|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Fuji FinePix X10 czy Canon PowerShot G15
wiesek - Pon 25 Lis, 2013 Temat postu: Fuji FinePix X10 czy Canon PowerShot G15 Siemanko! Poszukuję uniwersalnego kompaktu do 1700 zł. Znalazłem trzy propozycje Canon PowerShot G15, Fuji FinePix X10 oraz Olympus Stylus XZ-2, jako że nie znam się zbytnio na fotografii chciałbym prosić o radę, który wybrać. A może znacie jakiś konkurencyjny aparat w podobnej cenie? Od razu mówię, bezlustrowce odpadają
Sunders - Pon 25 Lis, 2013
IMO Olympus Stylus XZ-2.
Chris62 - Wto 26 Lis, 2013
Ja polecam Panasonica LX7 porządny sprzęt "made in Japan" a nie chińskie badziewie które na już gwarancji pojedzie do serwisu.
Andrzej.M. - Wto 26 Lis, 2013
wiesek napisał/a: | Fuji FinePix X10 | Zdecydowanie polecam, najlepiej obrazuje ze wszystkich wymienionych w wątku. Najmniej szumi na "wysokich" czułościach - do jakich można robić obrazek nadający się do druku (czyli o bardzo dobrej jakości) możesz sobie zobaczyć na DxO test.
Jednakże biorąc pod uwagę testy na Optyczne.pl - w teście LX7 dało się włączyć do porównania zdjęcia z G15 i X10 - to X10 dawał obrazki bardzo do G15 podobne choć mniej "odszumione" (czyli mniej gładkie) za to ostrzejsze. LX7 dawał nieco bardziej rozmyte - trzeba by dać wyostrzenie +2 by dobił do konkurencji. To zdaje się potwierdzać moją tezę (i wynik z DxO) o większych możliwościach tego aparatu (X10) w stosunku do reszty . Ale sądzę że każdy z wymienionych powinien dać satysfakcję fotografującemu kompaktem.
hijax_pl - Wto 26 Lis, 2013
A ja też za X10 chyba, że stać Cię na dołożenie do X20...
wiesek - Sro 27 Lis, 2013
Dzięki a co myślicie o nikonie p520? widziałem gdzieś w sensownej cenie, albo coś innego z większym zoomem?
|
|