forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony Alpha a580 czy SLT-a55 ??

bassotronic - Wto 03 Gru, 2013
Temat postu: Sony Alpha a580 czy SLT-a55 ??
Witam,

Mam mega dylemat w wyborze kolejnej (drugiej) mojej lustrzanki ??

Sony Alpha a580 vs SLT a55 ?

Wielkość aparatu (boję się, że a55 będzie za mały)
Co powiecie o elektroniczny wizjerze ? jak on działa?
Jeśli chodzi o robienie fotek to czasami lubię się "pobawić" ustawieniami więc nie wiem czy a55 nie będzie posiadał jakiś ograniczeń względem a580.

Dodam, że aktualnie posiadam Sony alpha a450 i jestem mega zadowolony z tego aparatu ale jednam muszę zakupić coś z opcją nagrywania filmów.

Jak narazie jestem bardziej przekonany za Alphą a580 ale z tego co czytam a55 lepiej kręci filmy.

http://www.optyczne.pl/po...=1236&add1=1230

Proszę o wypowiedzenie się na temat tych modelów.
(jestem amatorem, więc specyfikacje mało mi mówią :) )

ghost - Wto 03 Gru, 2013

z tych dwóch - mz 580.
wizjer LCD z 55 jest mocno dyskusyjny.

Andrzej.M. - Wto 03 Gru, 2013

Jeśli dużo kręcisz filmów - to możliwe że SLT lepiej się sprawdzi, do zdjęć jednak lustrzanka.
bassotronic - Wto 03 Gru, 2013

Filmy dopiero zacznę kręcić, ale to będą filmy typu "rodzinne".
Andrzej.M. - Wto 03 Gru, 2013

Jeśli więc wystarczy ci takie filmowaniejak w 580 - to po kłopocie.
Stuku - Wto 03 Gru, 2013

A55 posiada ciągłego AF przy nagrywaniu filmów, A580 już tego bajeru nie posiada.

A55 posiada też szybszy tryb seryjny, którego w A580 już nie ma.

Jest też kolejna kwestia. Związana z ergonomią. A580 jest zdecydowanie większą puszką o A55 która zdecydowanie lepiej leży w ręku. Chyba że wolisz mniejsze :) To już Twój wybór :)

Aczkolwiek ja bym brał A580 :D

MNISZKA - Czw 05 Gru, 2013

IMHO A55 dobrze leży w dłoni, bo ma głęboko wyprofilowany grip. A co do wizjera to elektroniczny ma sporo zalet np. poziomica, a dodatkowo w wizjerze elektronicznym po ciemku będziesz miał jaśniej (mimo że szumniej :mrgreen: ). Proponuje sobie porównać. Co do filmów to w A55 tylko z wyłączoną stabilizacją bo inaczej szybko się grzeje
MaciekNorth - Czw 05 Gru, 2013

Stuku napisał/a:
A55 posiada ciągłego AF przy nagrywaniu filmów, A580 już tego bajeru nie posiada.
No właśnie, a A580 nie posiada żadnego AF przy filmowaniu i nie każdy poradzi sobie z ręcznym ustawianiem ostrości.

Stuku napisał/a:
A55 posiada też szybszy tryb seryjny, którego w A580 już nie ma.
Różnica nie jest jakaś kolosalna, 7 vs 10. A tak naprawdę powinniśmy mówić o 5 vs 6, jeśli to ma być użyteczny tryb seryjny,czyli z AF-C :razz:

MNISZKA napisał/a:
IMHO A55 dobrze lerzy w dłoni, bo ma głęboko wyprofilowany grip.
A580 trzyma się zdecydowanie wygodnie i pewniej, szczególnie z cięższym obiektywem, poza tym można podpiąć dedykowany grip (a nie wynalazki z kablem jak do A55). Korpus A580 jest konstrukcyjnie spokrewniony z A450, główną różnicą w obudowie jest odchylany ekran, który też powoduje pogrubienie tylnej ścianki i niezbyt wygodnie patrzy się w wizjer z nosem wciśniętym w ekran.

