|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Jaki zestaw body plus obiektyw
max5 - Pią 22 Lis, 2013 Temat postu: Jaki zestaw body plus obiektyw Witam
Proszę o podpowiedź co wybrać Canon 40D + Canon 17-55mm 2.8 czy Nikon D90 + Nikkor 18-105mm + 35mm 1.8
Sunders - Pią 22 Lis, 2013
Ja wybrałbym zestaw Canona.
jaad75 - Pią 22 Lis, 2013
A akurat te zestawy z jakiegoś konkretnego powodu?
max5 - Pią 22 Lis, 2013
Konkretny powód to uniwersalność sprzętu i skupiając się na dwóch zestawach mam nadzieje otrzymać konkretniejsze podpowiedzi niż w przypadku pytania co kupić kwota od do i zero barier , takich pytań na forum padło wystarczająco dużo potem tylko zamęt w głowie i w odpowiedziach tu są konkrety to lub to . Zastosowanie ogólne amator . Priorytety ostrość niezawodność bez dalszego rozwijania szklarni.
max5, jaki masz budżet?
max5 - Pią 22 Lis, 2013
Sunders napisał/a: | max5, jaki masz budżet? |
jak pisałem wcześniej interesuje mnie opinia podpowiedź ocena i pomoc w dokonaniu wyboru pomiędzy dwoma zestawami , nie istotne co mam w portfelu
kufel - Pią 22 Lis, 2013
Max5, nikt Ci do portfela zaglądać nie zamierza. Jeśli ktos pyta o budżet to po to zeby najbardziej optymalnie w danej kwocie coś doradzić...
[ Dodano: Pią 22 Lis, 2013 19:05 ]
A co do zestawów. Nikon nieco lepiej obrazuje. Af wole z Canona jak i tryb seryjny. Zoom canona lepszy optycznie choc krótszy zakresem. Stalka w zestawie nikona to atut. Ergonomia na plus dla canona. Moim zdaniem
max5 - Pią 22 Lis, 2013
Zgadzam się z tym całkowicie , odnoszę takie samo wrażenie po kontakcie z tym sprzętem co nie ułatwia mi podjęcia wyboru .Bardziej jakoś kieruje się w stronę Nikona . Zestaw nowszy będzie lepiej obrazujący chyba z trwalszą migawką szkła wiadomo klasa podstawowa ale to tak jak użytkownik Canon jest bardziej męski szybszy w obsłudze prostszy cieszy oko i dłoń minusy to wyświetlacz zdzierająca się czarna powłoka na stopie magnezowym nie przewidywalne migawki i mechanizmy podnoszenia a i ten 17-55 wybitny jakoś szczególnie nie jest , jakość wykonania kiepska kolory zimne w porównaniu do tamrona i sigmy co nie jest może wadą bo są naturalne nikon zawsze wypada bardziej cukierkowo nie trzeba solarium . Nikon zepsuł wraz z nowymi modelami czcionki na przyciskach o ile w d80 po latach wszystko było ok to w nowszych modelach się wycierają i całość jest jakoś mniej zwarta niż taki dziadek d80 ale co zrobić , te tanie stałeczki nikona właśnie są chyba decydującą przewagą w stronę nikona sam nie wiem okiem i sercem to Canona bym brał rozsądkiem Nikona
kufel napisał/a: | Ergonomia na plus dla canona. Moim zdaniem | Moim zdaniem, wręcz przeciwnie - gorszy wizjer i rozkład rolek. Genaralnie, jak na dziś, oba korpusy takie se.
[ Dodano: Pią 22 Lis, 2013 19:35 ]
max5 napisał/a: | użytkownik Canon jest bardziej męski |
max5 napisał/a: | Bardziej jakoś kieruje się w stronę Nikona . Zestaw nowszy |
D90 od 40D jest "nowsze" aż o 1 rok
max5 napisał/a: | lepiej obrazujący |
True.
max5 napisał/a: | chyba z trwalszą migawką |
Gwarantowana żywotność migawki jest w obu puszkach taka sama, najkrótszy czas dostępny w Canonie 1/8000sek., w Nikonie 1/4000sek.
max5 napisał/a: | szkła wiadomo klasa podstawowa |
Zoom Canona jest zdecydowanie lepszy optycznie od zooma Nikona. Stałka jest zaletą zestawu Nikona.
