|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - nikon czy canon / stałka czy zoom / eur czy usa??
ukasus - Pon 10 Lip, 2006 Temat postu: nikon czy canon / stałka czy zoom / eur czy usa?? przez całe wakacje .. tyram .. po 9 h 7 dni w tyg .. by zarobic na upragniony aparacik.....
będzie on mi potrzebny do zdjęć sportowych na hali (koszykówka .... dla tygodnika ogólnopolskiego)... mam zamiar na aparat przeznaczyc max 5 tys złotych bo na więcęj nie mam szans ...
mój pierwszy dylemat to nikon d50 .. lub canon 350d ... raczej zdecyduję się na ten drugi
kupie go napewno z kitem .. bo jest tani i wmiare uniwersalny .. do tego chciał bym jakiś lubiakeś obietktywy o przesłonie 2,8 ..
Sigma 24-60 mm f/2.8 EX DG lub Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical [IF]
ale ... podbno o wiele lepsze zdjęcia robia stałki .. np canon 50 1,8 ....
stałką podobno zdjęcia robi sie trudniej ...
naczym polega różnica w tych zdjęciach ...
eska - Pon 10 Lip, 2006
Nie wiem czy trudniej. W sumie to nie musisz sie zastanawiac jak dobrac zoom, tylko sie dobrze ustawiasz i walisz. No i swiatlo masz zazwyczaj lepsze. Zoomy, sa z drugiej strony bardziej uniwersalne, ale z dobrej stalki mozesz zawsze zrobic cropa.
Fotografujac koszykarzy w ruchu, oprucz dobrego szkla koniecznie postaw na szybki autofokus, bo inaczej to bedzie ruletka. Wiec jesli decydujesz sie na Canona, to obiektyw koniecznie z napedem USM (nawet kosztem kita, lepiej miec jeden obiektyw, ale porzadny). Pomysl nad Canonem EF 1.8/85 USM lub 1.4/50 USM. Bardziej uniwersalna bylaby Sigma 24-60 mm f/2.8 EX DG, ale ona w naszych testach bardzo czesto mylila sie podczas ostrzenia. Moze z Nikonem tej wady nie ma, musialbys sprawdzic sam.
Konrad
tomi - Pon 10 Lip, 2006
A czemu by nie wziąść do 350D 70-200L f/4. Świetne szkło
eska - Pon 10 Lip, 2006
Elce trydno cos zarzucic, poza tym ze kosztuje ponad 2.5 kzł i tym, ze ma swiatlo 4. Przy fotografowaniu w halach moze sie to okazac problemem...
Jesli bys sie sklonil do Nikona, to tam masz oprocz analogicznych stalek typu 1.8/50 (629zl) czy 1.4/50 (1499 zl) ciekawy obiektyw 85/1.8 AF D za 1899zl. Przy matrycy aps-c daje to 136 mm. Bardziej to portretowka, ale do zdjec na boisku tez moze sie przydac. NIe wiem jak w niej sprawuje sie autofokus, le moze pozostali forumowicze mieli z nim do czynienia.
Konrad
tomi - Wto 11 Lip, 2006
Racja. Jednak 50 lub 85 może się okazać że to za szeroko na mecz. Trudny wybór.
Arek - Wto 11 Lip, 2006
Chcesz się zajmować trudnym tematem i to w sposob profesjonalny więc nie możesz
wchodzić w amatorski sprzęt jak D50 czy 350D, które w twoich zastosowaniach dyskwalifikuje raczej jakość wykonania korpusu i mała częstość zdjęć seryjnych (2.5-3 kl/s).
Moim zdaniem korpus to 30D lub D200, ze wskazaniem na tego pierwszego z racji ceny.
Jeśli chodzi o obiektyw, to najtańszym rozwiązaniem będzie Tamron, ale nie 17-50, bo
za szeroki na halę, lecz raczej 28-75 f/2,8, bo nim zawsze trochę bardziej ściągniesz, choć
i tak często 75 mm będzie za mało.
Nie kupowałbym stałki, bo w sporcie rzeczy dzieją się tak szybko, że mnóstwo ciekawych chwil przegapisz zmieniając obiektywy, albo próbując się dobrze ustawić.
Być może dobrym rozwiązaniem będzie dla Ciebie nowa Tokina 50-135/2.8 DX, która wyjdzie po wakacjach. Myśle, że zakres jak i swiatło do Twoich zastosowań optymalne.
Arek
ukasus - Czw 13 Lip, 2006
niestety nie będzie mnie stac na lepsze body .. będę miał koło 5 tys ...
wiec raczej tylko 350d lub d50 ... a co do tej tokiny .. to nie orientujesz sie ile będzie kosztować ??
narazie to jestem zdecydowany na 350d plus grip plus tarmon 28-75 f/2.8
plus kit (choć jak będę miał tego tarmona to nie wiem czy będzie niezbędny)plus jakaś lampa .. bo chyba też będzie potrzebna.. dzięki za rady .. na tym forum uzyskałem najbardziej fachowe rady tak rzymać...
ps.
a ten tarmon to przypadkiem nie za wolno ostrzy (jak ktoś ma to jeśli może napisac ile trwa ostrzeni orientacyjnie - mniej niz sekunnde czy więcej ..... tak orientacyjnie .........z druiej strony zawsze mogę ostrość ustawic albo manualem .. o ile tak da się zdążyć albo półspustem np na jakis inny obiekt w tej samje odległości i czekać aż podbiegna... lecz tak moge stracić dużo spontanicznych zagrań i liczyć tylko na szczęście)... ??
ale chociasz na każdym forum chwalony (niby najlepszy jasny zoom w tej cenie)
ps2.
zacznie sie sezon i jak juz będę miał aparacik to po wklejma efekty w odpowiednim dziale forum bo tutaj naprawde najbardziej fachowe porady ... i napewno wiele będziecie mogli mi pomóc ... jak ktoś zna jakąś dobra literaturę o foceniu to z chęcią bym poczytał
Arek - Czw 13 Lip, 2006
AF Tamrona w Twoim przypadku może być problemem. On trafia dość dobrze, ale do demonów szybkości nie należy. Tutaj znacznie bardziej sprawdzą się wszelkiego rodzaju silniki USM/SWM/HSM.
Jeśli wybierasz pomiędzy D50 a 350D to chyba raczej ten drugi, bo ma mniejsze szumy
(w halach często będziesz robił na ISO 800 i wyższych) i jest ciut szybszy w trybie
seryjnym. Choć z drugiej strony krążą plotki, że na Photokinę Canon ma zaprezentować
następcę 350-tki więc może warto poczekać i na jesieni sprawić sobie 370D i tą Tokinę?
Aha, ta Tokina jak znam życie, też nie będzie miała szybkiego autofokusa.
Chcesz mieć szybki autofokus to tylko Canony z USM np. do Twoich zastosowań:
Canon 24-85 USM
Canon 70-200 f/4L USM
Canon 70-300 IS USM
Canon 55-200 USM
choć żaden z nich nie jest optymalny.
Arek
ukasus - Czw 13 Lip, 2006
chyba mam rozwiazanie
http://allegro.pl/item114...uper_cena_.html
plus tarmona za 1230 znalazłem .. 20d w ergonomi i wykonaniu to raczej co najmniej o klasę wyżej niz 350d
czyli 4750 zeta ... a liczę że do końca września cena spadnie .. no chyba ze ten 370d będzie lepszy .... narazie musze charować by zarobic na aparacik .. ale chociaż mam motywacje do pracy
Arek - Czw 13 Lip, 2006
No cena ładna...
eska - Czw 13 Lip, 2006
No, ten 20D to juz by bylo cos. Moglbys bez problemu uzywac wysokich ISO. A tutaj niestety nikon nie podskoczy.
P.S. Do jesienie ceny na pewno spadna. Zwlaszcza po photokine, kiedy wszyscye zaprezentuja swoje nowosci i beda wyprzedawac "stare modele".
konrad
ukasus - Nie 16 Lip, 2006
a powracając do innej części mojego pytania .. co można poczytac by sie sporo dowiedzieć o zawodowej fotografii ...?
jakie czasopismo warto zaprenumerować .. jakie ksiażki przeczytać ??
tomi - Pon 17 Lip, 2006
Czytaj np national geographic i tego typu książki. Gazet nie opłaca się kupować bo z nic się nie nauczysz. Najlepiaj czytaj i później ćwicz to będzie najlepsze wyjście.
