forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Wydruk - odszumiac mocniej, czy mniej

Usjwo - Czw 12 Gru, 2013
Temat postu: Wydruk - odszumiac mocniej, czy mniej
Potrzebyje wydrukowac zdjecie na formacie A4.
Mam dwie wersje z roznym odszumieniem slabszym i mocniejszym.
Zdjecia sa o wymiarze 2357x1571 co na A4 daje mniej wiecej 200dpi.
ja nieczesto drukuje, ale z nieduzego doswiadczenia, zauwazylem, ze zdjecie zbyt odszumione i przeostrzone na wydruku wychodzi kiepsko, wychodzi cos co mi przypomina posteryzacje (nie wiem jak to zjawisko sie nazywa dla wydruku). Patrzac od strony szumow, to wydruk tez powoduje redukcje szumow (ale czy 200dpi wystarczy?). Jaka jest standardowa dpi dla wydruku?
Ponizej dwie wersje, mniej i bardziej odszumiona. Aby porownac wstawiam tez wycinek 100%, bo przeskalowaniu do wymiarow optycznych juz nie widac takiej roznicy.

Mniej odszumione i crop 100%

Mocniej odszumione i crop 100%

Andrzej.M. - Czw 12 Gru, 2013

Nie umiem pomóc zdalnie - bo z sieci obrazki wyświetlają mi się okropnie - ale powiem tyle - odszumiaj mniej niż widzisz konieczność , tak żeby jeszcze szczegółów nie zjadło. Wyostrzanie - też umiarkownie stosuj, tak by na cropie w 300DPI nie było widać.
Usjwo - Czw 12 Gru, 2013

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Nie umiem pomóc zdalnie - bo z sieci obrazki wyświetlają mi się okropnie - ale powiem tyle - odszumiaj mniej niż widzisz konieczność , tak żeby jeszcze szczegółów nie zjadło.

Taki wlasnie mam zamysl, zeby nie odszumiac do konca, ale nie wiem czy 200dpi wystarczy zeby zgubic szum.

Wyostrzanie - też umiarkownie stosuj, tak by na cropie w 300DPI nie było widać.

DPI to parametr wydruku, wiec przed wydrukiem nie jestem w stanie ocenic :grin: , dlatego pytam bardziej doswiadczonych, ktorzy potrafia przewidziec co wyjdzie na wydruku patrzac na monitor.

jaad75 - Czw 12 Gru, 2013

Oba są odszumione za bardzo, ale pierwsze powinno wyjść lepiej o ile w druku nie wyjdzie Ci ten syf w prawym dolnym rogu i na niebie - musiałbym zobaczyć 1:1, jak to wygląda. BTW, pod druk rastrowy ostrzy się mocniej i szerszym promieniem, ale jeśli to ma być domowa drukarka, to możesz ostrzyć praktycznie tak samo, jak na ekran.
Usjwo - Czw 12 Gru, 2013

To ma byc wywolane w labie, czy to druk rastrowy?

Usjwo, rastrowy z pewnością, nie... :smile:
Usjwo - Czw 12 Gru, 2013

czyli lab to taka wieksza "drukarka domowa" :lol:

Usjwo, nie wiem jak tam u Was jest, ale taki rozmiar jest zapewne naświetlany, a nie drukowany.
90s - Czw 12 Gru, 2013

Usjwo, spróbuj na warstwach, tzn niebo mocniej i tam gdzie ci najbardziej przeszkadza szum i nie są tak istotny detal, budynki słabiej a detale które są ważne wcale lub minimalnie.
Sporo roboty ale efekt najlepszy. Jak płynne przejścia porobisz to wszystko będzie spójnie wyglądało.

kozidron - Czw 12 Gru, 2013

Usjwo, ja bym zrobił tak jak mówi 90s, z tym że nie wiem jak jest u Ciebie ale u nas odbitka A4 jest tania jak barszcz i chyba nie zbiedniejesz jak zrobisz sobie 10 różnych wersji :wink:
Andrzej.M. - Czw 12 Gru, 2013

Usjwo - to przeskaluj do 300DPI i wyświetl sobie 100% albo jako rozmiar w druku i masz co będzie widać a co nie.

Usjwo - to przeskaluj do 300DPI i wyświetl sobie 100%
A co to ma niby zmienić? PPI monitora jest stałe i niezależnie od tego, co masz wpisane jako DPI pliku.
paul80 - Czw 12 Gru, 2013

Usjwo, pierwsza wersja najlepsza, DPI sobie nie wyczarujesz, bo DPI zależy od rozmiaru zdjęcia, co do wyostrzania to na LAB wyostrza się dość solidnie, jak drukowałem jakiś czas temu, to wyostrzałem w CS-ie na 50% powiększeniu, ma być ostro, lecz bez przesady, jak powiększysz do 100% ( po wyostrzeniu), to będzie za ostro, ale podobno tak ma być, bo papier pochłania ostrość, fotki na wydruku były naprawdę ostre, ale nie przeostrzone i na maszynie Noritsu HD QSS-37HD, była stała korekcja ostrzenia na +5.
Andrzej.M. - Pią 13 Gru, 2013

jaad75 napisał/a:
A co to ma niby zmienić?

Taki detal - 100% rozmiaru wydruku to inna wartość w przypadku 200DPI a inna w przypadku 350DPI - w tym drugim obrazek będzie mniejszy. a laby jeśli mnie pamięć nie myli używają 300 lub 350 DPI. To oczywiście bez zmieniania fizycznej wielkości obrazka (czyli że będzie nadal miał np 4900x3300 pikseli).

paul80 - Pią 13 Gru, 2013

AndrzejM.Makuch, laby HD naświetlają do 640DPI, od rozmiaru zdjęcia zależne jest DPI, ono "samo" wychodzi korespondując z rozmiarem obrazka.

350DPI - w tym drugim obrazek będzie mniejszy

to normalne, ale autor chce wydrukować w zadanym formacie a Mmpix brak a TY mu każesz sztucznie rozciągać zdjęcie tzn. można się postarać je powiększyć, być możę będą dobre rezultaty.

to przeskaluj do 300DPI i wyświetl sobie 100% albo jako rozmiar w druku i masz co będzie widać a co nie.

Jaad75 napisał a Ty nie zrozumiałeś, ppi monitora a DPI wydruku, to dwie różne sprawy.

jaad75 - Pią 13 Gru, 2013

Taki detal - 100% rozmiaru wydruku to inna wartość w przypadku 200DPI a inna w przypadku 350DPI - w tym drugim obrazek będzie mniejszy.
Ale i tak zobaczy to w PPI monitora, a nie we właściwej rozdzielczości.
Usjwo - Pią 13 Gru, 2013

Dzieki za dotychczasowe rady.
Czy te 200dpi to za malo dla labu? Jaki standard na takich maszynach obowiazuje?
Czy jak jest za malo pixeli, to maszyna sklauje w gore? Czy zmaniejsza rozdzielczosc?

Usjwo, nie jest za mało a dokładnie to tak:

150-200 ppi wydruki średniej jakości na drukarkach domowych i biurowych oraz obrazy na wyświetlaczach telefonów komórkowych
300 ppi wydruki o jakości fotograficznej, obrazy przeznaczone do druku offsetowego
400 ppi naświetlarki fotograficzne do uzyskiwania odbitek najwyższej jakości

żródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ppi

wydrukujesz z gorszą jakością i tyle :wink:

[ Dodano: Pią 13 Gru, 2013 13:58 ]
Usjwo napisał/a:
Czy jak jest za malo pixeli, to maszyna sklauje w gore? Czy zmaniejsza rozdzielczosc?

podstawowym parametrem zadanym maszynie powinien być rozmiar odbitki, DPI wyjdzie naturalnie od np.72 do 640.

Usjwo,

ściągnij sobie fastone image viewer i użyj funkcji przytnij od razu zrozumiesz, poniżej to co zobaczysz.

zdjęcie jest bardzo małe, jak zwiększę rozmiar odbitki to spadnie DPI, które i tak jest już poniżej fotograficznej jakości, jak wybiorę rozmiar 75x50 to DPI będzie wynosić 32, maszyna to wydrukuje.

Usjwo napisał/a:
Czy jak jest za malo pixeli, to maszyna sklauje w gore?
Skaluje w górę.

Chyba coś pokręciłem, maszyna skaluje w górę, ale i tak naświetli ze stałym DPI 300?

"Minilaby cyfrowe pracują ze stałą rozdzielczością 300 dpi (Noritsu, Frontier) lub 400 dpi (Agfa d-lab, Konica seria R)"

paul80, skaluje w górę/w dół, żeby dopasować obrazek do rozmiaru i rozdzielczości naświetlania.