forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Nikon Df?

dcs - Sob 21 Gru, 2013
Temat postu: Nikon Df?
http://www.dpreview.com/reviews/nikon-df/15
manolo - Nie 22 Gru, 2013

oczywiście, jak zwykle dpreview już, ale z zagranicznych portali ciekawsze testy są na photographyblog, i co ważne są raw-y do pobrania, co do szczegółowych testów zdecydowanie najlepiej czytać testy na optyczne.
Andrzej.M. - Nie 22 Gru, 2013

Niestety testu na optyczne - nie ma , podobnie jak testu Pentax K-3 - ale skoro pierwsze egzemplarze już dotarły , to niebawem i te zobaczymy. Na razie oba są na DxO - i matryca Df pięknie oceniona.
Wygląda mi na porządny reporterski sprzęt z czasów gdy Nikon był prawdziwie niepodzielnie reporterskim sprzętem .

siosio - Sro 25 Gru, 2013

Dla mnie bardziej reporterski jest Sony A7. DF jest duży. D610 wcale nie jest mniej reporterski od Df. Przynajmniej ja tak to widzę.
Andrzej.M. - Sro 25 Gru, 2013

siosio może najpierw powoli przeczytaj co napisałem , później obejrzyj sobie analogowego Nikona F-1 , a później wypisuj bzdury... :roll:
jaad75 - Sro 25 Gru, 2013

siosio napisał/a:
Dla mnie bardziej reporterski jest Sony A7.
A to już zależy od tego, co kto uważa za wzór reporterskiej puszki - dla jednych to będzie Leica M, dla innych jednocyfrowe Nikony, czy Jedynki Canona...
manolo - Sro 25 Gru, 2013

a jeszcze dla innych Mamiya 7 :)
Andrzej.M. - Sro 25 Gru, 2013

Cytat:
...porządny reporterski sprzęt z czasów gdy Nikon był prawdziwie niepodzielnie reporterskim sprzętem .

Kłaniają się lata 70-te i początek 80-tych - do których ta lustrzanka jednoznacznie nawiązuje. A poza tym co to za "reporterka" bez optycznego wizjera... śmiech jakiś... :razz:

manolo - Czw 26 Gru, 2013

świat i tak widać lepiej bez wszelakich wizjerów, patrznik w korpusie jest tylko po to żeby "jakoś" wykadrować :lol:

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Kłaniają się lata 70-te i początek 80-tych - do których ta lustrzanka jednoznacznie nawiązuje. A poza tym co to za "reporterka" bez optycznego wizjera... śmiech jakiś...

kupię Nikona Df, wrzucę do słuchajki Deep Purple i mogę iść fotografować :)

Ciekawe że wysokie iso ma lepsze od Nikona d4...

Werwik - Nie 05 Sty, 2014

Bardzo ciekawy aparat ale mnie martwią głosy, że ciężki w użytkowaniu trzeba go ciągle odrywać od oka i na tych kółeczkach parametry przestawiać.. bo opcja ustawiania na jednym pokrętle z tyłu aparatu jest słaba w praktyce, dali ciała zdaje się z ergonomią.
komor - Nie 05 Sty, 2014

Werwik, przecież to nie jest aparat typowo reporterski, żeby praca bez odrywania oka od wizjera była kluczowym kryterium. Poza tym chyba da się nauczyć na pamięć swojej nowej puszki i operować bez odrywania oka, przecież w wizjerze kluczowe kontrolki są wyświetlane. Popatrz też na kółko czasów, jest pozycja pozwalająca używać typowej dla cyfrowych lustrzanek rolki, tylko po co wtedy kupować taki akurat aparat jak Df.

http://imaging.nikon.com/.../features02.htm

Andrzej.M. - Nie 05 Sty, 2014

Werwik napisał/a:
mnie martwią głosy

Też by mnie martwiły gdybym je słyszał... :wink:
Ale jak to głosy innych malkontentów - to olej je i tyle. Każdego aparatu trzeba się nauczyć. Mnie też krew za...a jak wykastrowali aparaty z tych wszystkich potrzebnych pokręteł ... które już na pamięć znałem. :lol:

To do czego ten aparat jest? :) Ma świetne parametry i ograniczony konstrukcyjnie de facto bo jako reporterski by się spisał świetnie z tym ISO. Problem w tym, że z tego co pamiętam tym jednym kółkiem też ciężko się walczy bo trzeba w jakieś menu chyba na ekranie włazić itp. Chyba na dpreview czytałem albo innym serwisie, pewien pan to dokładnie opisał i wynikało, że niewygodnie na maxa się go obsługuje rolką jedna zamiast tymi dialami.

Andzej mnie nie martwią :) Dzięki nim mam wiele ciekawych pomysłów :D

hijax_pl - Nie 05 Sty, 2014

Werwik napisał/a:
To do czego ten aparat jest?
Pure photography...
matys - Nie 05 Sty, 2014

Aparat do wszystkiego i do niczego, do reporterki, moim zdaniem, raczej sie nie nadaje. Może inaczej, jest pełno sprzętu który nadaje się bezapelacyjnie lepiej.

Ot zrobili sobie taki aparacik, taka moda nastała na "old fashion" i tyle.
Kto go kupi hyhmm ktoś kto nie martwi się o stan swojego portfela, ktoś kto kocha robić zdjęcia i akurat taka puszka mu wystarczy, może ktoś, kogo nie obchodzą testy, wykresy, tabelki, DxO itp.. Kupi ten aparat prawdziwy miłośnik fotografii, który się w nim zakocha, postawi sobie go na półce i będzie się cieszył zrobionymi nim zdjęciami jak żadnym innym aparatem.

nienietaktak - Nie 05 Sty, 2014

Cytat:
Kto go kupi hyhmm ktoś kto nie martwi się o stan swojego portfela, ktoś kto kocha robić zdjęcia i akurat taka puszka mu wystarczy, może ktoś, kogo nie obchodzą testy, wykresy, tabelki, DxO itp.. Kupi ten aparat prawdziwy miłośnik fotografii, który się w nim zakocha, postawi sobie go na półce i będzie się cieszył zrobionymi nim zdjęciami jak żadnym innym aparatem.

święta prawda.

Hijax jakby tańszymi aparatami nie można było robić pure photography cokolwiek to znaczy poza marketingiem :)

Interesowała mnie ta puszka bardzo i nadal interesuje, trzeba go chyba po prostu wziąć w ręce i się pobawić. Choć nie spieszy mi się z wymiana sprzętu i czekam na następce D800 de facto (to potrwa pewnie) to DF jak stanieje może być ciekawa opcją.

Andrzej.M. - Nie 05 Sty, 2014

Werwik napisał/a:
pewien pan to dokładnie opisał i wynikało, że niewygodnie na maxa się go obsługuje rolką jedna zamiast tymi dialami.

Eee tam , taki aparat nie po to się robi i nie po to kupuje! A taki zgred jak ja i jeszcze paru z przyjemnością sobie paluchy o te rolki poobciera. Dla takich rzeczy to nawet zmiana systemu nie straszna! :lol:

Dla mnie te diale u góry też mają plusy mam ukryty talent zmieniana ustawień podczas focenia, trące kółka i czasem parę fot pstryknę zanim zauważę :) Ale wygodna obsługa nadal jest dla mnie ważna i wolałbym mieć 2w1 i rolki i te diale :) ) Brak mi takiego przycisku w aparacie- blokada ustawień. czasem nawet dyndając na pasku u biodra mi coś się przestawi, nie lubie tego :(
dcs - Nie 05 Sty, 2014

A ja przed dwutysięcznym dla rolki i talerza wybrałem EOS-1N, a nie F4 (i zostawiłem sobie manualnego Nikona ze szklarnią).
muzyk - Wto 07 Sty, 2014

matys napisał/a:
Ot zrobili sobie taki aparacik, taka moda nastała na "old fashion" i tyle.

Dokładnie.

Napiszę więcej. Moda na kradzież analogowej fotografii jest wszechobecna.
dziwnym trafem, wiele produktów stara się upodabniać do analogowych pierwowzorów, a to aparaty, a to oprogramowanie emulujące konkretne filmy, filtry itd.

Niech ktoś powie, że tak nie jest...

Nawet w szajs/smark/łajnofonach można zainstalować masę appów imitujących konkretne klisze, filtry, obiektywy ze świata analogowej fotografii.

Df jest w tym wszystkim niejako tęsknotą za analogową "pure photography"
podobnie jak inne aparaty cyfrowe upodabniane do analogowych.

hijax_pl napisał/a:
Pure photography...

Pure snobography.

Canonem 1000D za kilka stówek też można uprawiać "pure photography"...

P.S. Odsyłam do artykułu na ten temat w Photo Klassik: "alles nur geklaut", 1.2014, str. 44

komor - Wto 07 Sty, 2014

muzyk napisał/a:
Moda na kradzież analogowej fotografii jest wszechobecna.

Kradzież? Co masz na myśli? Istnieje tęsknota pewna za „film-look” zarówno w fotografii jak i wideo. Nie bez podstaw psychologiczno-estetycznych. Coś w tym złego? Autorze czarno-białych wymazów. :)

muzyk - Wto 07 Sty, 2014

komor napisał/a:
Kradzież?

Nie dosłownie, ale w pewnym sensie cyfrowa fotografia w wielu jej tematach chce się upodabniać do analogowej. Stąd odsyłam do artykułu - jeśli ktoś jest w stanie go zdobyć.
komor napisał/a:
Coś w tym złego?

Niby nic.
Przy okazji takich akcji jak z DF, gdzie na żywca tworzy się przód aparatu "zanalogowany", a tył... żywa cyfra.
Pytanie, czy tylko po to, żeby konkretnym design'em przyciągnąć klientów z bardzo grubym portfelem, czy jest w tym łezka tęsknoty za "pure photography"?

kufel - Wto 07 Sty, 2014

muzyk napisał/a:
komor napisał/a:
Kradzież?

Nie dosłownie, ale w pewnym sensie cyfrowa fotografia w wielu jej tematach chce się upodabniać do analogowej. Stąd odsyłam do artykułu - jeśli ktoś jest w stanie go zdobyć.
bardziej mi tu pasuje słowo inspiracja/czerpanie/zrzynanie.
o kradzieży raczej ciężko tu mówić , nawet kolokwialnie czy w przenośni , no bo kto komu co ukradł? ;)

a co do upodabniania sie w niektórych kwestiach do f. analogowej , to akurat uważam ze to nic zlego - wrecz przeciwnie. a przynajmniej w kwestii obróbki czyli filtrów b&w i i imitacji innych filmów.

edit: literówka

pes - Wto 07 Sty, 2014

kufel napisał/a:
muzyk napisał/a:
komor napisał/a:
Kradzież?

bardziej mi tu pasuje słowo inspiracja/czerpanie/zrzynanie.
o kradzieży raczej ciężko tu mówić , nawet kolokwialnie czy w przenośni , no bo kto komu co ukradł? ;)

a co do upodabniania sie w niektórych kwestiach do f. analogowej , to akurat uważam ze to nic zlego - wrecz przeciwnie. a przynajmniej w kwestii obróbki czyli filtrów b&w i i imtacje innych filmow.
ja mam podobnie jak kufel ;)

A co do samego Df-a, wygląda bardzo fajnie, bebechy ma bardzo fajne. Gdybym miał ot tak wydać kasę na taki aparat to zrobiłbym to od razu bo bardzo mi się podoba :)

manolo - Nie 12 Sty, 2014

już jest test na jednym z polskich fotowortali, kiedy na optyczne ? :)
komor - Nie 12 Sty, 2014

manolo, o ile nie jesteś jednopostowcem :) to nie jest grzechem linkowanie do testu z innego portalu, nawet jak jest to Fotopolis. :)

http://www.fotopolis.pl/i...9&nikon-df-test

kozidron - Pon 13 Sty, 2014

komor napisał/a:
manolo, o ile nie jesteś jednopostowcem :) to nie jest grzechem linkowanie do testu z innego portalu, nawet jak jest to Fotopolis. :)

to teraz jednopostowcom nie wolno linkować testów z innych portali :razz: ?

------------------------------------------------------------------------------------------------------
wolna stopka, wolny Tybet, wolne linkowanie a Komor na moderatora miesiąca :P

manolo - Pon 13 Sty, 2014

komor napisał/a:

http://www.fotopolis.pl/i...9&nikon-df-test

nie lubię ich, bo z dziwnych obwiesi próbują robić mistrzów w swoich artykulikach,
dlatego nie będę im podkręcał ruchu

ghost - Pon 13 Sty, 2014

Digital Rev:
http://www.youtube.com/watch?v=qHNm54U1nQ4

Werwik - Nie 19 Sty, 2014

http://nikonrumors.com/20...ationship.aspx/
Facet jednak pisze, że nie jest za wesoło z obsługa ustawień... aparatu.

manolo - Pon 20 Sty, 2014

dlatego m. inn. sporo osób czeka aż stanieje, choćby do 9k
komor - Wto 21 Sty, 2014

Werwik napisał/a:
http://nikonrumors.com/2014/01/18/nikon-df-its-like-being-in-a-relationship.aspx/
Facet jednak pisze, że nie jest za wesoło z obsługa ustawień... aparatu.

Co tam jakaś obsługa czy inne takie. Fotki bardzo fajne i kolory ładnie ustawione u tego gościa pod linkiem. :)

manolo - Wto 21 Sty, 2014

strasznie sztuczne, zmęczył je w lightroom'ie
dlatego w szkołach foto wszyscy zaczynają od analogów
żeby wiedzieli jak wygląda zdjęcie :roll:

komor - Wto 21 Sty, 2014

W czasach analogowych nie było Velvii? :) Ja tam lubię zdjęcia podróżnicze z takimi soczystymi kolorami, ale oczywiście obowiązku lubienia nie ma.
manolo - Wto 21 Sty, 2014

nie kolory mi przeszkadzają, dziwne przejścia tonalne, wyglądają jak dyfuzowane,
albo z cofniętym clarity, moze w fotografi reklamowej taka stylizacja w jakiejś sytuacji byłaby ok, ale w fotografii podróżniczej dobrze jest widzieć nie zakłócany krajobraz itp.

dcs - Sro 22 Sty, 2014

Co oni narobili z AA w tym Df? http://www.dpreview.com/r...551535164210522
jaad75 - Sro 22 Sty, 2014

Przecież nie widać tam nic dziwnego... :roll:
manolo - Sob 01 Lut, 2014

zwykle po pierwszych samplach w ciągu paru dni był test na optyczne,
tym razem sample już wiszą tydzień a testu rustykalnego Nikona nie ma :neutral: