|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka za około 1800zł
AgentCzesiek198 - Sro 04 Gru, 2013 Temat postu: Lustrzanka za około 1800zł Witam,
Chciałbym kupić lustrzankę cyfrową. Mam na to około 1800zł. Aparat będę wykorzystywał do wszystkiego, ale głównie do zdjęć makro, krajobrazów i portretów. Od razu mówię, że nie jestem specem w temacie aparatów. Myślałem nad Sony SLT-A58.
PS. Czy robienie zdjęć w RAW zmniejsza żywotność migawki?
RB - Sro 04 Gru, 2013 Temat postu: Re: Lustrzanka za około 1800zł
AgentCzesiek198 napisał/a: |
Czy robienie zdjęć w RAW zmniejsza żywotność migawki? |
Nie. "Trzaśniecie drzwiami" jest takie samo niezaleznie od formatu zapisu pliku.
Wojmistrz - Sro 04 Gru, 2013 Temat postu: Re: Lustrzanka za około 1800zł
AgentCzesiek198 napisał/a: | Chciałbym kupić lustrzankę cyfrową... Myślałem nad Sony SLT-A58. | To wreszcie lustrzankę czy SLT?
Poza tym, A58 to chyba najgorszy wybór z SLT, zaraz po A37. Już lepiej A57 gdzieś wykopać.
Sunders - Sro 04 Gru, 2013
AgentCzesiek198 napisał/a: | Chciałbym kupić lustrzankę cyfrową. Mam na to około 1800zł. |
Te 1800zł, to na sam aparat, czy razem z obiektywem/-wami/?
AgentCzesiek198 - Sro 04 Gru, 2013
oj tam. Chodziło mi o coś co robi zdjęcia i można w tym wymienić obiektyw. Budżet to 1800zl na korpus + kit, potem jak nabiorę doświadczenia kupię jakiś szerokokątny i makroobiektyw.
RB - Sro 04 Gru, 2013
AgentCzesiek198 napisał/a: | oj tam. Chodziło mi o coś co robi zdjęcia i można w tym wymienić obiektyw. Budżet to 1800zl na korpus + kit, potem jak nabiorę doświadczenia kupię jakiś szerokokątny i makroobiektyw. |
oj tam, kup cokolwiek na co Ci pieniędzy starczy. Podniecać się szkoda tematem.
możesz nieco rozwinąć "Podniecać się szkoda tematem"?
RB - Sro 04 Gru, 2013
AgentCzesiek198 napisał/a: | możesz nieco rozwinąć "Podniecać się szkoda tematem"? |
Oj tam.
jeżeli Was czymś obraźiłem, to sorry, ale może jednak nie spamujmy
TS - Sro 04 Gru, 2013
AgentCzesiek198, nie ma najlepszego aparatu w podanej cenie. Do każdej lustrzanki kupisz dobre obiektywy do makro, krajobrazu i portretów.
Gdyby istniała odpowiedź na Twoje pytania, to inne aparaty by się nie sprzedawały, więc byś tego pytania nie zadał
PS. SLT nie jest lustrzanką
aha, to dzięki, czyli nie widzicie przeciwwskazań co do zakupu A58?
E: Widzę, że edytowałeś post. Byłem przekonany, że SLT to rodzaj lustrzanki, ale widać się myliłem, czyli A58 zapewni podobną jakość zdjęć co np D5100?
RB - Sro 04 Gru, 2013
AgentCzesiek198 napisał/a: | jeżeli Was czymś obraźiłem, to sorry, ale może jednak nie spamujmy |
Nie no, serio, to nie spam, weź kup cokolwiek. Nie masz żadnych wymagań ograniczajacych wybór, z punku widzenia korpusu do tego co chcesz robic to może być nawet kilkuletnia uzywka za parę stów. Naprawdę nie ma co się podniecać tematem i czynic egzegezę tego co Ci by się może wg Pana A fajnie trzymało a w co wg Pana B lepiej patrzyło z czym Pani C się nie może zgodzic. Szkoda twego zdrowia.
[ Dodano: Sro 04 Gru, 2013 18:47 ]
AgentCzesiek198 napisał/a: |
Byłem przekonany, że SLT to rodzaj lustrzanki, ale widać się myliłem, czyli A58 zapewni podobną jakość zdjęć co np D5100? |
SLT to w zasadzie jest rodzaj lustrzanki bo ma lustro. częściowo przepuszczalne i nieruchome, ale ma. Wg sznytu tutejszego forum nie jest jednak lustrzanką, bo nie jest i tyle. Zapewni podobna jakośc zdjęc, o to sie nie martw i nie daj się wpuścic w tylko Pentax i napewno nie Canon, bo to
ok, fajnie. Powiedzcie mi jeszcze, czy obiektyw X-X u Sony jest tańszy/droższy od obiektywu X-X u Nikona czy Canona?
AgentCzesiek198 napisał/a: | czyli A58 zapewni podobną jakość zdjęć co np D5200? |
Nie.
AgentCzesiek198 napisał/a: | Budżet to 1800zl na korpus + kit |
IMO Nikon D5100 + 18-55 VR kit lub Pentax K-500 + DAL 18-55 kit.
dragossani - Sro 04 Gru, 2013
W każdym z systemów są szkła bardziej i mniej opłacalne. Przy takich budżetach i tak zwykle kończy się na zakupie szkieł niesystemowych (Sigma, Tamron, Tokina, Samyang).
dragossani napisał/a: | Przy takich budżetach i tak zwykle kończy się na zakupie szkieł niesystemowych (Sigma, Tamron, Tokina, Samyang) |
AgentCzesiek198 napisał/a: | jak nabiorę doświadczenia kupię jakiś szerokokątny i makroobiektyw |
Np. Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM lub Sigma 10-20 + Tamron AF SP 90 f/2.8 Di Macro
hmmm widzę, że zdania są podzielone. Poczekam jeszcze na 1-2 opinie i podejmę decyzję. Na razie jestem za D5100 i A58.
Wojmistrz - Sro 04 Gru, 2013
SLT bliżej do kompaktu z wymienną optyką niż lustrzanki. Teraz Sony nazywa to wyewoluowaną lustrzanką, ale jeszcze z rok temu kiedy mieli w ofercie normalne lustrzanki, mieli dział "Lustrzanki cyfrowe i SLT", teraz mają po prostu "Aparaty z wymiennymi obiektywami", gdzie są zarówno SLT jak i seria NEX. Prawdą jest natomiast to, że niezależnie jak się dany sprzęt zwie i jak działa, ważny jest efekt końcowy zdjęć, dlatego tak wiele osób przeszło na bezlustrowce.
RB, ma rację jeśli chodzi o zakup, ale nie wykluczaj Pentaxa i Canona. Idź do sklepu, zobacz co ci leży dobrze w ręce, podoba się z wyglądu i mieści się w twoim budżecie. Najgorsze co możesz zrobić to wdać się w rozmowę ze sprzedawcą i zdać się na jego doradztwo, bo ten nie jest obiektywny. Jeśli będziesz miał pytanie typu, podobają mi się modele X,Y,... to możemy ci wtedy wyłuskać ich wady i zalety. Sam musisz określić, co chcesz kupić i jakie są twoje wymagania, bo to twoje pieniądze.
który z wymienionych w temacie (D5100, A58, K500) ustawi mi tak balans bieli, żebym mógł zrobić zdjęcie z całkowicie białym tłem? Skoro podane aparaty znacznie się nie różnią to zdecydowałem, że dzięki temu podejmę decyzje, bo balans bieli jest dla mnie ważny.
jaad75 - Sro 04 Gru, 2013
TS napisał/a: | Gdyby istniała odpowiedź na Twoje pytania, to inne aparaty by się nie sprzedawały, więc byś tego pytania nie zadał | To nie jest prawda - istnieją apraty wyraźnie gorsze i lepsze tej samej cenie i te ewidentnie gorsze wciąż ktoś kupuje.
AgentCzesiek198 napisał/a: | aha, to dzięki, czyli nie widzicie przeciwwskazań co do zakupu A58? | Widzimy. To słaby wybór, nawet jak na SLT.
RB napisał/a: | SLT to w zasadzie jest rodzaj lustrzanki bo ma lustro. częściowo przepuszczalne i nieruchome, ale ma. | Wg takiej definicji moja stara komórka to też lustrzanka, bo ma lustro. Wprawdzie obok obiektywu, ale ma. Ba, nawet w określonych warunkach służy ono do podglądu obrazu/kadrowania, czyli spełnia definicje lustrzanki bardziej niż SLT.
RB napisał/a: | Wg sznytu tutejszego forum nie jest jednak lustrzanką, bo nie jest i tyle. | Nie jest ponieważ lustro nie służy optycznemu podglądowi kadru.
RB napisał/a: | Zapewni podobna jakośc zdjęc | Było pytanie o RAW, więc nie zapewni podobnej jakości zdjęć.
AgentCzesiek198 napisał/a: | czy obiektyw X-X u Sony jest tańszy/droższy od obiektywu X-X u Nikona czy Canona? | Zależy od obiektywu.
[ Dodano: Sro 04 Gru, 2013 19:41 ]
AgentCzesiek198 napisał/a: | który z wymienionych w temacie (D5100, A58, K500) ustawi mi tak balans bieli, żebym mógł zrobić zdjęcie z całkowicie białym tłem? | To zależy od naświetlania i oświetlenia a nie od balansu bieli, bo ten można uzyskać dowolny, dowolnym aparatem.
AgentCzesiek198 napisał/a: | Skoro podane aparaty znacznie się nie różnią to zdecydowałem, że dzięki temu podejmę decyzje, bo balans bieli jest dla mnie ważny. | Różnią się znacznie. Poza tym wspomniałeś o RAW, a tam balans bieli jest kompletnie bez znaczenia - ustawiasz jaki chcesz post factum.
ok. W grze zostaje Pentax K-300 i D5100. Moglibyście wypisać mi ich wady?
Pentax K-500 (nie ma K-300, jest K-30, K-50 i K-500) - brak podświetlanych punktów AF w wizjerze, 12-bitowy RAW, nieruchomy ekran LCD, mniejsza dostępność obiektywów i akcesoriów.
Nikon D5100 - mały wizjer, który nie kryje 100% kadru, jedna rolka sterująca, brak sterowania zewnętrznymi lampami z wbudowanej, brak obsługi AF w starszych obiektywach (bez wbudowanego silnika).
To tak pobieżnie i z pamięci.
to jutro wybiorę się do sklepu i zobaczę jak leżą w ręce itp. Na razie jestem za Nikonem.
Wujek_Pstrykacz - Sro 04 Gru, 2013
Ja bym wybierał pomiędzy Nikonem D5100 i Sony A57. Reszte bym raczej odrzucił. Jako nieprzyzwyczajony do celownika optycznego lustrzanki śmiało możesz brać to SLT.
TS - Sro 04 Gru, 2013
AgentCzesiek198 napisał/a: | Na razie jestem za Nikonem. |
Dlaczego, czy wady A57 są istotne dla Ciebie i dlaczego?
Można wskzać tyle samo zalet A57 w stosunku do D5100: posiada stabilizację matrycy, większy wizjer, dodatkowo pokazujący przydatne informacje, fazowy autofokus podczas filmowania i podglądu na żywo...
Faktycznie, idź do sklepu, obejrzyj i włącz każdy aparat, będziesz miał pierwsze własne doświadczenia
kojut - Sro 04 Gru, 2013
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Ja bym wybierał pomiędzy Nikonem D5100 i Sony A57. |
Ja bym wybierał pomiędzy D5100 a K-500 Alfa jednak odstaje od tych dwóch jakością obrazka. Różnice z między puszkami z grubsza wymienił jaad75 a o obiektywach pisał już Sunders:
Sunders napisał/a: | AgentCzesiek198 napisał/a: | jak nabiorę doświadczenia kupię jakiś szerokokątny i makroobiektyw |
Np. Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM lub Sigma 10-20 + Tamron AF SP 90 f/2.8 Di Macro | Powyższe są dobrym wyborem i są dostępne z mocowaniami Nikona i Pentaxa.
w temacie był A58, A57 jest nieco za drogi. W którym z tych będących w tym temacie działa najlepiej autofocus nietylko przy fotografowaniu, ale też przy nagrywaniu filmów (A58, K-500, D5100 oraz dodatkowo jak pod tym względem sprawuje się A57).
PS. Czy ww. lustrzanki i "lustrzanki" mogą zmieniać ostrość podczas nagrywania? Mój kompakt nie miał takiej możliwości.
RB - Sro 04 Gru, 2013
"najlepszy" AF przy video to obie alfy. Tylko niekoniecznie akurat to jest esencja kręcenia filmów. Ale w tej kategorii (AF przy video) wśród "lustrzanek i im podobnych" alfy sa No 1.
AgentCzesiek198 napisał/a: | W którym z tych będących w tym temacie działa najlepiej autofocus nietylko przy fotografowaniu, ale też przy nagrywaniu filmów (A58, K-500, D5100 oraz dodatkowo jak pod tym względem sprawuje się A57). | Przy fotografowaniu zdecydowanie najcelniejszy AF ma Pentax - przynajmniej wg. tutejszych testów, cała reszta wypada porównywalnie. Przy filmowaniu najskuteczniejszy AF mają z racji konstrukcji SLT, z tym, że AF przy filmowaniu to ogólnie pomyłka.
[ Dodano: Sro 04 Gru, 2013 21:19 ]
RB napisał/a: | Ale w tej kategorii (AF przy video) wśród "lustrzanek i im podobnych" alfy sa No 1. | Niezupełnie - jest znakomity CDAF Panasoników, fazowy z matrycy w 70D...
RB - Sro 04 Gru, 2013
"Jakośc obrazka" oceń sobie gdzies na takim dpreview
http://www.dpreview.com/r...lpha-slt-a57/18
aby wiedzieć o jakich to róznicach Szanowni Koledzy powyżej tokują. Jeśli widoczna tam róznica między k-ileśtam a alfą ilestam jest dla Ciebie istotna - to już wiesz co kupić
[ Dodano: Sro 04 Gru, 2013 21:23 ]
jaad75 napisał/a: |
RB napisał/a: | Ale w tej kategorii (AF przy video) wśród "lustrzanek i im podobnych" alfy sa No 1. | Niezupełnie - jest znakomity CDAF Panasoników, fazowy z matrycy w 70D... |
Prawda. Panasoniki sa tu bardzo skuteczne. 70d nie miałem okazji, lecz słyszałem pochwały. Niemniej spośród rozpatrywanych w tym watku jednak alfy.
[ Dodano: Sro 04 Gru, 2013 21:26 ]
jaad75 napisał/a: | z tym, że AF przy filmowaniu to ogólnie pomyłka. |
Hmm, sa rózne filmy... nie kazdy ma ambicje czy chęci robienia za Svena Nykvista... Ba, wielu chce po prostu kota nakręcic jak po gumnie gania
RB napisał/a: | "Jakośc obrazka" oceń sobie gdzies na takim dpreview
http://www.dpreview.com/r...lpha-slt-a57/18
aby wiedzieć o jakich to róznicach Szanowni Koledzy powyżej tokują. Jeśli widoczna tam róznica między k-ileśtam a alfą ilestam jest dla Ciebie istotna - to już wiesz co kupić | Tylko należy też wiedzieć gdzie patrzeć:
http://www.dpreview.com/r...188697778066248
RB napisał/a: | Niemniej spośród rozpatrywanych w tym watku jednak alfy.
| Owszem.
RB napisał/a: | Ba, wielu chce po prostu kota nakręcic jak po gumnie gania | Wtedy też lepiej wygląda MF. AF nadaje się do bardzo specyficznych zastosowań. Trochę tak, jak użycie zooma w trakcie ujęcia.
RB - Sro 04 Gru, 2013
prawda, to jest to niemalże jedyne miejsce gdzie widać. Oceń sam "o ile" w tym biega Ty masz wiedziec czy warto czy nie. My juz swoje zdania i swoje aparaty mamy.
[ Dodano: Sro 04 Gru, 2013 21:59 ]
jaad75 napisał/a: | AF nadaje się do bardzo specyficznych zastosowań. |
cóż, sie pozwole niezgodzić. do codziennego filmowania Af jest po prostu IMO przydatny.
RB napisał/a: | prawda, to jest to niemalże jedyne miejsce gdzie widać. | Nie no, widać też np. tu:
i tu:
i tu:
Ogólnie chodzi o to, że problematyczne są cienie i drobne, niskokontrastowe detale - tu mamy zresztą domyślne parametry wołania - im dalej pchnięte cienie tym bardziej ujawniają się różnice.
RB napisał/a: | cóż, sie pozwole niezgodzić. do codziennego filmowania Af jest po prostu IMO przydatny. | Przydatny jest peaking - AF to tani lep na muchy. Zwłaszcza tzw. "szybki" AF, który przy filmowaniu wygląda po prostu źle i nienaturalnie.
RB - Sro 04 Gru, 2013
jaad75 napisał/a: |
Przydatny jest peaking - AF to tani lep na muchy. Zwłaszcza tzw. "szybki" AF, który przy filmowaniu wygląda po prostu źle i nienaturalnie. |
Ok. powiedzmy, ze im bardziej potrafisz tym mniej AF'a w tym potrzebujesz. jak dorywczo kręcisz dla własnej uciechy to jesteś cały happy, ze masz jakby jedną rzecz do ogarnięcia mniej, a film mimo wszystko 'jako tako' wygląda, czyli coś tam jest ostre. Po prostu kwestia podejścia do efektu , bo może z MF'em bys w ogóle poległ...
Alfy to aparaty bedące właściwie takimi lepami na muchy, ale całkiem niegłupie rzeczy dla początkujacych dające. I EVF z kilkoma 'zupełnie zbędnymi' ficzerami i ten AF... Ja bym nie potepiał w czambuł. I raczej bardziej doceniał na takim etapie niezobowiązującego strzelania takie sprawy niż pól iwi rozpiętosci tonalnej (a nawet i póltora iwi...)
AgentCzesiek198 - Czw 05 Gru, 2013
byłem w sklepie i nie było Pentaxa, ale za to był A58 i D5100. Oba nieźle leżą w dłoni, ale raczej zdecydowałem się na D5100.
jaad75 - Czw 05 Gru, 2013
AgentCzesiek198 napisał/a: | byłem w sklepie i nie było Pentaxa | To w złym sklepie byłeś...
Wojmistrz - Czw 05 Gru, 2013
AgentCzesiek198 napisał/a: | byłem w sklepie i nie było Pentaxa, ale za to był A58 i D5100. Oba nieźle leżą w dłoni, ale raczej zdecydowałem się na D5100. | Canonów żadnych nie mieli?
cybertoman - Czw 05 Gru, 2013
jaad75 napisał/a: | To w złym sklepie byłeś... | W normalnym...
Wujek_Pstrykacz - Czw 05 Gru, 2013
Właśnie, gdzie jest ten Pentax, jeden sklep na województwo, to chyba troche za mało
Pewnie, powinni je w warzywniaku sprzedawać, jak Canony i Sony...
Wujek_Pstrykacz - Czw 05 Gru, 2013
A to w Krakowie w warzywniakach sprzęt foto sprzedają
Sunders - Czw 05 Gru, 2013
Jutro tam jadę, to sprawdzę
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | A to w Krakowie w warzywniakach sprzęt foto sprzedają | No, tylko na innych stoiskach...
kufel - Czw 05 Gru, 2013
jaad75 napisał/a: | Wujek_Pstrykacz napisał/a:
A to w Krakowie w warzywniakach sprzęt foto sprzedają
No, tylko na innych stoiskach... | na wagę ?
kufel napisał/a: | na wagę ? | Nie, na opakowania...
RB - Czw 05 Gru, 2013
jaad75 napisał/a: | Wujek_Pstrykacz napisał/a: | A to w Krakowie w warzywniakach sprzęt foto sprzedają | No, tylko na innych stoiskach... |
a jakie sa inne stoiska we warzywniaku?
RB, to zależy od warzywniaka...
RB - Czw 05 Gru, 2013
no, a tak na przykład?
Sunders - Czw 05 Gru, 2013
RB napisał/a: | a tak na przykład? |
Najlepiej przykład z adresem warzywniaka
Wujek_Pstrykacz - Pią 06 Gru, 2013
W warzywniakach to mogą być niezłe promocje, np. na Pentaxa, dlatego inny krakus tak zachwala ten sprzęt
|
|