forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Starzenie się matryc cmos w Canonie

wulf - Czw 28 Lis, 2013
Temat postu: Starzenie się matryc cmos w Canonie
Witam, chciałbym kupić sobie dodatkowe body do "prac polowych" i mój wybór padł na Canona 20/30D. Używki z niskim przebiegiem poniżej 30000 klatek są niedrogie a to podobno dość solidne aparaty.
Jak to jest z tym starzeniem matrycy. Gdzieś wyczytałem, że z biegiem czasu znacząco wzrasta ilość szumów generowanych przez matrycę. Ktoś może to potwierdzić? Jest to bardzo widoczne i należy się tym przejmować?

muzyk - Czw 28 Lis, 2013

wulf napisał/a:
wzrasta ilość szumów generowanych przez matrycę.

Hmm, nie zauważyłem czegoś takiego :roll:
wulf napisał/a:
a to podobno dość solidne aparaty.

Owszem, choć nieuszczelnione. Trzeba wziąć do "łap" i wypróbować, zwłaszcza 30D.

007areka - Czw 28 Lis, 2013

... jeśli chcesz puszkę klasy 20/30d to zdecydowanie polecam kroczek dalej 40d przeszedłem przez wszystkie łącznie z 50d i co mogę polecić to szukaj 40d, nie wiem jaka różnica w cenie będzie ale zdecydowanie polecam 40d.
aaa.... co do starzenia matrycy to jak ze wszystkim co stare :mrgreen: ale akurat tym sie nie przejmuj co najwyżej trzeba czasem oddać do czyszczenia lub samemu podmuchać .

wulf - Czw 28 Lis, 2013

40D byłby pewnie fajniejszy ale prawie 2x więcej trzeba zapłacić za aparat nie po kotleciarzu.
Do ciorania po polach, lasach 20D wystarczy.
Co do czyszczenia matrycy to po pierwszym szoku po zmianie sytemu na C już się przyzwyczaiłem do permanentnego syfu na matrycy. :neutral:
Mały wyświetlacz też mi nie przeszkadza bo w E-1 też jest mały i nie narzekam.
Chodzi bardziej o wzrost ilości szumu i pojawiające się z czasem gorące piksele. To mnie bardziej niepokoi.
Ale skoro koledzy nie zaobserwowali takiego czegoś w swoich egzemplarzach to może niepotrzebnie się przejmuję.

krzys13k - Czw 28 Lis, 2013

wulf, swojego Canona 450D mam już ponad 5 lat i nie zauważyłem żeby szum w jakikolwiek sposób wzrósł, a często robię zdjęcia na ISO 1600 (dzisiaj to śmieszne, ale to max tego aparatu ;) ).

Co do hotpixeli, to rzeczywiście, trochę ich pojawiło się z czasem, ale nie przeszkadza mi to w żaden sposób, bo soft którym wywołuję zdjęcia skutecznie sobie z nimi radzi.

Andrzej.M. - Czw 28 Lis, 2013

To ja tak bardziej dla formalności zapytam - a nie myślałeś o Pentax k-10?
Przynajmniej dobrze uszczelniony.

jaad75 - Czw 28 Lis, 2013

AndrzejM.Makuch napisał/a:
a nie myślałeś o Pentax k-10?
Wciąż jeszcze taki nie wyszedł. :twisted:
muzyk - Czw 28 Lis, 2013

007areka napisał/a:
jeśli chcesz puszkę klasy 20/30d to zdecydowanie polecam kroczek dalej 40d przeszedłem przez wszystkie łącznie z 50d i co mogę polecić to szukaj 40d, nie wiem jaka różnica w cenie będzie ale zdecydowanie polecam 40d.

No, jeśli chce się mieć nieznacznie wyższe szumy i lepszy AF, to tak.
Aha i kulawy, ale w sumie w miarę używalny LV.

Reszta...

o ile różnica w cenie nie jest duża, to jasne, że warto zawsze 40D zamiast 30D.

Napiszę coś nudnego.
Mam 450D, 40D, miałem 30D i właśnie ten, nie wiedzieć czemu przypadł mi najbardziej do gustu. Może dlatego, że miał banalne menu i dawał naprawdę ładny obrazek, a też pewnie dlatego, że miał/ma bardzo dobrą "guzikologię" no i jest solidnie wykonany.

Zatem, jeśli 20/30D to brałbym raczej 30D.

kufel - Czw 28 Lis, 2013

muzyk napisał/a:
No, jeśli chce się mieć nieznacznie wyższe szumy i lepszy AF, to tak.
muzyk , powtarzasz ja mantrę hasło o tych "wyższych szumach"... :roll:

matryce z 20,30,40D sa porównywalne , różnice miedzy nimi są małe ale w ogólnym rozrachunku najlepiej z nich wypada ta z 40D. wiec nie zawracaj głowy jakimiś wydumanymi problemami o "wyższych" szumach...

http://tinyurl.com/oquz2yf

To ja tak bardziej dla formalności zapytam - a nie myślałeś o Pentax k-10?
znow sie zaczyna...
AndrzejM.Makuch, a dlaczego miałby myśleć akurat o tym korpusie?

muzyk - Czw 28 Lis, 2013

kufel napisał/a:
matryce z 20,30,40D sa porównywalne

Zgadza się w 100% ale przy tym, ta z 40D wypada w szumach najniekorzystniej
Choć... MINIMALNIE.

jaad75 napisał/a:
Pentax k-10?
Wciąż jeszcze taki nie wyszedł.

No popatrz! :lol:
Dobra - niech ci będzie - Pentax K10D - pasuje? :razz:

muzyk - Czw 28 Lis, 2013

No popatrz! :lol:

No, musisz się pilnować Jędrek. Nie ma to tamto.
k10d i finito.

eee może K10D, albo K10d? :lol:

P.S. No jakże mogłem... k10D.

kufel - Czw 28 Lis, 2013

muzyk, jeśli jesteś w stanie dostrzec różnice w ilości szumu miedzy 20/30d a 40d to gratuluje wzroku :P

muzyk napisał/a:
Zgadza się w 100% ale przy tym, ta z 40D wypada w szumach najniekorzystniej
Choć... MINIMALNIE.
dla mnie na tyle minimalnie ze nie warto ich wymieniać jako różnicę...
muzyk - Czw 28 Lis, 2013

kufel napisał/a:
to gratuluje wzroku :P

Dziękuję. :razz:
kufel napisał/a:
dla mnie na tyle minimalnie ze nie warto ich wymieniać jako różnicę...

oj tam. No tak pro forma... :razz:

Nie ma się co spinać jednakże.

Mnie jakoś dziwnie bardziej 30D przypadł do gustu. Mnie... :razz:

...a mnie 40d najbardziej, bo miał niesamowity AF i klarowny obrazek ( sprawdzono na slubach reporterce i krajobrazach)
muzyk - Czw 28 Lis, 2013

007areka napisał/a:
sprawdzono na slubach

I tutaj oczywiście przyznaję rację, bo w połączeniu z 17-55 IS USM ... jak zobaczyłem foty z jednego ślubu... to zapytałem, czy to nie aby z FF...

... ze szkiel miałem dokładnie 17-55 z is -niesamowite szklo, 50 i 70-200 z is....pisząc o AF i jego pewności mam na myśli oczywiście centralny punkt, tylko z niego korzystałem i nigdy mnie nie zawiodl

A założyciel wątku jakoś milczy... może mysli ... o K10D? :razz:
kufel - Czw 28 Lis, 2013

z pewnością.
nienietaktak - Czw 28 Lis, 2013

może mysli ... o K10D?

Mając system C - na pewno :P

wulf - Czw 28 Lis, 2013

A założyciel wątku jakoś milczy... może mysli ... o K10D? :razz:

Kolejnego niszowego systemu już nie dźwignę. Wystarczy mi 4/3 a w przyszłości m4/3.
A posiadając już coś niecoś z dużego C to raczej wybór musi być taki, żeby to wykorzystać w tańszym, ale równie ergonomicznym sprzęcie.
Tak więc dzięki za odpowiedzi, zapoluję sobie na 20/30d wezmę egzemplarz bardziej budzący zaufanie i z potwierdzeniem przebiegu.

Wujek_Pstrykacz - Czw 28 Lis, 2013

Miałem 30d, bardzo fajne obrazki dawał, nawet z tej tak słabej canonowskiej matrycy :razz:
kufel - Czw 28 Lis, 2013

Wujek_Pstrykacz, a tak z ciekawości , używałeś kiedyś 30D w spottingu? jestem ciekaw jak sprawuje sie af w porównaniu z następcami.

Niestety nie, wtedy jeszcze nie latałem za samolotami, dopiero 50d i 1d fociły stalowe ptaki
kufel - Czw 28 Lis, 2013

szkoda. ciekawy jestem o ile lepszy jest ten w 40d . bo to ze ogólnie jest lepszy to raczej nie wątpię.

Ruchliwe sikorki mi łapał. :razz:
kufel - Pią 29 Lis, 2013

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Ruchliwe sikorki mi łapał. :razz:
fotografia drobnicy etc już coś tam może powiedzie o AF , ale spotting i szybko przemieszczające sie maszyny to chyba jeszcze lepszy test :)
Wojmistrz - Pią 29 Lis, 2013

Wczoraj przy okazji innego wątku wykopałem z gabloty i zrobiłem kilka fotek Canonem 300D. Nie widzę żadnego pogorszenia się obrazu/efektów starzenia.
muzyk - Pią 29 Lis, 2013

kufel napisał/a:
ciekawy jestem o ile lepszy jest ten w 40d .

Moim zdaniem, nie jest dużo lepszy, mimo wszystkich punktów krzyżowych.

111lisu - Pią 29 Lis, 2013

Wszytko się starzeje i my też!
Skoro ekran plazmy się wypala, kondensatory tracą pojemność, przez wyparowanie elektrolitu, rezystory zwiększają rezystancję poprzez powolne utlenienie, plastikowe soczewki mętnieją, "farba" się starzeje np: powłoki w filtrach itp., itd. To czemu matryca ma być pozbawiona tych mankamentów, może nie widać tego z dnia na dzień, ale różnica musi być. Młoda dama kiedy się stanie starszą panią, używana czy nie, ma różne problemy, ale czy warto się tym przejmować?

Monastor - Nie 01 Gru, 2013

Mam jedną 7-letnią puszkę, a na matrycy duużo więcej wypalonych pikseli niż w dniu wyjęcia jej z pudełka. Obtarć na krawędziach obudowy i nie wysuwającej się już lampy wbudowanej nie liczę bo temat dotyczy matrycy.

muzyk napisał/a:
I tutaj oczywiście przyznaję rację, bo w połączeniu z 17-55 IS USM ... jak zobaczyłem foty z jednego ślubu... to zapytałem, czy to nie aby z FF...

Bo cmokanie nad magią i plastyką ogólnie nie jest zbyt pewnym zajęciem jeśli nie ma się EXIFu :razz:

muzyk - Nie 01 Gru, 2013

Monastor napisał/a:
Bo cmokanie nad magią i plastyką

Nie te rzeczy rzuciły się w oczy, tylko czystość zdjęć i detaliczność…
tak, 40D.

darek0107 - Sro 04 Gru, 2013

@wulf
Odpowiem Ci na pytanie jako elektronik z wykształcenia.
Matryce CMOS, procesory i inne układy CMOS i MOS są wykonywane metoda dyfuzji. Od momentu wykonania takiego układu zachodzi samoistny proces degradacji który w końcu doprowadzi do uszkodzenia układu lub w przypadku wspomnianej matrycy do pogorszenia jej parametrów. W jakim czasie to nastąpi - trudno tu powiedzieć bo zależy to od wielu czynników. Dla układów scalonych przyjmuje się bezawaryjny czas działania 10 lat. Ale jak wcześniej wspomniałem to zależy od temperatury, czasu pracy itp. Jenak nie za bardzo przejmował bym się ta matryca bo wcześniej zestarzeją się inne elementy jak kondensatory. Nie chce się za bardzo rozpisywać ale nie polecam Ci aparatu z 1994 lub 96 roku który kiedyś był super sprzętem a dzisiaj aparat za 1500 zł jest od niego lepszy - bo on ma matryce APS-C jak dzisiejsze amatorskie lustrzanki a nie FULL Klatka. Ale wybór należy do Ciebie.

jaad75 - Sro 04 Gru, 2013

darek0107 napisał/a:
nie polecam Ci aparatu z 1994 lub 96 roku który kiedyś był super sprzętem a dzisiaj aparat za 1500 zł jest od niego lepszy - bo on ma matryce APS-C jak dzisiejsze amatorskie lustrzanki
Wtedy nie było aparatów opartych na matrycach CMOS, a matryce miały znacznie mniejsze niż APS-C. I faktycznie trudno je polacać, ale z zupełnie innych powodów, niż starzenie się elementów... :mrgreen:
darek0107 - Sro 04 Gru, 2013

@jad75
Przepraszam za błąd chodziło mi o 2004 rok - np Canon 20D (on ma matryce CMOS) i oczywiście nie chodziło mi tu o starzenie się matrycy

wulf - Wto 07 Sty, 2014

Po głębszym zastanowieniu odpuściłem sobie starsze korpusy i nabyłem 100d, zwłaszcza, że ostatnio coraz więcej kręcę video a piątki mi trochę szkoda do tego a poza tym jest niewygodna do filmowania przez to ręczne ostrzenie.
Setka nie jest wzorcem wytrzymałości ale za to jest niewielkim i poręcznym aparacikiem.