|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony a58 - dobry wybór na początek?
babeo - Sro 25 Gru, 2013 Temat postu: Sony a58 - dobry wybór na początek? To mój pierwszy post na forum, tak więc witam wszystkich serdecznie.
Od 9 lat użytkuję kompakty. Na początku Canony (PowerShoty), a następnie Sony H20 oraz okazjonalnie HX200. Ostatnio zauważyłem, że moje dziecko jest za szybkie na kompakty. Aparat za długo myśli zanim zrobi zdjęcie. Dlatego zacząłem myśleć o lustrzance w cenie około 2000 (tak wiem mało, ale może załapię bakcyla i zacznę później rozbudowywać system).
Myślałem o Canonie, Nikonie oraz Sony. Aktualnie najbliżej mi do Sony a58. Wybór podyktowałem tym, że oprócz zdjęć chcę kręcić krótkie filmy hd, a Sony zapisuje je do pliku mp4, który bez problemu prosto z dysku mogę odtworzyć na telewizorze.
Z tego co się doszukałem Canaon i Nikon kręcą filmy w rozszerzeniu mov, a ono nie jest obsługiwane tak łatwo przez TV.
Czy moje rozumowanie wyboru pierwszej lustrzanki jest dobre? Na razie myślę o kitowym obiektywie sprzedawanym do a58. Później może 55-200 lub wymiana na jakiś pelno zakresowy 18-200 (może Sigma lub Tamron).
Co Wy na to? Dobrze kombinuję, czy błądzę?
Andrzej.M. - Sro 25 Gru, 2013
Do filmowania rzeczywiście najlepiej się sprawują nibylustrzanki sony (niby - bo z półpraepuszczalnym lustrem) . Poza nimi można jeszcze sprawdzić Pentax K-30 .
kufel - Sro 25 Gru, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Do filmowania rzeczywiście najlepiej się sprawują niby lustrzanki sony | a ostatnio canon z 70D , oczywiście w kontekście używania Af. inne modele, nie tylko canona tez sie nadają, ale przy bardziej klasycznym kamerowaniu, czyli z manualnym ustawianiem ostrości.
K-30 korzysta z AF , podobnie jak K-50 i K-500.
kufel napisał/a: | przy bardziej klasycznym kamerowaniu |
Wolę określenie - filmowaniu.
kufel - Sro 25 Gru, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Wolę określenie - filmowaniu. | niech będzie- tu chyba bardziej pasuje takie określenie.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | K-30 korzysta z AF , podobnie jak K-50 i K-500. | jak i inne korpusy - pytanie , z jakim efektem.
babeo - Sro 25 Gru, 2013
Gdzieś spotkałem się ze stwierdzeniem, źe w tej cenie to obojętnie co się kupi, bo i tak wszyscy producrnci reprezentuja podobny poziom.
Wiem, źe to półlustro. Ja nie oczekuje jednak cudow. Gdyby nie ta szybkość to nie myślałbym o zmianie kompaktu. Rosumiem, źe mimo róźnicy w budowie a58 jest szybka jak normalna lustrzanka.
Czy z tymi plikami mov i mp4 to dobre informacje znalazłem?
Tego Pentaxa postaram się sprawdzić, ale czytałem źe on nie we wszystkich miastach jest dostępny by go "pomacać".
babeo napisał/a: | bo i tak wszyscy producrnci reprezentuja podobny poziom |
Z Pentaxem jest nieco inaczej. Praktycznie oferuje korpusy z wyższej półki , tyle że bez górnego wyświetlacza. Zwłaszcza do fotografowania.
babeo napisał/a: | nie we wszystkich miastach jest dostępny by go "pomacać". |
Faktycznie jest mniej dostępny niż inne marki. Trzeba sprawdzić czy w okolicy jest stosowny sklep, oczywiście w sieci to co innego , ale trudno się maca - choć jeśli osoba fizyczna - to w końcu te 10 dni na zwrot jest.
babeo - Sro 25 Gru, 2013
Poszukam Pentaxa. Gdyby jednak okazało się, ze go nie znajdę to wtedy wyjściowy Sony będKendobrym wyborem, czy moźe coś innego z ogólnodostępnych modeli?
kufel - Sro 25 Gru, 2013
babeo, konstrukcje slt maja elektroniczny wizjer zamiast optycznego. zerknij w niego i ocen czy Ci odpowiada. i jeśli już slt to, z tego co się orientuje , to a57 jest wyżej ocenianym korpusem.
