forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Problem z kolorami w cannon a650 IS

LukaszW - Sro 11 Gru, 2013
Temat postu: Problem z kolorami w cannon a650 IS
Witam.
Używam aparatów z serii A6xx miałem A610 i mam A620 oba robią super zdjęcia!
Potrzebowałem drugiego aparatu i pokusiłem się o zakup A650 IS niestety mam z nim problem.
Zabrałem go po raz pierwszy na wczasy zapominając starego poczciwego A620 :/ okazało się że zdjęcia nim wykonane są blade bez życia, pozbawione kolorów. Dotyczy to głównie zdjęć wykonanych w mocnym nasłonecznieniu. Zwykłe fotki morza gór wszystko blade... :/
Reszta parametrów super ostrość ok itd.
Przypomina mi to problem tanich kamer internetowych jak się da je na zewnątrz to obraz jest czarno biały bo podczerwień zakłóca matrycę dodaję wtedy filtr (taki niebieski) który wyszarpuję ze starych kamer VHS i kolory są ok.
Dodam jeszcze że próbowałem różnych trybów nastawień przesłony i nic zawsze bez wyraźnego koloru.
Z A620 nigdy takich problemów nie było!

Czy ktoś wie w czym jest problem??

Wojmistrz - Sro 11 Gru, 2013

A jaki był ustawiony balans bieli? Nadal robi takie mało ciekawe fotki, czy to tylko wtedy było?
LukaszW - Sro 11 Gru, 2013

Robiłem zdjęcia w różnych trybach najwięcej w "SCN liście" ale też w innych w niektórych jest tylko balans bieli na AUTO. W innych próbowałem dawać różny, próbowałem też trybów manualnych ręczna przesłona, czas, iso i nic zawsze to samo. Przekopałem się przez wszystkie ustawienia nadal to samo.
Postaram się na jutro udostępnić przykładową fotkę.
Jak teraz robię fotki to są OK to dotyczy bardzo ostrego nasłonecznienia, zdjęcia robiłem w Grecji i wszystkie dzienne takie wyszły.

WoWo1 - Czw 12 Gru, 2013

Ostre słońce i brak koloru świadczyć może o przedostawaniu się wgłąb obiektywu interferujacego światła, pewnie na granicy obudowa obiektywu/soczewka. Niekoniecznie muszą to być widoczne artefakty na zdjęciach.

Filtr niebieski kompensacyjny (chyba o ten chodzi) a szczególnie UV niewiele pomogą, bo matryce nie są wrażliwe na promieniowanie UV. Natomiast już Skylight 1B (zaróżowniony) owszem, warto go mieć nawet na stałe.

Seria Powershot AXXX ma tą wspaniałą zaletę, że można zdjąć pierścien wokół obiektywu i zamontować nasadkę do filtrów. Miałem kiedyś dawno temu A75 i A95 i w obu nasadkę, szarą połówkę i polar. Do nasadki możesz też dokupic osłonę przeciwsłoneczną. Przy krótkim koncu (35mm) nie powinno być winiety.

Poza tym ustaw podbicie kolorów (chyba Vivid Color się to bedzie nazywać) w menu i zobacz efekty. Sprawdź też jak ustawiony jest kontrast i korekta ekspozycji.
Canon słynie z "cukierkowości" kolorów... która mnie osobiście odpowiada :)