|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Czy 35mm ma sens na APS-C?
jaco88 - Pon 02 Gru, 2013 Temat postu: Czy 35mm ma sens na APS-C? No właśnie czy zakup szkła o ogniskowej 35mm na aps-c ma sens? Myślę o zakupie jakieś jasnej stałki do 60D - taki ala standard Rozważam C 28 1.8 i Sigmę A 30 1.4 ale teraz zaczęła mi chodzić po głowie 35mm f/2 IS? Ale się zastanawiam nie będzie to zbyt wąska ogniskowa na aps-c i przez to mało użyteczna... :-/ 24L itp. nie wchodzi w grę bo jest zdecydowanie poza moim zasięgiem cenowym - nawet używki
komor - Pon 02 Gru, 2013
Ja tam wolałem wybierać między 28/1.8 a 30/1.4 (wybrałem to drugie), niż 35 mm, zawsze to ciut szerzej, co było dla mnie o tyle ważne, że miałem już też 50/1.8.
kozidron - Pon 02 Gru, 2013
jaco88 napisał/a: | No właśnie czy zakup szkła o ogniskowej 35mm na aps-c ma sens? Myślę o zakupie jakieś jasnej stałki do 60D - taki ala standard Rozważam C 28 1.8 i Sigmę A 30 1.4 ale teraz zaczęła mi chodzić po głowie 35mm f/2 IS? Ale się zastanawiam nie będzie to zbyt wąska ogniskowa na aps-c i przez to mało użyteczna... :-/ 24L itp. nie wchodzi w grę bo jest zdecydowanie poza moim zasięgiem cenowym - nawet używki |
tu już nawet chyba nie robi tak te pare milimetrów jak własności optyczne wyżej wymienionych szkieł, weź sigmę 30/1.4, tylko poszukaj przyzwoitego egzemplarza.
aha... i zakup szkła o jakiejkolwiek ogniskowej generalnie ma sens jak się na takim kącie widzenia zamierza robić zdjęcia
Stuku - Wto 03 Gru, 2013
35 F/2 cannona sobie daruj. W tym szkle nie ma absolutnie nic fajnego.
A szeroki i jasny kąt hmmm zawsze się przyda czy to do reporterki itp ...
jaad75 - Wto 03 Gru, 2013
Na Canonie wolałbym te 28-30mm - bliżej idealnego standardu, który daje ciut fajniejsze obrazki niż odpowiednik klasycznej 50-tki.
Wojmistrz - Wto 03 Gru, 2013
jaco88, czy w decyzji bierzesz pod uwagę w przyszłości zmianę na FF, czy raczej pozostaniesz na APS-C?
Usjwo - Wto 03 Gru, 2013
Kupowanie obiektywow z mysla o przyszlej, nie sprecyzowanej kiedy, wymianie puszki na FF nie ma sensu. Obiektyw zawsze mozna sprzedac, a nie stosowac polsrodki.
Ja doradzam raczej szerszy obiektyw pod APS-C, czyli 28mm lub 30mm. Mnie nawet pod FF 28mm bardziej pasuje
manolo - Wto 03 Gru, 2013
świetny pomysł dla kogoś kto nie lubi winiety
kup szkło 24mm, np. Samyang 24mm f1.4
na aps-c będziesz miał 36mm, bardzo uniwersalna ogniskowa,
są Canony 24mm, eLka jest droga jak pisałeś..,
ale jest (nie eLka) 24 f2.8 dość tani ale nic o nim nie wiem,
poczytaj testy itp., jest też TS-E 24, ale ciemny, ciężki
i dużo droższy od wymienionych, wyłączając oczywiście eLkę,
jest też Sigma 24mm w rozsądnej cenie.
Ciekawą opcją jest też Samyang 14mm, jest tani i szeroki nawet na aps-c.
Jesli planujesz kiedyś tam FF, to fakt, zawsze możesz
sprzedać szkłaaps-c i kupić FF, ale to spore logistyczne zamieszanie,
na sprzedaży stracisz, do tego może zająć to sporo czasu,
jak ktoś kupuje szkła do gablotki, dla niego nie jest to problem,
ale jeśli ktoś fotografuje to zupełnie bez sensu.
Ludzie płacą spore pieniądze za to żeby oszczędzić czas, np. latają prywatnymi
samolotami, albo kupują puszki pro bo wtedy serwis trwa max kilka dni,
oczywiście nie tylko dlatego ale te ceny to nie tylko więcej magnezu na obudowę.
Jeśli są szkła które mają sens na aps-c i również jak najbardziej na przyszłym FF,
to warto takich szukać, to spora oszczędność czasu i pieniędzy.
komor - Wto 03 Gru, 2013
manolo napisał/a: | Jesli planujesz kiedyś tam FF, to fakt, zawsze możesz
sprzedać szkłaaps-c i kupić FF, ale to spore logistyczne zamieszanie,
na sprzedaży stracisz, do tego może zająć to sporo czasu,
jak ktoś kupuje szkła do gablotki, dla niego nie jest to problem,
ale jeśli ktoś fotografuje to zupełnie bez sensu. |
A jak się fotografuje, to z sensem jest kupować obiektyw do nieposiadanego aparatu, zamiast do takiego jaki się posiada? Jeśli przesiadka na FF nie jest brana pod uwagę w konkretnie sprecyzowanym niedalekim czasie, to nie ma sobie co tym zawracać głowy, tylko wybrać szkło odpowiednie do posiadanej matrycy, potrzeb i portfela.
manolo napisał/a: | Ludzie płacą spore pieniądze za to żeby oszczędzić czas, np. latają prywatnymi samolotami, |
Z kolei inni tracą sporo czasu, żeby oszczędzić pieniądze, ale co to ma do rzeczy?
Andrzej.M. - Wto 03 Gru, 2013
jaco88 napisał/a: | Myślę o zakupie jakieś jasnej stałki do 60D - taki ala standard |
Jeśli standard to 35mm , pytanie do czego ci potrzebne to szkło?
Przejrzałeś EXIF-y swoich zdjęć i wiesz jaką ogniskową najczęściej pracujesz?
Czy może chcesz robić jakieś konkretne zdjęcia do których uważasz że dana ogniskowa ci będzie potrzebna? Napisz coś o tym - może uda się coś wymyślić.
Sunders - Wto 03 Gru, 2013
jaco88 napisał/a: | czy zakup szkła o ogniskowej 35mm na aps-c ma sens? |
IMO ma.
jaco88 napisał/a: | Rozważam C 28 1.8 i Sigmę A 30 1.4 ale teraz zaczęła mi chodzić po głowie 35mm f/2 IS? |
Wybierałbym miedzy sigmą 35/1,4 a canonem 35/2IS.
jaco88 napisał/a: | zastanawiam nie będzie to zbyt wąska ogniskowa na aps-c i przez to mało użyteczna... |
Wąski to może być kąt widzenia=42,5 stopnia, a nie ogniskowa. To będzie oczywiście zależeć od zastosowania.
IMO pomyśl o sigmie A 18-35 mm f/1.8 DC HSM.
Usjwo napisał/a: | Kupowanie obiektywow z mysla o przyszlej, nie sprecyzowanej kiedy, wymianie puszki na FF nie ma sensu. |
Podzielam tą opinię.
paul80 - Wto 03 Gru, 2013
jaco88, pewnie chodzi Ci o uniwersalną stałkę na trudniejsze warunki a jak trudne warunki, to zazwyczaj wnętrza a tam mało miejsca, celowałbym raczej w 28-30mm, obawiam się że wybór jest tylko jeden, to Sigma 30mm 1.4
[ Dodano: Wto 03 Gru, 2013 15:59 ]
Sunders napisał/a: | MO pomyśl o sigmie A 18-35 mm f/1.8 DC HSM.
|
A to już chyba najlepszy i sensowny wybór
manolo - Wto 03 Gru, 2013
zdecydowanie odradzam 30mm i węższe, na aps-c to nudny standard
komor, jak zwykle nie czytasz dokładnie, napisałem że obiektywy o które mi chodzi mają sens na obu bagnetach (EF, EF-S)
jaad75 - Wto 03 Gru, 2013
manolo napisał/a: | zdecydowanie odradzam 30mm i węższe, na aps-c to nudny standard | Dla jednych nudny, dla innych wręcz przeciwnie. Okolice ekwiwalentu 43-45mm, czyli właśnie najbliżej prawdziwego standardu są bardzo fajnym i uniwersalnym kątem widzenia.
[ Dodano: Wto 03 Gru, 2013 20:04 ]
BTW:
manolo napisał/a: | kup szkło 24mm, np. Samyang 24mm f1.4
na aps-c będziesz miał 36mm, bardzo uniwersalna ogniskowa, | Na Canonie to bliżej ekwiwalentu 38mm - to znacznie dalej od wrażenia że używa się klasycznej 35-tki, niż mogłoby się wydawać.
muzyk - Sro 04 Gru, 2013
Każda ogniskowa na każdym formacie ma sens, jeśli wie się, do jakiej fotografii się przyda.
Z praktyki, to bardzo przypadł mi do gustu Panasonic 20 1.7 na m4/3 - dający pole widzenia obiektywu 40 mm na FF.
Może zatem, dobrać taką ogniskową, aby zbliżała się do tych 35-40 mm ?
Zobacz stałkę w systemie… EOS M - jest to 22 mm f2, czyli około 35 mm dla FF.
Czy przypadkowo dobrali te 22 mm?
Myślę, że nie.
Poza tym, najlepiej, jeśli masz jakiś zoom, ustaw go na 35 mm i foć, aby się przekonać, czy taka ogniskowa na APSC to jest "TO" dla Ciebie.
Podpowiem, że 24 mm na APSC całkiem fajnie się sprawuje.
P.S. Przecież Sigma ma 18-35 1.8
Jeśli Cię stać, kup takie właśnie szkło i finito, a nie jakąś stałkę 35… na APSC.
manolo - Sro 04 Gru, 2013
ta sigma to aps-c
muzyk - Czw 05 Gru, 2013
manolo napisał/a: | ta sigma to aps-c |
No tak, a co w tym dziwnego?
kozidron - Czw 05 Gru, 2013
manolo napisał/a: | kup szkło 24mm, np. Samyang 24mm f1.4
na aps-c będziesz miał 36mm, bardzo uniwersalna ogniskowa,
są Canony 24mm, eLka jest droga jak pisałeś..,
ale jest (nie eLka) 24 f2.8 dość tani ale nic o nim nie wiem,
poczytaj testy itp., jest też TS-E 24, ale ciemny, ciężki
i dużo droższy od wymienionych, wyłączając oczywiście eLkę,
jest też Sigma 24mm w rozsądnej cenie. |
no jak przy takim pytaniu jak w wątku i takim rodzaju szkła jak ts-e, ty stwierdzasz, że jest ciemny i ciężki, no i co ciekawe dużo droższy, to można mieć wątpliwości, że wiesz o czym mowa
manolo, mozna spytać czym ty fotografujesz i jakich ogniskowych używasz?
manolo - Pią 06 Gru, 2013
czy sens ma sens ?
kozidron - Sob 07 Gru, 2013
manolo napisał/a: | czy sens ma sens ? |
No właśnie i tu stajemy przed zwykłym egzystencjalnym pytaniem, czy jak ktoś pyta: czy 35mm pod aps-c ma sens (jako standard) to czy warto poruszać temat czegoś takiego jak ts-e24 canona.
Stąd wnioski mogą nasunąć się proste:
a. doradzający, nigdy nie uzywał takiego obiektywu jak ts-e
b. kompletnie nie ma pojęcia co to za obiektyw i jego zdziwienie, że ciężki, drogi i ciemny wynika pewnie z niezrozumienia do czego on służy
c. czy doradzający w ogóle fotografował na takiej ogniskowej i jak przy takim pytaniu mógł wpaść na pomysł pisania o ts-e
d. czy doradzający w ogóle miał w rękach, któryś z tych obiektywów o których piszę?
Stąd zwykłe pytanie, które chyba należy powtórzyć:
kozidron napisał/a: | mozna spytać czym ty fotografujesz i jakich ogniskowych używasz? |
lexus - Sob 07 Gru, 2013
kozi nie kop
manolo - Sob 07 Gru, 2013
kozidron napisał/a: | Stąd zwykłe pytanie, które chyba należy powtórzyć: |
nie Twoja sprawa
kozidron napisał/a: | doradzający, nigdy nie uzywał takiego obiektywu jak ts-e |
nic takiego nie możesz z tego wywnioskować, wielu osobom świetnie przydaje się TS-E,
inaczej Canon by go nie sprzedawał...
paul80 - Sob 07 Gru, 2013
manolo, weź pod uwagę jedną rzecz, jaco88 chce standard, natomiast inną sprawą jest, jakie szkło da nam "uwniwerslaność", czyli raczej szersze, bo częściej brakuje nam miejsca do odejścia i tutaj rzeczywiście 24mm będzie równie dobre jak nie lepsze
manolo - Nie 08 Gru, 2013
czy Ty paul80, czytasz to co piszesz ?
Właśnie potwierdziłeś to co napisałem, więc najwyraźniej wziąłem to pod uwagę..
Przytoczyłem również i 14mm bo być może szukający odpowiedzi nie brał tego pod uwagę bo nie wiedział że ma taką możliwość.
RB - Nie 08 Gru, 2013
manolo napisał/a: |
nie Twoja sprawa
kozidron napisał/a: | doradzający, nigdy nie uzywał takiego obiektywu jak ts-e |
nic takiego nie możesz z tego wywnioskować, wielu osobom świetnie przydaje się TS-E,
inaczej Canon by go nie sprzedawał... |
Oczywiście ze tilt and shift się sprzedaje i przydaje. Pytanie ile się sprzedaje i do czego się przydaje - czyli po jakiego grzyba ludzie to kupują (niemało w końcu wydając swoich cennych piniendzy)?
Wojmistrz - Nie 08 Gru, 2013
manolo napisał/a: | kozidron napisał/a: | Stąd zwykłe pytanie, które chyba należy powtórzyć: |
nie Twoja sprawa
inaczej Canon by go nie sprzedawał... | To tylko potwierdza wnioski Kozidrona.
paul80 - Nie 08 Gru, 2013
manolo napisał/a: | czy Ty paul80, czytasz to co piszesz ?
Właśnie potwierdziłeś to co napisałem, więc najwyraźniej wziąłem to pod uwagę..
Przytoczyłem również i 14mm bo być może szukający odpowiedzi nie brał tego pod uwagę bo nie wiedział że ma taką możliwość. |
Czytam i staram się zrozumieć w przeciwieństwie do Ciebie, jeżeli ala standardem dla Ciebie jest 14-24mm, to gratuluję wiedzy.
manolo, jeszcze jest 8mm samyanga, autor nie brał pod uwagę, że jest inny ala standard by manolo
kozidron - Nie 08 Gru, 2013
manolo napisał/a: | inaczej Canon by go nie sprzedawał... |
pewnie że się sprzedaje, moje uwagi nie tyczyły się sprzedaży, tylko twojej wiedzy na temat przeznaczenia tego obiektywu w kontekście tego wątku (zadanego pytania).
manolo napisał/a: | Przytoczyłem również i 14mm bo być może szukający odpowiedzi nie brał tego pod uwagę bo nie wiedział że ma taką możliwość. |
miałeś ten obiektyw chociaż raz podpięty pod aps-c ?
manolo, nie uważasz że doradzanie w formie forumowej powinno nosić za sobą znamiona obeznania się w temacie w "naturze", obojetnie czy to forum o szopie, sprzęcie komputerowym, grafice wektorowej(w której trzeba przyznać jesteś mistrzem ) czy malarstwie?
manolo - Pon 09 Gru, 2013
współczuję Wam, naprawdę.. czepiać się tak kogoś bez powodu, trzeba być conajmniej frustratem, to szkodzi Waszemu zdrowiu psychicznemu, dajcie sobie spokój..
kozidron - Pon 09 Gru, 2013
manolo, nikt się Ciebie nie czepia. Ja bym powiedział, bez owijania, że to jest podważanie twoich kompetencji w tej materii. W sumie przyzwyczaiłem się już do tego, bo dyskutowaliśmy tu wielokrotnie.
Nie chcę stosować beznadziejnej retoryki, która tu na forumie bije wręcz wskaźniki popularności(nawet wśród modów) a mianowicie, że jeżeli raz nie miałeś racji to jej zawsze nie masz, bo to bardziej chamskie niż obraźliwe epitety ale sporo wskazuje na to, że w tej materii nie specjalnie się orientujesz.
Dlatego grzecznie zapytałem, jakich ogniskowych uzywasz i czy fotografowałeś kiedyś ts-e ?
Oczywiście że tak, właśnie TS Canona.
Jeśli ktoś fotografuje architekturę, albo często fotografuje
z niestandardowej perspektywy taki obiektyw bardzo mu się przyda,
można prostować perspektywę software'owo ale lepiej widzieć
tak przekształcone zdjęcie już podczas kadrowania.
Trzeba jednak wiedzieć przed zakupem że obiektywy te są dość ciężkie
i nie mają AF.
muzyk - Pon 09 Gru, 2013
TS-E ... hmm, wiadomo, że to specjalistyczna optyka i nie tania.
Jak już jesteśmy przy temacie, to czy warto kupić Canona 24 3.5 czy 45 2.8 TS-E?
najlepiej mieć oba, niestety ja pożyczałem, ale może kiedyś kupię, myślałem o Samyangu ale zniechęcił mnie test na optyczne.
komor - Pon 09 Gru, 2013
manolo napisał/a: | właśnie TS Canona.
z niestandardowej perspektywy taki obiektyw bardzo mu się przyda |
No fajnie, tylko koledzy cały czas się pytają, co to ma do pytania wątkotwórcy? Przypomnę:
jaco88 napisał/a: | Rozważam C 28 1.8 i Sigmę A 30 1.4 ale teraz zaczęła mi chodzić po głowie 35mm f/2 IS? Ale się zastanawiam nie będzie to zbyt wąska ogniskowa na aps-c i przez to mało użyteczna... :-/ 24L itp. nie wchodzi w grę bo jest zdecydowanie poza moim zasięgiem cenowym - nawet używki |
A Ty w odpowiedzi na to piszesz coś o TS-E i prywatnych samolotach…
komor napisał/a: | A Ty w odpowiedzi na to piszesz coś o TS-E i prywatnych samolotach… |
ja bym nie pogardził prywatnym samolotem zresztą porządne ts-e od canona też by się przydało, tylko dla mnie 90/2.8
komor napisał/a: | manolo napisał/a: | właśnie TS Canona.
z niestandardowej perspektywy taki obiektyw bardzo mu się przyda |
No fajnie, tylko koledzy cały czas się pytają, co to ma do pytania wątkotwórcy? Przypomnę:
jaco88 napisał/a: | Rozważam C 28 1.8 i Sigmę A 30 1.4 ale teraz zaczęła mi chodzić po głowie 35mm f/2 IS? Ale się zastanawiam nie będzie to zbyt wąska ogniskowa na aps-c i przez to mało użyteczna... :-/ 24L itp. nie wchodzi w grę bo jest zdecydowanie poza moim zasięgiem cenowym - nawet używki |
A Ty w odpowiedzi na to piszesz coś o TS-E i prywatnych samolotach… |
mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę @komor, że właśnie łamiesz regulamin
RB - Pon 09 Gru, 2013
łał, manolo, a jak on ten regulamin łamie? Poczytam z uwaga objaśnienie, bom dość durny aby samemu nie móc wykoncypować.
RB napisał/a: | łał, manolo, a jak on ten regulamin łamie? |
RB, że trzeba ci tłumaczyć przecież to jasne, a mianowicie to: na basenie się nie biega
manolo - Wto 10 Gru, 2013
kozidron, oby tak dalej, pewnego dnia obudzisz się i nie będzie Teleranka..
RB - Wto 10 Gru, 2013
manolo, ee, nic nowego, to już było, nota bene za 3 dni rocznica, 32 okrągła rocznica.
A co z objaśnieniem dla cn. półidioty (czyli mnie) w kwestii regulaminu?
kozidron - Wto 10 Gru, 2013
manolo napisał/a: | kozidron, oby tak dalej, pewnego dnia obudzisz się i nie będzie Teleranka.. |
manolo, jak mamy a raczej ja mam być przy Tobie poważny, I'm błaging ju, takich głupot to już dawno nie wypisywałeś. Chociaż nauczyłbyś się sam z siebie śmiać
manolo - Sro 11 Gru, 2013
Ja rozumiem że za zimno i za mokro na zabawę w piaskownicy, że Lego Duplo już się znudziło, ale zawsze możesz pooglądać TVP Rozrywka, tak, tak to jest też dla ludzi, to nie tylko dla dużego pana z wielką szczęką i małej grubej pani.
kozidron - Sro 11 Gru, 2013
manolo napisał/a: | Ja rozumiem że za zimno i za mokro na zabawę w piaskownicy, że Lego Duplo już się znudziło, ale zawsze możesz pooglądać TVP Rozrywka, tak, tak to jest też dla ludzi, to nie tylko dla dużego pana z wielką szczęką i małej grubej pani.
|
mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę manolo, że właśnie łamiesz regulamin
manolo - Sro 11 Gru, 2013
kozidron, jak zawsze od rzeczy, właśnie dlatego mam Cię w ignorowanych.
kozidron - Sro 11 Gru, 2013
manolo napisał/a: | kozidron, jak zawsze od rzeczy |
uuuu... a to ciekawe, szczególnie w kontekście tego, że to toczka w toczkę twoje zdanie z siedmiu postów wyżej
manolo napisał/a: | mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę @komor, że właśnie łamiesz regulamin |
manolo napisał/a: | właśnie dlatego mam Cię w ignorowanych. |
strasznie cierpisz a phpBB cię nie rozpieszcza
|
|