forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Jakie tło?

Arkowal - Czw 21 Lis, 2013
Temat postu: Jakie tło?
Zakupiłem rezem ze stelarzem na e bay tanie tła białe i czarne.Z białym problemu jak na razie nie ma bo wykonałem jedno zdjecie portretowe syna.Przepaliłem białe i ok.
Problem pojawił się gdy chciałem wykonać fotkę żonce na czarnym tle.Pierwszy plan chciałem oświetlić beauty dishem z plastrem,natomiast tło lekko podświetlić tak żeby nie było jednolicie czarne.
Okazało się,że to czarne które posiadam kompletnie się nie nadaje.Po pierwsze po podświetleniu świeci się to na dodatek widać załamania po niedoprasowaniu,które zresztą ciężko rozprasować.
Możecie poradzić jakie tło powinienem do takich fotek dokupić?Najlepiej gdyby było z jakiegoś materiału,ponieważ mam mało miejsca i jaki kolor będzie lepszy biały czy czarny?Przydało by się jeszcze szare:-)
Chodzi mi mniej więcej o takie światło na tle.

Usjwo - Czw 21 Lis, 2013
Temat postu: Re: Jakie tło?
Arkowal napisał/a:

Problem pojawił się gdy chciałem wykonać fotkę żonce.....

My sie nie damy wcignac w zadne dyskusje swiatopogladowe kto i z kim.. :mrgreen:

kelvinpiotr - Czw 21 Lis, 2013

Dobre tła kartonowe
http://www.colorama-photo.com/backgrounds.php

Masz najprawdopodobniej tani polipropylen i tu może być problem , choć do niektórych zastosowań to tło jest dobre .

Arkowal - Pią 22 Lis, 2013
Temat postu: Re: Jakie tło?
Usjwo napisał/a:
Arkowal napisał/a:

Problem pojawił się gdy chciałem wykonać fotkę żonce.....

My sie nie damy wcignac w zadne dyskusje swiatopogladowe kto i z kim.. :mrgreen:

A już myślałem:-)

A co sadzicie o tłach vinylovych?

jaad75 - Pią 22 Lis, 2013

Arkowal, do tego, do czego potrzebujesz najlepszy jest karton.
Arkowal - Sob 23 Lis, 2013

Ok dzięki.Zakupie ze dwa małe na próbe,zobaczymy.
manolo - Sob 23 Lis, 2013

zakup

ale i tak żeby zrobić taką gładkość nieskończoną trzeba od czasu do czasu użyć photoshopa lub zamiennika

Arkowal - Sob 23 Lis, 2013

Z tym raczej problemu nie będzie,jeśli wogóle zajdzie taka potrzeba :wink:
Andrzej.M. - Sob 23 Lis, 2013

Te tanie tła mają dwie strony - może odwróciłeś na tę błyszczącą - druga jest matowa. Jeśli źle ustawisz i oświetlisz plan zdjęciowy - masz szanse wszędzie uzyskać odbicia. Najpierw sprawdź odległości - przypuszczam że masz tło za blisko modela.
jaad75 - Sob 23 Lis, 2013

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Najpierw sprawdź odległości - przypuszczam że masz tło za blisko modela.
To na pewno, ale on tam nie ma miejsca...
Andrzej.M. - Sob 23 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
on tam nie ma miejsca...

Fizyki nie oszukasz... :wink:

Arkowal - Nie 24 Lis, 2013

Nie tak mało panowie to aż 3m :mrgreen:
90s - Wto 26 Lis, 2013

Arkowal załamania na tle możesz występlować w PS, użyć mniejszej przysłony by tło rozmyć, lub porządnie je naciągnąć. Ja mam tła papierowe i podobne z nimi problemy.

Natomiast co do jego podświetlenia to pewnie u Ciebie nie jest problem materiału tylko dyfuzorów.
tutaj masz dwa które znakomicie się do tego nadają.
http://www.amazon.co.uk/P...snoot+reflector

http://www.amazon.co.uk/P...round+Reflector

Oraz wersja najtańsza, bierzesz dwa standardowe klosze które masz przy lampach i taśmą sklejasz je frontami.

Arkowal - Sro 27 Lis, 2013

Dzięki 90s zamówiłem parę drobiazgów miedzy innymi takie jakie mi pokazywałeś w linkach.Po kawałku tła kartonowego też,zobaczymy. :wink:Załamie się jak mi na wszystko miesca braknie.Dla zabawy ściany będę burzył! :twisted: