|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Czy warto jeszcze kupować Canona 20D?
adf1985 - Sob 23 Lis, 2013 Temat postu: Czy warto jeszcze kupować Canona 20D? Witam,
Miałem kiedyś lustrzankę 550D i 50D, przeszedłem na kompakt Nikon P7100. Obecnie zastanawiam się, żeby jednak wrócić do lustrzanki. Problem w tym, że teraz nie dysponuję praktycznie żadnym budżetem, ale za rok czy dwa na pewno będę mógł sobie pozwolić na jakąś nowość typu 70D z obiektywem do 3000zł (czyli całość ok. 6500zł).
Naszła mnie taka myśl, żeby zakupić sobie Canona 20D (ok. 500zl) nawet z kitem (ok. 250zł) i pykać sobie już jakieś zdjęcia. Wydatek minimalny, bo wyjdzie pewnie jakieś 800-900zł taki zestaw, a frajdę już bym miał.
I teraz pytanie, czy to krok wart zachodu? Mam możliwość zakupu 20D z kitem za 550zł, polskie pudełko, komplet. 18-55 z tego zestawu jest starego typu, więc pewnie dokupiłbym 18-55 IS w jego miejsce i przez rok czy dwa bym się na tym przemęczył.
Pytanie jest jednak o jakość zdjęć. Widziałem, że 20D ma dwie bolączki w jakości obrazowania - jedynie 8mpix, a więc mniej detali niż np. w 550D, oraz nieco słabsze ISO, ale na DXOMark ISO jest tylko minimalnie gorsze niż 550D, a więc zakładam, że zdjęcia przy ISO 800 będą całkowicie do zaakceptowania.
Czy 20D jeszcze czymś się różni mocno od obecnych luster? Wiem, że ekran jest słabszej jakości (108 000 pikseli :]), może trochę mniej przycisków, mniejszy FPS. Czy na tym różnice się kończą? Jak jest z AF w 20D?
Czy sądzicie, że warto zrobić coś takiego, czy może lepiej jeszcze z rok - dwóch popstrykac kompaktem (z ktorego jestem generalnie zadowolony) i dopiero kupić coś faktycznie porządnego i nowoczesnego?
kufel - Sob 23 Lis, 2013
Ja w takiej sytuacji zostalbym przy kompakcie i zbieral na lustro. Tym bardziej że jak piszesz, jesteś z niego zadowolony. Poza tym te 900zl to juz kawalek budżetu a na pewno nie odsprzedaz takiego zestawu za cene zakupu.
lexus - Sob 23 Lis, 2013
jeżeli z jakichś powodów zamieniłeś lustro na kompakt i jesteś z niego zadowolony to powinieneś mocno przemyśleć zakup 20D. imo będą to półśrodki mimo wszystko. używam jeszcze tego dziadka ale najlepiej spytaj Arka, optyczne do niedawna pracowało na tej właśnie puszce.
kufel dobrze Ci radzi, każdy grosz przybliża Cię do lepszego zestawu.
jaad75 - Sob 23 Lis, 2013
lexus napisał/a: | optyczne do niedawna pracowało na tej właśnie puszce. | No, tak gdzieś 4-5 lat temu...
adf1985 - Sob 23 Lis, 2013
Dzięki za odpowiedzi.
W sumie nie mam ciśnienia na zakup tej puszki. Po prostu tak sobie dziś aukcje oglądałem i zauważyłem, że ceny niskie. Ale w sumie racja, lepiej te parę stówek już mieć na sprzęt w przyszłości. A kompakta chyba sobie zostawię nawet, bo pewnie za 2 lata będzie warty ok. 600zł, to szkoda się pozbywać takiego cacka .
lexus - Sob 23 Lis, 2013
jaad75 napisał/a: | No, tak gdzieś 4-5 lat temu… |
wydaje mi się, że nie aż tak dawno
lexus, jeśli dobrze pamiętam, to zaczęli przechodzić na 50D w 2009. Pokazały się wtedy jakieś testy już równolegle na 20D i 50D.