Ja wybrałbym Canona, ale tak jak napisałeś, wybór nie jest taki oczywisty - zależy od indywidualnych preferencji. Podobnie jak kufel, wole ergonomię 40D, ale to kwestia subiektywna.
max5 - Pią 22 Lis, 2013
Pisząc nowszy nie mam na myśli wieku bo to najmniej istotne a to co daje puszka co do niej wprowadzono i co zyskuje w stosunku do 40d a może zdaniem bardziej doświadczonego kolegi canon jest bardziej nowoczesny ...
[ Dodano: Pią 22 Lis, 2013 20:23 ]
dodam że nie interesuje mnie tryb video i szybkostrzelność , swoje priorytety przedstawiłem wczesniej
max5 napisał/a: | nie mam na myśli wieku bo to najmniej istotne a to co daje puszka co do niej wprowadzono i co zyskuje w stosunku do 40d |
max5, co konkretnie masz na myśli pisząc "co do niej wprowadzono i co zyskuje w stosunku do 40D"?
max5 napisał/a: | może zdaniem bardziej doświadczonego kolegi canon jest bardziej nowoczesny ... |
Zbędny sarkazm. W tej sprawie podzielam pogląd jaada75: jaad75 napisał/a: | oba korpusy takie se |
max5 - Pią 22 Lis, 2013
pisząc o szkłach podstawowych miałem na myśli te z kompletu nikona ponownie zostałem źle zrozumiany , canon 17-55 to raczej nie jest podstawowe amatorskie szkło kosztuje swoje podstawowym zwyklakiem można nazwać 17-85 i mam tego świadomość
[ Dodano: Pią 22 Lis, 2013 20:33 ]
korpusy to nie wszystko , nie pytam o korpusy tylko o konkretne zestawy a deklarowane przebiegi przez producentów to bajeczki dla dzieci bądźmy realistami
[ Dodano: Pią 22 Lis, 2013 20:41 ]
myślę że odpowiedź cenna i konkretna udzielona może zostać tylko przez kogoś kto miał styczność głębszą z oboma zestawami a ze względu na popularność takiego sprzętu zapewne takich osób nie brakuje , dewagacje domniemania i przypuszczenia bądź wierność marce i kult w niczym nie pomogą
max5 napisał/a: | a deklarowane przebiegi przez producentów to bajeczki dla dzieci bądźmy realistami | Wiele korpusów jest w stanie kilkukrotnie przebić deklarowane przebiegi migawki, inne padną wcześniej, ale to tylko kwestia konkretnego egzemplarza i czasem może warunków pracy. Wymiana migawki, gwarancyjna, czy nie, to nie jest zresztą żadne wielkie halo.
Wojmistrz - Pią 22 Lis, 2013
Nie wnikając z szkła, gdybym szukał "woła roboczego" wybrał bym Canona, jeśli coś uniwersalnego wybrał bym D90.
Dla mnie największą zaletą 40D były 3 ustawienia własne, a w D90 możliwość filmowania.
Nazwanie 40D "wołem roboczym" jest cokolwiek naciągane...
muzyk - Sob 23 Lis, 2013
40D + Sigma 18-35 1.8
Wojmistrz - Nie 24 Lis, 2013
jaad75 napisał/a: | Nazwanie 40D "wołem roboczym" jest cokolwiek naciągane... | Jasne, to nie 1 albo 5... bo to typowe "woły robocze" Canona
lotofag - Nie 24 Lis, 2013
Nie ma się co spierać. Z jednej strony tylko 1ki Canon oznacza jako "profi", a z drugiej strony wszystko zależy do czego ma służyć taki korpus, bo równie dobrze i xxxD/xxxxD może być "wołem roboczym" do pakszotów, a jakby nie było amatorskich 5ek nagminnie używają kotleciarze.