eyecandy - Czw 27 Lip, 2006
Zdecydowanie polecam 85mm 1.8.AF .mam ot szklo.mam tez 50mm 1.4.Praca AF w 85 jest lepsza-to jest Ring USM.pracuje szybciej i precyzyjniej.2 sprawa to ze na codzien to malo uniwersalny obiektyw.Na twoim miejscu kupilbym 350 z kitem i 85.nie wiem jak ceny uzywanych w polsce,ale pomysl nad uzywana 20tka.
ukasus - Wto 08 Sie, 2006
eyecandy napisał/a: | Zdecydowanie polecam 85mm 1.8.AF .mam ot szklo.mam tez 50mm 1.4.Praca AF w 85 jest lepsza-to jest Ring USM.pracuje szybciej i precyzyjniej.2 sprawa to ze na codzien to malo uniwersalny obiektyw.Na twoim miejscu kupilbym 350 z kitem i 85.nie wiem jak ceny uzywanych w polsce,ale pomysl nad uzywana 20tka. |
Cos w tym musi byc bo napisałem do jednego z najlepszych (moim zdaniem) fotoreporterów koszykówki
http://e-basket.pl/?mecz=28329#galeria -- probka jego zdjęć ..
i napisał mi że używa D70 plus głownie 85m f1,8
w związku z tym zaczołem se powazniej zastanawiac nad :
Canon EF 1.8/85 USM .. odpowiednik jego nikkora
obawiam sie czy nie będzie za wąski albo za szeroki.. bo to jednak stała ogniskowa troche ogranicza ..
ale gdybym znalazł odpowiednie miejsce na hali .. to mysle że był by idealny
wadą jest to że był by to jedyny obiektyw jaki bym posiadał (brak kasiory) .. ewentualnie kita bym jeszcze kupił (tak do zdjęć rodzinnych) ... ale on na koszykówke by sie raczje nie nadawał..
Czy ktos potrafił by mi powiedziec czy kupno 85mm było by błędem ??.
Czy więcej zyskam na super szybkim AF i f1,8 ale za to stałym 85 niz na szerokim kącie(tamrona 28-75 ale za to f2,8 i powolny AF)
eska - Wto 08 Sie, 2006
ja bym poszedl w stalke. Bedziesz mial duzo swiatla i szybki AF, a to w koszu sie przyda i to bardzo.
konrad
ukasus - Sro 09 Sie, 2006
hmmm
wyszedl nowy nikon ...
mam nadzieje ze w ciagu 2-3 tyg wyjdzie canonik .. co spowoduje spadek cen ....
hmm gdyby nikon d80 mial szybsze zdjecia seryjne pewnie bym go kupił zamiast 20d ale przy mojej konkretnej specjalizacji raczej 20d bedzie o wiele bardziej przydatny ...
Nie wie ktos może kiedy canon zapwiada premiere??
i kiedy mozna sie spodziewać spadku cen aktulnych aparatow .. a konkretnie 20d (choc on i tak juz stanial po wyjsciu 30d)
innym moim problemem jest to czy nie kupic np tanszego body .. np 350d .. lub d50 i do tego 2 szkła .. albo jakis jeden wypas .. bo wtedy miał bym juz mial bym o tysiaczek wiecej na szkło.. ale chyba 20d przy zdjeciac seryjnych i wytrzymalosci migawki bedzie lepszy ??
Tadzio - Sro 09 Sie, 2006
ukasus napisał/a: |
innym moim problemem jest to czy nie kupic np tanszego body .. np 350d .. lub d50 i do tego 2 szkła .. albo jakis jeden wypas .. bo wtedy miał bym juz mial bym o tysiaczek wiecej na szkło.. ale chyba 20d przy zdjeciac seryjnych i wytrzymalosci migawki bedzie lepszy ?? |
Ja chce wlasnie tak zrobiec. 350D + Tamron AF SP 17-50 f/2.8 i masz naprawde przyzwoite body + bardzo dobre szklo i wszystko ponizej 4tys. Mysle ze tyle bedzie kosztowac samo body D80.
Z drugiej strony ciekaw jestem co szykuje Canon na nastepce 350D...
Arek - Sro 09 Sie, 2006
Jeśli potwierdzą się plotki 24 sierpnia wszystko będzie jasne. Jeśli to będzie 370D, to
sama nazwa wskazuje na to, że możemy liczyć za lekki upgrade 350tki, tak jak to
było przy przejściu od 20 do 30D.
Na 99.9% zostanie matryca 8.2 MPix z dwóch przyczyn. Po pierwsze, amatorowi więcej
nie potrzeba, po drugie 30D ma 8 MPix, więc jakby do 370tki wrzucili 10-12 MPix to nikt
by nie kupił 30tki.
Dodadzą jakieś gadżety i tyle. Niestety... Może choć obudowa będzie trochę większa
i solidniejsza.
Tadzio - Sro 09 Sie, 2006
Arek napisał/a: | Jeśli potwierdzą się plotki 24 sierpnia wszystko będzie jasne. |
Skad ta data (24 sirpnia)? Myslalem ze dopiero po Photokine (26.09-01.10) bedzie cos wiadomo...
Arek - Sro 09 Sie, 2006
A wyszperana gdzieś z sieci... Plotki + regularność Canona, który lubi wrzucać nowości
pod koniec sierpnia.
ukasus - Pią 11 Sie, 2006
a sa moze jkaies przecieki co do specyfikacji 370d ...?
najbardziej interesują mnie zdjęcia seryjne .. i obudowa... ergonomia .. i z jakich materialow bedzie wykonana .. a no i cena
Arek - Pią 11 Sie, 2006
Chyba Sigma usłyszłała Twoje modlitwy ukasus i wymyśliła dla Ciebie coś fajnego:
50-150 f/2.8 EX HSM. Masz wszystko co trzeba do zdjęć w hali: dobry zakres, świetne
światło, solidna seria EX oraz szybki autofokus HSM. Pytanie ile toto będzie kosztować...
Więcej: http://www.optyczne.pl/index.php?news=238
ukasus - Pią 11 Sie, 2006
WOW !!!!!!!!
Idelany..
ale cena pewnie bedzie zaporowa jak dlamnie .
choc wtedy to moze i warto 350d bo tansze .. plus ten obiektyw
a moze nawet d50 .. bo taki obiektyw jest wrecz wymarzony ..
ciekawe tylko jak ten HMS sie spisuje bo od canonowskiego UMS to podobno odstaje..
czekam z niecierpliwościa na cene .. jak bedzie do 2,500 to go biore plus 350d
A610 - Pią 11 Sie, 2006
A co sądzicie (jakość do ceny) o D50 + Nikkor AF-S 18-70 f/3.5-4.5 DX IF-ED dla amatora jako pierwszy krok po kompakcie?
I drugie pytanie; śledząc net mam wrażenie, że z body Canona zdarza się najwięcej problemów jeżeli chodzi o współpracę z obiektywami niecanonowskimi? Stąd moje pierwsze pytanie.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że podzilicie się doświadczeniem.
Arek - Pią 11 Sie, 2006
Zestaw ten będzie na pewno fajny na początek. Zarówno body jak i szkło zbierają
dużo pozytywnych opinii i do fotografii amatorskiej spokojnie się nadadzą. Mozna jeszcze
poczekać chwilę na wejście Nikkora 18-135 mm.
Ze współpracą z body Canona nie mają problemów obiektywy Canona i Tamrona.
W Sigmach często zdarzają się problemy z AF (jednak dużo rzadziej w modelach
z HSM).
Arek
ukasus - Nie 13 Sie, 2006
jeszcze z 4 tyg i bede mial 5 tysiaczków ..... w piatkowym "Dzienniku" przeczytałem że opłaca się kupywać za oceanem.w sklepie internetowym w USA znalazłem 20d za 899$ czyli ....
http://www.refurbdepot.co...id=cnet_shopper
2697 zł !!!!!!!!!!!!! +50zł przesyłka do Polski (bez podatku bo wysłane jako prezent)
REWELACJA .. tylko ile strace kupując aparat zza oceanu .. obiektywy chyba te same sie podpina nie??
.. mam wujasa w serwisie Canona w Warszawie .. więc chyba o serwis nie musze sie bać..
czy potrafi mi ktos powiedzieć czym róznia się amerykańskie wersje??
czy ktoś miał już jakieś doświadczenia z nimi??
ps. hmm i w dodatku obiektywy tez o jakies 30 % taniej ..
wtedy otwieraja sie nowe kombinacje .. np tamron 28-75 f/2,8 plus
canon 100 f/2.0
ewentulanie ta nowa sigma
A610 - Pon 14 Sie, 2006
Bez podatku to chyba są prezenty w granicach kilkust PLN - oczywiście bez podatku od darowizny. VAT 22% ściągną i cło. No chyba, że nie będzie to prezent tylko jakieś stare rzeczy i nikt do paczki nie zajrzy, za 50PLN przesyłka to chyba bez ubezpieczenia?
Najprościej to chyba, jak ktoś wiezie ze sobą na wakacje do Polski sprzęt, ale teraz i z bagażem podręcznym nie najlepiej wygląda.
ukasus - Pon 14 Sie, 2006
no mam rodzine w Toronto .. więc tak kombinuje by im przelac hajc . oni zamowia .. i jakiemus znajomemu dadza co bezie do Polski jechał
tylko nie wie jak to będzie z cłem wtedy .. czy w takim wypadku tez będzie trzeba płacić?
Kosmo - Wto 15 Sie, 2006
nie bedzie problemu z jednym aparatem
TEORETYCZNIE jest tak, ze nie placi sie cla jesli udowodni sie, ze np. laptop ktory wieziesz do polski byl Ci potrzebny w pracy w usa
2 razy bylem w usa, raz przywiozlem discmana w pudelku i raz mp3 playera tez w pudelku i nikt sie nie czepial
a o laptopie wiem od mojej siostry
ukasus - Wto 15 Sie, 2006
a na czym polega udowodnienie ze bedzie potrzebny?
Kosmo - Wto 15 Sie, 2006
Nie, ze "bedzie", a ze "byl" potrzebny w usa. Np. sprawdzaja jaka dostales wize. Moja siostra ma wize J-1 uprawniajaca do legalnej pracy i juz samo to powoduje, ze pewnie nie bedzie miala problemu z laptopem na lotnisku.
To jest mocno naciagane, bo jeszcze nie slyszalem, zeby komus kazali zaplacic clo. Aczkolwiek jesli masz wize turystyczna, a bedziesz mial 5 apratow fotograficznych w pudelkach w swojej walizce to moga sie zorientowac, ze cos jest nie tak ;) No bo po co Ci 5 nowych aparatow w USA, jesli nie korzystales z nich w celach zarobkowych, bo masz wize turystyczna?
ukasus - Wto 15 Sie, 2006
tylko ze on tam mieszka .. i jedzie do europy .. w celach turystycznych ..
Kosmo - Wto 15 Sie, 2006
hmm... no to nie wiem, ale na 99% nie bedzie draki o jeden aparat
ukasus - Sob 19 Sie, 2006
ja mysle by zrobc tak .. on bierze aparat i obiektyw.. niezapakowane .. a opakowanie wysyla osobno na inny niz swoj adres
eska - Sob 19 Sie, 2006
Hej,
ja bylem w zeszlym roku za oceanem i laptopa przywiozlem bez problemu. kilka miesiecy temu byl brat mojej dziewczyny i przywioz dwa laptopy ze soba i gore ciuchow i tez bez problemow - wszystko bez pudelek, bo wtedy sie nie czepiaja.
Dalekiemu kuzynowi dziesiatkami wysylaja polamerem sprzet do paintballa i tez jakos nikt sioe nie czepia, tyle ze on juz kombinuje z roznym adresami etc.
mysle, ze nie masz sie co bac o przywiezienie sprzetu. co do cen w stanach, ot pamietaj ze tam czesto gesto sklepy podaja ceny bez podatku. z doswiadzczenia wiem, ze tanio jest w bestbay-u.
tyle madrosci ode mnie
konrad
ukasus - Wto 09 Sty, 2007
heh zamierzam dokupić kolejny obiektyw ..
najprawdopodobniej będę miał używaną sigmę 70-200 f/2,8 (tą wersje nowszą)w bardzo korzystnej cenie
czy ktoś z forumowiczów takowa posiada ... i co może o niej powiedzieć ..
w teście wypadał bardzo dobrze .. ale testy testami a opinie użytkowników bywają często różne
|
|