forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 70D czy Nikon D7100 czy coś innego tych firm?

quppa - Czw 21 Lis, 2013
Temat postu: Canon 70D czy Nikon D7100 czy coś innego tych firm?
Witam,

Nie chcę się powtarzać itp. Tylko się zastanawiam nad Cano 70D i Nikon D7100. Znalazłem ofertę na allegro Nikona D7100. Prosze o opinię czy się opłaca czy jest coś lepszego.

http://allegro.pl/nikon-d...3695266177.html

Może lepszy jest ten Canon 70D. Generalnie mogę wydać około 5200 zł na aparat z 2 obiektywami, kartą pamięci, torbą i innymi rzeczami jak jest możliowść jak powyżej. Dodam jeszcze, że interesują mnie tylko te 2 firmy. Miałem w ręku oba aparaty i jakoś bardziej pasuje mi Nikon, tylko mam obawy co do niego jak poczytałem wasze opnie i oceny. Również wiem, że obiektywy są istotniejsze niż body i dla tego pytam czy warto pakować tyle kasy w ten zestaw i czy te body jest warte tej ceny? Czy nie lepiej kupić Canon 70D? Dodam, że dopiero chcę zacząć przygodę z lustrzankami i fotografią. Prosże o dość konkretne odpowiedzi.

Pozdrawiam :)

Andrzej.M. - Czw 21 Lis, 2013

Zasadnicze pytanie to: co chcesz fotografować? Jakich obiektywów potrzebujesz?
Nie będę ci proponował żadnych pentaxów K-3 czy k-5 - bo nie chcesz a i tak pewnie nie są dla ciebie. Generalnie Canon ma nadal najsłabszą matrycę . Ale ponoć najszybszy AF.
Stąd powyższe pytania. Ale jak będziesz wiedział jakie chcesz mieć obiektywy - to odpowiesz sobie sam. No i jeszcze jedno - te 5500zł to wbrew pozorom wcale nie jest dużo na dwa obiektywy, a gdzie korpus?

quppa - Czw 21 Lis, 2013

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Zasadnicze pytanie to: co chcesz fotografować? Jakich obiektywów potrzebujesz?

Co chę fotografofać? Jest to ciężkie pytanie, bo genaralnie wszystko. Konkretniej potrzebuję tego sprzętu na wyjazdy wycieczkowe, do fotografowania przyrody. Dokładnie jest mi to ciężko określić jak na razie. Wiem, że to dziwne ale tak jest. Co do obiektywów nie mam określone. To wyjdziew jak kupię aparat i zacznę już dokładniej pracowac ze sprzętem.

No i jeszcze jedno - te 5500zł to wbrew pozorom wcale nie jest dużo na dwa obiektywy, a gdzie korpus?

Z powyższym pytaniem się zgadzam ale na razie chcę kupić dobrą podstawę na początek. Mogę nawet zainwestowa·c w dobry obiektyw, by później było łatwiej. Oczywiście planuję rozbudowę całości zestawy z biegiem czasu.

kozidron - Czw 21 Lis, 2013

Ale ponoć najszybszy AF.

AndrzejM.Makuch, no niemożliwe :twisted:

jaad75 - Czw 21 Lis, 2013

Ale ponoć najszybszy AF.
W LV.
quppa - Czw 21 Lis, 2013

No ok tylko czy ten zestaw co podałem jest wart tej kasy, czy ten aparat jest wart tych pienięczy? Czy jednak lepszy Canon 70D? czy coś jeszcze innego? Bo tak troszkę odchodzimy od teamtu.
Usjwo - Czw 21 Lis, 2013

quppa napisał/a:
No ok tylko czy ten zestaw co podałem jest wart tej kasy, czy ten aparat jest wart tych pienięczy? Czy jednak lepszy Canon 70D? czy coś jeszcze innego? Bo tak troszkę odchodzimy od teamtu.

Nie no spoko, odpowiedzi na temat nie byly merytoryczne, pierwsza odowiedz byla na Twoj post (odpowiedz nie na temat), reszta na drug post...poczekaj

quppa - Czw 21 Lis, 2013

Usjwo, ok czekam :smile: Zależy mi by kupić coś sensownego. Zresztą jak wszystkim co są na etapie kupowania :wink:
jaco88 - Czw 21 Lis, 2013

hmmm... spójrz może przez pryzmat szkieł. Co Ci będzie potrzebne? W jakim systemie jest to sensowniejsze itp.

Generalnie na papierze chyba lepiej wygląda D7100

quppa - Czw 21 Lis, 2013

jaco88, no ok, tylko jestem początkujący i jeszcze aż tak dobrze się nie orientuję w tych parametrach. Przede wszystkim jeszcze się nie orientuję do jakiego rodzaju zdjęć dany obiektyw się nadaje dzięki posiadanym parametrom. Dla tego nie jest to takie proste określić jakie obiektywy są lub będą potrzebne. Ale czy ten podany przeze mnie zestaw ma sens przy tych pieniądzach? Czy ten aparat jest dobry?

Też mi się wydaje, że lepszy D7100. Tylko czy on jest wart tych pieniędzy i czy nie ma czegoś lepszego za podobne pieniądze lub taniej?

W zaawansowanych nowych modelach aps-c zbyt dużego wyboru nie masz 70D, D7100

ale jeżeli twój budżet to ~5500 na całość to może lepiej pomyśleć o 60D albo D7000 (oba można dostać teraz poniżej 2600pln) a resztę przeznaczyć na szkła. Np. Sigmę 17-50 2.8 albo na jakiegoś systemowego spacerzooma.

W C taki zestaw: 60D + 18-135 + 50 1.8 + 70-200L a jak bez tele to może 15-85
co do Nikona to niech ktoś inny się wypowie, nie znam dobrze systemu - mam canona :]

quppa - Czw 21 Lis, 2013

jaco88, dziękuję za odpowiedź i już coś konkretnego. Osobiście zestaw jak najbardziej ciekawy :smile: A oba aparaty (60D i D7000) są lepsze od 70D i D7100?

quppa napisał/a:
A oba aparaty (60D i D7000) są lepsze od 70D i D7100?
60D jest gorsze od 70D, a co do D7000 vs D7100 to kwestia dyskusyjna. Oba są lepsze od 60D i 70D.
quppa - Czw 21 Lis, 2013

jaad75, ok, to co teraz najbardziej opłacalne do zakupienia? D7000 czy D7100? Czy może lepiej kupić ten zestaw jaki polecił jaco88, ? Tutaj przede wszystkim pytam odnośnie tego czy lepiej kupić słabszy aparat a do tego lepsze obiektywy czy odwrotnie na początek. Również pytam który obecnie najbardziej się opłaca względem aktualnej ceny. Oczywiście chciałbym by aparacik na kilka lat wystarczył, bo go tak szybko nie wymieniać.

Teraz chyba jednak najbardziej "opłaca" się D7000, ale to model sprzed trzech lat, więc siłą rzeczy za "chwilę" będzie już mocno przestarzały. Wciąż jednak nie powstała jeszcze jednoznacznie lepsza matryca APS-C, od IMX071 montowanej (między innymi) w D7000.
quppa - Czw 21 Lis, 2013

jaad75, no właśnie chcę uniknąć szybkiej przestarzałości. Więc w takiej sytuacji nie warto kupić D7100? Wiem wiem nie ma takiej matrycy ale chyba jest to sprzęt porównywalny jakościowo z D7000?

quppa napisał/a:
ale chyba jest to sprzęt porównywalny jakościowo z D7000?
Nawet pod wieloma względami lepszy. Nie do końca lepszy jeśli o matrycę chodzi głównie.
quppa - Czw 21 Lis, 2013

jaad75, no szkoda tylko, że niebawem będzie przestarzały :cry: Tak to nie widziałbym problemu w zakupieniu go, a tak muszę zapytać czy na dzień dzisiejszy byłbyś w stanie się na niego zdecydować, czy polecasz szukać czegoś lepszego? Sam do końca nie wiem czy jest sens szukania czegoś lepszego jak nie ma.

