forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakt do fotografowania wnętrz

MariuszProdomPL - Pią 13 Gru, 2013
Temat postu: Kompakt do fotografowania wnętrz
Po pierwsze Dzień Dobry Wszystkim,

Wertuję forum od tygodnia i mam już zdecydowanie jaśniej w głowie jeśli chodzi o wybór aparatu, ale mimo wszystko potrzebuję rady.

Poszukuję małego aparatu do fotografowania wnętrz na potrzeby agencji nieruchomości do publikowania zdjęć w portalach internetowych (rozdzielczość ~1920x1080). Sądzę, że 99% zdjęć będą wykonywane w pomieszczeniach, często wieczorami przy świetle żarowym, dlatego mam następujące priorytety:
- szeroki kąt, obiektyw o ekwiwalencie ogniskowych 24 - ... byłby idealny ale wybór zawęża się chyba tylko do samsung ex2f, panasonic lumix lx7
- wysokiej jakości JPEG (z przeczytanych przeze mnie testów najbardziej podobały mi się zdjęcia od FujiFilm X20, olimpus xz-2 i sony rx-100
- jasny obiektyw, choćby taki jak w XF1 (f/1.8-4.9)
-dobry balans bieli i łatwość sterowania ekspozycją przez blokadę spustu migawki do połowy
-mały rozmiar (taki w sam raz do teczki)
- miły dodatek to tryb panoram (przeglądałem test samsunga nx2000, którego też biorę pod uwagę), HDR, myślałem tez o Wi-Fi pod kątem wysyłania zdjęć wykonanych w mieszkaniu u klienta od razu mailem np jak w Panasonicu LF1

Z kolei nie przydadzą mi się funkcje:
-zoom większy niż x3
- piliki RAW (korzystam też z EOSa 500D, więc jeśli tylko mam więcej czasu i miejsca w plecaku to zabieram lustrzankę)
- nie będę też fotografował ludzi, zwierząt, w słońcu ani pod wodą ;)

Proszę o wczucie się w moją rolę ;) Co polecilibyście do tego typu zadań z wymienionych powyżej lub coś innego. Budżet 1800 + 500zł ale musiałbym już bardzo głęboko kopać w kieszeni.