|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka do filmowania w nocy
maciek85 - Czw 12 Gru, 2013 Temat postu: Lustrzanka do filmowania w nocy Witam
Potrzebuję kupić lustro, aby kilka razy w ciągu roku uwiecznić pokaz fajerwerków w wykonaniu kolegi (najbliższy już 31 ).
Ponieważ ma być to rozwiązanie tymczasowe (za pół roku będę posiadał kamerę), więc na zakup planuję przeznaczyć około 3000zł (w razie konieczności może być więcej).
Później mam w planach rozwinąć swoje umiejętności fotograficzne przy użyciu tego zestawu.
Miałem już doświadczenie z lustrzankami i najlepiej w/w roli sprawdził się z dotychczasowych EOS 500D (najwięcej łapał na filmie) z kitowym obiektywem, dlatego też pierwotnie planowałem iść w tym samym kierunku i wybrać 700D Kit.
Przejrzałem jednak ofertę innych producentów (Nikon, Pentax, Sony, Sigma) i mam pewien mętlik w głowie, bo każdy z "konkurentów" rejestruje raczej podobny obraz (przynajmniej w ciągu dnia), jednak dostrzegam pewne różnice pomiędzy nimi (np. górny wyświetlacz w alfie).
Zależy mi, na jak najlepszej reprodukcji kolorów, aby niebo na filmie było czarne (nie odcień purpury jak to ma miejsce np. w kamerach sony), full hd przy 30fps i przede wszystkich aby ostrość filmu była doskonała.
Właśnie z tym ostatnim mam zawsze problem, o ile automat to problem w takim zastosowaniu (jak złapie to już potem jest ok), o tyle manualne ostrzenie wygląda pięknie tylko na wbudowanym wyświetlaczu i obraz w vegasie lub premiere okazuje się być daleki od ideału.
Czy warto iść w Kit czy body + jakiś jasny obiektyw (najlepiej zmiennoogniskowy) z szerokim kątem pod warunkiem, że taki dostanę w przyzwoitej cenie ?
Do tego jaką wybrać kartę pamięci (16 lub 32 GB) ?
Pozdrawiam
|
|