|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Sony SLT-58K - problem laika z mocowaniem obiektywu
erima - Wto 10 Gru, 2013 Temat postu: Sony SLT-58K - problem laika z mocowaniem obiektywu Zakupiłem ostatnio powyższy model z kitem. Zacząłem rozglądać się na Allegro za używanymi obiektywami. Z Sony nie ma problemu, ale jeśli chodzi o Minoltę i inne marki to już tak. Są różne rodzaje mocowań (np. MC i MD). Na co zwrócić uwagę przy wyborze mocowania, bo nie chciałbym popełnić gafy?
MC - Wto 10 Gru, 2013
Obiektyw musi mieć mocowanie "A".
erima - Wto 10 Gru, 2013
Tyle to ja wiem. Ale przy Minolcie podają MC lub MD. Czy to oznacza, że żaden z tych nie będzie pasował?
MC - Wto 10 Gru, 2013
Mądrzy ludzie mi kiedyś powiedzieli, żebym je sobie darował.
erima - Wto 10 Gru, 2013
Ok. Kolejna sprawa. Oglądam na Allegro obiektywy w kategorii Sony i widzę pełno obiektywów z pięcioma stykami, a mój ma 8 styków. Czy to oznacza, że te obiektywy nie będą pasować do mojej Alfy?
MC - Wto 10 Gru, 2013
Będą pasowały, ale nie będzie z nimi ADI.
erima - Wto 10 Gru, 2013
A co to jest ADI?
hijax_pl - Wto 10 Gru, 2013
ADI - Advance Distance Integration
Pomiar błysku dokonywany z uwzględnieniem odległości ostrzenia (po to te dodatkowe styki - by przekazać do korpusu na jaką odległość jest ostrość ostawiona)
erima - Wto 10 Gru, 2013
Dzięki. Ale rozumiem, że manualny fokus będzie działał?
RB - Wto 10 Gru, 2013
Każdy obiektyw z mocowaniem A (5 czy 8 styków) ma w pełni funkcjonalny autofokus na korpusach Sony z mocowaniem A.
|
|