jaad75 - Czw 26 Gru, 2013
babeo, to, w jakim kontenerze aparat zapisuje pliki i czy da się je bezpośrednio odtworzyć na telewizorze jest mało istotne, bo filmy się najpierw MONTUJE, a potem konwertuje do docelowego formatu. Ważna jest przede wszystkim jakość tych plików, a tu trzymanie się przez Sony standardu AVCHD jest ograniczeniem, gdyż w najlepszej specyfikacji daje on tylko 28Mbps przepływności, a większość SLT osiąga zaledwie 22Mbps. Porównaj to sobie z przepływnościami oferowanymi przez Canony choćby, a będziesz wiedział dlaczego to one (i Panasoniki GH) są najchętniej używanymi przez filmowców aparatami.
babeo - Czw 26 Gru, 2013
Montaż filmów i ich obróbka ze względów czasowych nie wchodzi w ogóle w grę.
RB - Czw 26 Gru, 2013
Jeśli to ma być aparat do nagrywania video bez jakiegokolwiek postprocesu to weź sobie to Sony (lub jakiegoś niedrogiego Panasonika, będzie bez lustra i mniejszy). Sony ma te swoje SLT projektowane moim zdaniem wlasnie pod taki target jak Ty.
babeo - Czw 26 Gru, 2013
Tak jak pisałem wcześniej mam kontakt z megazoomem Sony hx200 (tata ma). Kupiłbym hx300 dla siebie, ale szukam czegoś szybszego. Moje dzieci są za szybkie na kompakt. Dlatego myślę o lustrzance. Priotytety są 3. Jakość zdjęć, szybkość i filmy w mp4.
maciejs - Czw 26 Gru, 2013
Nikon D5100 + 17-50mm f/2.8 Tamron
ew 18-105mm, jeśli chcesz coś dłuższego, ale ciemniejszego
dreptacz - Czw 26 Gru, 2013
Weź SLT57 -jest lepszy od 58 i dołóż do tego 17-50mm f/2.8 Tamron i dasz radę kręcić filmy i robić zdjęcia oraz będziesz z tego zestawu zadowolony.
Sprawdzone u mnie i moich kolegów( mają małe dzieci i dlatego kupili sobie takie zestawy)
babeo - Czw 26 Gru, 2013
Z a57 jest ten problem, że jest trudno dostępny.
jaad75 - Czw 26 Gru, 2013
Z pewnością jest jednak lepszy niż A58.
babeo - Pią 27 Gru, 2013
W czym jest aź tak lepszy? Jedyne roznice jakie znalazłem to wielosc i jakość ekranu i wizjera oraz szybkość zdjęć seryjnych. Coś jeszcze?
jaad75 - Pią 27 Gru, 2013
babeo, przede wszystkim dużo lepsza matryca. Poza tym A58, to następca A37, a nie jak wskazywała by nazwa A57.
babeo - Pią 27 Gru, 2013
Ze wszystkich porównań jakie widziałem, wynikało źe róźnica w matrycy jdst tylko w rozdzielczości. Jeźeli jest inny waźny parametr, to proszęo jeho podanie. Zminformacji okrokonych do stwierdzenia, że A jest lepsze od B niewiele wynika.
dreptacz - Pią 27 Gru, 2013
Proponuję trochę wysiłku i poczytania na ten temat (porównanie 57 i 58) pod niżej podanymi linkami, a na pewno wiele się wyjaśni i rozszerzy kolegi wiedzę.
http://www.optyczne.pl/po...=1573&add1=1728
http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=182
http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=223
http://www.optyczne.pl/in...rat=1573#opinie
http://www.optyczne.pl/in...rat=1728#opinie
Miłej lektury i Szczęśliwego Nowego Roku 2014
babeo - Pią 27 Gru, 2013
Dzieki. Poczytam. Jak bede mial pytania to sie odezwe
[ Dodano: Nie 19 Sty, 2014 10:34 ]
Zakup zrobiony. Jestem mega szczęśliwy. Dzięki za pomoc.
PS nie słuchajcie wiecznie niezadowolonych amatorów, którzy zatracili się w danych technicznych i zapomnieli czym jest radość z prawdziwego fotografowania.
|
|