|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Skala głębi ostrości na obiektywie
marcinek - Pon 18 Lut, 2008 Temat postu: Skala głębi ostrości na obiektywie Na starszych szkłach i czasem na nowszych stałkach też, znajduje się skala głębi ostrości. Czy ktoś z forumowiczów wie może jak się tym posługiwać/rozumieć/odczytywać.
I czy na Nikkorze 50 1.8 AF-D ta skala to magiczne cyferki "22 11 11 22" widoczne na zdjęciu, czy coś zupełnie innego?
A jak to nie to, to poproszę do wytłumaczenia podrzucić jakieś zdjęcie obiektywu z taką skalą.
pozdrawiam,
macinek
goltar - Pon 18 Lut, 2008
http://www.foto.com.pl/index.php?id=pf&pf=5
marcinek napisał/a: | czy na Nikkorze 50 1.8 AF-D ta skala to magiczne cyferki "22 11 11 22" widoczne na zdjęciu, czy coś zupełnie innego? | Te cyferki to właśnie skala głębi ostrości, jeśli informacje z linku nie będą wystarczające to daj znać.
marcinek - Wto 19 Lut, 2008
Dzięki za linka. Zakumałem prawie wszystko. W szczególności ideę odległości hiperfokalnej.
Mam tylko pewną wątpliwość (którą pwenie rozwieję jak wezmę do łapki obiektyw) w jaki sposób można wyczaić jak się zmienia odległość hiperfokalna w zależności od uzytej przeslony, a konkretnie jak ją odczytać korzystając z tych skal. Poprostu nie mogę zaczaić jak z pokazanych obrazków wynika zdanie:
Cytat: | Proszę zwrócić uwagę, że przy przysłonie f/8 głębia ostrości rozciągać się będzie od około 1.5 metra do 3 metrów. |
Ale może mam za mało wyobrażni i dopiero jak sam popróbuję to w końcu dojdę.
pozdrawiam,
marcinek
goltar - Wto 19 Lut, 2008
marcinek napisał/a: | Poprostu nie mogę zaczaić jak z pokazanych obrazków wynika zdanie:
Cytat: | Proszę zwrócić uwagę, że przy przysłonie f/8 głębia ostrości rozciągać się będzie od około 1.5 metra do 3 metrów. | | Na prawym zdjęciu masz ustawioną ostrość na ok 2m (czerwona kreska), na skali głębi ostrości masz cyferki poszczególnych przysłon: "16,11,8,4 | 4,8,11,16,22". Jeśli popatrzysz na kreski przy przysłonie f/8 to po lewej stronie na pierścieniu ostrości jest odległość 1,5m a po prawej 3m (jeśli pierścień ostrości przekręcimy min. w prawo).
marcinek - Wto 19 Lut, 2008
Pojąłem. Dzięki! Proste jak budowa cepa.
Szkoda, że na tak niewielu nowych szkłach to jest
koraf - Wto 19 Lut, 2008
marcinek napisał/a: |
Szkoda, że na tak niewielu nowych szkłach to jest |
Obejrzałem wszystkie swoje obiektywy i niestety nigdzie takiego systemu nie znalałem , jedynie odległość , rzeczywiście szkoda
komor - Wto 19 Lut, 2008
koraf napisał/a: | Obejrzałem wszystkie swoje obiektywy i niestety nigdzie takiego systemu nie znalałem , jedynie odległość , rzeczywiście szkoda |
No co Ty, koraf, ty masz tam jakieś wypasione eLki i nie masz tego??? Na moim skromnym 70-200/4L jest taka skala. Na 50/1.8 nie ma, ale zdaje się na 50/1.4 jest. Generalnie na wielu starszych i/lub lepszych szkłach Canona to jest, jak mi się wydaje?
mavierk - Wto 19 Lut, 2008
eee... a ta skala czasem nie określa hiperfokalnej?
koraf - Wto 19 Lut, 2008
komor napisał/a: | koraf napisał/a: | Obejrzałem wszystkie swoje obiektywy i niestety nigdzie takiego systemu nie znalałem , jedynie odległość , rzeczywiście szkoda |
No co Ty, koraf, ty masz tam jakieś wypasione eLki i nie masz tego??? Na moim skromnym 70-200/4L jest taka skala. Na 50/1.8 nie ma, ale zdaje się na 50/1.4 jest. Generalnie na wielu starszych i/lub lepszych szkłach Canona to jest, jak mi się wydaje? |
No to już wiesz komor czego nie warto kupować , na lepszych jak L jak się okazuje nie ma
komor - Sro 20 Lut, 2008
Aż sprawdziłem w bazie obiektywów na Optycznych i rzeczywiście kilka stałek ma tę skalę w wersji szczątkowej (50/1.4, 85/1.8). Sprawdziłem też po powrocie do domu mojego 70-200/4 i jednak nie ma tej skali, tylko takie czerwone liczby 100 i 70 domalowane. Ale to jest do kompensacja ostrości do fotografowania w podczerwieni.
No więc zły obiektyw kupiłem, bo nie ma skali DOF na obudowie
goltar - Sro 20 Lut, 2008
komor napisał/a: | Sprawdziłem też po powrocie do domu mojego 70-200/4 i jednak nie ma tej skali, tylko takie czerwone liczby 100 i 70 domalowane. Ale to jest do kompensacja ostrości do fotografowania w podczerwieni. | Dokładnie i tak jest na większości współczesnych zoomach. Skalę DOF stosuje się chyba tylko w stałkach, ponieważ w zoomach dla każdej ogniskowej musiałaby być inna skala. Do tego robi się ją głównie na obiektywach szerokokątnych i standardowych. Na tele głębia ostrości jest tak mała że skala DOF musiałaby być wykonana pod mikroskopem .
komor - Sro 20 Lut, 2008
No sprawdziłem jeszcze, że na starym Pentaconie 135/2.8 jest też skala DOF, choć to już krótkie tele. Ale on ma sporo miejsca na wszystko, bo pierścień ostrości pracuje praktycznie na 360°, a nie na ¼ obrotu, jak współczesne zumidła.
[ Dodano: Sro 20 Lut, 2008 ]
Ha! Sprawdziłem, że na zoomach też bywają te skale, choć mocno szczątkowe. Przykładem jest Sigma 70-300.
marcinek - Sro 20 Lut, 2008
Łał. Sprytnie to rozwiązali na zómie:
nikkor 80-200 AIS
Chyba widziałem podobne "drzewko" na jakiejś pompce Canona. 100-400 ?
pozdrówka.
goltar - Sro 20 Lut, 2008
marcinek napisał/a: | Łał. Sprytnie to rozwiązali na zómie:
nikkor 80-200 AIS | Fakt, tak można ładnie widać jak się zmniejsza głębia ostrości wraz ze wzrostem ogniskowej...
marcinek napisał/a: | Chyba widziałem podobne "drzewko" na jakiejś pompce Canona. 100-400 ? | Na 100-400 nie ma czegoś takiego jest tylko kompensacja ostrości do fotografowania w podczerwieni.
koraf - Sro 20 Lut, 2008
Generalnie rzadna L-ka canona systemu DOF nie ma , stałki canona przynajmniej te nowsze również nie ( sprawdziłem 85/1.8 , 100/2.8 macro ) a również sigma 150/2.8 macro nie ma .
Czyli moje wszystkie nie mają niestety
Michal4 - Pon 25 Lut, 2008
a propo oznaczeń na obiektywie - mam taką Sigmę 50-500 f/4-6.3 i na tubusie są takie oznaczenia 1:17.1, 1:8.6, 1:5.2, 1:5.4, 1:6.8. Są one nadrukowane obok minimalnych odległości ostrzenia czyli 1,0m, 1,0m, 1,1m, 1,5m, 2,2m i 3,0m. czy może ktoś to wyjaśnić? Pozdrawiam.
MC - Pon 25 Lut, 2008
Michal4, to sa wartosci skali odwzorowania (uzyteczne w makro).
Michal4 - Pon 25 Lut, 2008
hmm no cóż i tu wyłazi moja amatorszczyzna... ja rozumieć makro, skala odwzorowania rozumieć mniej, ale wogóle nie rozumieć makro i skala odwzorowania w obiektwie w którym minimalna ostrzenia to 1m, a na wysuniętym tubusie to 3m - wszystko nie rozumieć do momentu wklepania w google magicznego hasła "skala odwzorowania w makro" i wszystko jasne - WIELKIE dzięki - pozdrawiam
P.S.
i stało się także jasne dla czego wartości z 1:17.1 dla 1m maleją do 1:5.2 dla 1.1m, by potem ponownie rosnąć do 1:6.8 dla 3m; z czego jasno wynika, że największe odwzorowanie uzyska się z odległości 1.1m przy 200mm ogniskowej, a nie z 1m i 50mm ogn. czy 3ech m. i 500mm ogn. - jeszcze raz dzięki tym bardziej, że niedługo będę zaczynał zabawę z makro bo w niedalekich planach zakupów pierścienie dystansujące, ale to już chyba oddzielny temat...
Shadowofanangel - Sob 04 Gru, 2010
Słyszałem ploteczki że da się ją jakoś inaczej wyczytać skalę głębi ostrości (nie tylko z podziałki na obiektywie której już nigdzie prawie nie ma)... Czy ktoś się orientuje czy to prawda i ew jak się takie cuda robi? Czasami mogło by się to przydać bo przy moich nieostro rysujących oczach często nawet wciskanie magicznego guziczka podglądu głębi ostrości G daje
cybertoman - Nie 05 Gru, 2010
Na komorke mozna sobie sciagnac DOFCalc.
hijax_pl - Nie 05 Gru, 2010
Shadowofanangel napisał/a: | Czasami mogło by się to przydać bo przy moich nieostro rysujących oczach | Korekcja dioptrażu w wizjerze nic nie daje?
Shadowofanangel - Nie 05 Gru, 2010
Pewnie że daje to było pierwsze co przestawiłem jak mi puszka przyszła ale to raczej nie chodzi o samą ostrość obrazu bo naostrzyć ręcznie mogę tylko że nie za bardzo potrafię dobrze ocenić co jest ostre a co już nie... możliwe że to kwestia wprawy której nie mam bo aż tak często tego nie używam albo rozmiaru obrazu w wizjerze bo jak focę analogowo i obraz mam na matówce duży to tego problemu nie ma... (ale tam jest skala na szkłach)
Dzięki za podpowiedź poszukam sobie tego programiku na kom. Chodź go na nią nie zgram i nie odpalę bo mam kom z epoki kamienia łupanego to może obczaję jak się to liczy i będę cwaniaczył że wiem
[ Dodano: Nie 05 Gru, 2010 10:42 ]
Chyba jednak ciężko było by się wyuczyć jak to się liczy....
Trzeba by raczej zaprzęgnąć drukarkę do wydrukowania paru stron tabelek z odległościami...
Tak więc po dłuższych rozważaniach stwierdzam iż nie było tematu
hijax_pl - Nie 05 Gru, 2010
Shadowofanangel, wejdź sobie na http://www.dofmaster.com/doftable.html - tam możesz sobie wygenerować i wydrukować tabelki GO
Shadowofanangel - Nie 05 Gru, 2010
Właśnie tą stronę znalazłem wcześniej Ale dzięki za fatygę
|
|