forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - zmiana alphy 500 na coś mniej szumiącego

granbatcan - Sro 11 Gru, 2013
Temat postu: zmiana alphy 500 na coś mniej szumiącego
witam, od 3 lat jestem użytkownikiem sony alpha 500.
wcześniej -krótko była to alpha 200.
mam do niego dokupionych parę obiektów.
ogólnie nie narzekam, ale w miarę zdobywania kolejnych doświadczeń rosną wymagania a tutaj... ISO i szumy leżą. Przeszkadza mi, że powyżej 800 zdjęcie jest jak na mój gust niejakosciowe tak jak bym chciała. pomimo obróbki rawu.
od dłuższego czasu chce kupić coś nowszego -miło by było zostać przy sony, gdyż nie będę mieć funduszy na zakup nowych obiektywow (nie rozstaje się z 50mm 1.8f i 20mm 1.8f) ale co czytam (np test a65) to ISO dalej pozostawia wiele do życzenia.

Czy. możecie mi pomóc jak mogę wybrnąć z tej sytuacji?
pozdrawiam Marcelina

RB - Sro 11 Gru, 2013

od a65 i a77 na wysokim ISO lepsze (wg jednych wyraźnie, wg innych trochę) jest a57. A jeszcze lepsze powinno być a580. O ile a57 kupisz jeszcze nowe, o tyle a580 już nie. Nic mniej szumiącego pod APS-C i bagnet A od Sony na razie nie ma.

dzięki, a jakbym miała zdradzić sony to na co?
nigdy się canonami nikonami nie interesowalam .

z aparatu korzystam amatorsko ale miewam zaproszenia do płatnych zleceń a wtedy mam stres, że nie podolam. Robiłam kuzynce zdjęcia chrztu w Kościele i ISO mnie zabiło (mimo szkła 1.8f).
Żeby coś szumialo na ISO 800 to już na moje oczekiwania o wiele za słabo.

Wszyscy mi mówią, że mam talent i powinnam wejść w fotografie ale no... z czym do ludu?

Wojmistrz - Sro 11 Gru, 2013

granbatcan napisał/a:
dzięki, a jakbym miała zdradzić sony to na co?
To zależy od twojego budżetu, ale przypatrz się osiągom Pentaxa.

budzet to kwestia do dogrania ;-) wśród znajomych padają hasła nikon d90, d7100. a także że a65 i a77 wcale tak nie szumią jak w testach internetowych
ghost - Sro 11 Gru, 2013

sony na matrycę 12MPx, więc wymiana na D90 z tym samym przetwornikiem, nie jest dobrą radą.
jeżeli masz fiksację na punkcie szumów i oglądania 1:1, to 24MPx z a65/a77 Cię nie zadowolą.

może np a580?

nowego 580 nie dostane :-/

fiksacje mam na pewno tylko jak szaro za oknem a ja mam w mieszkaniu zdjęcia skladajace się z kolorowych kropek, impreza rodzinna a ja mam przy zapalonym dużym świetle zdjecia z kropek, chrzest dziecka w kościele a ja mam zdjęcia z kropek- to kto by się nie. wkurzyl ;-)

MC - Sro 11 Gru, 2013

To może warto robić w rawach i usunąć porządnie kolorowy szum?
Andrzej.M. - Sro 11 Gru, 2013

Odszumienie to jedno, a aparat z niskimi szumami to drugie - A580 powinna ten stan zmienić. Albo A7.

kiedy ja właśnie pracuję na rawach :-)
Andrzej.M. - Sro 11 Gru, 2013

granbatcan napisał/a:
kiedy ja właśnie pracuję na rawach

To już wyraźnie na początku napisałaś, a kolega nie doczytał. Ten 580 nie powinien szumieć do 1600ISO - a przynajmniej bardzo mało. Jak nie wystarczy - to masz jeszcze 850 i 900... To tyle z lustrzanek. Nowszego nic nie wyszło - bo SLT nie liczę. :wink:

MC - Sro 11 Gru, 2013

To może wrzuć jakiś przykład z tym potwornym szumem?

ciekawe czy te modele w ogóle jeszcze gdzieś dostane ;-)

czuje się strasznie sfrustrowana, zdjęć w ruchu nie zrobie już prawie wcale, w pomieszczeniach zamkniętych nie mam na to szans gdy blokuje iso do 800, zdjęcia w ruchu robię tylko w ładną pogodę i na otwartej przestrzeni, np w lesie nie mam na to szans.
a mam dwójkę małych rozbieganych dzieci, które na komendę jak psy muszą się zatrzymać. Chore i mega irytujace.

[ Dodano: Sro 11 Gru, 2013 11:51 ]
postaram się coś wstawić, zazwyczaj szmaciska kasuje ale te chociażby z chrzcin w kościele mam na pewno.

RB - Sro 11 Gru, 2013

Jeśli ma być nowe, pewnie groszem jakoś mega nie śmierdzisz to kup Nikona d5100. Jeśli stać Cię na nieco więcej to d7000, d7100.
Można tez... zrezygnować z lustrzanki i kupic któregoś Nexa. Takie Sony Nex-6 to miła rzecz.

jaad75 - Sro 11 Gru, 2013

granbatcan napisał/a:
kiedy ja właśnie pracuję na rawach :-)
To zmień konwerter.
Wszystko zależy od budżetu, ale jeśli chcesz mieć minimalny możliwy poziom szumów (per pixel)na APS-C, to jeszcze nic nie przebiło 16MPix matrycy Sony, więc szukaj wśród modeli z tym sensorem, czyli A580, A55, A57, ewentualnie Nikony D5100, D7000 i Pentaksy K-5, K-5II/IIs, K-30, K-50, K-500.
24MPix matryce szumią per pixel bardziej, choć po przeskalowaniu/odszumieniu, wyniki mogą być podobne, a nawet lepsze - tu już kwestia Twoich umiejętności i konkretnego modelu aparatu.
granbatcan napisał/a:
zdjęcia w ruchu robię tylko w ładną pogodę i na otwartej przestrzeni, np w lesie nie mam na to szans.
a mam dwójkę małych rozbieganych dzieci, które na komendę jak psy muszą się zatrzymać. Chore i mega irytujace.
Trochę przesadzasz, ta matryca nie była aż tak kiepska, natomiast masz jeszcze jedno proste wyjście, czyli dokupić zewnętrzną lampę i nauczyć się z niej korzystać.

Nexa nie chce, dla mnie to kompakt, bawiłam się nim trochę, nie wyobrażam sobie iść na płatne zlecenie z nexem ;)

Zdjęcia obrabiam głównie na lightroomie, te zaszumione też są nim odszumiane ale wiadomo jakie mydło wychodzi potem, dzieci śpią zaraz pokaże jakieś linki.

granbatcan napisał/a:
Zdjęcia obrabiam głównie na lightroomie
Jeśli tak, to twierdzenie:
granbatcan napisał/a:
mam w mieszkaniu zdjęcia skladajace się z kolorowych kropek, impreza rodzinna a ja mam przy zapalonym dużym świetle zdjecia z kropek, chrzest dziecka w kościele a ja mam zdjęcia z kropek- to kto by się nie. wkurzyl ;-)
...jest nieprawdziwe, bo Lr nawet na domyślnych ustawieniach redukuje kolorowy szum praktycznie do zera.

no to zaraz sobie zobaczysz jakie nieprawdziwe, a jak mocno chcesz to zaraz wyciągnę aparat i zrobię zdjęcie i wstawię surowe i nie obrobione, chyba nie wątpisz w to że moja alpha 500 szumi powyżej 800 ?

Jak konwertuje do jpga i obrabiam lightroomem to wiadomo że odszumiam, maleńkie odszumianie nie wpływa na zdjęcie ale odszmianie czegoś powyżej 800 daje mydło, daj mi 3 min, uploadują mi się linki

[ Dodano: Sro 11 Gru, 2013 21:21 ]
dla kontrastu, żeby nie było

ISO 400

1)

2)

3)

ISO 1000 (nie zwracajcie uwagi na kolorystykę :P )
4)

5) ISO 1600

6)

7)

8)

[ Dodano: Sro 11 Gru, 2013 21:48 ]
właśnie dostałam parę zdjęć z a77 i d7100 tego samego ujęcia na różnym ISO, różnica jest dużo większa niż myślałam :(

granbatcan, popatrzyłem tylko na dwa (coś jest nie tak z ustawieniami i tylko w przypadku jednego mogę dostać się do pełnego wymiaru, a sciągać wszystkich tylko w tym celu mi się nie chce), ale pewnie wszędzie jest to samo - z żadnego aparatu nie dostaniesz dobrej jakości, bo po prostu masakrycznie przeostrzasz! Kto używa ustawień presharpeningu typu 88? To jest kompletnie niepoważne - nawet 25 z małym promieniem podbije wyraźnie szum, a do tego przy takiej masakrze nie używasz maskowania... Pomijam już kolory, bo to może taka artystyczna wizja, ale sama sobie niszczysz jakość. A zdjęcia nietrafione, pozostaną nietrafione i żadne wyostrzanie im nie pomoże - po prostu powinny iść do kosza.

pomijając, że zaraz sobię muszę wygooglować o czym Ty do mnie piszesz ...;) i abstrahując od tego jak je obrobiłam--bardzo żałuję, że nie mam surowych plików ale po obrobieniu kasuje a większość z nich ma 2 lata niemalże--chyba nie podlega dyskusji fakt, że soniacze bardzo szumią.
I że bardzo szumią już powyżej ISO 800.
Chyba tego udowadniać nikomu nie muszę, prawda ? a teraz jak zaglądam to większość zdjęć z zeszłego roku z okresu listopad- marzec poniżej ISO 1600 nie schodzą, i wyglądają tak jak wyglądają, nie poprzez moją felerną obróbkę.
Moja felerna obróbka to tylko nieudolna próba ratowania czegokolwiek.

A sorry, w dwóch mam pełny obrazek (to te dwa zielonkawe), dodatkowo wyeksportowałaś je w ProPhoto RGB, już myślałem, że to taka wizja... :razz: W przypadku obydwu są tak samo chore poziomy wyostrzania, jak i bezsensownie wysokie odszumianie - udostępnij gdzieś RAW-a, pokaże Ci jak powinno się to obrobić (byle zdjęcie było trafione w punkt).

już szukam jakiegoś ostałego mi się rawa :wink:
lotofag - Sro 11 Gru, 2013

Czyli ta cała "obróbka" dzieje się na chybił-trafił, a na końcu w dodatku kasowany jest oryginał (RAW)? :shock:

granbatcan napisał/a:
bardzo żałuję, że nie mam surowych plików ale po obrobieniu kasuje
Kolejny błąd - RAW-a zawsze zostawiasz (z paramerami obróbki w bazie Lightrooma), kasować możesz wyeksportowane JPG-i, gdy przestaną być potrzebne.
granbatcan napisał/a:
chyba nie podlega dyskusji fakt, że soniacze bardzo szumią.
Szumią nieco bardziej niż konkurencja z tą samą matrycą, ale nie aż tak jak by wynikało z Twoich sampli.
granbatcan napisał/a:
poniżej ISO 1600 nie schodzą, i wyglądają tak jak wyglądają, nie poprzez moją felerną obróbkę.
Moja felerna obróbka to tylko nieudolna próba ratowania czegokolwiek.
Niestety, nie. ISO1600 to nie jest ekstremalna czułość, nawet dla tej dość starej już 12MPix matrycy, ale taką obróbką zniszczysz nawet ISO100.

to są stare zdjęcia, do niedawna nie rozstawałam się z aparatem, zdjęć na komputerze mam 30 000, 4 razy tyle na dysku zewnętrznym, chyba nie sądzisz że będę trzymała rawy dla potomności ? ;) raz na jakiś czas sprzątam..

[ Dodano: Sro 11 Gru, 2013 22:17 ]
jaad75 napisał/a:
Niestety, nie. ISO1600 to nie jest ekstremalna czułość, nawet dla tej dość starej już 12MPix matrycy, ale taką obróbką zniszczysz nawet ISO100.

Na mój gust i umiejętności 3 pierwsze zdjęcia z ISO 400 są spoko. (pomijam kolor pierwszego który tu jest jakiś siny).

gut, zaraz coś zapodam z rawem

granbatcan, powinnaś trzymać RAW-y z parametryczną obróbką (czyli niejako przepisem na ich wywołanie), gotowe JPG-i możesz użyć i skasować, RAW-y się zostawia. Zawsze. No chyba, że zdjęcie jest nieudane, wtedy leci do kosza i nie trzymasz go na dysku, obojętne czy w RAW, czy w JPG.

[ Dodano: Sro 11 Gru, 2013 22:22 ]
granbatcan napisał/a:
Na mój gust i umiejętności 3 pierwsze zdjęcia z ISO 400 są spoko. (pomijam kolor pierwszego który tu jest jakiś siny).
Niestety, nie. I to co z nimi zrobiłaś jeszcze gorzej wygląda w wyższej czułości. ISO400 powinno być praktycznie gładkie jeśli tego chcesz, bo szum jest tu na tak niskim poziomie, że nawet lekkie odszumianie go zniweluje do zera. Ty masz przede wszystkim artefakt na artefakcie, co wynika glównie z tego jak ostrzysz. Kolory, to jak powiedziałem kwestia eksportu w ProPhoto RGB (powinnaś zrobić konwersję przy eksporcie).

tylko, że dla mnie rawy to tylko narzędzie do otrzymania jpg, to jpg wywołuję, wstawiam na portale społecznościowe, tworzę fotoksiążkę, wysyłam mailem do rodziny, raw mi potem do niczego nie potrzebny, bo do czego?
wybaczcie ale jeśli robię zdjęcia na własną potrzebę to do czego ?

a co do prophoto..z każdą minutą czuje się jak coraz większa idiotka ;) ja po prostu importuje lightroomem fotki z aparatu i programem soniaczowym PMB ot wsio, a ja się tu dowiaduje że ja robię jeszcze jakieś milion innych rzeczy o których istnienia nie mam zielonego pojęcia :neutral:

(rawy się uploadują)

granbatcan napisał/a:
tylko, że dla mnie rawy to tylko narzędzie do otrzymania jpg, to jpg wywołuję, wstawiam na portale społecznościowe, tworzę fotoksiążkę, wysyłam mailem do rodziny, raw mi potem do niczego nie potrzebny, bo do czego?
RAW służy właśnie do archiwizacji, JPG-i do tego, do czego ich używasz, ale chodzi o to, by archiwizować najlepszy jakościowo materiał, po to, by w każdej chwili móc do niego wrócić i wyeksportować go zgodnie z bieżącymi potrzebami - zdajesz sobie sprawę z tego, że inaczej robi się obróbkę pod sieć, a inaczej pod lab, czy wydruk rastrowy? BTW, rozumiem, że w analogu, po zrobieniu odbitek wyrzucałaś negatywy?
granbatcan napisał/a:
ja po prostu importuje lightroomem fotki z aparatu i programem soniaczowym PMB ot wsio, a ja się tu dowiaduje że ja robię jeszcze jakieś milion innych rzeczy o których istnienia nie mam zielonego pojęcia :neutral:
Kto w takim razie rusza suwakami za Ciebie? :smile:

kurde, nie wiem czy coś będzie widać

https://plus.google.com/photos/110509740099171030638/albums/5956251045378284241?authkey=CNT3wZ_t-djwMw

[ Dodano: Sro 11 Gru, 2013 22:54 ]
hahaha no wyrzucałam, skąd wiesz ? ;)

jak już odpicuję swojego rawa, z któego czasem mi się zdarzy być zadowolonym, to owe otrzymane dopieszczone jpg zachowuję dla potomności i już nigdy więcej się nim nie bawię, tak jak go obrobiłam tego dnia tak jest ze mną do usranej śmierci ;)

i tak wiem, że pod inne zastosowania jest inna obróbka, ale to chyba dla ludzi o parę leveli wyżej niż ja ;) jak widać, ja nawet nie wiem co robię przy eksportowaniu :wink:

jedynymi suwakami jakimi operuję to są suwaki edycji w ligtroomie, żadnych kurde prophoto tam nie widzę, ale no.. no co mam Ci napisać, rozwaliłeś mój świat właśnie :wink:

[ Dodano: Sro 11 Gru, 2013 22:56 ]
aż normalnie zrobiłam sobie zdjęcie i podłączam kabel do lapka i szukam

lotofag - Sro 11 Gru, 2013

W każdej puszce jest trochę różnych ustawień do jotpegów - może z tym poeksperymentuj zamiast wmawiać sobie, że coś tam obrabiasz? Wystarczy zgrać pliki z karty i włala.
I nie piszę tego złośliwie, tylko na zasadzie rady jak oszczędzić czas i pozbyć się złudzeń ;)

granbatcan napisał/a:
kurde, nie wiem czy coś będzie widać

https://lh3.googleusercontent.com/-OBhbc08Jt-w/UqjbVmIgdNI/AAAAAAAAAGI/-T3Zr4jJIxM/w942-h628-no/DSC07697.ARW
Dałaś linka do podglądu, daj do pliku. :smile:
granbatcan napisał/a:
hahaha no wyrzucałam, skąd wiesz ? ;)
Miałem nadzieję, że zrozumiesz na tym przykładzie absurd kasowania RAW-ów, a zachowywania JPG-ów... Pomyliłem się, jak widać... :razz: Tak z ciekawości, dlaczego w ogóle zaczęłaś używać RAW-ów?
granbatcan napisał/a:
jak już odpicuję swojego rawa, z któego czasem mi się zdarzy być zadowolonym, to owe otrzymane dopieszczone jpg zachowuję dla potomności i już nigdy więcej się nim nie bawię, tak jak go obrobiłam tego dnia tak jest ze mną do usranej śmierci ;)
To nie jest nic dziwnego, ale powinno się zachowywać właśnie RAW, a nie JPG, bo jeśli zdarzy Ci się wrócić, to możesz z niego nadal uzyskać dowolną wersję pliku, czy choćby jego rozmiar, a nie tylko to, co w danym momencie wykombinowałaś.
Prosty przykład, to to co tu wrzuciłaś - tych JPG-ów nie da się już uratować, są bezpowrotnie zniszczone, gdybyś miała RAW-y (nawet z takim marnym przepisem na ich wywołanie), to bezproblemowo masz z tego bardzo dobrej jakości zdjęcia (pomijając to nietrafione).
granbatcan napisał/a:
jedynymi suwakami jakimi operuję to są suwaki edycji w ligtroomie, żadnych kurde prophoto tam nie widzę
Przy eksporcie JPG-a masz okno dialogowe, w którym decydujesz do jakiej przestrzeni konwertować (zazwyczaj do sieci ustawia się sRGB).

[ Dodano: Sro 11 Gru, 2013 23:11 ]
Uploaduj te ARW tutaj:
http://www.zippyshare.com/
Tylko pliki, z rozszerzeniem .ARW, a nie ich przeglądówki oznaczone xxxARW.JPG. No i raczej te kłopotliwe, typu ISO800 i wyżej, a nie ISO200... :smile:

bawię się rawami bo to uwielbiam, jpgiem się już tak nie pobawię, i nawet jeśli to według Was szity (nie przeczę że są zajebiste bo jestem świadoma swoich nieumiejętności, choć ja niektórych obróbki bym nie skreśliła tak jak Wy i mam wielu znajomych fotografów, którzy mnie chwalą- jako amatora żółtodzioba oczywiście) i nie mam zamiaru zrezygnować.

Robię fotki 3 lata, lustrzankę mam 3,5 roku, komuś to się jednak podoba skoro mam zapytania o zdjęcia płatne- nawet jeśli w to nie wierzycie ;)

Bardzo się cieszę z krytyki, i z tego że dzięki Wam nauczę się czegoś nowego.
Ale nie zmieni to tego, że mój aparat powyżej ISO 800 szmaci a mnie to do robienia zdjęć cholernie zniechęca bo połowę roku nie mam warunków do robienia zdjęć na niższym ISO.
Zaraz będzie gwiazdka, zaraz będzie znowu zjazd rodzinny, zaraz postawię choinkę i znowu będzie jedno wielkie Gie, bo poniżej ISO 1600 to mi wyjdzie taki długi czas naświetlania że mnie jasna cholera strzeli.

jaad75 czy mógłbyś zerknąć jeszcze raz na linka, ja tam go edytowałam potem na innego

[ Dodano: Sro 11 Gru, 2013 23:15 ]
a ok, już się robi..

ps. dzięki za cierpliwość

[ Dodano: Sro 11 Gru, 2013 23:25 ]
no i właśnie, wiedziałam że AŻ TAKA głupia nie jestem, ja nie mam żadnego pro photo, mam srgb

granbatcan napisał/a:
no i właśnie, wiedziałam że AŻ TAKA głupia nie jestem, ja nie mam żadnego pro photo, mam srgb
http://regex.info//exif.c...8c.jpg~original
http://regex.info//exif.c...90.jpg~original

[ Dodano: Sro 11 Gru, 2013 23:38 ]
Prawdopodobnie tamte dwa eksportowałaś z ProPhoto.

hm, nie wiem, ja tego tam nie dotykam od zainstalowania programu, ale sprzeczać się nie będę..

mam tylko takie dwa zdjęcia niestety, nic innego ostałego w raw nie mam, ale jeśli macie siły to jutro zrobię tyle fotek z isosriso że serwery padną ;)

https://plus.google.com/photos/110509740099171030638/albums/5956251045378284241?authkey=CNT3wZ_t-djwMw

i moja wariacja :P

granbatcan, no ok, tylko nadal nie uploadowałaś RAW-a (ARW), albo ja nie widzę opcji sciągnięcia go... Spróbuj na zippyshare.

i normalnie proszem http://www1.zippyshare.com/v/9875406/file.html i http://www1.zippyshare.com/v/45461331/file.html

granbatcan napisał/a:
i normalnie proszem
No nareszcie. Ciągnie się. :smile:
Wrzuć też pełny rozmiar swojej obróbki.

[ Dodano: Czw 12 Gru, 2013 00:03 ]
Ewentualnie możesz też z Lightrooma wyeksportować RAW-a do uniwersalnego formatu DNG, w którym zapiszesz swój przepis na jego wywołanie, wtedy poprawimy tylko to, co jest źle, bez ruszania całości efektu który chcesz osiągnąć (nie bardzo chce mi się odtwarzać Twoją obróbkę krok po kroku z exifa :wink: ).

granbatcan - Czw 12 Gru, 2013

:razz: włala http://i608.photobucket.c...zpsa3562b99.jpg

[ Dodano: Czw 12 Gru, 2013 00:12 ]
jak se Pan życzy
(wiem juz o jakie ostrzenie i maski Ci chodzi :roll: )

DNG

http://www50.zippyshare.com/v/86528862/file.html

jaad75 - Czw 12 Gru, 2013

O, tak będzie łatwiej. Z tego co zacząłem ustawiać suwaki wg exifa, to oprócz wyostrzania, bardzo agresywnie traktujesz też cienie, a przy okazji masz ekspozycję 2/3 w górę i czyli to już nie jest ISO160, czyli ISO2500, a cienie są dodatkowo podbite grubo ponad działkę, czyli masz tam efektywnie np. na włosach jakieś efektywne ISO6400.
Ciągnę tego DNG, będzie szybciej, bo widzę, że w HSL też masz sporo modyfikacji.

a prawda, bywa że odcieniam bo mam dużo cieni w mieszkaniu, długie pokoje, okna daleko na krótszych ścianach, generalnie lipa a o co chodzi z tą ekspozycją w górę to jeszcze nie wiem :P
cybertoman - Czw 12 Gru, 2013

No to sie niezle nasuwalas tymi suwakami.

heh. bywa ;-) mówiłam że lubię się bawić :-P

granbatcan, ta zielonkawa skóra, to coś, czego mam się trzymać, czy mam to zrobić w bardziej naturalnym odcieniu (skóry)?
BTW, jak się już bawisz kolorami, to nie w panelu Camera Calibration - on służy do zupełnie innych rzeczy.

Usjwo - Czw 12 Gru, 2013

Zdjecie jest niedoswietlone, dlatego przy ciagnieciu (nazwijmy niezbyt umiejetnym ;) )wyszly szumy. Pozwolilem sobie pobawic sie chwile.
W Camera RAW podbilem expozycje o 0.75EV i zredukowalem szumy,
w PS wyostrzylem. To taka szybka obrobka standardowymi suwakami, mozna to nazwac "bez obrobki" :mrgreen:

Raw zawsze dobrze trzymac, narzedzia (PS czy LR) sa coraz lepsze, samemu tez nabiera sie doswiadczenia, wiec zawsze zdjecie ktore kiedys sie nie dalo zrobic, albo wyszlo salbo, mozna po latach poprawic.

[ Dodano: Czw 12 Gru, 2013 10:14 ]
To jeszcze jedno porownanie.
Trzecie zdjecie to obrobiony pierwszy jpg w PS
- noise reduction
- sharpen smart
- lekka korekcja koloru na levelach (ale to nie wazne)

Dobra, zmieniłem skórę na trochę bardziej naturalną, bo ta zieleń nieco mnie raziła i wyzerowałem tamte mieszania w Camera Calibration i HSL, żeby zrobić coś zbliżonego do Ciebie z bardziej czytelnymi suwakami. Kolory koszulki są tylko mniej więcej zbliżone, można to oczywiście zrobić dokładniej, ale uznałem, że nie jest to aż tak istotne. Przemodelowałem też winietę na mniej oczywistą, bo w Twojej wersji trochę za bardzo rzucała się w oczy, a poza tym taki kształt niepotrzebnie przyciemniał twarz. Masz najpierw swoją, później moją wersję obróbki, żeby łatwiej było zauważyć różnice:

Tu masz pełny wymiar TWÓJ i MÓJ

I jeszcze w kwestii ostrości - to zdjęcie nie jest trafione w oczy, więc nigdy nie będzie tak ostre, jak zdjęcie trafione idealnie w punkt.

[ Dodano: Czw 12 Gru, 2013 05:41 ]
Usjwo, ale z tym ostrzeniem, odszumianiem, to zrobiłeś siermięgę, skoro nawet na takiej miniaturce wychodzi plastelina... :razz:

MC - Czw 12 Gru, 2013

Cała dyskusja w wątku potwierdza, że problemem nie jest sprzęt a jego użytkownik.

o dzięki i dzień dobry, za godzinke dwie odpale kompa i popatrze, co można było zrobić normalnego z tymi zdjęciami ;-)

MC napisał/a:
Cała dyskusja w wątku potwierdza, że problemem nie jest sprzęt a jego użytkownik.

noo, zaraz sie okaże że moja 3 letnia alpha 500. to sprzęt najwyższej klasy, który na wyższym ISO nie szumi ;-) że będąc z córką w parku ISO 1600, które wbija się do czasow już 1/20s nie pozwala prawie mrugnac okiem bez rozmazania ruchu to też moja winą ;-) 1600 to maximum na jakie i tak będąc niezadowolona mogę sobie pozwolić a i tak nie mogę zrobić zdjęcia bo mam za długie czasy naswietlania!

cala ta dyskusja obrała zupełnie inny tor -tor równie ważny ale nie zmieniający sedna tematu.
rawy z ISO powyżej 800 są delikatnie mówiąc z dupy..

a-przechodząc do sedna

To jak sobie ktoś z tymi zaszumionymi rawami poradził to już jest inna para kaloszy! Kolor -rzecz gustu choć ja sobie zdaję sprawę że często widzę inaczej niż inni :-P Ostrość - ok z tym, że ostrze głównie tak aby potem na facebooku ta i tak skompresowana miniatura wyglądała ok

cała ta lekcja jest dla mnie bardzo ważna -ale nie zmienia tematu faktu, że aparat mam stary, szumiacy i że potrzebuje taki, który pozwoli mi zrobić zdjęcia na iso wyższym niż 1600 bo tu gdzie mieszkam i jak żyję i co fotografuje -1600 często bywa na styk

MC - Czw 12 Gru, 2013

A500 jest średnim aparatem, którym można robić bardzo dobre zdjęcia - o ile umie się obsługiwać sprzęt i oprogramowanie do wywoływania RAWów. O ile co do tego pierwszego się nie wypowiem, to wstawione zdjęcia ewidentnie pokazują problem z tym drugim.

pewnie że można zrobić bardzo dobre zdjęcia, potwierdzam!! sama takich zdjęć parę zrobilam, ale tylko w bardzo dobrych warunkach oswietleniowych -to za mało dla kogoś kto fotografuje życie swoich dzieci 12 miesięcy w roku.
MC - Czw 12 Gru, 2013

No tak - do takiej wymagającej dziedziny fotografii to albo Canon 1Dx albo Nikon D4.
A najlepiej średni format. A nie - przepraszam. Tam ładują szumiące CCD.

w tej chwili patrzę za okno widzę szarowe i aparatu nie włączam, bo po co, zniecheca mnie to. A za oknem tak już z miesiąc. mam dwulatke która nir usiedzi w miejscu i syna półrocznego, który zaraz zacznie raczkowac. nie robie zdjęć krajobrazowych czy martwej naturze ;-)
kupujac nowy aparat nie chce mieć tego problemu -stąd moja obecność tutaj.

[ Dodano: Czw 12 Gru, 2013 08:50 ]
chciałabym móc użyć krótszych czasów naswietlania które przy iso 1600 czy 3200 noe będą wyglądać jak z komórki -patrząc na szumy już w rawach , to.wszystko,. albo aż

[ Dodano: Czw 12 Gru, 2013 08:52 ]
nie po to wydam nie małe dla mnie pieniądze żeby dostać aparat o takich samych możliwościach

granbatcan, to, że w jasnym, domowym oświetleniu jest w porywach EV5, czyli, że przy f/2.8 i sensownych czasach (czyli w okolicach 1/125s), musisz dysponować używalnym ISO3200, to normalne. Widzę jednak, że Ty, mając dość jasne szkła, przymykasz nawet do f/3.5 i używasz nawet 1/60s, wciąż niedoświetlając. Po pierwsze, możesz spokojnie wykorzystać te f2-2.5, czyli skrócić czas o działkę (1/60->1/125s), co wyeliminuje poruszenia, a po drugie pozwoli na nieco wyższe naświetlenie (między f/2, a f/3.5 jest 1.66EV różnicy) i nie będziesz musiała ciągnąć tyle RAW-a. Owszem, GO będzie płytsza i będziesz musiała dokładniej trafiać w oko, ale z całą pewnością te trafione zdjęcia będą wyglądaly lepiej, nawet jeśli wciąż będzie to ISO1600, a szkła będą miały gorszą rozdzielczość niż przy f/3.5.
Druga rzecz, to to, o czym Ci już pisałem, czyli zewnętrzna lampa - rozwiążesz nią sobie tego typu problemy ostatecznie, bez konieczności otwierania szkła i podnoszenia czułości, a do tego wyraźnie taniej, niż zakupem lepszego korpusu.

bywa że podnoszę do f/3.5 ale z jednego powodu- inaczej nie jestem w stanie zrobić wspólnego zdjęcia 2 osobom- np moim dzieciom.
resztę o której piszesz mam zamiar sprawdzic dziś w praktyce no i nie mogę sie doczekać aż znajdę moment żeby dojść do komputera zerknąc na Twoje obróbki.

lampa zewnetrzna to mus, masz rację, mam ją od dawna na liście.

czy mam rozumieć że alpha a77 bedzie dla mnie wystarczająca? bo coś mi się wydaję że jednak dużej różnicy między nią a moim nie ma. i że jak już chce wydawać kase i chce odczuć zmiany to bez d7100 sie nie odbędzie

granbatcan napisał/a:
bywa że podnoszę do f/3.5 ale z jednego powodu- inaczej nie jestem w stanie zrobić wspólnego zdjęcia 2 osobom- np moim dzieciom.
Owszem, przy dwójce małych dzieci bywa to trudne, ale akurat przy f/3.5 nie jest wiele łatwiejsze. Tyle, że ja akurat odnoszę się do zdjęć, na których masz tylko jedno dziecko...
granbatcan napisał/a:
lampa zewnetrzna to mus, masz rację, mam ją od dawna na liście.
Powinna być na niej wyżej niż nowy korpus, bo w Twoim wypadku da więcej.
granbatcan napisał/a:
czy mam rozumieć że alpha a77 bedzie dla mnie wystarczająca?
IMHO, dopóki nie nauczysz się wykorzystywać, to, co masz, wstrzymaj się ze zmianą korpusu. Jeśli zmieniać na coś z Sony, to przy Twoich priorytetach raczej na A580, względnie A57 (choć szumi już trochę mocniej), jeśli nie przeszkadza Ci elektroniczny wizjer, niż na relatywnie mocno szumiące 24-megapikselowce tej firmy. W innych systemach będzie lepiej, ale nie aż o tyle lepiej, żebyś bezwzględnie musiała się przesiadać - więcej możesz zyskać korygując własne błędy i ucząc się obróbki.

wszystko się zgadza, tylko ja mam wrażenie że mnie w ogóle nie sluchacie.. a w każdym razie nie przykladacie uwagi do tego co trzeba. skupiacie się na mojej nieudolnej obróbce zaszumionych zdjęć a nie na tym, że w ogóle są..

to co ja robię z tymi gownianymi fotkami -sprawiając że są jeszcze bardziej gowniane to jedno ale ale nie zmienia to faktu najważniejszego -że takie gowniane rawy w ogóle wychodzą.

przykłady jakie Wam pokazalam to są stare fotki sprzed roku. Z jednej prostej przyczyny. Nie mam aktualnych zdjęć ukazujących problem -bo po prostu takich zdjęć już nie robię. Nie wyciagam aparatu jak nie mam warunków i już. Blokuje ISO do 800 i nie robię fotek wcale jeśli to za mało. Tylko że nie mam warunków częściej w roku niż mam. Jedyne aktualne zdjęcie jakie wstawilam to to, w którym dwójka moich dzieci leży na podłodze. O i moja fotka -przypadkowa ze statywu -wkleilam bo chcialam pokazać szumy na iso 1600 a nie mój nieudolny niezamierzony autoportret.

najważniejsze w mojej sytuacji, w problemie jaki posiadam to (napisze ostatni raz bo już to wielokrotnie pisalam)

1. w pomieszczeniach zamkniętych, przy maksymalnie zapalonych światłach muszę użyć ISO 1250 i dużo więcej a i tak mam czasy takie, że wszystko jest rozmazane
to samo tyczy się spacerów w bezsloneczne dni w okresie jesień -wczesna wiosna i to nie tylko spacerów w lesie - zdjęcia gdzie córka biegnie, skacze, co.kolwiek -przypominam że ma 2 lata - poza zasięgiem

2. zdjęcia gdzie fotografuje dwójkę moich dzieci a od pół roku taki stan jest w moim domu -czy ogolnie zdjęcia moje z nimi czy jakiekolwiek gdzie jest więcej osób i gdzie przyslona musi być mniejsza niż f/2.5 - tez kaszana bo automatycznie czas wychodzi taki, że muszę podnieść ISO a co dalej każdy wie

lampa lampą, jest potrzebna bardzo ale ja też nie mam zamiaru walić lampą 3/4 roku np bawiacym się dzieciom. przyda się jak mój syn będzie stawiał pierwsze kroki a ja nie będę się zastanawiać czy pogoda za oknem jest wystarczająca czy tak jak 15 sierpnia -kiedy moja córka miała swoje drugie urodziny, byli goście, pierwsze dmuchanie swieczek i rozpakowywanie prezentów ale było pochmurnie i zdjęcia mam takie że nic tylko wyć się chce -taki szum.

Jeśli tego nie chcecie zrozumieć -istoty problemu -.tylko skupiacie się na mojej nieudolnej obrobce zaszumionych zdjęć -to bez sensu. To co ja z nimi robię POTEM to jedno. A to.że wychodzą przy takie przy takim ISO, czasach naswietlania to.drugie i najważniejsze.

MC - Czw 12 Gru, 2013

Mam pomysł - kup cokolwiek. Najlepiej Canona lub Nikona. Najdroższe na co Cię stać.

Wtedy przynajmniej przestaniesz narzekać, bo widzę, że to Ty masz problem ze słuchaniem.

granbatcan, to jakie wychodzą, to suma wszystkich czynników, nie tylko poziomu szumów Twojego aparatu. Gdybyś wykorzystywała jego potencjał, byłbym pierwszym, który doradziby Ci zmianę - to nie jest jednak tak zła matryca, żeby nie dało się z niej korzystać przy czułościach rzędu ISO1600. Jeszcze 3-4 lata temu, to było najlepsze, na co można było liczyć w APS-C i ludzie często wykorzystywali zarobkowo aparaty wyposażone właśnie w IMX038/IMX021.
Andrzej.M. - Czw 12 Gru, 2013

granbatcan napisał/a:
1. w pomieszczeniach zamkniętych, przy maksymalnie zapalonych światłach muszę użyć ISO 1250 i dużo więcej

Nie musisz - chyba że palisz naftę/świece zamiast żarówek.
Ale jeśli koniecznie chcesz zmienić aparat na mniej szumiący to przejrzyj sobie zestawienie na DxO - powinno ci pomóc w wyborze. tych wynalazków typu SLT nie kupuj - bo skoro potrzebujesz każdego grama czułości to szkoda jej zabierać półprzepuszczalnym lustrem. Do poziomu czułości jakimi posługują się użytkownicy Pentaxa i Nikona może cię zbliżyć jedynie A580 albo bezlusterkowce. Ewentualnie coś z ff. Swoją drogą A500 wcale nie odbiega od wymienionego przez ciebie A77 - różnica jest tylko w budowie i kręceniu filnów(?) , a twoja 500-tka wyprzedza nawet tegoroczny model A58. Więc coś w tym co piszą koledzy musi być. Nawet wiem co - niedoświetlanie zdjęć! Ustaw sobie lepiej ekspozycję (masz takie +/-) tak by histogram kończył się jak najbliżej prawego boku - to powinno znacznie pomóc. Lepiej mieć zrobione zdjęcie na wyższym iso i prawidłowo naświetlone niż niedoświetlone na niższym iso. Żeby to zilustrować - weź fragment z cieni prawidłowo naświetlonego na ISO 400 i ze "świateł" prawidłowo naświetlonego na ISO 800. Zobaczysz że te światła będą miały mniejsze szumy niż cienie na niższym iso.
Niedoświetlając zdjęcie - pakujesz cały obraz właśnie w obszar tych cieni - stąd "ziarnisty" obraz. Oczywiście - prześwietlać też nie należy - bo wyciągniecie czegoś z prześwietlenia nawet w RAW jest trudne - dlatego warto włączać w podglądzie nie tylko histogram , ale też mrugające biele i czernie. Jak mrugają pojedyncze punkty - to nic się nie dzieje (żarówniki , lampy, odbicie słońca) ale jak większe białe powierzchnie - to znak że trzeba zmienić ekspozycję.

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Nie musisz - chyba że palisz naftę/świece zamiast żarówek.
Musi. Jeszcze nie spotkałem się, żeby ktoś miał domowe oświetlenie dające więcej niż EV6, a przeważnie to jest 5 i mniej. Policz sobie jakie to daje czułości i przysłony przy 1/125s.

Dziękuje Panowie za wszystkie odpowiedzi, rady i cierpliwość.
Porobiłam dziś trochę zdjęć w rawach i jpg jednocześnie, na różnych poziomach iso.
Pozrzucam popatrzę, tylko nie wiem czy dziś bo od kilku ładnych dni chodzę spać po 1wszej a rano jestem zombie a przy małych dzieciach nie ma litości.

Jeśli pozwolicie jeszcze się odezwę.
Nie idę kupić aparatu jutro, to zadanie na najbliższe 3 miesiące, ale na razie skłaniam się -ku mej rozpaczy z uwagi na wymiane szkieł- na nikona d7100.
Mam na szczęście tą możliwość, że mogę iść do sklepu i pobawić się kilkoma modelami bo pracuję w branży foto.

cybertoman - Czw 12 Gru, 2013

granbatcan napisał/a:
mogę iść do sklepu i pobawić się kilkoma modelami bo pracuję w branży foto.
Zrob koniecznie w sklepie kilka zdjec na szumogennych czulosciach i pobaw sie RAWami na spokojnie w domu.
komor - Pią 13 Gru, 2013

granbatcan napisał/a:
w tej chwili patrzę za okno widzę szarowe i aparatu nie włączam, bo po co, zniecheca mnie to.

Musisz pamiętać, że jak wspaniałego aparatu byś nie kupiła, to nie zmieni to faktu, że zdjęcia przy kiepskim oświetleniu nigdy nie będą fajne. Nie chodzi tylko o ilość światła, ale jego jakość. Zachmurzone niebo, bure kolory, brak światłocienia - na to nie pomoże bezszumowe ISO 1600. Nawiasem mówiąc musisz mieszkać na jakiejś planecie daleko od Słońca – ja nigdy na spacerze z dziećmi w parku nie użyłem ISO 1600. Kiedy muszę użyć 800 to przeważnie i tak nie ma sensu robić zdjęć, właśnie ze względu na nieładne światło.

jaad75 - Pią 13 Gru, 2013

komor napisał/a:
Kiedy muszę użyć 800 to przeważnie i tak nie ma sensu robić zdjęć, właśnie ze względu na nieładne światło.
Eee..

cybertoman - Pią 13 Gru, 2013

Ale Jaadzia juz duza! Jak ten czas popiernicza...
jaad75 - Pią 13 Gru, 2013

cybertoman, no niestety... :smile:
granbatcan - Sob 14 Gru, 2013

hello.
może w takim razie kolejny przykład.
dziś wieczór, zapalone wszystkie światła, na kadr nie zwracajcie uwagi, jakość fotki,
co zrobiłam źle:

ISO 1600

rawy
http://www37.zippyshare.com/v/62740484/file.html

http://www37.zippyshare.com/v/30422721/file.html

jaad75 - Nie 15 Gru, 2013

granbatcan napisał/a:
co zrobiłam źle:
Niedoświetliłaś o ~2EV, miałaś zbyt długi czas (w takich sytuacjach 1/125s to naprawdę minimum) i stąd poruszenie, nie zwóciłaś uwagi na rozkład światła na twarzach. Poza tym, masz fatalne i słabe energooszczędne świetlówki i bardzo ciemno w domu, bo parametry naświetlania wskazują, że przy podłodze masz jakieś EV2.33. U mnie przy bardzo ciemnym parkiecie przy podłodze jest ~2EV więcej, przy jednej żarówce o strumieniu ~2800 lumenów (halogen 140W). Żeby naświetlić tutaj prawidłowo i z sensownym czasem, musiałabyś użyć ISO12800 (f/2.5 i nawet ta 1/100s) - tego, w naprawdę dobrej jakości, nie da Ci żadne APS-C, a i z pełną klatką będzie się trzeba nagimnastykować. Sugeruję albo mocniejsze źródła światła, albo jednak lampę błyskową, bo przy takim umiejscowieniu oświetlenia będziesz miała bardzo często niezbyt ładny rozkład światłocienia na twarzach.
granbatcan - Nie 15 Gru, 2013

no właśnie.. czasu lepszego się nie dało, z zarowkami bingo, pojadę dziś do practicera

[ Dodano: Nie 15 Gru, 2013 11:05 ]
żarówki są. dwie 20W ciepłe ale patrząc na wielkośc pokoju to miło by było dorwac i dwie 36W ;-) i chyba KONIECZNIE zimne

granbatcan napisał/a:
żarówki są.
Świetlówki. :smile:
granbatcan napisał/a:
20W ciepłe ale patrząc na wielkośc pokoju to miło by było dorwac i dwie 36W ;-)
A jakie miałaś do tej pory? Bo 20W, to dają może z 1000 lumenów...
granbatcan napisał/a:
i chyba KONIECZNIE zimne
Niekoniecznie, wbrew pozorom, nie zawsze dają większy strumień, a barwa w przypadku takich 865 nie jest za fajna w domu. Imho, tak do 3500K jest ok, potem już trochę za zimno (no chyba, że np. stałe oświetlenie nad blatem w kuchni). I tak zresztą wszystko rozbija się o Ra - nie sądzę, żebyś w Praktikerze dostała coś lepszego niż 80.
BTW, to że będziesz miała więcej światła pod sufitem, pomoże tylko na jeden problem, czyli pozwoli Ci obniżyć czułość/skrócić czas, nie pomoże na drugi, czyli kierunek światła - powinnaś przy takim kadrze jak pokazałaś mieć coś, co oświetli twarze z boku kierunkowo, czy z przodu, a to górne światło da poziom wypełnienia, tudzież rim, w zależności od kadru. Ilość światła, to jedno, natomiast jego jakość i kierunek, to drugie.

granbatcan - Nie 15 Gru, 2013

jaad75 napisał/a:

Świetlówki. :smile:

oj tam oj tam :razz:

jaad75 napisał/a:

A jakie miałaś do tej pory? Bo 20W, to dają może z 1000 lumenów...

u dzieciaków są właśnie 2x20W

jaad75 napisał/a:

Niekoniecznie, wbrew pozorom, nie zawsze dają większy strumień, a barwa w przypadku takich 865 nie jest za fajna w domu. Imho, tak do 3500K jest ok, potem już trochę za zimno (no chyba, że np. stałe oświetlenie nad blatem w kuchni). I tak zresztą wszystko rozbija się o Ra - nie sądzę, żebyś w Praktikerze dostała coś lepszego niż 80.

masz rację, największe były 23W i to za 45 zł jedna ;) kupię na allegro

granbatcan napisał/a:
u dzieciaków są właśnie 2x20W
Aaa, w sensie, że teraz są... Myślałem, że już zdążyłaś być w Praktikerze i kupić takie świetlówki... :smile:
Żeby dostać ~1EV więcej musiałabyś kupić 2x40W, a nawet więcej. Tyle, że wtedy wciąż będziesz miała bardzo wysoką czułość... Dołóż jakieś światło z przodu, w niezbyt dużej odległości.
granbatcan napisał/a:
masz rację, największe były 23W i to za 45 zł jedna ;) kupię na allegro
Ostatnio widziałem 23W Osram za bodaj 20zł w Castoramie, ale to i tak będzie u Ciebie za mało z tego co mówisz.
komor - Pon 16 Gru, 2013

jaad75 napisał/a:
Eee..

Rid maj lips: przeważnie. :)

Na Twoim zdjęciu jest 1/200, co mi się dość rzadko zdarza, no i ISO 640 a nie 800. ;)

jaad75 - Pon 16 Gru, 2013

komor, ale ciągnięte prawie dzialkę w górę w PP... :wink: