|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D3000
krikus - Wto 26 Lis, 2013 Temat postu: Nikon D3000 Mam namiar na używane body Nikon D3000 z przebiegiem 9500 zdj. za 550 zł
Co o tym sądzicie? chyba to dość okazyjna oferta, bo przebieg nie jest wielki?
Warto?
hijax_pl - Wto 26 Lis, 2013
Okazja może i tak, ale nie wiem czy pakowałbym się w ten aparat. Matryca słabiuteńka jak na dzisiejsze standardy.
krikus - Wto 26 Lis, 2013
Ale i tak obecnie mam nielepszy Sony A200 którego bede sie pozbywał.
Mysle do niego (Nikona) dokupić obiektyw 18-105 VR
[ Dodano: Wto 26 Lis, 2013 19:45 ]
hijax_pl napisał/a: | Matryca słabiuteńka jak na dzisiejsze standardy | Tzn? sprecyzuj.
Bo nie masz chyba na myśli ilość pixeli ?
CCD. Niskie użyteczne ISO.
Ale i tak chyba D3000 pod tym wzgledem lepiej wypada od A200 ?
Czyli CMOS jest lepszą matrycą?
krikus napisał/a: | Ale i tak chyba D3000 pod tym wzgledem lepiej wypada od A200 ? | Matryca? Moim zdaniem identycznie. Oczywiście pomijając kwestie tworzenia plików JPEG, bo w tym aspekcie to Nikon wypada dużo lepiej. krikus napisał/a: | Czyli CMOS jest lepszą matrycą? | Do wyższych ISO - na pewno.
Ja tylko w JPG robię i będę robił zdj. Więc Nikon ma tu przewagę.
Z CMOS chyba nie kupi lustra za "parę groszy" ?
lotofag - Wto 26 Lis, 2013
krikus napisał/a: |
Z CMOS chyba nie kupi lustra za "parę groszy" ? |
Kupi - stare Canony.
Andrzej.M. - Sro 27 Lis, 2013
Zależy ile tych groszy jest... w przeliczeniu na złotówki , jakby się z tysiąc uzbierał , to i Pentax k-x czy K-r mógłby się znaleźć. Zobacz na alle...
krikus - Sro 27 Lis, 2013
Już kupiłem, dałem 540 zł za body z przebiegiem 9500 zdj.
Mój Sony Alfa 200 z obiektywem Sigma i drobiazgami pójdzie na sprzedaż.
Teraz będe jeszcze szukał obiektywu do tego Nikona, myslę nad 18-105 VR
MC - Czw 28 Lis, 2013
Zamienił stryjek siekierkę na kijek.
RB - Czw 28 Lis, 2013
Sprzedałeś a200 aby kupić d3000? Łomatko... no będziesz miał taki znaczący impruwment, że hehehejjjj.
MC - Czw 28 Lis, 2013
Ale wiesz, mając Nikona siem jusz jest profesjonalistom od photography.
Andrzej.M. - Czw 28 Lis, 2013
RB - Czw 28 Lis, 2013
MC napisał/a: | Ale wiesz, mając Nikona siem jusz jest profesjonalistom od photography. |
MC, to nie chodzi o takie zgryźliwości, bo po co....
Najprawdopodobniej autor pytania chciał miec fajniejszy tani korpus (bo faktycznie stare CCD-ki w pewnych warunkach, niekiedy wk.. ją w dzisiejszych czasach) ale trafił IMO na coś w zasadzie identycznego z dokładnościa do personalnych upodobań nt. kolorków i wyostrzania. Może tak jak sugerujesz padł ofiarą mitu Nikona... może znowu też niezbyt dobrze zrozumiał odpowiedzi w tym wątku. Może wreszcie będzie wniebowzięty z nowym aparatem. Może.
MC - Czw 28 Lis, 2013
RB napisał/a: | Może wreszcie będzie wniebowzięty z nowym aparatem |
Tego mu życzę!
Andrzej.M. - Czw 28 Lis, 2013
Oby.
krikus - Czw 28 Lis, 2013
Cytat: |
Ale wiesz, mając Nikona siem jusz jest profesjonalistom od photography. |
–––––
Jesli chodzi o system zmieniam go dlatego iż obiektyw który miałem w zestawie Sony uległ uszkodzeniu (Tamron f2.8 17-50)
A to że złapałem okazję niedrogiego kupna body Nikona, to nie zmienia faktu że nadal będę cykał sobie zdj tak samo jak Alfą. Do Nikona jest większy wybór obiektywów i są trochę tańsze.
MC - Czw 28 Lis, 2013
Powyższym wpisem sam sobie dałeś świadectwo.
Świadectwo daję że jestem amatorem, niczym się nie wywyższam, piszę grzecznie, zapytuję. A ty mi tu wypisujesz jakieś głupoty, więc dajesz świadectwo że jesteś trollem.
I jak masz mi tu pisać swoje wypociny, to nie pisz.
Idź sobie off topować do działu "wolne tematy"
Cyt.; "Temu Panu już podziękujemy"
- ja juz też podziękowałem za "pomoc"
RB - Czw 28 Lis, 2013
Aaa, jak Ci się obiektyw zepsuł... to sumie za jakieś 1200 PLN dałoby sie kupić uzywane 16-105, zamiast jazdy z 'nowym' body o żadnych przewagach nad a200 i dokładaniem do tego za jakieś pieniądze18-105... Byłby moim zdaniem fajniejszy chociaż nieco fajniejszy obiektyw. Szkoda, ze na początku nie napisałes o powodach swego odwrotu od tego Soniaka (no, cud techniki to on nie jest, ale d3000 jeśli lepszy w czymkolwiek to marginalnie).
IMO będziesz miał mniej więcej to co miałeś, z tym, ze światło przehandlowałeś na zakres obiektywu.
MC - Czw 28 Lis, 2013
Poza tym Nikkor wykonany jest jednak gorzej niż Sony.
muzyk - Czw 28 Lis, 2013
Poza tym, a200 to nie jest aż tak bardzo zły aparat...
Kiedyś, myślałem o kupnie czegoś takiego.
Pucha A200 też mi zaczynała źle robić zdjęcia. Jak sie trochę nagrzał to wychodziły spore zakłócenia na zdjeciach, takie kolorowe smugi, szumy. Więc też dlatego ta zmiana.
RB napisał/a: | światło przehandlowałeś na zakres obiektywu. |
Zakres bardziej mi potrzebny, bo f2.8 było bardzo mało użyteczne w tym Tamronie.
muzyk - Czw 28 Lis, 2013
krikus napisał/a: | Jak sie trochę nagrzał to wychodziły spore zakłócenia na zdjeciach, takie kolorowe smugi, szumy. |
Hmm, jeśli d3000 pod tym względem Cię usatysfakcjonuje, to ... niech Ci się dobrze foci!
Wujek_Pstrykacz - Czw 28 Lis, 2013
Może nadszedł czas na zmiany, czasem dotychczasowy aparat się nudzi, może faktycznie zaczynał się psuć i trafiła się okazja na zakup podobnego, tylko innej firmy. Nie ma co pisać, ważne że kolega krikus zadowolony.
Tak więc temat uważam za wyczerpany.
|
|