forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka do filmowania w nocy

maciek85 - Czw 12 Gru, 2013
Temat postu: Lustrzanka do filmowania w nocy
Witam
Potrzebuję kupić lustro, aby kilka razy w ciągu roku uwiecznić pokaz fajerwerków w wykonaniu kolegi (najbliższy już 31 :D ).

Ponieważ ma być to rozwiązanie tymczasowe (za pół roku będę posiadał kamerę), więc na zakup planuję przeznaczyć około 3000zł (w razie konieczności może być więcej).
Później mam w planach rozwinąć swoje umiejętności fotograficzne przy użyciu tego zestawu.

Miałem już doświadczenie z lustrzankami i najlepiej w/w roli sprawdził się z dotychczasowych EOS 500D (najwięcej łapał na filmie) z kitowym obiektywem, dlatego też pierwotnie planowałem iść w tym samym kierunku i wybrać 700D Kit.

Przejrzałem jednak ofertę innych producentów (Nikon, Pentax, Sony, Sigma) i mam pewien mętlik w głowie, bo każdy z "konkurentów" rejestruje raczej podobny obraz (przynajmniej w ciągu dnia), jednak dostrzegam pewne różnice pomiędzy nimi (np. górny wyświetlacz w alfie).

Zależy mi, na jak najlepszej reprodukcji kolorów, aby niebo na filmie było czarne (nie odcień purpury jak to ma miejsce np. w kamerach sony), full hd przy 30fps i przede wszystkich aby ostrość filmu była doskonała.

Właśnie z tym ostatnim mam zawsze problem, o ile automat to problem w takim zastosowaniu (jak złapie to już potem jest ok), o tyle manualne ostrzenie wygląda pięknie tylko na wbudowanym wyświetlaczu i obraz w vegasie lub premiere okazuje się być daleki od ideału.

Czy warto iść w Kit czy body + jakiś jasny obiektyw (najlepiej zmiennoogniskowy) z szerokim kątem pod warunkiem, że taki dostanę w przyzwoitej cenie ?

Do tego jaką wybrać kartę pamięci (16 lub 32 GB) ?

Pozdrawiam