 8x25 CF ale po przeczytaniu tutaj paru postów o niej skreśliłem ją z listy.
kivirovi napisał/a: | Nie przesadzajmy. To zapewne sa dobre tanie lornetki. My po prostu ich nie znamy, bo to produkty zamowione w fabryce na rynek lokalny UK. Mozemy sie za to wypowiedziec o markach ogolnoswiatowych, czyli lornetkach jakie znamy. W tej cenie mozesz kupic bardzo fajna (mechanicznie, optycznie i wizualnie) Vixen New Foresta 8x32, bardzo solidna Steiner Wildlife Pro 8x30. Jesli chcesz 42mm to juz bedzie wiekszy koszt: Nikon Monarch 5 lub 7, Olympus EXWPI. |
Jedno wiem na pewno. Są lepsze od tych ruskich które można teraz kupić na bazarach
Może jakieś Polskie odpowiedniki doradzicie z "tanich i dobrych" i gdzie można je pomacać, powąchać i polizać bo co patrzę na jakieś "nie dla idiotów.." markety itp. to nic nie mają na stanie tylko wszystko trzeba zamawiać online.
kivirovi - Czw 21 Lis, 2013
Wiesz, różnicę zobaczysz dopiero przy słabym świetle. Jak cie się podobały to je bierz. Bardzo trafionym wyborem w tym przedziale jest VNF 8x32, a skoro obserwujesz w dobrym świetle to i 10x32 można zaryzykować ale nie do ciemnego lasu.
Santre - Czw 21 Lis, 2013
Opticron SR.GA 8x32 i będziesz spokojny. (ostra do bólu)
Absengard - Sob 23 Lis, 2013
Za taka kwotę nabyłem Nikona Prostaffa 7 10x42 i jestem zadowolony. Dośc jasna lornetka, dośc ostra, oczywiscie relatywnie do ceny. Mimo swoich gabarytów lekka. Zdecydowanie mniejsze ryzyko (aniżeli Puffin )
goornik - Sob 23 Lis, 2013
Absengard napisał/a: | Za taka kwotę nabyłem Nikona Prostaffa 7 10x42 i jestem zadowolony. Dośc jasna lornetka, dośc ostra, oczywiscie relatywnie do ceny. Mimo swoich gabarytów lekka. Zdecydowanie mniejsze ryzyko (aniżeli Puffin ) |
słusznie, słusznie.....
kivirovi - Nie 24 Lis, 2013
Ale Tomek widział Puffina a nie widział Prostaffa, nie przesadzajcieProstaff to ciemnica taka jak DO Forest II.
Absengard - Nie 24 Lis, 2013
Chciałem początkowo kupić tego foresta II i zaoszczedzic połowe jednak po wzieciu ich do reki dla mnie roznica w obrazie i jasnosci była. Nie wrzucalbym do jednego worka tych dwoch lornetek. Bliżej forestowi było do sportera ( ale ciut lepiej ) anizeli prostaffa. Ale to moje subiektywne odczucia.
Chomsky - Sro 27 Lis, 2013
Chyba jednak Prostaff przewyższa DOForest II. Mnie się tak wydaje.
Absengard - Sro 27 Lis, 2013
Chomsky napisał/a: | Chyba jednak Prostaff przewyższa DOForest II. Mnie się tak wydaje. |
No ja po obmacaniu obu jestem tego pewien
|
|