quppa napisał/a:
jaad75, no szkoda tylko, że niebawem będzie przestarzały :cry:
Przestarzały, nie przestarzały - wyszedł w 2010, nie jest już od około roku produkowany. Czas nie stoi w miejscu, najdalej za rok wyjdzie kolejny Nikon z tej linii, pewnie znów w kilku espektach lepszy od D7100...
quppa napisał/a:
Tak to nie widziałbym problemu w zakupieniu go, a tak muszę zapytać czy na dzień dzisiejszy byłbyś w stanie się na niego zdecydować, czy polecasz szukać czegoś lepszego?
Sam nie wiem - byłbym bardziej skłonny zdecydować się na D7000, niż D7100, ale ja mam specyficzne wymagania. D7100 zawodzi mnie przede wszystkim w kwestii bandingu i pojemności bufora, ale Tobie może to zupełnie nie przeszkadzać.
quppa napisał/a:
Sam do końca nie wiem czy jest sens szukania czegoś lepszego jak nie ma.
W Nikonie nie ma. Jedynymi porównywalnymi korpusami APS-C dysponuje Pentax.

jaad75 napisał/a:
Oba są lepsze od 60D i 70D.

zależy pod jakim względem :P
ale luz ja teraz też bym brał chyba nikona gdyby nie szkła w C ;)

quppa - Czw 21 Lis, 2013

jaad75, sądzę, że by mi te efekty nie przeszkadzały. Jedynie bufor stanowiłby pewien dyskomfort użytkowania. Tylko sądzę, że bez przesady, bo jak czesto robi się zdjęcia seryjne? Ja sądzę, że raczej rzadko. A może coś wiadomo o zastępcy D7000? Bardziej mnie interesuje przybliżona data premiery.

jaco88, ok, to będę wybierał coś ze stajni Nikona.

quppa napisał/a:
A może coś wiadomo o zastępcy D7000?

następcą D7000 jest właśnie D7100 :)

quppa - Czw 21 Lis, 2013

jaco88, no fakt tylko on ma ten sam korpus lub podobny?

[ Dodano: Czw 21 Lis, 2013 22:51 ]
a czy ta oferta co podałem ma sens? bo jeszcze nikt nie udzielił odpowiedzi. I jeszcze jedno najistotniejsze pytanie do tej oferty czy przypadkiem te 2 podane obiektywy nie służą do takich samych rodzajów zdjęć? Jeśli tak, to który z podanych obiektywów jest lepszy?

siosio - Czw 21 Lis, 2013

quppa napisał/a:
jaco88, no fakt tylko on ma ten sam korpus lub podobny?

[ Dodano: Czw 21 Lis, 2013 22:51 ]
a czy ta oferta co podałem ma sens? bo jeszcze nikt nie udzielił odpowiedzi. I jeszcze jedno najistotniejsze pytanie do tej oferty czy przypadkiem te 2 podane obiektywy nie służą do takich samych rodzajów zdjęć? Jeśli tak, to który z podanych obiektywów jest lepszy?

Nie ma sensu!

Sens ma D7000 i sigma 17-70 f /2.8-4 albo Sigma 17-50 F/2.8 oraz af-s 35 f/1.8

quppa - Pią 22 Lis, 2013

siosio, ok, tylko ten aparat już od około roku nie jest produkowany jak pisał jaad75, i zaraz będzie stary. Chcę tego uniknąć i kupić cos na kilka lat. Więc wydaje mi się, że D7000 troszkę odpada ale mogę się jak najbardziej mylić.
RB - Pią 22 Lis, 2013

Czas produkcji modelu z tej półki to tak gdzieś 2 lata. Wszystko będzie dość szybko "stare".
Tyle, z będąc 'stare" będzie tak samo obrazowało i działało jak gdy było "nowe". Czego chcesz w kategoriach użytkowych czego Ci d7000 nie spełni - bo jeśli chcesz po prostu nowego to faktycznie w d7000 się nie pakuj.

quppa - Pią 22 Lis, 2013

RB, ok może i przesadzam. Tylko zastanawia mnie czemu punktacja w testach Nikona D7100 jest wyższa niż D7000 i tak samo ocena uzytkowników? Pytam z ciekawości. A ten Nikon D7000 bardziej by pasował, gdyż nie ma wad D7100. Jedynie chiałem uniknąć sytuacji, że ten D7000 będzie nie wyrabiał i będzie gorszy od pozostałych. Również nie chciałbym za 2 lata zmieniać aparatu, tylko by przyanjmniej na 3 - 4 lat starczył. Owszem wiem, że to zależy od moich potrzeb i umiejętności. Jednak wolałbym by sprzęt był wystarczający jeszcze przez te 3 - 4 lat. Jestem początkującym i może troszkę to kiepskie co piszę dla kogoś co się bardziej zna ale nic na to nie poradzę skoro się nie znam. W takiej sytuacji zaczynam się dość poważnie zastanawiać nad tym Nikonem D7000.

