forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Lightroom - RawTherapee

boxadvein - Sob 14 Gru, 2013
Temat postu: Lightroom - RawTherapee
Czy ktoś mógłby przybliżyć różnicę pomiędzy tymi programami, a także powiedzieć parę słów na temat odwzorowania kolorów?
hijax_pl - Sob 14 Gru, 2013

LR to aplikacja Adobe, płatna a RT darmowa bo opensourcowa. RT bazuje na dcraw podczas gdy LR ma swoją wołarkę. No i przede wszystkim LR to głownie cały system zarządzania i katalogowania zdjęć. A przy okazji wołarka do Rawów ;-)

Hijax, pobieżnie przejrzałem RawTherapee, nie zauważyłem stempla, możliwości nadania znaku wodnego, nie wiem czy istnieje możliwość wyostrzenia tylko jednego elementu. Co do katalogowania, to chyba można w RawTherapee.

Ps. Gdyby porównywać PS Elements i Gimp - to łatwo byłoby wskazać, kto jest królem :P

Ja używam LR bo do RT się zrazilem słaba stabilnością. Ale może teraz jest lepiej?

W LR można ostrzyc jeden element?

jaad75 - Sob 14 Gru, 2013

hijax_pl napisał/a:
Zapewne chodzi o możliwość wprowadzania zmian lokalnych... :wink:
RB - Sob 14 Gru, 2013

hijax_pl napisał/a:
Ja używam LR bo do RT się zrazilem słaba stabilnością. Ale może teraz jest lepiej?

Niezbyt. (v. 4.0.11.1)

Cytat:

Wydaje mi się, że można ale mogę się mylić.
Cytat:
Niezbyt. (v. 4.0.11.1)

To znaczy? Przy jednym zdjęciu, przy 100 ? Fajnie byłoby abyś opisał szczegółowo jak to wygląda.

Mam jeszcze pytanie, z darmowych programów do RAW, istnieje lepsza alternatywa niż RawTherapee?

To LR jest taki drogi ?

Na ten czas, nie wiem czy chcę wydać 540 zł, które mogę dołożyć do obiektywu. Za kilka miesięcy wyjdzie Lightroom 6, który będzie prawdopodobnie kosztował podobnie. No i jestem na takim etapie, że zapewne wystarczy mi porządny darmowy program.

[ Dodano: Wto 17 Gru, 2013 21:17 ]
Na jakiej licencji jest Raw Thereapee? tzw. czy można wykorzystać w działalności gospodarczej?

111lisu - Pią 21 Lut, 2014

LR nie można porównać z RT nawet do mnie to dotarło pomimo, że cierpię MS,
ale kto by im to kupił gdyby nie opłacali Adobe aby nie wypuszczał softu pod OS.
Z innymi firmami jest podobnie jednak wiele się zmieniło ;)

Andrzej.M. - Sob 22 Lut, 2014

RB napisał/a:
Niezbyt. (v. 4.0.11.1)

To znaczy ? Ja wrzucam po 100-200 zdjęć do wołania i nie mam z nim problemu.
Może masz za słaby procesor? Bo na starszym kompie z i-3 ciągle się wieszał. Teraz też muszę uważać co i kiedy robię - bo jak ma w kolejce zdjęcia i jest w trakcie wypuszczania - to zajmuje procesor nawet do 100% - i wtedy cokolwiek na kompie chcesz zrobić - jest wolno. Tak to jest na i-5. Na i-7 jeszcze nie sprawdzałem.