forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Olympus EPL-1 stabilizacja

mariogsxf - Nie 22 Gru, 2013
Temat postu: Olympus EPL-1 stabilizacja
Dzień dobry.
Mam pytanie odnośnie tego aparatu. Zakupiłem model EPL-1 na aukcji i po
przeczytaniu instrukcji obsługi mam pewną wątpliwość. Chodzi o to, że w instrukcji jest napisane, że po włączeniu stabilizacji obrazu (w menu aparatu) powinno się wyczuć włączenie mechanizmu stabilizującego (delikatne zawibrowanie). Ja tego nie wyczuwam i mam podejrzenie, ze coś jest zepsute. Czy jakiś szanowny właściciel tego aparatu mógłby sprawdzić w swoim modelu czy jest wyczuwalne włączenie stabilizacji? Najlepiej w trybie P, potem START/OK, pozycja IS (chyba, ze ktoś mi uświadomi coś innego, że gdzie indziej należy to sprawdzić) . Dziękuję z góry jeśli ktoś będzie miał ochotę i czas na pomóc
Mariusz.

Jar - Nie 22 Gru, 2013

Jako użyszkodnik tego aparatu odpowiadam: W zasadzie to jest takie terkotanie, a nie wibracje. Prawdę mówiąc, to słychać je na ogół przy wyłączaniu aparatu. W dodatku nie zawsze jest rozróżnialne od innych dźwięków, np. grzechotania przesłony w niektórych obiektywach. Właśnie zrobiłem krótki test przy założonym 14/2.5, który sam niemiłosiernie hałasuje. Jakaś tam różnica w dźwiękach jest...
Na tym nie koniec: mój egzemplarz ma ostatnio mały feler, mianowicie mimo ustawienia jako domyślna nie włącza mu się stabilizacja od razu, tylko po jakiś 30 s od włączenia aparatu. Do tego czasu ikonka IS1 (stabilizacja w 2 osiach) pali się na czerwono, potem przybiera barwę białą i jest O.K., pracuje chyba normalnie. Przejściu temu nie towarzyszą żadne dźwięki.
Pozdrawiam
-J.

Wojmistrz - Nie 22 Gru, 2013

Ja w moim E-PL1 ani jej nie czuję, ani nie słyszę, a działa. Najłatwiej przetestować nagrywając filmik z ręki na wyłączonym i włączonym is.
mavierk - Nie 22 Gru, 2013

A to nie jest tak, że to brzęczenie na początku to czyszczenie matrycy?
Polecam też instrukcję, w 99% przypadków rozwiejesz swoje wątpliwości znacznie szybciej, niż pytając na forum.

Namor1 - Pon 23 Gru, 2013

Najprostszy test to zdjęcie tekstu z czasem np. 1" z włączoną stabilizacją i bez. Jeśli nie jest uszkodzona musisz zobaczyć różnicę.