|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Lumix fz200 czy fz72
zadymskee - Pią 13 Gru, 2013 Temat postu: Lumix fz200 czy fz72 Witam, niedługo święta i postanowiliśmy z rodziną zrobić sobie prezent. I tak stoimy przed trudnym wyborem, która pozycja według was bedzie lepsza?
Wojmistrz - Pią 13 Gru, 2013
Zastanów się nad swoimi priorytetami i poczytaj kilka ostatnich wątków. Te modele są ciągle wałkowane.
kocio - Pią 13 Gru, 2013
A jakiego rodzaju fotografowanie was interesuje, w jakich warunkach ma być wykorzystywany tudzież inne preferencje? Bez tego trudno odpowiedzieć.
Sprawdziłem, że cenowo są bardzo podobne, więc pozostają kwestie techniczne.
FZ-200 ma mniejszy zoom, ale za to posiada stałą minimalną przesłonę f/2.8, co mnie się bardzo podoba, bo zwykle mam za mało światła. FZ-72 (zwane też FZ-70) zaczyna od f/2.8, ale zanim dojdzie do końca skali ciemnieje aż do f/5.9. FZ-200 ma ruchomy wizjer, który ułatwia robienie zdjęć z nietypowych punktów widzenia, za to ma 12 megapikseli w porównaniu z 16 megapikselami w FZ-72.
To tak z grubsza patrząc na specyfikację, oczywiście pozostaje jeszcze chociażby kwestia jakości zdjęć, ale najpierw skonkretyzuj się nieco.
[ Dodano: Pią 13 Gru, 2013 12:20 ]
Co do zooma - nie chodzi tylko o sam stosunek powiększenia: przeliczając na ekwiwalent 35 mm, FZ-200 ma zakres 25-600 mm, a FZ-72 - 20-1200 mm, czyli w zakresie tele jest tylko dwukrotnie lepszy, za to pozwala więcej objąć na szerokim końcu.
FZ-72 dostał dobrą ocenę, w tym za równą jakość obrazu w całym zakresie czułości, ale też zachowuje ostrość przy maksymalnym powiększeniu (http://www.swiatobrazu.pl/panasonic-dmc-fz72-test-aparatu-kompaktowego-typu-superzoom-30336.html). FZ-200 z kolei podobno szumi w całym zakresie czułości (http://www.dpreview.com/reviews/panasonic-lumix-dmc-fz200/13). Trudno to jednak porównać, bo nie znalazłem testów obu w jednym serwisie.
Żaden z nich nie znalazł się w tegorocznym teście megazoomów (http://www.optyczne.pl/24.8-Test-Test_megazoom%C3%B3w_2013_Podsumowanie.html), ale widzę że nawet zwycięzcy testu obecnie kosztują też koło 1,5 tys., więc nie musisz się koniecznie trzymać Panasonica.
zadymskee - Sob 14 Gru, 2013
Szukam czegos uniwersalnego, chce robic zdjęcia rodzinne jak i przyrody, ludziom. Za Fz200 przemawia dla mnie to że ma więcej opcji filmowania niż fz72, na co tez zwracam uwage, jak wspomnialem szukam aparatu uniwersalnego zdjęcia chciałbym by były dobrej jakości, wiem ze najlepiej jesli aparat ma funkcje zapisu w Raw'ach, reszte jestem w stanie znalesc czas i ogarnac na kompie nie wiem ciezka decyzja troche. nie wiem na co sie skusić
SebLoeb - Sob 14 Gru, 2013
Witaj "w klubie". Mam ten sam problem. Obstawiamy te same sprzęty a widzę, że jakoś tu o nich słabo.....złe typy?
Czytam i szukam, i nadal nie wiem na co się zdecydować.
Wojmistrz - Sob 14 Gru, 2013
Nie są złe typy, tylko każdy ma plusy i minusy. Teraz jest kwestia wybrania według własnego widzimisie, czyli inaczej własnego kompromisu.
|
|