forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon EOS 1100D

Bomberman - Pon 16 Gru, 2013
Temat postu: Canon EOS 1100D
Witam. Zastanawiam się nad kupnem Canona EOS 1100D. Mógłby ktoś kto kiedykolwiek trzymał ten sprzęt w dłoni opisać czy jest warto go kupić. Ewentualnie podac jakieś lepsze rozwiązania w okolicach ceny tego Canona. Wiem ,że dobry aparat to połowa sukcesu w robieniu dobrych zdjęć dlatego pytam o ogólną opinie.
Jivul - Pon 16 Gru, 2013

Ja chyba trzymałem i robiłem parę zdjęć (nie pamiętam czy to był 1000D czy 1100D) - nie zamieniłbym za mojego 10D :P Aparat raczej mało wygodny, średniej jakości jak na dzisiejsze czas matryca, ale jak się postara, to zdjęcia będą super (zależy od umiejętności i obiektywu jeszcze). Jeżeli ma być nowy, to w tej cenie masz właśnie takiej klasy jakości lustrzanki entry-level. Jeżeli może być używany, to za te 1300zł znajdziesz coś ciekawszego: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=21140
muzyk - Wto 17 Gru, 2013

Bomberman napisał/a:
Mógłby ktoś kto kiedykolwiek trzymał ten sprzęt w dłoni opisać czy jest warto go kupić.

Dość to plastikowe doznanie, ale co do jakości zdjęć... przyjrzałbym się jakimś przykładom w necie, bądź samemu zrobił RAW'y w sklepie na różnych iso. :idea:

Wojmistrz - Sro 18 Gru, 2013

Bomberman, czy masz jakiekolwiek doświadczenie w fotografii? Jeśli niewielkie, bądź przesiadasz się z kompaktu, to zrobisz potencjalnie wielki skok, a różnicę między konkretnymi aparatami odczujesz dopiero za jakiś czas, o ile będziesz miał kontakt z innymi aparatami. Może nawet zdążysz zamęczyć to body "na śmierć". Aparaty potrafią być mniej lub bardziej wygodne, ale głównie dla kogoś, kto ma wiele z nimi do czynienia. Jeśli kupisz ten aparat i zrobisz nim kilka tysięcy zdjęć, inny korpus może być dla ciebie mniej wygodny. Canon 1100D to najniższa półka lustrzanek Canona, ale wcale nie taka zła. Jeśli kupujesz do wykorzystania amatorskiego i nie masz wielkich rąk, może być w sam raz. Najlepiej iść do sklepu i "pomacać". Jeśli kupował byś ten model w zestawie, staraj się nie kupować z 18-55, a 18-135 IS, bo jeśli nie stać cię na zakup kolejnych obiektywów, to tak krótka maksymalna ogniskowa może frustrować.
Bomberman - Czw 19 Gru, 2013

Jednak zdecydowałem się na Nikona D3100. Za jakiś czas okaże się czy był to dobry wybór. Pozdrawiam :wink:
Wojmistrz - Czw 19 Gru, 2013

Z jakim obiektywem?
Bomberman - Pią 20 Gru, 2013

Na początek standardowy 18-55mm
Wojmistrz - Pią 20 Gru, 2013

To przynajmniej już dopłać do D3200.
Andrzej.M. - Sob 21 Gru, 2013

Jak ma dopłacać - to raczej do Pentax K-500, przynajmniej będzie miał lepszą ergonomię z prawdziwym pryzmatem pentagonalnym , a nie wydmuszkę z lusterek.
Wojmistrz - Sob 21 Gru, 2013

Ale jak ktoś koniecznie chce Nikona...