MNISZKA napisał/a:
A co do wizjera to elektroniczny ma sporo zalet np. poziomica, a dodatkowo w wizjerze elektronicznym po ciemku będziesz miał jaśniej (mimo że szumniej ).
A580 też posiada poziomicę i również widać po ciemku - w trybie LV z głównej matrycy.

A55 posiada GPS i to może być dużym plusem dla osób podróżujących. Minusem jest mały korpus (chociaż nie każdemu to przeszkadza) i mniejsza bateria - a SLT ma większy apetyt na prąd.

Bassotronic, jeśli zostawiasz sobie A450 i chcesz dodatkowo korpus z możliwością kręcenia filmów, to nie zastanawiaj się tylko bierz A55 :wink:

kufel - Czw 05 Gru, 2013

MaciekNorth napisał/a:
Różnica nie jest jakaś kolosalna, 7 vs 10. A tak naprawdę powinniśmy mówić o 5 vs 6, jeśli to ma być użyteczny tryb seryjny,czyli z AF-C :razz:
dokladnbie. warto zaznaczyć skad biorą sie te wysokie wartości fps i czego kosztem.

btw , MaciekNorth, Ty tak na poważnie z tym awatarem ? :mrgreen: :lol:

MaciekNorth - Czw 05 Gru, 2013

kufel napisał/a:
btw , MaciekNorth, Ty tak na poważnie z tym awatarem ?
A co, nie chciałbyś pojechać na Ukrainę na dowód? :razz: Wolisz żeby wpadli w łapy Rosji, albo żeby była następna Białoruś? :evil: Poza tym drogi by im trochę poprawili, widziałem co działo się w Rumunii parę lat temu :wink:
kufel - Czw 05 Gru, 2013

MaciekNorth napisał/a:
Wolisz żeby wpadli w łapy Rosji,
od dawien dawna w nich są (strefa wpływów). poza tym nie lubię uszczęśliwiać kogoś na siłę , a garstka krzykaczy to nie jest dla mnie wyznacznik całego narodu. reszta zdaje sie ma świadomość jaka cenę zapłaci za przynależność do UE. i na tym koniec bo admin pogoni :)
bassotronic - Nie 08 Gru, 2013

A450 chce sprzedać za około 1000zł w zestawie.

Do mnie coraz bardziej przemawia A580.
Dużo się słyszy o nagrzewaniu a55 podczas nagrywania, więc co to za filmowanie.
1 minuta nagrywania i 10min stygnie :) także trochę bez sensu, dodatkowo bateria słaba.

W a580 będę musiał trochę poświęcić czasu, żeby nauczyć się kręcić. Ale prawdziwa lustrzanka jest pewniejsza niż elektroniczne cudo Sony :)

dreptacz - Pon 09 Gru, 2013

Mam Sony SLT 55 i kręcę nim filmy ,ale długość filmu ograniczam do około 5 minut ,bo na dłuższe kręcenia wg mnie należy używać kamer. Kręciłem tak dla sprawdzenia filmy 20 minutowe ,ale bez stabilizacji i nie zauważyłem żeby matryca się jakoś mocno nagrzewała. Zaraz po zakończeniu kręcenia można było robić zdjęcia.
Przy kręceniu ze stabilizacja i w formacie AVCHD 1920x1080 przy filmach o długości powyżej 9 minut po zakończeniu trzeba odczekać chwilę , aby można zrobić zdjęcie.
Aparat foto jednak służy przede wszystkim do robienia zdjęć.
Na udokumentowanie zdarzeń trwających do około 5 minut a55 daje radę.
Przykładem może być film ze zjazdu serpentynami SaCalobra na Majorce .Link do filmu to:
http://youtu.be/Urz6KTQKbOA
lub
https://www.youtube.com/watch?v=Urz6KTQKbOA
Film kręcony z ręki ,częściowo przez szybę, stabilizacja włączona, format MP4 1440x1080

bassotronic - Pon 09 Gru, 2013

Co do nagrywania filmów nawet byłbym skłonny pokusić się o SLT-55, a co powiecie o wizjerze ?? jakie różnice w praktyce zauważyliście z pracą na standardowym wizjerze a elektronicznym.
dreptacz - Pon 09 Gru, 2013