[ Dodano: Sob 23 Lis, 2013 16:18 ]
Tak na szybko, pierwsze co znalazłem:
http://www.optyczne.pl/17...%87_obrazu.html
lexus - Sob 23 Lis, 2013
jaad75, nie no spoko tylko nie wiem kiedy skończyli, gdzieś czytałem ale to i tak nie aż tak ważne.
http://www.optyczne.pl/17...dsumowanie.html
mniej niż 4
No ok, niech Ci będzie, około 4 lata temu przeszli na 50D...
Teraz pytanie, czy to oznacza dla Ciebie "do niedawna"...
lexus - Sob 23 Lis, 2013
ale ciśniesz
żeby szeroko wypowiedzieć się na temat puszki wydaje mi się, że "do niedawna"
z resztą kolega i tak się wyleczył
muzyk - Sob 23 Lis, 2013
adf1985 napisał/a: | Naszła mnie taka myśl, żeby zakupić sobie Canona 20D |
Warto, ale jeszcze bardziej 30D.
muzyk napisał/a: | Warto, ale jeszcze bardziej 30D. | IMHO, jak na dzisiaj, to jednak szkoda pieniędzy.
Sunders - Sob 23 Lis, 2013
jaad75, IMHO warto zaznaczyć, że IYHO to chyba szkoda pieniędzy na jakiegokolwiek Canona?
Andrzej.M. - Sob 23 Lis, 2013
20D czy 60D - chyba bez wielkiej różnicy.
Sunders napisał/a: | to chyba szkoda pieniędzy na jakiegokolwiek Canona? |
Na to wygląda...
muzyk - Sob 23 Lis, 2013
jaad75 napisał/a: | to jednak szkoda pieniędzy. |
Jeśli kogoś nie stać na droższy aparat... nie dyskredytowałbym tak tego aparatu, nawet 20D.
Obrazek w wielu sytuacjach będzie bdb, a to, że nie ma takich używalnych wysokich iso...
Cóż, nie można mieć wszystkiego..
Sunders napisał/a: | warto zaznaczyć, że IYHO to chyba szkoda pieniędzy na jakiegokolwiek Canona? |
Nie ma to jak celna uwaga.
adf1985 napisał/a: | jedynie 8mpix, a więc mniej detali niż np. w 550D |
Przeżyjesz...
kufel - Nie 24 Lis, 2013
adf1985, nie wydawaj pieniędzy na żaden wiekowy korpus. Co z tego że będziesz miał lustro jak będzie one w zasadzie zabytkiem. Odradzam wszelkich rad za 20 czy 30 ď czy jakimkolwiek innym korpusem z tych lat. Dostaniesz tylko namiastkę tego czego oczekujesz. Bądź cierpliwy i zbieraj. Nie zadawalaj się substytutem aparatu.
Wojmistrz - Nie 24 Lis, 2013
adf1985, wstrzymaj się i zbieraj kasę. Przerabiałem lustra Canona od D60 do 30D, potykając się przy tym o kilka xxxD, 60D i lądując na jedynkach, poniżej których już chyba nie zejdę choćby z przyzwyczajenia, jak i wygody. 20D to zbyt stara konstrukcja by do niej sięgać nawet po tak zaawansowanym kompakcie jak Nikon P7100. 30D to chyba takie super minimum, aby nie psioczyć na cały system Canona i Goro Yoshide.
Oszczędź kasę i kup coś z sensem.
siosio - Nie 24 Lis, 2013
adf1985
Ja bym brał w twojej sytuacji tego 20D. Ma wolny AF jak na współczesne lustra i używalne ISO do 400, 800 jak musisz.
Za rok możesz sobie do niego kupić dobre szkiełko - np sigmę 18-35 f/1.8, a za 2 lata nowe body.
8 mln pixeli starczy, 20D ma dobrą matrycę. Ma ISO 100 lepiej się sprawdzi, od kompaktu z 20 mln pixelami.
adf1985 - Nie 24 Lis, 2013
Myślę, że każdy z Was ma rację po części. Ja póki co wstrzymuję się z zakupem.
