|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Którą lornetke wybrać?
piotr860903 - Wto 10 Gru, 2013 Temat postu: Którą lornetke wybrać? Witam która z tych lornetek będzie najlepszym zakupem:
http://www.mediamarkt.pl/...-7x50,id-152749
http://www.mediamarkt.pl/...porro,id-899058
http://www.mediamarkt.pl/...porro,id-152745
http://www.mediamarkt.pl/...zarny,id-117169
http://www.mediamarkt.pl/...-8x40,id-122883
Lornetka ma służyć jako prezent gwiazdkowy, nie będzie raczej używana w nocy.
Czy ktoś korzystał z którejś z tych lornetek?
Pozdrawiam
goornik - Wto 10 Gru, 2013
Piotrze,
Piewsze trzy to bardzo niska półka jakościowa. Modele 7x50 to lornetki typowo nocne, więc taczej nie tego szukasz.
Model Nikon będzie najwyższej jakości, ale da dość ciemne obrazy, poza tym pokrętło ustawiania ostrości trzeba sobie wkładać w czoło
Modele 8x40 są dość uniwersalne, ale to co proponujesz nie jest zbyt dobrym pomysłem na prezent. Mam na myśli fakt, że prezent zwykle dajemy, by sprawiały radość, a nie zawód.
Poleciłbym Ci następujące lornetki
Nikon Travalite 8x25 (mała, lekka fajna)
Nikon Action EX 8x40 (większa, jaśniejsza, była testowana na optyczne)
Dla kogo to przezent? - dla dziecka? osoby dorosłej? Dla dziecka polecam Travelite, dla dorosłego - Action EX
kivirovi - Wto 10 Gru, 2013
To straszne badziewie co zalinkowałeś. Zdecydowanie nie warto ich kupować.
Najtaniej możesz kupić Nikon Action VII 7x35 ale lepiej wziąć EX tak jak pisze Goornik.
lech pepliński - Sro 11 Gru, 2013
Znawcą wyżej wymienionych lornetek jest Atrix
To zdaje się Jego ulubione modele . może On coś doradzi .
Atrix - Sro 11 Gru, 2013
Jeżeli Celestron to serii G2. Ja bym wybrał to coś - http://www.mediamarkt.pl/...-7x50,id-246767
Abs - Sro 11 Gru, 2013
Delta Optical Entry 10x50 lub 8x40 to dla wielu jakaś umowna granica przyzwoitości optycznej. Jeśli szukasz na siłę taniej to Voyager II.
Z tanich maluchów proponuję Nikona Travelite 8x25 - jak dobrze poszukasz znajdziesz poniżej 200zł. W tej cenie to mój nr 1.
Atrix - Sro 11 Gru, 2013
Nie wiem jak Voyager II, ale jedynka to plastyk i jeszcze raz plastyk. Bo ja wiem czy DO Entry jest lepsze od Bressera jaki podałem w linku?
septimanus79 - Sro 11 Gru, 2013
w cenie ok. 200 PLN to najlepiej - Nikon Action VII 7x35 ale Nikon Travelite V 8x25 i 9x25 tez O.K.
piotr860903 - Czw 12 Gru, 2013
Dziś w sklepie myśliwskim polecili mi coś takiego:
tania wersja:
http://allegro.pl/lornetk...3714426451.html
A jeśli mógłbym coś dołożyć to:
http://allegro.pl/lornetk...3766694390.html
Co myślicie o tych propozycjach?
kivirovi - Czw 12 Gru, 2013
Obie raczej nocne, szukaj mniejszej lornetki: 8 lub 10x42 a najwyżej 10x50. Entry może być Voyager 1 był gorszy. Nikon Action VII jest chyba najlepszy w tej cenie. A nie dasz rady DO Silver 10x50:
http://allegro.pl/listing...kie+dzia%C5%82y
Atrix - Czw 12 Gru, 2013
Piotr jaką kwotę możesz wydać na zakup lornetki?
piotr860903 - Czw 12 Gru, 2013
Atrix napisał/a: | Piotr jaką kwotę możesz wydać na zakup lornetki? |
Nałożył się remont łazienki ze świętami i z kasą teraz krucho
Prezent ma być do Taty, po odliczeniu kasy na prezent do żony i reszty wydatków wstępnie na ten prezent przeznaczyłem 200 zł. w ostateczności mogę dołożyć z 30 zł
Abs - Czw 12 Gru, 2013
Piotrze trudno o nowe pomysły. Masz powyżej wszystko co można dostać do 230zł. Jeśli cenisz jakość a nie musisz mieć dużej lornetki to postaw na Nikona bo Entry to duża, ekonomiczna lornetka, która radzi sobie z deficytem światła.