Jak dla mnie nie widzę żadnych problemów przy pracy przez wizjer elektroniczny w tym aparacie. Jak dla mnie zaletą tego wizjera w stosunku do optycznych (klasycznych) jest to , że patrząc przez niego i dokonując zmian w ustawieniach od razu je widzę.
Oczywiście jest wielu przeciwników takich wizjerów , ale trzeba iść dp przodu.
Ja ponad 40 lat korzystałem z tradycyjnych wizjerów, ale nie będę się upierał ,że to co nowe nie może być lepsze , a tym bardziej wygodniejsze , gdy większość zdjęć robi sie podczas wyjazdów turystycznych, gdzie jesteśmy ograniczeni czasem.
Zawsze będą osoby za i przeciw ,ale trzeba wziąć po uwagę do czego ma ten aparat służyć.
Ja na wyjazdy zabieram Sony a55+obiektyw Sony 16-80mm i Tamron 70-300, a na zabawę w domu mam Canona z kg osprzętu.

Nawet tymi wypowiedziami przekonałem się do tego modelu, ale niestety na początek muszę sprzedać swoją aktualną lustrzankę :)

Dziękuję za wypowiedzi.

RB - Pon 09 Gru, 2013

Wizjery EVF są... inne. Jeśli ktoś jest do OVF przyzwyczajony to na początku moze czuć sie nieprzyjemnie z kazdym EVF-em. Ze względnie słabym EVF-em jaki jest w a55 tym bardziej. Kolory są w tym 'elektroniczne', potrafi smużyć, kolor tego co widzisz zalezy od ustawionego WB (co ma dobre i trochę niedobre strony: przy jotpegach pozwala w pewnym stopniu na dośc poprawny dobór WB, ale gdy ktoś już WB się nie przejmuje (RAW) to lekko wkurza), gdy jest ciemno wszystko działa dość poklatkowo, żre wiecej pradu... Ale ma też względne zalety: dzięki histogramowi live w wizjerze pozwala łatwiej określać poprawną ekspozycję, pomaga wg mnie dość istotnie przy naświetlaniu do prawej, można wyświetlac nań więcej informacji (niekiedy wręcz trzeba powyłączać te wskaźniki i inne duperdachy) no i jest naprawde duża pomoca przy ręcznym ostrzeniu, czy to z pikingiem czy bez pikingu (bez pikingu masz obraz bardzo powiększony i po prostu ustawiasz wszystko w punkt) bez konieczności wymiany matówek na tradycyjne rozwiazania z klinem itp, obraz jest duży.
Mam takiej sobie jakości EVF w bezlusterkowcu, w porównaniu z moją lustrzanką aps-c klasy takiej sobie sprzed lat kilku to jest IMO mniej wiecej remis (teraz). W porównaniu ze starą pełnoklatkową lustrzanką na kliszę, z dobrym wizjerem pryzmatycznym to jest IMO czarna d..a :-(

Niestety nie miałem przyjemności przetestować 55, byłem w markecie ale oczywiście mają bez baterii. Co do nagrywania filmów tez nie miałem przyjemności na żadnych z podanych modelów.
Dlatego ciężko stwierdzić co będzie dla mnie lepsze.

Wujek_Pstrykacz - Wto 10 Gru, 2013

To jeszcze gdzieś maja w marketach A55. Toż to już zabytek, jak z muzeum :razz:
bassotronic - Wto 10 Gru, 2013

Chciałem przetestować coś podobnego, o ile się nie mylę to Sony SLT -a57..
Wujek_Pstrykacz - Wto 10 Gru, 2013

Technika podobna, fakt, ale już trochę inaczej wygląda. :razz: