forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 20D vs 40D

tores - Sro 11 Gru, 2013
Temat postu: Canon 20D vs 40D
Czy zamiana taka da odczuwalną róznice możliwosći i jakości. Wiem- nie sprzęt.........
Jak zmieni się reakcja AF.

muzyk - Czw 12 Gru, 2013

Jakość zdjęć z 20D jest bdb, ba - delikatnie, prawie niezauważalnie mniej szumi,
jednak AF 40D jest nawet spoko z 9 punktami krzyżowymi.

Poza tym, zależy na czym Tobie zależy, czy na serii zdjęć, czy programach użytkownika, bardziej rozbudowanym menu, mało funkcjonalnym, ale dającym się od bidy użyć LV w 40D.

tores - Czw 12 Gru, 2013

Dzięi za odpowiedź.
Głownie zależy mi na szybkim przejściu do ustawień uzytkownika i celnym AF.Argumentem miał być LV ,lecz w czym jego niedoskonałość?(nie podświetlany?)

komor - Czw 12 Gru, 2013

muzyk, 20D szumi bardziej. Koniec. Kropka. :)
muzyk - Czw 12 Gru, 2013

komor napisał/a:
20D szumi bardziej. Koniec. Kropka.

Zgoda, pokażesz jakieś obrazki?

tores napisał/a:
Argumentem miał być LV ,lecz w czym jego niedoskonałość?(nie podświetlany?)

To, że podczas ostrzenia AF obraz jest wyłączany.

tores - Czw 12 Gru, 2013

Czy możliwe jest że C 40D pozwala na nagrywanie sekwencji w HD. W jednym z anonsów spotkałem taki opis - może po wgraniu modyfikowanego firmware. Dokladnie taki tekst:

Product Information
The Canon EOS 40D is a 10.1 MP camera with a 3-inch LCD screen that is packed with advanced technologies to deliver photographs of remarkable quality. It is compatible with over 60 EF and EF-S lenses, and all EX Series Speedlite flash units letting you choose a lens with desired focal length to suit the requirements. The Canon DSLR camera is powered by a DIGIC III Image Processor, enriching images with rich tonal reproduction and helping you to capture colorful images effortlessly. The Canon EOS 40D has a 22.2 x 14.8 mm CMOS image sensor that minimizes image noise while capturing photos at higher ISO settings for enhanced quality. With a TTL 35-zone SPC sensor and a 9-point AF system in the Canon DSLR camera, you can accurately focus on fast-moving objects even in poor light conditions. The Canon EOS 40D supports high resolution video recording, letting you record glorious moments of your life in HD quality.

muzyk - Pią 13 Gru, 2013

Ja się z takim hackfirmware nie spotkałem, a ML zdaje się jeszcze nie zrobił żadnego do 40D.
tores - Pią 13 Gru, 2013

Jest coś takiego możliwe
http://www.youtube.com/watch?v=t8MKspDQvzE

muzyk - Pią 13 Gru, 2013

No tak, ale to poprzez podłączenie z komputerem tylko.

Działa - podłączasz przez USB i włączasz LV, albo samo włącza i klikasz "write" w okienku programu.

Ot co. :lol:

Jak dla mnie, ograniczona używalność.
Dźwięk oczywiście osobno trzeba nagrać.

komor - Pią 13 Gru, 2013

muzyk napisał/a:
Zgoda, pokażesz jakieś obrazki?

Ja nie, to Ty masz te puszki. :) Zrób coś na ISO 1600 i porównaj w tym samym rozmiarze ekranowym. A potem możemy pogadać o cropie 1:1.