|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Sony SLT-A58K - dwa rodzaje zoom
erima - Wto 10 Gru, 2013 Temat postu: Sony SLT-A58K - dwa rodzaje zoom Kilka dni temu zakupiłem powyższy aparat z kitowym obiektywem 18-55 SAM II. Normalną rzeczą jest to, że zoom jest x3... Ale zastanawia mnie zoom x2 (również optyczny) za pomocą pokrętła w rękojeści. Może mi ktoś to wytłumaczyć?
MC - Wto 10 Gru, 2013
Tak, w trakcie obróbki wycinany jest środek obrazu. Dokładnie to samo można zrobić na komputerze.
hijax_pl - Wto 10 Gru, 2013
55/18=3.05. I tak masz zoom optyczny w obiektywie.
erima - Wto 10 Gru, 2013
Czyli w rzeczywistości jest to zoom cyfrowy? To ciekawe dlaczego działa to przy wyłączeniu w opcjach cyfrowego zbliżenia? Zabieg marketingowy?
kozidron - Wto 10 Gru, 2013
erima napisał/a: | zyli w rzeczywistości jest to zoom cyfrowy? To ciekawe dlaczego działa to przy wyłączeniu w opcjach cyfrowego zbliżenia? Zabieg marketingowy? |
nie, hijax_pl ci wyżej napisał, prześledź to proste dzielenie, raz jeszcze.
hijax_pl napisał/a: | 55/18=3.05. I tak masz zoom optyczny w obiektywie. |
za pomocą pierścienia na obiektywie mozesz sobie wyzumować X3(od 18mm do 55mm) i to jest ten czarodziejski zum optyczny
erima - Wto 10 Gru, 2013
Tyle to wiem, że ten zoom na pierścieniu jest optyczny x3. Chodziło mi o ten na rękojeści.
hijax_pl - Wto 10 Gru, 2013
erima, a to nie jest przypadkiem ta funkcja "wyraźny zoom obrazu"?
erima - Wto 10 Gru, 2013
Dokładnie! Po wyłączeniu tej funkcji zoom na rękojeści jest już niedostępny. Czyli... co z tego wynika?
|
|