max5 - Nie 24 Lis, 2013
Sprzęt ma być do wszystkiego i do niczego bo podobno jest taka zasada że jak do wszystkiego to do niczego. Dużo zdjęć w pomieszczeniach światło wstrętne żarowe bez dopalaczy , nie będą to zdjęcia osób , reszta to wycieczki i bez selekcji walenie wszystkiego co wpadnie w oko bo sprzętu z ręki nie wypuszczam nawet jak boli od tych kilogramów waga bez znaczenia , w pomieszczeniach stałka myślę do moich potrzeb przedmiotów nie ruchomych była by ok na wyjazdy ciemny 18-105 a jak zajdzie potrzeba to oczywiście stałka pomocna pod ręką z drugiej strony ten 17-55 canona też do takich zadań starczy i nie trzeba pod ciśnieniem zmieniać szkieł a na wszelkie szelki można dołożyć tani i dobry 55-250 sporadycznie dopinany Nikon jest nowszy więcej oferuje niż 40d i ten wyświetlacz też nie jest bez znaczenia ale jest mniejszy delikatniejszy słabo się go trzyma mały palec ucieka łatwiej go upuścić śliski taki jakiś menu i obsługa bardziej mi leży canonowska ma za to trwalszy mechanizm prostszy mniej awaryjny chodzi o układ napędu lustra migawki spust , canon ma tam to bardziej zamieszane ale na wzgląd szybkostrzelności inaczej widocznie być nie mogło serwis canona lepszy a gwarancja bezpłatnej wymiany migawki do 100tyś to już wielki plus nikon tego nie oferuje oferuje za to sprawdzoną i nie zawodna starą mechanikę
Canon drogie dobre szkła tanie nic warte praktycznie
Nikon ma tanie i dobre szkła dla amatora
podobno nikon robi dobre puszki a canon dobre zdjęcia i się z tym zgadzam a raczej zgadzałem do momentu wprowadzenia przez nikona matryc cmos wcześniej szumy przepalenia i podkręcone kolory nie zachęcały do nikona jedynie solidność konstrukcji i to w przedziale entry level to moja opinia amatora oczywiście dla wielu bez sensu zapewne ale człowiek się uczy dopiero i nadal nie wie co wybrać
max5 napisał/a: | to moja opinia amatora oczywiście dla wielu bez sensu |
Celna uwaga.
max5 napisał/a: |
ale człowiek się uczy dopiero i nadal nie wie co wybrać |
To niech się dalej uczy
max5 - Nie 24 Lis, 2013
lotofag napisał/a: | max5 napisał/a: | to moja opinia amatora oczywiście dla wielu bez sensu |
Celna uwaga.
ale człowiek się uczy dopiero i nadal nie wie co wybrać |
To niech się dalej uczy |
Dziękuje kolego lotofag Twoja odpowiedź jest bardzo kreatywna i pomocna
Wojmistrz - Nie 24 Lis, 2013
Miałem problem ze zrozumieniem tej treści, głównie przez interpunkcję.
Andrzej.M. - Nie 24 Lis, 2013
lotofag napisał/a: | Z jednej strony tylko 1ki Canon oznacza jako "profi", a z drugiej strony wszystko zależy do czego ma służyć |
No to dodam że "na mieście " jeden mój imiennik" używa 600D do reporterki z jedną eL-ką i 50/1,8 ... Można ? Można...
Jeden z dziennikarzy na imprezie na której obaj fotografowaliśmy - stwierdził że mój aparat jest całkiem cichy... Cóż , musiałem skomentować że: tak ma być...
max5 - a właściwie o co ci chodzi?
Lustrzanki APS-C istnieją od dłuższego czasu , a takie z matrycą CMOS - tez długo. A od jakichś 4 lat lustra Canona w formacie APS-C zostają w tyle za konkurencją...
max5 - Nie 24 Lis, 2013
Właśnie chyba tak jest , kiedyś w porównaniu c 450d i n d80 to wychodziło że z nikona białe jest szarawo żółtawe a zielone np trawy całkiem jakieś przesycone i też z dominatą żółci , skóra ludzka jak po solarium a ja nie lubię takiego przekłamania w kolorach i mimo ze 450d było jak wydmuszka przy d80 do tego nie poręczne i biedne to jakość obrazu wygrała i troszkę go miałem . Były to jednak inne matryce teraz nikon się poprawił w kierunku obrazowania pogorszył w jakości wykonania ale nie ma dramatu . Woła roboczego mi nie trzeba po prostu uwielbiam solidne rzeczy jak nic nie pierdzi skrzeczy
[ Dodano: Nie 24 Lis, 2013 20:05 ]
tak zaraz ktoś napisze kup Pentaxa
max5 napisał/a: | tak zaraz ktoś napisze kup Pentaxa |
Jak chcesz solidną puszkę z dobrym obrazkiem w segmencie EL , czy inaczej w tej cenie - to wielkiego wyboru nie ma.
Dziękuje kolego lotofag Twoja odpowiedź jest bardzo kreatywna i pomocna |
A czego oczekiwałeś po tym swoim słowotoku? Czytałeś to w ogóle przed kliknięciem wyślij?
Może wróć jednak do tej nauki, o której piszesz, zanim zaczniesz znowu wypisywać jakieś teorie o kolorach itp.
max5 - Nie 24 Lis, 2013
lotofag napisał/a: | max5 napisał/a: |
Dziękuje kolego lotofag Twoja odpowiedź jest bardzo kreatywna i pomocna |
A czego oczekiwałeś po tym swoim słowotoku? Czytałeś to w ogóle przed kliknięciem wyślij?
Może wróć jednak do tej nauki, o której piszesz, zanim zaczniesz znowu wypisywać jakieś teorie o kolorach itp. |
Panu podziękujemy
Dodam tylko że w gorszych warunkach ten Canon jednak balansu nijak nie łapie... albo właściciel nawet nie próbuje...
A koledze Lotofag się nie dziwię, sam też nic nie zrozumiałem...
No prawie ... poza :
max5 napisał/a: | uwielbiam solidne rzeczy jak nic nie |
stąd polecenie pentaxa...
muzyk - Nie 24 Lis, 2013
max5 napisał/a: | skóra ludzka jak po solarium a ja nie lubię takiego przekłamania w kolorach i mimo ze 450d było jak wydmuszka przy d80 do tego nie poręczne i biedne to jakość obrazu wygrała i troszkę go miałem |
Od kolorów to jest RAW i "cyfrowa ciemnia" do niego...
AndrzejM.Makuch napisał/a: | z jedną eL-ką i 50/1,8 |
Nie ma takiej "elki".
jaad75 - Pon 25 Lis, 2013
muzyk napisał/a: | Nie ma takiej "elki". | Jakiej? Tam jest spójnik...
paul80 - Pon 25 Lis, 2013
Zdecydowanie bierz Nikona !
max5 - Pon 25 Lis, 2013
paul80 napisał/a: | Zdecydowanie bierz Nikona ! |
a kolega miał doświadczenie z tymi zestawami ? bo jak napisałem tylko taka osoba może wnieść coś sensownego do tematu .
paul80 - Pon 25 Lis, 2013
Miałem styczność miałem, 40D to bardzo dobry aparat, daje ładne kolorki na starcie, ale D90 jest nowszy, mniej szumi i będzie lepiej współpracował ze szkłami sigmy a 35 1.8 to bajeczne szkło.
Zobacz tutaj http://www.dxomark.com/Ca...ppareil1%29/439|0/%28brand%29/Nikon/%28appareil2%29/180|0/%28brand2%29/Canon
[ Dodano: Pon 25 Lis, 2013 02:48 ]
tutaj masz dużo informacji na temat tych aparatów, porównaj sobie sam
1. Nikon http://www.dpreview.com/reviews/nikond90/20
2. Canon http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/18
muzyk - Wto 26 Lis, 2013
jaad75 napisał/a: | Tam jest spójnik... |
Byle się doczepić
jaad75 - Wto 26 Lis, 2013
muzyk napisał/a: | Byle się doczepić | To do mnie, czy podsumowanie Twojego poprzedniego komentarza?
muzyk - Wto 26 Lis, 2013
jaad75 napisał/a: | To do mnie, czy podsumowanie Twojego poprzedniego komentarza? | Piszesz, wiedząc, udając jakbyś nie wiedział. Spójnik...
Nie ma takiej "elki" ze światłem 1.8.
jaad75 - Wto 26 Lis, 2013
muzyk napisał/a: | Nie ma takiej "elki" ze światłem 1.8. | Pisząc to dowodzisz po raz kolejny, że nie zauważyłeś owego spójnika i nie rozumiesz, że była mowa o bliżej niesprecyzowanej eLce i obiektywie 50/1.8. Czyli o dwóch szkłach, dlatego wymieniane były rozdzielone spójnikiem* i stąd mój post.
*"i", to spójnik.
muzyk - Wto 26 Lis, 2013
jaad75 napisał/a: | Czyli o dwóch szkłach |
Tak tak. Dobrze, że forumowy strażnik czuwa.
max5 - Czw 28 Lis, 2013
muzyk napisał/a: | 40D + Sigma 18-35 1.8 |
koniec na 35mm odpada za mało i ta cena kosmos
[ Dodano: Czw 28 Lis, 2013 01:18 ]
a pieśni o słabym działaniu czy tam nie lubieniu się canona z sigmą też się naczytałem
muzyk - Czw 28 Lis, 2013
max5 napisał/a: | koniec na 35mm odpada za mało i ta cena kosmos |
Kto co lubi.
Światło... Panie, świtło 1.8 w zoomie, stąd m.in. ta cena, poza tym to doskonałe szkło dla APSC.
max5 napisał/a: | a pieśni o słabym działaniu czy tam nie lubieniu się canona z sigmą też się naczytałem |
To zależy, a poza tym można dokupić urządzonko do kalibracji Sigm.
max5 - Czw 28 Lis, 2013
jak na razie przepychanki i mało na temat koledzy , czekam że ktoś napisze jak krowie na rowie - chłopie miałem to i to polecam ci to bo to i owo +/- konkretnie i na temat , nie interesują mnie inne wywody oparte na wizjach, testach ,preferencjach i upodobaniach osobistych bo nic z tego konkretnego nie wyjdzie tylko mamałyga
[ Dodano: Czw 28 Lis, 2013 01:34 ]
muzyk napisał/a: | max5 napisał/a: | koniec na 35mm odpada za mało i ta cena kosmos |
Kto co lubi.
Światło... Panie, świtło 1.8 w zoomie, stąd m.in. ta cena, poza tym to doskonałe szkło dla APSC.
max5 napisał/a: | a pieśni o słabym działaniu czy tam nie lubieniu się canona z sigmą też się naczytałem |
To zależy, a poza tym można dokupić urządzonko do kalibracji Sigm. |
co mi z tego światła jak koniec na 35mm to światło mam w 35mm 1.8 a szeroki to na 18-105mm tak ciemny ale po co mi jasność na szerokim do czego a cena już nie wspomnę , dobrze że pseudo kalibratorek można podpinać powinien być do każdej sigmy w gratisie ;]
komor - Wto 03 Gru, 2013
max5 napisał/a: | czekam że ktoś napisze jak krowie na rowie - chłopie miałem to i to polecam ci to bo to i owo +/- konkretnie i na temat , nie interesują mnie inne wywody oparte na wizjach, testach ,preferencjach i upodobaniach osobistych |
Jeśli jeszcze tego nie zauważyłeś, to większość osób miało i poleca to, co wynika z jego preferencji i upodobań osobistych. Nie ma jedynej słusznej drogi, ludzie kupują różne rzeczy, bo mają różne potrzeby i upodobania.
Powracając do samego początku:
max5 napisał/a: | co wybrać Canon 40D + Canon 17-55mm 2.8 czy Nikon D90 + Nikkor 18-105mm + 35mm 1.8 |
Ja bym wolał to pierwsze, ale to na podstawie własnych upodobań i preferencji.
Andrzej.M. - Wto 03 Gru, 2013
Cytat: | Nie ma takiej "elki". |
Elki są różne... a faktycznie napisałem i 50/1,8 - więc to raczej nie elka. A to o czym mowa to był zapewne 24-70/2,8L czy cóś...
A na podstawie własnych doświadczeń i upodobań - polecam używkę - bo o tym wątek - Pentax k-5 - a jaki obiektyw ? Może być zarówno 17-70/4 jak i 16-45 czy 16-50/2,8 a nawet Sigma czy Tamron w rodzaju 17-50 czy70. To już według upodobań - każde powinno dobrze z tym aparatem pracować. Nie muszę dodawać że we wszystkich Pentaxach jest możliwa dość precyzyjna regulacja kolorów (również automatycznego) więc dopasujesz sobie już w puszce taką korektę , jaka ci odpowiada. Możesz sobie też ustawić kilka własnych WB , oprócz tych co zrobisz w 5 ustawieniach programów użytkownika. Zatem razem pod główną rolką programów możesz mieć ustawione 12 kolorków jakie ci się zamarzą bez wchodzenia w WB.
+ : znakomita matryca i jakość zdjęć , świetna puszka ergonomia, prosta obsługa
- : nie wszędzie kupisz zarówno puszkę jak optykę. Trzeba koło tego pochodzić. Niewielkie wymiary - pożądany grip (Newell ze wszystkimi funkcjami ok.200zł, oryginał ok. 1000zł.)
Sunders - Wto 03 Gru, 2013
komor napisał/a: |
max5 napisał/a:
co wybrać Canon 40D + Canon 17-55mm 2.8 czy Nikon D90 + Nikkor 18-105mm + 35mm 1.8
Ja bym wolał to pierwsze, ale to na podstawie własnych upodobań i preferencji |
Mam podobne preferencje. Posiadając FF nadal bez obrzydzenia używam 50D z podpiętym C17-55/2,8 i nie mogę się z tym zestawem jak dotąd rozstać.
muzyk - Sro 04 Gru, 2013
max5 napisał/a: | co mi z tego światła jak koniec na 35mm to światło mam w 35mm 1.8 a szeroki to na 18-105mm tak ciemny ale po co mi jasność na szerokim do czego a cena już nie wspomnę , dobrze że pseudo kalibratorek można podpinać powinien być do każdej sigmy w gratisie ;] |
Jak wolisz.
Nie ma problemu.
kojut - Sro 04 Gru, 2013
max5 napisał/a: | muzyk napisał/a: | 40D + Sigma 18-35 1.8 |
koniec na 35mm odpada za mało |
Widzę, że nie wyszedłeś jeszcze poza etap: "ułaaał- jak duży zum!"
max5 napisał/a: | i ta cena kosmos |
20/1.8 sigmy to ok. 2500zł a 35/2.0 canona to ok 1000zł. Ta Sigma jest tańsza od tych dwóch obiektywów (od jednego nawet jaśniejsza ) a po drodze dostaje się jeszcze 24/1.8 i 28/1.8. Jakoś tego kosmosu nie widać. Ba! Cena jest wręcz śmiesznie niska.
muzyk - Sro 04 Gru, 2013
kojut napisał/a: | 35/2.0 canona to ok 1000zł. |
ale ten stary 35 f2 to lipa.
kojut - Sro 04 Gru, 2013
muzyk napisał/a: | kojut napisał/a: | 35/2.0 canona to ok 1000zł. |
ale ten stary 35 f2 to lipa. |
A za ten nowy to trzeba dać 2200zł. Przy nim to ta Sigma jest prawie za darmo
muzyk - Czw 05 Gru, 2013
kojut napisał/a: | A za ten nowy to trzeba dać 2200zł. |
Ba, ale masz jakość jaką potrzeba tzn. f2 z IS daje tak dużo, że śmiało można się zastanawiać, czy brać ten, czy Sigmę 35 1.4.
kojut napisał/a: | Przy nim to ta Sigma jest prawie za darmo |
Dla APSc owszem, ale na pełną klatkę...
max5 - Pią 06 Gru, 2013
Kiedyś już tu o coś pytałem konkretów nie było , tym razem jeszcze gorzej więc i będę mało konkretny , wybrałem to co lepiej radzi sobie z światłem żarowym i nie trzeba non stop balansu ustawiać ręcznie by miało to ręce i nogi . Po temacie
jaad75 - Pią 06 Gru, 2013
max5 napisał/a: | wybrałem to co lepiej radzi sobie z światłem żarowym i nie trzeba non stop balansu ustawiać ręcznie by miało to ręce i nogi . | Rzeczywiście, fantastyczne kryterium wyboru...
Zwłaszcza, że oba te aparaty w AWB radzą sobie kiepsko.
muzyk - Sob 07 Gru, 2013
max5 napisał/a: | wybrałem to co lepiej radzi sobie z światłem żarowym |
Hmm, odwieczny dylemat jotpegowców…
Byś RAW'y robił, balans bieli nie interesowałby Cię w ogóle.
Andrzej.M. - Sob 07 Gru, 2013
max5 napisał/a: | wybrałem to co lepiej radzi sobie z światłem żarowym i nie trzeba non stop balansu ustawiać ręczni |
To ciekaw jestem tego wyboru - bo ja co najmniej kilka takich widzę...
max5 - Czw 12 Gru, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | max5 napisał/a: | wybrałem to co lepiej radzi sobie z światłem żarowym i nie trzeba non stop balansu ustawiać ręczni |
To ciekaw jestem tego wyboru - bo ja co najmniej kilka takich widzę... |
Kolego jedynie coś można było z Twoich odpowiedzi wywnioskować bo chyba jako jedyny Czytałeś do czego potrzebuje sprzęt i że jestem oczywiście amatorem
Wybrałem tak jak napisałem a ze wielkiego wyboru nie było to chyba już wszystko jasne
Dodam że wyboru dokonałem praktycznego bo dysponowałem tymi dwoma zestawami nie wybrałem z urojonych widzi mi się , domniemań czy innych bo zadając pytanie miałem właśnie dwa takie zestawy i oczywiście miał zostać jeden po konkretach jakie tu usłyszę od profesjonalistów , konkretów nie było to trzeba było analizować cały ten zlepek i najbardziej kolegi odpowiedzi mi pomogły oraz własne testy
Kolega będzie wiedział co wybrałem bo chyba wie co pisał
Jeden zestaw już poszedł na alle.. ktoś będzie zadowolony bo wszystko było w idealnym stanie a body z przebiegiem 19tyś do tyłu jestem 350zł ogólnie ale miałem w rękach to i to więc moim zdaniem było warto a i przypadkiem też miałem D3100 rewelacja maszynka obrazek bajka ale nie do mojej ręki i ten dźwięk migawki okropieństwo
[ Dodano: Czw 12 Gru, 2013 17:06 ]
jaad75 napisał/a: | max5 napisał/a: | wybrałem to co lepiej radzi sobie z światłem żarowym i nie trzeba non stop balansu ustawiać ręcznie by miało to ręce i nogi . | Rzeczywiście, fantastyczne kryterium wyboru...
Zwłaszcza, że oba te aparaty w AWB radzą sobie kiepsko. |
kiepsko nie znaczy tak samo kiepsko jeden radzi sobie lepiej i to znacznie lepiej
|
|