forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Pytanko do starych wyjadaczy tego forum

5kbFlashMemory - Wto 19 Lut, 2008
Temat postu: Pytanko do starych wyjadaczy tego forum
Czy był poruszany wcześniej temat obiektywów do fotografii architektury ?
Jakoś nie znalazłem przez SZUKAJ ale może taki temat już był poruszany ?

MC - Wto 19 Lut, 2008

A masz na mysli jakies specjalistyczne obiektywy czy poprostu szerokokatne?
maziek - Wto 19 Lut, 2008

Generalnie najlepiej używać obiektywu normalnego czyli ~30mm na APS, ponieważ taki obiektyw nie zniekształca perspektywy - szczególnie jeśli chodzi o wnętrza (rynki, skwery, place itp.). Szeroki kąt wiadomo - jak inaczej sie nie da, bo za blisko. Tele do detali.

Są specjalne obiektywy z przesuwem przedniej soczewki (korekcja zbiegów pionowych, mozliwość uzyskania perspektywy en face mimo zdjęca z boku itp.) ale to kupa kasy poza tym obecnie łatwo je zastąpić odkształceniem obrazu podczas obróbki zdjęcia na komputerze (choć coś za coś - rozdzielczość się trochę traci).

5kbFlashMemory - Sro 20 Lut, 2008

Chdziło mi szczególnie o dobre odwzorowanie detali, ale w takich przypadkach bez dłuższych czasów raczej się nie uzyska.

Przeglądałem forum amerykańskie i najczęściej używali szerokiego kąta i tele. jeden juz mam teraz myslę czy się nada Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS...

jaad75 - Sob 01 Mar, 2008

maziek napisał/a:
Generalnie najlepiej używać obiektywu normalnego czyli ~30mm na APS, ponieważ taki obiektyw nie zniekształca perspektywy...

Kiedy Wam to weszcie przejdzie?... :roll:

mavierk - Nie 02 Mar, 2008

jaad75, nigdy niestety :) Nie wiem czemu ludzie myślą, że z kilometra widzą taką samą perspektywę, jak z 15mm, bo ciągle mają 42mm na oku :D
maziek - Nie 02 Mar, 2008

jaad75 napisał/a:
maziek napisał/a:
Generalnie najlepiej używać obiektywu normalnego czyli ~30mm na APS, ponieważ taki obiektyw nie zniekształca perspektywy...

Kiedy Wam to weszcie przejdzie?... :roll:

Mi już przeszło całkiem dawno, zresztą dzieki Tobie. Ale tu nie chodzi o to, że perspektywa jest zależna tylko od odległości aparatu od przedmiotu zdjęcia, czy też inaczej mówiąc, o to właśnie chodzi, w tym sensie, ze jeśli robisz zdjęcie np. placu, to zwykle chcesz objąć jakiś główny motyw w całości i wpasować go w kadr (weźmy taki rynek w Krakowie, stoisz sobie w Grodzkiej, robisz sukiennice, na przedpolu masz św. Wojciecha a daleko w tle przeciwległą pierzeję). Więc zależnie od ogniskowej inaczej musisz stanąć a jeśli ta ogniskowa będzie krótsza dłuższa od standardowej to przedplan/drugi plan będą odpowiednio zniekształcone w proporcjach. Jest to fakt i trzeba na to bardzo uważać, bo mozna własnego miasta nie poznać.

Oczywiście jeśli zrobisz zdjęcie obiektywem szerokokątnym z takiego samego miejsca co standardowym to perspektywa na cropie odpowiadającym obrazowi ze standardowego będzie identyczna. Tylko ze szerokokątnego uzywasz zwykle wtedy, kiedy dalej juz nie da się stanąc. Albo celowo - ale to inna bajka.