forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Pomoc przy wyborze

Leniwiec1982 - Pon 23 Gru, 2013
Temat postu: Pomoc przy wyborze
Witam, na początku chce prosić o wyrozumiałość, ale są też na tym świecie ludzie którzy nie znają się na fotografii a chcieli by otrzymać odpowiedz na nurtujące pytania, Mam zamiar zakupić aparat za ok 1500pln, aparat ma być niewielkich rozmiarów stąd odpadają lustrzanki itp, ma mieć parametry najlepsze w tej cenie żebym się za niego wstydzić nie musiał ;) . Myślałem o: Sony HX50, Panasonic DMC-LF1 a teraz przeglądając tematy natrafiłem na Sony NEX-3N. Może mi ktoś poradzić który wybrać do tzw rodzinnego fotografowania, o co chodzi w tych wymiennych obiektywach jaki to ma zoom czy na co zwracać uwage. Z góry dzięki
muzyk - Wto 24 Gru, 2013

Leniwiec1982 napisał/a:
o co chodzi w tych wymiennych obiektywach

Jak sam napisałeś, "wymienne" tzn. że MOŻESZ do jednego aparatu zakładać różne na ten konkretny bagnet, albo poprzez odpowiednie adaptery, zakładać innych firm/systemów np. m42, P Six itd., zwłaszcza manualne.

Wojmistrz - Wto 24 Gru, 2013

Leniwiec1982, dobry nick. Nie dało się tutaj?
Leniwiec1982 - Wto 24 Gru, 2013

No nie dalo sie, czytalem juz mase zestawień typu aparat do 1500 ale mnie interesuje konkretnie to co napisalem. Jeżeli nie masz konkretnej odpowiedzi to z góry dziekuje
lotofag - Wto 24 Gru, 2013
Temat postu: Re: Pomoc przy wyborze
Leniwiec1982 napisał/a:
jaki to ma zoom

Taki jaki sobie szkło podepniesz.

Leniwiec1982 - Wto 24 Gru, 2013

Same mega fachowe porady, dzieki
siosio - Sro 25 Gru, 2013

Leniwiec1982

Z wymienionych przez ciebie aparatów najlepszy jest Nex3n - gdyż ma matrycę APS-C - jej fizyczny wymiar jest dużo większy od matryc aparatów kompaktowych i daje po prostu lepszy obrazek. Nex3N jest sprzedawany z obiektywem 16-50 - co daje około 3krotny zoom. Możesz później dokupywać sobie inne obiektywy i wkręcać zamiast tego 16-50.

Jak chcesz mały aparat z dużym zoomem, to nie masz wyboru i musisz wziąć kompakt.

Jeśli nie starcza ci 3krotny zoom, to bierz Panasonica LF-1, jeśli nie starcza ci 7dmio krotny zoom, to wtedy pomyśl nad Sony HX50.

Andrzej.M. - Sro 25 Gru, 2013

W tej cenie możesz jeszcze dostać inny bezlusterkowiec APS-C Pentax K-01 - ale będzie z obiektywem 18-55 niewiele mniejszy od lustrzanki - małej bo małej - ale jednak Pentax K-x najmniejszy z lustrzanek APS-C. Najmniejszy będzie z którymś z "naleśników" . Ogólnie rzecz ujmując - każdy bezlusterkowiec będzie "cierpiał" na większe wymiary ze względu na wystający obiektyw, jak np. w sony nex3 z 15050 którego się nie chowa w korpusie jak w kompakcie. Tak więc wymiary będą bliżej hybrydy. Oczywiście można taki wystający obiektyw odpiąć i schować osobno. Wtedy z zaślepką - bezlusterkowiec będzie równie płaski jak kompakt.
lotofag - Sro 25 Gru, 2013

siosio napisał/a:
Nex3N jest sprzedawany z obiektywem 16-50 - co daje około 3krotny zoom.

Panasonic 35-100 to też "około 3-krotny zóm" wedle tej idiotycznej nomenklatury :wink:

AndrzejM.Makuch, dałbyś już sobie spokój z kolejnym wciskaniem Pentaksa, bo wcale nie zachęcasz w ten sposób do tej zacnej marki...

Leniwiec1982 - Sro 25 Gru, 2013

Dziękuje za konkretne odpowiedzi, w końcu czegoś się dowiedziałem. Już mi coś zaczyna świtać. Zadam jeszcze inne pytanie bo skoro ten obiektyw w NEXie jest jakby 3 krotnym zoomem to ile kosztują dodatkowe obiektywy. Kolejna sprawa czy amator dostrzeże róznice w jakości zdjęć np pomiędzy nexem a hx50. Chyba ostatnie pytanie mianowicie czy do robienia typowo rodzinnych zdjęć (rodzina, wakacje, ciekawe widoki itd) nie bedzie najlepszym wyjsciem duzy zoom bo nigdy nie wiadomo co nas zaciekawi??
lotofag - Sro 25 Gru, 2013

Leniwiec1982 napisał/a:
Zadam jeszcze inne pytanie bo skoro ten obiektyw w NEXie jest jakby 3 krotnym zoomem to ile kosztują dodatkowe obiektywy.

Typ mocowania w Neksach to Sony E: http://www.optyczne.pl/in...szukaj=Wyszukaj
Ceny sprawdź sobie sam.

lotofag napisał/a:
z kolejnym wciskaniem Pentaksa,

Akurat tak się składa że można go niedrogo dostać i dlatego napisałem . A aparacik bardzo sympatyczny - dla amatora, a nie zepsutego ergonomiczną lustrzanką jegomościa. Dla takiego się ie nadaje bo za dużo w menu trzeba gmyrać. :lol:

RB - Sro 25 Gru, 2013

AndrzejM.Makuch napisał/a:

Akurat tak się składa że można go niedrogo dostać i dlatego napisałem . A aparacik bardzo sympatyczny - dla amatora, a nie zepsutego ergonomiczną lustrzanką jegomościa.

To jest aparat absurdalny - bezlusterkowiec o wymiarach małej lustrzanki z wszystkimi wadami bezlusterkowców. Fakt - teraz jest tani. Ta taniość (oraz brak kontynuacji i to jak "dłuuugo" był produkowany) jest dość dobrym wskaźnikiem owej absurdalności, ale zdjęcia tym czymś też można robić świetne. I moim zdaniem dość fajnie wyglada, cegłomydelnica taka.

RB napisał/a:
o wymiarach małej lustrzanki z wszystkimi wadami bezlusterkowców. Fakt - teraz jest tani.

O tym też pisałem , a jego wygląd tak samo zaletą jak wadą być może. Od gustu zależy.
W każdym razie obojętnie przejść się nie da.

RB - Sro 25 Gru, 2013

Da sie i się naprawdę szybko o tej pokrace zapomina (po zrobieniu na dzień dobry taaakich oczu jak ktoś takie cus wymyślił). Zapomina, dopóki fani marki jej nie wyciągają z otchłani zapomnienia. Ale prawdę mówiąc to juz historia miniona, wyprzedaz stanów magazynowych bez widoków na jakąkolwiek kontynuację.

RB napisał/a:
wyprzedaz stanów magazynowych bez widoków na jakąkolwiek kontynuację.

A po co? Skoro Ricoh ma swoje inne rozwiązania z tą samą matrycą. Takie małe ustępstwo na rzecz właściciela. Optyka pasuje do lustrzanek , to nawet jak się matryca "zestarzeje" będzie mógł dokupić do niej K-3 albo coś nowszego.

RB - Sro 25 Gru, 2013

RB napisał/a:
wyprzedaz stanów magazynowych bez widoków na jakąkolwiek kontynuację.

A po co?

A tu sie zgadzam. Po co tak kompletnie nietrafiony pomysł kontynuować.

RB napisał/a:
Po co tak kompletnie nietrafiony pomysł kontynuować.

Jak dla kogo - znam trochę użytkowników systemu którzy chętnie dokupili tego malucha jako rezerwę/drugie body do posiadanej lustrzanki. Sam też miałem chęć i powstrzymało mnie tylko posiadanie Pentaxa K-x z 12Mpix matrycą, niewiele większego od K-01.

Co do "nietrafioności" - można by dyskutować - z jednej strony padnie zapewne argument grubości aparatu, a z drugiej - całej serii "naleśników" które ledwo wystają z niego - np 70mm/2,4 mający "aż 2,5 cm"! Czy 15mm/4 mający aż... 4cm!
Wiem że te rozwiązania nie są dla wszystkich i nie każdy będzie z nich korzystał. Ale dobrze że są.

Leniwiec1982 - Czw 26 Gru, 2013

chciał bym przerwać tą dyskusje bo troszke od pytania odbiega
mavierk - Czw 26 Gru, 2013

Leniwiec1982 napisał/a:
ma mieć parametry najlepsze w tej cenie żebym się za niego wstydzić nie musiał .
ale za siebie to już się wstydzić możesz, jak mam nadzieję :razz: Zadałeś pytanie na które dostałeś bardzo precyzyjne odpowiedzi, których po prostu nie rozumiesz. Następnie wymagasz aby ktoś po raz setny w tym tygodniu napisał to samo bo w końcu Leniwiec musi otrzymać odpowiedź przygotowaną specjalnie pod siebie.

Zoom to najwyższa ogniskowa podzielona przez najkrótszą ogniskową. Pewnie teraz zapytasz co to ogniskowa ale niestety to było w podstawowym nauczaniu z fizyki więc liczę że umiesz czytać i znajdziesz te informacje.

Ale skoro nie orientujesz się w tych niuansach to polecam Ci kupić najzwyklejszy kompakt do 1500. Panasonic LF-1 będzie dla Ciebie idealny :)

I z góry proszę bardzo :mrgreen:

Andrzej.M. - Czw 26 Gru, 2013

Leniwiec1982 napisał/a:
chciał bym przerwać tą dyskusje bo troszke od pytania odbiega

Nie ma za co... :roll: :zalamany:

Leniwiec1982 - Pią 27 Gru, 2013

dziękuję mimo wszystko, nawet frustratom ale takich się wszędzie spotyka, a że jest świąteczny czas to nie bede korzystał z rad "wujka ciętej riposty". Pozdrawiam w szczególności wielkiego Szu
NX-5 - Sob 28 Gru, 2013

RB napisał/a:

Da sie i się naprawdę szybko o tej pokrace zapomina (po zrobieniu na dzień dobry taaakich oczu jak ktoś takie cus wymyślił). Zapomina, dopóki fani marki jej nie wyciągają z otchłani zapomnienia. Ale prawdę mówiąc to juz historia miniona, wyprzedaz stanów magazynowych bez widoków na jakąkolwiek kontynuację.

Ach te wyprzedaże. Każdy wciska co może i gdzie może, by zejść ze stanu (półek, magazynu...)
Obojętnie przejść się nie da, fakt, ale reakcja na to paskudztwo to odruch wymiotny!