[ Dodano: Pią 22 Lis, 2013 10:59 ]
Czy ten zestaw http://allegro.pl/nikon-d...3735287346.html ma sens?
Oczywiście mam zamiar dodać do tego dość szybko o ile kasa pozwoli te obiektywy sigma 17-70 f /2.8-4 albo Sigma 17-50 F/2.8 oraz af-s 35 f/1.8. Prosze o odpowiedź ewentualnie polecenie czegoś.

Szmugler - Pią 22 Lis, 2013

@quppa
Zaznaczam że jestem zupełnym laikiem, ale ostatnio stanąłem przed podobnym dylematem.
Zdecydowałem się na D7000. Wiadomo fajnie mieć najnowszy, ale dla mnie wizja wydania ponad 1.000zł więcej za samą fanaberię i lans przegrała ze zdrowym (chyba) rozsądkiem.
Tak, w moim przypadku FANABERIĘ i LANS gdyż jestem przekonany, że nie odróżniłbym zdjęć zrobionych za pomocą D7000 od tych cykniętych przez D7100 :mrgreen:
Ostatecznie kupiłem body + Nikkor 35 f/1.8 za 3.300. Myślę, że pierw trzeba by się nauczyć te zdjęcia robić a obiektyw stałoogniskowy będzie do tego odpowiedni. Taka lustrzanka ma taki ogrom funkcji, że jakbym jeszcze miał kręcić "zoomem" to już umarł w butach. Jeśli wszystko pójdzie dobrze to za jakieś dwa miesiące (jak już coś będę umiał) mam zamiar dokupić inne szkło a samą puszkę planuję wymienić za dwa lata.
PS
Wracam do księgi czarów, tzn do instrukcji obsługi. ;)

RB - Pią 22 Lis, 2013

Co do oferty:
Za jakieś 3200-3300 masz korpus d7000 z 18-105 w normalnym nieallegrowum sklepie netowym. Z obiektywem 18-55 kupisz to za 3100.
Kartę 16GB Kingstona class 4 kupisz za ca. 5 dych.
Potrzebujesz ochrony LCD? Nakleisz jakąś folię za dychę 2 sztuki. Lub inną 4 sztuki za 15 PLN. Do wyboru w necie.
Chcesz torbę? Weź wybierz sie z Twoim aparatem do jakiegoś sklepu i przymierz co chcesz.
Statyw - no o tym tam w zestawie to raczej zapomnij.
Teraz pytanie, czy dodatkowa bateria, jakis tam pilot i czytnik kart SD Ci są na gwałt potrzebne?

Co do starzenia sie moralnego produktu. Jeśli nie jesteś pewien to kup d7100, masz swego rodzaju polisę od swojej niepewności i dla dobrego samopoczucia, ale jesteś ca. 1000 PLN do tyłu w porównaniu do d7000. To koszta owej polisy (której egzekwowalność jest oczywiście żadna)... Ja Cię przekonywał do starszego nie będę. Na pewno d7000 długo da się robić świetne fotki (pod warunkiem, ze nie ulegnie losowej awarii, oczywiscie).