Atrix - Pią 13 Gru, 2013
Jest jeszcze taka lornetka z zapasów magazynowych. Optisan Leo 12 x 50 z systemem AOTEC
Korpus metalowy, pełne szkło, pryzmaty Bak 4. Są jeszcze inne Optisany, ale tylko ta ze starej serii jest w miarę przyzwoita. 10 x 50 z tej serii jest nie dostępna.
http://www.e-fotojoker.pl...n-leo-iii-12x50
Lub ewentualnie - PP 10 x 50
http://allegro.pl/lornetk...3751810284.html
Jest konstrukcyjnie identyczna z Optisanem
Tyle mogę pomóc w temacie.
kivirovi - Pią 13 Gru, 2013
Druga lepsza, bo jest latarka w zestawie. Jak by było ciemno jak w d...pie to można sobie przyświecić.
Na poważnie to za darmo bym ich nawet nie wziął.
Atrix - Pią 13 Gru, 2013
kivirovi napisał/a: | Druga lepsza, bo jest latarka w zestawie. Jak by było ciemno jak w d...pie to można sobie przyświecić.
Na poważnie to za darmo bym ich nawet nie wziął. |
A tak na poważnie - lukałeś przez którąś z nich?
lech pepliński - Pią 13 Gru, 2013
Ja bym też wziął tą z latarką . Jak wyrzucisz lornetkę , to chociaż latarka zostanie .
kivirovi - Pią 13 Gru, 2013
Atrix napisał/a: | A tak na poważnie - lukałeś przez którąś z nich? |
Nie. A Ty? Ale mam podobna latarke w domu: $3.99 z bateriami
Atrix - Nie 15 Gru, 2013
kivirovi napisał/a: | Atrix napisał/a: | A tak na poważnie - lukałeś przez którąś z nich? |
Nie. A Ty? Ale mam podobna latarke w domu: $3.99 z bateriami |
Nie lukałeś, nie znasz. A wydajesz opinię. No to gratuluje
kivirovi - Nie 15 Gru, 2013
Jak zwykle Atrix ślizgasz się jak piskorz w dłoni i nie odpowiadasz na niewygodne pytania. Jak długo patrzyłeś przez te lornetki, że tak ludzi naganiasz do zakupu tych szrotów?
Atrix - Nie 15 Gru, 2013
kivirovi napisał/a: | Jak zwykle Atrix ślizgasz się jak piskorz w dłoni i nie odpowiadasz na niewygodne pytania. Jak długo patrzyłeś przez te lornetki, że tak ludzi naganiasz do zakupu tych szrotów? |
Jeżeli jakaś lornetka wpada mi w ręce zwykle ją porównuje z innymi. Nie tylko w dzień ale również w nocy.
Czasami kupuję tzw szroty ( po upadku itd ), by następnie doprowadzić je do stanu używalności. O ile się da.
Mam kolegę który prowadzi sklep optyczny. Nie jest to sprzedawca tylko , ale optyk i fotograf zarazem.
Mam więc styczność z lornetkami różnymi. Rynek jest taki że powoli odchodzi od sprowadzania drogiego sprzętu, bo się nie sprzedaje. Więc pojawia mu się sprzęt tańszy. Stąd własnie moja wiedza na ten temat.
Opłaci się kupić tanią lornetkę by zbudować dobry okular. Hobby to nie tylko patrzenie ale i budowanie sprzętu.
A powiem Ci że wieczory spędzam własnie na majstrowaniu w optyce.
Nie będę doradzał komuś by kupił lornetkę za set złotych, skoro ma wydać ograniczony budżet do przykładowo 200 czy 300 zł.
Zwykle ludzie patrzą na cenę. I tego nie zmienimy. A jeżeli ktoś chce kupić to i tak kupi, byle tanio.
A mnie chodzi o to że jak ma wydać tą 100, to niech wyda na lornetkę przez którąś coś zobaczy. inaczej kupi pierwszą z brzegu, gdzie sprzedawca określi ten sprzęt jako porównywalny do Swarowskiego.
Na własne oczy i uszy widziałem i słyszałem jak wciśnięto człowiekowi taki zabawkowy badziew. Obok leżała za te same pieniądze Pentaflex, która daje niezły obraz.
kivirovi - Nie 15 Gru, 2013
Moje pytanie czy widziałeś tą lornetkę pozostało bez odpowiedzi. Jak zwykle.
To co polecasz to są właśnie lornetki pierwsze z brzegu, które wpadły ci w ręce.
Tak zgadzam się, ktoś kto kupi taką lornetkę bezie wkrótce klientem twojego kolegi- magika. Niech więc szykuje portfel. Nie każdy tez chce mieć składaka złożonego z różnych pryzmatów i soczewek. Tak właśnie robione sa tanie lornetki w Chinach i naprawiane u ciebie.
Atrix - Pon 16 Gru, 2013
Kivirowi Ty nie czytasz tego co piszesz? Chcesz odpowiedzi na nie postawione pytanie.
cyt
Moje pytanie czy widziałeś tą lornetkę pozostało bez odpowiedzi. Jak zwykle.
Nie mogę znaleźć pytania o którą lornetkę pytasz.
monangel - Pon 16 Gru, 2013
w ogole czytacie jeszcze tego maniaka atrixa ktory wszystkie lornetki na swiecie przetestowal w dzien w nocy i podczas zorzy polarnej ?:)
Chyba mu sie nudzi w domu ze zanudz anas jeszcze na tym forum. Atrixie prosimy Cie idz wlewaj swoja szeroka wiedzę na astroforum lub pochodne prosimy !!!
Atrix - Wto 17 Gru, 2013
monangel napisał/a: | w ogole czytacie jeszcze tego maniaka atrixa ktory wszystkie lornetki na swiecie przetestowal w dzien w nocy i podczas zorzy polarnej ?:)
Chyba mu sie nudzi w domu ze zanudz anas jeszcze na tym forum. Atrixie prosimy Cie idz wlewaj swoja szeroka wiedzę na astroforum lub pochodne prosimy !!! |
Do przetestowania wszystkich lornetek to mi jeszcze brakuje. Na razie jestem na etapie 0,001% wszystkich bino wyprodukowanych po 1990 roku w CHRL
krikus - Wto 17 Gru, 2013
Ale są jaja! tak czytam tą polemikę i śmiać mi się chce z niektórych tekstów
A tak na marginesie jestem posiadaczem Olympusa 10x50 DPS I. Co o niej sądzicie?
kivirovi - Wto 17 Gru, 2013
Tania ale niezla. Ja ja lubie. Zjada Atrixy na sniadanie.
Atrix - Wto 17 Gru, 2013
kivirovi napisał/a: | Tania ale niezla. Ja ja lubie. Zjada Atrixy na sniadanie. |
Przynudzasz
krikus - Sro 18 Gru, 2013
kivirovi napisał/a: | Tania ale niezla. Ja ja lubie |
Do górnej półki cenowej nie należy ale czy ja wiem czy aż taka tania - 250 do 300zł
Masz też taką?
kivirovi - Sro 18 Gru, 2013
Nie nie mam, staram się tez nie kolekcjonować sprzętu, bo zbyt koczowniczy tryb życia prowadzę. Wątpię by ktoś ja kupił do kolekcji, to tylko przyzwoita lornetka popularna - dobra nie tylko na start. Ma silną konkurencję w postaci Nikona Action i Delta Optical Entry/Silver.
Zajrzyj do rankingu i testu
W lornetkach najwięcej kosztuje trwałość i wykonanie mechaniczne. Poniżej tysiąca to tania, nawet bardzo. Za tyle to buty trudno nawet kupić. Ale każdy może sobie sam określić swój pułap i wymagania.
Atrix - Sro 18 Gru, 2013
Krikus napisał
A tak na marginesie jestem posiadaczem Olympusa 10x50 DPS I. Co o niej sądzicie?
W/g optycznych badziew. ładny wygląd tylko. I normalnie ledwie co przez nią widać.
http://www.optyczne.pl/69...PS-I_10x50.html
Nie znam lornetki, więc opini nie wydam. Ważne że Ty przez nią widzisz wszystko. O mały włos jej nie kupiłem. Myślę że kiedyś trafi w moje ręce.
Jam pisze Kivirowi, mój Nikon i Zeiss nie ma z nią polotu. A ja mu uwierzyłem że Nikon jest dobry i kupiłem. Cygan jeden 300 stefki poszło w błoto
Nikon Action VII jest na podobnym poziomie co Olympus PSI. Troche jasniejszy ale ma tez wiecej aberracji chromatycznej. Za 300zl na nic innego bym sie nie zdecydowal. Ale za 400zl sa juz znacznie lepsze, a Action EX jest przelomowy dlatego wciaz wszystkch zachecamy do dozbierania do niego.
Atrix, po napisaniu a przed wyslaniem mozna przeczytac tekst posta, a po wyslaniu jeszcze przez godzine edytowac. Skorzystaj czasem z tej opcji - bedzie latwiej zrozumiec Twoje insynuacje jak wstawisz wlasciwe litery i przecinki.
Atrix - Sro 18 Gru, 2013
Kivirowi napisał
Nikon Action VII jest na podobnym poziomie co Olympus PSI.
Raczej nie. W/g testów Nikon ma pryzmaty Bak 4 a Olympus Bk7. Mechanika jest gorsza od Nikona. Wszystko przemawia za tym że Olimpus jest gorszy aniżeli Nikon. No chyba że testy kłamią, i z jakiś tam względów faworyzują dany model.
Moim zdaniem stwierdzenie " podobny poziom" oznacza porównywalność obu modeli.
Pewnych moich sugestii nie bierz dosłownie, bo są one zwykle żartem.
Jak przykładowo -
Cygan jeden 300 stefki poszło w błoto
Bezposrednio nie mozemy porowanac, bo sie nigdzie nie spotykaja w testach. Olympus stracil na tych pryzmatach gro punktow. Zwroc jednak uwage, ze ma mniejsza aberracje chromatyczna niz Action VII oraz wyraznie wieksza transmisje nawet niz Nikon Action EX. Takze ma swoje mocne strony.
Oly 7x35 jest za to duzo mniejszy od Action VII 7x35 i to tez moze byc argument dla turysty dziennego. Biorac te dwie lornetki wybiera sie troche jak miedzy zatwardzeniem i sraczka no ale tak wyglada przedzial lornetek za 250zl. Kupujac nawet DO Silver otrzymujemy lornetke duzo lepsza niz te dwie, no a Action EX jest jeszcze troche lepszy. I w tym przypadku mozna jusz powiedziec: kupuje dobrze i tanio... Dlatego Twoj upor, ze 100zl mozna dobrze wydac na lornetke budzi rozbawienie.
Atrix - Sro 18 Gru, 2013
Kivirowi napisał
Dlatego Twoj upor, ze 100zl mozna dobrze wydac na lornetke budzi rozbawienie.
Widzę że dalej się nie rozumiemy. Może inaczej ujmie to o czym pisze. Maluch i Mercedes i Maybach to auta. Ale są też inne jak przykładowo Trabant. Chcesz kupić auto i to tanie, nie stać cię na droższe.To kup Malucha bo to czterosuw itd. Nie kupuj Tarabanta bo nie ma najmniejszego sensu. Maluch nawet na " podchlastanym" silniku będzie jeździł, Trabant niestety nie.
To samo się tyczy lornetek.
Dzisiaj porównywałem dwie lornetki - Nikona 12 x 50, Fomei 8 x 56
Fomei powinien być jaśniejszy w stosunku do Nikona. Jednak nie jest. Odwzorowanie bieli jest lepsze w Nikonie. Mechanicznie Fomei jest lepszy. Mimo to Nikon wygrywa w prosty sposób - optyka. Bo w lornetce jest najważniejsza optyka, mechanika jest zawsze na drugim miejscu.
Fomei 400zł , Nikon 300zł
Mało kto wie że jest taka tania lornetka na poziomie Fomei o obiektywach 50mm. Wcale nie ustępuje jej.
cena jej to 100 - 150 zł
Ta lornetką jest Comet 10 x 50 ( starszy typ), to lornetka na podzespołach Pentaflexa.
Niektóre tanie lornetki markowe, nie mają najmniejszego polotu do tego Cometa a kosztują prawie drugie tyle.
kimek27 - Pon 23 Gru, 2013
Pentaflex hahahaha ale się znowu ubawiłem, ktoś tu chyba złe grzybki i zioła do bigosu dodał.
Atrix - Sob 28 Gru, 2013
proponuje zapoznać się z tym artykułem. - http://serwisy.umcs.lubli...mysli/index.htm
To mały wykład dla fachowców od optyki - oczywiście tych speców od sprzętu z górnej półki.
binocullection - Pon 26 Sie, 2024
Na mnie podobnie działa 30 min sesja plenerowa z Zeissem Victory SF 10x42 dostępnym w kilku sklepach online z dobrą optyką.
Wojtas_B - Pon 26 Sie, 2024
Ja się spotykam z kolegą z forum. Siadam naprzeciwko niego i mówię: Mam na imię Wojtek i jestem binoholikiem itd.
|
|