Po I jest zima, a ja w zimę nie robię za wielu zdjęć, bo wolę letnie przechadzki z aparatem. Choć jak patrzę na moje niektóre zimowe zdjęcia z 550D to stwierdzam, że o tej porze roku jest też pięknie, pod warunkiem, że wyjdzie słońce
Po II i tak za rok albo dwa kupię sobie lustrzankę moich marzeń, więc to tylko kwestia cierpliwości z mojej strony. Te 500zł, będzie ciężko odzyskać, bo sprzedaż 20D na pewno do łatwych nie należy w tych czasach (ludzie wolą kupić nowość nawet na kredyt, niż starszą dobrą puszkę).
Po III nadal mam aparat, którym można robić super zdjęcia w formacie do A4, a takie najczęściej drukuję jeśli w ogóle drukuję. Dwa lata wytrzymam.
Dzięki wszystkim za zaangażowanie.
muzyk - Nie 24 Lis, 2013
kufel napisał/a: | Nie zadawalaj się substytutem aparatu. |
Przedawkowałeś piksele i odpłynąłeś do krainy zbyt wysokich czułości...
Sam używasz "substytutu aparatu" tylko w tym gorszym wydaniu, tzn. z nieco bardziej szumiącą matrycą niż ta z 20D... 40D
Rozumiem, że dziś są już taaaaak masakryczne wymagania, że aparat z używalnym ISO 800 nie nadaje się już do robienia zdjęć... staje się substytutem aparatu.
Aż strach pomyśleć o tych co fotografują w analogu jeszcze... i nie wychodzą poza ISO 400...
kufel - Pon 25 Lis, 2013
Muzyk, Ale ja ograniczenia 40D dobrze znam. Poza tym staraj sie porównywać rowniez inne cechy aparatu a nie tylko samą matrycę... ja wiem że zachwycasz sie dziadkami 20 i 30 D ale nie Każdemu ten zachwyt sie udziela no i nie wiem co miało na celu linkowanie mojego zdjęcia tu- jak coś z nim nie tak to możesz to napisać w odpowiednim wątku przecież
A do tematu wacajac - kupienie 20/30D grozi nie sprzedaniem go, a to równa się stracone pieniądze. To nie są chodliwe korpusy teraz a co dopiero za rok dwa. A nawet jeśli uda się sprzedać to za o wiele mniejszą kwotę niz cena zakupu.
jaad75 - Pon 25 Lis, 2013
kufel napisał/a: | A nawet jeśli uda się sprzedać to za o wiele mniejszą kwotę niz cena zakupu. | A po drodze być może trzeba będzie wymienić mu migawkę...
kozidron - Pon 25 Lis, 2013
muzyk napisał/a: | z nieco bardziej szumiącą matrycą niż ta z 20D... 40D |
zaczynasz używać bardzo odjechanych argumentów. Pierwszy raz wlazłem na flickra kufla, spoko zdjęcia, nawet kwasiki wyglądają przyzwoicie (nie jak u kolegi 007areka). muzyk teraz masz 5d3, pewnie będziesz szum dorabiać w sofcie
jaad75 - Pon 25 Lis, 2013
kozidron napisał/a: | muzyk teraz masz 5d3, pewnie będziesz szum dorabiać w sofcie | Niemożliwe? muzyk wreszcie kupił sobie aparat?...
Andrzej.M. - Pon 25 Lis, 2013
Ciekawa dyskusja , zastanawiam się tylko: po co tyle złośliwości?
kufel - Pon 25 Lis, 2013
jaad75 napisał/a: | kufel napisał/a: | A nawet jeśli uda się sprzedać to za o wiele mniejszą kwotę niz cena zakupu. | A po drodze być może trzeba będzie wymienić mu migawkę... | to już wersja bardzo pesymistyczna , ale w zasadzie nie taka nieprawdopodobna...
[ Dodano: Pon 25 Lis, 2013 20:28 ]
kozidron napisał/a: | muzyk napisał/a: | z nieco bardziej szumiącą matrycą niż ta z 20D... 40D |
. Pierwszy raz wlazłem na flickra kufla, spoko zdjęcia, nawet kwasiki wyglądają przyzwoicie | dzięki
muzyk - Wto 26 Lis, 2013
kufel napisał/a: | Poza tym staraj sie porównywać rowniez inne cechy aparatu a nie tylko samą matrycę... |
Daj spokój. Centrum zainteresowania jest tutaj jakość zdjęć, a nie ileś tam punktów krzyżowych, 6,5 kl/sek i takie tam bajery.
Do wielu zastosowań obrazek z 20/30D spokojnie wystarczy. Ba, aż zanadto - oczywiście biorąc pod uwagę cenę takiego aparatu, która jest śmiesznie niska.
O ergonomii nie wspominam, bo to trywialne zagadnienie jest w związku z aparatami, które co by tu nie mówić "trzyma się bdb".
kozidron napisał/a: | zaczynasz używać bardzo odjechanych argumentów. |
W żadnym wypadku. Jeśli ktoś odradza zakup 20/30D i pisze o substytucie aparatu, to powinien dopisać do tej listy 40D, który jest rozwojem tego substytutu... a który sam jest przez substytutookresleniodadwcę używany.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | po co tyle złośliwości? |
No właśnie? Po co?
Ktoś się pyta o tani aparat, stary - fakt, ale to nie znaczy, że nagle nie da się nim zdjęć robić... a inny leci bez hamulców.
Kufel, jeszcze raz. Ja rozumiem, że rozumiesz, że postęp, nowsze, lepiej oprogramowane matryce, ale zauważ fakt, że 20D po prostu ładny obrazek daje.
A że bajerów nie ma...
Coś za coś. kozidron napisał/a: | teraz masz 5d3 |
To nie ma żadnego znaczenia.
A szum... owszem. Tyle ile się da.
kufel napisał/a: | A do tematu wacajac - kupienie 20/30D grozi nie sprzedaniem go, a to równa się stracone pieniądze. |
Hmm, wydane niewielkie pieniądze na taki aparat nie będą stracone, tym bardziej, jeśli migawka będzie miała przyzwoity przebieg, co idzie sprawdzić przecież.
Sprzedawać? Nie zawsze trzeba to robić w przypadku aparatów.
Ale... co kto lubi.
Ja tam piszę, że za rozsądne pieniądze, może nie 20D, bo faktycznie ekran trochę lipny...
ale 30D, czemu nie do licha?
kozidron - Wto 26 Lis, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Ciekawa dyskusja , zastanawiam się tylko: po co tyle złośliwości? |
zdaje ci się, za długo się wszyscy tu znają, żeby odbierać to jako złośliwości
co do odpowiedzi na zadane pytanie, jak ma się budżet na 20D, to zamiast czekać do jakieś zimy czy kolejnego lata, moim zdaniem warto kupić cokolwiek, nawet 20D, chociaż wolałbym poszukać jakiegoś starego pentaxa, bo domyślam sie że przy tym budżecie pewnie nie ma kasy na szkła a pentaxy lepiej współpracują z tanimi manualami więc może k10 albo k200.
Wojmistrz - Wto 26 Lis, 2013
Trochę mieszacie, jakbyście zapomnieli o głównym wątku. Może łopatologicznie, kolega zapytał: "Mam Nikona P7100. Kupić Canon 20D, czy odłożyć na lepszy?".
kufel - Wto 26 Lis, 2013
Taa, 40 D tez juz powoli staje się zabytkiem, choc ma cechy które na dzien dzisiejszy jeszcze bardzo nie odstają jak choćby szybka seria i dobry af (choć pktów dużo nie ma na dzień dzisiejszy)
Muzyk, Tobie chyba umyka jeden szczegół- to nie ma być puszka na stałe zamiast kompaktu a puszka na okres przejsciowy czyli czas dozbierania do czegos konkretnego, np 70 D. Ja w takiej sytuacji został bym przy kompakcie, tym bardziej że adf1985 jest dosc z niego zadowolony.
jaad75 - Wto 26 Lis, 2013
kozidron napisał/a: | chociaż wolałbym poszukać jakiegoś starego pentaxa, bo domyślam sie że przy tym budżecie pewnie nie ma kasy na szkła a pentaxy lepiej współpracują z tanimi manualami więc może k10 | Tylko K10D chodzą w okolicach 700zł za korpus, a do tego są równie przestarzałe, co 20D. Ja bym jednak został przy kompakcie póki co.
Andrzej.M. - Wto 26 Lis, 2013
adf1985 napisał/a: | popstrykac kompaktem (z ktorego jestem generalnie zadowolony) i dopiero kupić coś faktycznie porządnego i nowoczesnego? |
Pewnie tak. Zresztą teraz to nie ma żadnego znaczenia - rok czy dwa - to całe wieki w technologii... Może się okazać że już nikt nie kupuje lustrzanek... tylko kameroaparaty 4D z holotechnologią i drukowaniem obrazów na ścianach...
Wojmistrz napisał/a: | "Mam Nikona P7100. Kupić Canon 20D, czy odłożyć na lepszy?". |
jaad75 napisał/a: | Ja bym jednak został przy kompakcie póki co. |
czyli czekać do pierwszej środy, wtorku miesiąca, zimy, lata, jesieni życia ?
kufel - Wto 26 Lis, 2013
Kozi, odpowiedź masz juz w pierwszym poście
jaad75 - Wto 26 Lis, 2013
kozidron napisał/a: | czyli czekać do pierwszej środy, wtorku miesiąca, zimy, lata, jesieni życia ? | Używać tego, czego używanie póki co wystarcza, a kupić lustro, jak tą kasą na 70D, czy co tam chce kupić, będzie dysponował. Jak widać OP się nie pali póki co i nie musi mieć lustrzanki już teraz.
Szczerze ja bym sobie kupił nawet A200/d80/d70s czy jakiekolwiek lustro, z lustrzanki jednak jakość lepsza, af itd, niech nawet do tej jesieni, zimy lata czy pierwszego wtorku, środy miesiąca pochodzi a nóż będą fajne kadry. Później to można nawet sobie zostawić, jako backup na kajaki czy w góry.
muzyk - Wto 26 Lis, 2013
kufel napisał/a: | Tobie chyba umyka jeden szczegół- to nie ma być puszka na stałe zamiast kompaktu a puszka na okres przejsciowy czyli czas dozbierania do czegos konkretnego, np 70 D. |
No właśnie. Lepiej ten okres przejściowy wykorzystać na focenie czymś, co bardziej usatysfakcjonuje niż kompakt.
kufel - Wto 26 Lis, 2013
Jest kilka opcji do wyboru. A swoje zdanie już napisałem i nie ma sensu bym pisal je ponownie.
Monastor - Wto 26 Lis, 2013
Ja uważam, że nie warto ale nie dlatego, że 20D to kiepska puszka, myślę że dla kogoś przesiadającego się z kompaktu i tak byłaby bombowa. Sam używam już bardzo leciwego lustra, do tego z niższej półki i do większości fotek mi wystarcza.
Problem w tym, że może być trudno dostać tak stary aparat w przyzwoitym stanie. Widziałem ostatnio kilka sztuk na sprzedaż i każda była w pewnym stopniu zdewastowana (wytarcia, zadrapania, etc.) Do tego zużyte przez lata części mechaniczne, które mogą wymagać serwisu. Migawka, mechanizm otwierający lampę.
lotofag - Wto 26 Lis, 2013
Monastor napisał/a: | Ja uważam, że nie warto ale nie dlatego, że 20D to kiepska puszka, myślę że dla kogoś przesiadającego się z kompaktu i tak byłaby bombowa. |
Tylko pytający jak sam pisze miał już lustrzanki (550D i 50D) i potem z jakichś powodów przesiadł się na kompakt, zatem 20D z podpiętym plastikiem szału mu pewnie nie zrobi
|
|