Są (upraszczając) dwa główne podejścia do wymiany aparatu:

1) gdy mam kasę i nowy korpus ma jakąś cechę, którą oceniam że pozytywnie wpłynie na zdjecia, które robię (np. AF na tyle lepszy w określonych trybach - zwykle ciągłym - , że jestem skłonny więcej wydać, gdy np. widzę, ze nowa matryca pozwoli mi w efekcie na produkcję większych formatów itp..., lub np. nowy korpus jest malutki i łatwiej mi go nosic gdzie chcę a zdjecia i tak będa takie same :-) )

2) gdy mam kasę i jest nowy korpus

Coż Ci napisac...

quppa - Pią 22 Lis, 2013

RB, Szmugler, Dzięki za konkretne i bardzo pomocne odpowiedzi. Owszem kasa jest na D7100 ale jak bardziej polecacie i bardziej jest opłacalny D7000, to to kupię. Jeszcze kwestia tylko oferty oraz obiektywów. Kartę itp kupię osobno. A te podane przez siosio, obiektywy, czyli sigma 17-70 f /2.8-4 albo Sigma 17-50 F/2.8 oraz af-s 35 f/1.8, są naprawdę ok dla początkującego?
siosio - Pią 22 Lis, 2013

Nie rozumiem tego p....enia o starzeniu się D7000. To jest świetny aparat ze świetną matrycą - nie gorszą od tej z D7100 więc o co chodzi? 16 mln. pixeli aż tak bardzo nie starcza i to dla osoby zajmującej się fotografią amatorsko!? Za 5 lat aż tyle się zmieni, że D7100 w stosunku do D7000 będzie technologicznie znacznie mniej przestarzały!?

Dla zawodowców jest prosty wybór - D7100 - ze względu na AF i to wcale nie nowy lecz stary AF, ale po raz pierwszy oferowany w modelu z linii D7xxx.

Te Sigmy i Nikkor 35 f/1.8G to są właśnie bardzo dobre obiektywy jak na początek.

RB - Pią 22 Lis, 2013

quppa napisał/a:
RB, Szmugler, Dzięki za konkretne i bardzo pomocne odpowiedzi. Owszem kasa jest na D7100 ale jak bardziej polecacie i bardziej jest opłacalny D7000, to to kupię.

To nie tak. Nie polecam bardziej d7000. Tylko pytanie czy wiesz czym się róznią i co z tych róznic będziesz miał. Juz Ci pisali, że sa aspekty w których d71000 jest lepszy, dla niektórych byłby wręcz gorszym wyborem. Jeśli zaś nie wiesz nic, to tylko zastanów się, czy stać Cię na dodatkowy wydatek 1000 PLN "na wszelki wypadek". A już na pewno kategorii opłacalności nie ma co do tego mieszać.

quppa napisał/a:
Jeszcze kwestia tylko oferty oraz obiektywów. Kartę itp kupię osobno. A te podane przez siosio, obiektywy, czyli sigma 17-70 f /2.8-4 albo Sigma 17-50 F/2.8 oraz af-s 35 f/1.8, są naprawdę ok dla początkującego?

Fotografia czego Cię interesuje? Każdy obiektyw może być dla początkującego, zależy co chce fotografować i ile ma pieniędzy.
Z drugiej strony np. do robienia widoczków to moim zdaniem żaden z nich w zasadzie nie jest ani trochę optymalny. Więc jak widzisz, wszystko zalezy od tego na co Ci obiektyw.

kozidron - Pią 22 Lis, 2013

siosio napisał/a:
Dla zawodowców jest prosty wybór - D7100 - ze względu na AF i to wcale nie nowy lecz stary AF, ale po raz pierwszy oferowany w modelu z linii D7xxx.

dla zawodowców to ten model może być najwyżej backupem albo robić za trzepaczkę np. przy produktówce.

jaad75 - Pią 22 Lis, 2013

kozidron napisał/a:
dla zawodowców to ten model może być najwyżej backupem
Bo zawodowcy ciągle jadą na D700 i D300? :razz:
quppa - Pią 22 Lis, 2013

OK, to dziękuję wszystkim za uświadomienie mnie, że tylko brać D7000. JEszcze musze się tylko zastanowić jakie obiektywy do niego. Do dyspozycji mam około 5200 zł. Jak na razie poszukam na pewno jakieś dobrego obiektywu podstawowego do wszystkiego i może jakiś do zdjęć przyrody lub makro.Jak ktoś ma jakieś dobre propzycje, oprócz tego co zostało zaproponowane, to poproszę o podanie. Zawsze przyda się sprawdzić :wink:
kozidron - Pią 22 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
Bo zawodowcy ciągle jadą na D700 i D300? :razz:

aż tak źle w tej Polsce nie jest, wbrew temu co twierdzisz :razz: