|   | 
								forum.optyczne.pl
  | 
								  | 

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony a58 - dobry wybór na początek? 

babeo - Sro 25 Gru, 2013 Temat postu: Sony a58 - dobry wybór na początek? To mój pierwszy post na forum, tak więc witam wszystkich serdecznie.

Od 9 lat użytkuję kompakty. Na początku Canony (PowerShoty), a następnie Sony H20 oraz okazjonalnie HX200. Ostatnio zauważyłem, że moje dziecko jest za szybkie na kompakty. Aparat za długo myśli zanim zrobi zdjęcie. Dlatego zacząłem myśleć o lustrzance w cenie około 2000 (tak wiem mało, ale może załapię bakcyla i zacznę później rozbudowywać system).

Myślałem o Canonie, Nikonie oraz Sony. Aktualnie najbliżej mi do Sony a58. Wybór podyktowałem tym, że oprócz zdjęć chcę kręcić krótkie filmy hd, a Sony zapisuje je do pliku mp4, który bez problemu prosto z dysku mogę odtworzyć na telewizorze. 

Z tego co się doszukałem Canaon i Nikon kręcą filmy w rozszerzeniu mov, a ono nie jest obsługiwane tak łatwo przez TV.

Czy moje rozumowanie wyboru pierwszej lustrzanki jest dobre? Na razie myślę o kitowym obiektywie sprzedawanym do a58. Później może 55-200 lub wymiana na jakiś pelno zakresowy 18-200 (może Sigma lub Tamron).

Co Wy na to? Dobrze kombinuję, czy błądzę?
												 Andrzej.M. - Sro 25 Gru, 2013
  Do filmowania rzeczywiście najlepiej się sprawują nibylustrzanki sony (niby - bo z półpraepuszczalnym lustrem) . Poza nimi można jeszcze sprawdzić Pentax K-30 .
												 kufel - Sro 25 Gru, 2013

| AndrzejM.Makuch napisał/a: | 	 		  | Do filmowania rzeczywiście najlepiej się sprawują niby lustrzanki sony | 	  a ostatnio canon z 70D , oczywiście w kontekście używania Af. inne modele, nie tylko canona tez sie nadają, ale przy bardziej klasycznym kamerowaniu, czyli z manualnym ustawianiem ostrości.
  K-30 korzysta z AF , podobnie jak K-50 i K-500.

| kufel napisał/a: | 	 		  | przy bardziej klasycznym kamerowaniu | 	  

Wolę określenie - filmowaniu.   
												 kufel - Sro 25 Gru, 2013

| AndrzejM.Makuch napisał/a: | 	 		  Wolę określenie - filmowaniu.    | 	  niech będzie- tu chyba bardziej pasuje takie określenie.

| AndrzejM.Makuch napisał/a: | 	 		  | K-30 korzysta z AF , podobnie jak K-50 i K-500.  | 	  jak i inne korpusy - pytanie ,  z jakim efektem.
												 babeo - Sro 25 Gru, 2013
  Gdzieś spotkałem się ze stwierdzeniem, źe w tej cenie to obojętnie co się kupi, bo i tak wszyscy producrnci reprezentuja podobny poziom.

Wiem, źe to półlustro. Ja nie oczekuje jednak cudow. Gdyby nie ta szybkość to nie myślałbym o zmianie kompaktu. Rosumiem, źe mimo róźnicy w budowie a58 jest szybka jak normalna lustrzanka.

Czy z tymi plikami mov i mp4 to dobre informacje znalazłem?

Tego Pentaxa postaram się sprawdzić, ale czytałem źe on nie we wszystkich miastach jest dostępny by go "pomacać".

| babeo napisał/a: | 	 		  |  bo i tak wszyscy producrnci reprezentuja podobny poziom | 	  

Z Pentaxem jest nieco inaczej. Praktycznie oferuje korpusy z wyższej półki , tyle że bez górnego wyświetlacza. Zwłaszcza do fotografowania. 

| babeo napisał/a: | 	 		  | nie we wszystkich miastach jest dostępny by go "pomacać". | 	  

Faktycznie jest mniej dostępny niż inne marki. Trzeba sprawdzić czy w okolicy jest stosowny sklep, oczywiście w sieci to co innego , ale trudno się maca - choć jeśli osoba fizyczna - to w końcu te 10 dni na zwrot jest.   
												 babeo - Sro 25 Gru, 2013
  Poszukam Pentaxa. Gdyby jednak okazało się, ze go nie znajdę to wtedy wyjściowy Sony będKendobrym wyborem, czy moźe coś innego z ogólnodostępnych modeli?
												 kufel - Sro 25 Gru, 2013
  babeo, konstrukcje slt maja elektroniczny wizjer zamiast optycznego. zerknij w niego i ocen czy Ci odpowiada.  i jeśli już slt to, z tego co się orientuje , to a57 jest wyżej ocenianym korpusem.
												 jaad75 - Czw 26 Gru, 2013
  babeo, to, w jakim kontenerze aparat zapisuje pliki i czy da się je bezpośrednio odtworzyć na telewizorze jest mało istotne, bo filmy się najpierw MONTUJE, a potem konwertuje do docelowego formatu. Ważna jest przede wszystkim jakość tych plików, a tu trzymanie się przez Sony standardu AVCHD jest ograniczeniem, gdyż w najlepszej specyfikacji daje on tylko 28Mbps przepływności, a większość SLT osiąga zaledwie 22Mbps. Porównaj to sobie z przepływnościami oferowanymi przez Canony choćby, a będziesz wiedział dlaczego to one (i Panasoniki GH) są najchętniej używanymi przez filmowców aparatami.
												 babeo - Czw 26 Gru, 2013
  Montaż filmów i ich obróbka ze względów czasowych nie wchodzi w ogóle w grę.
												 RB - Czw 26 Gru, 2013
  Jeśli to ma być aparat do nagrywania video bez jakiegokolwiek postprocesu to weź sobie to Sony (lub jakiegoś niedrogiego Panasonika, będzie bez lustra i mniejszy). Sony ma te swoje SLT  projektowane moim zdaniem wlasnie pod taki target jak Ty.
												 babeo - Czw 26 Gru, 2013
  Tak jak pisałem wcześniej mam kontakt z megazoomem Sony hx200 (tata ma). Kupiłbym hx300 dla siebie, ale szukam czegoś szybszego. Moje dzieci są za szybkie na kompakt. Dlatego myślę o lustrzance. Priotytety są 3. Jakość zdjęć, szybkość i filmy w mp4.
												 maciejs - Czw 26 Gru, 2013
  Nikon D5100 + 17-50mm f/2.8 Tamron

ew 18-105mm, jeśli chcesz coś dłuższego, ale ciemniejszego
												 dreptacz - Czw 26 Gru, 2013
  Weź SLT57 -jest lepszy od 58 i dołóż do tego 17-50mm f/2.8 Tamron i dasz radę kręcić filmy i robić zdjęcia oraz będziesz z tego zestawu zadowolony.

Sprawdzone u mnie i moich kolegów( mają małe dzieci i dlatego kupili sobie takie zestawy)   
												 babeo - Czw 26 Gru, 2013
  Z a57 jest ten problem, że jest trudno dostępny.
												 jaad75 - Czw 26 Gru, 2013
  Z pewnością jest jednak lepszy niż A58.
												 babeo - Pią 27 Gru, 2013
  W czym jest aź tak lepszy? Jedyne roznice jakie znalazłem to wielosc i jakość ekranu i wizjera oraz szybkość zdjęć seryjnych. Coś jeszcze?
												 jaad75 - Pią 27 Gru, 2013
  babeo, przede wszystkim dużo lepsza matryca. Poza tym A58, to następca A37, a nie jak wskazywała by nazwa A57.
												 babeo - Pią 27 Gru, 2013
  Ze wszystkich porównań jakie widziałem, wynikało źe róźnica w matrycy jdst tylko w rozdzielczości. Jeźeli jest inny waźny parametr, to proszęo jeho podanie. Zminformacji okrokonych do stwierdzenia, że A jest lepsze od B niewiele wynika.
												 dreptacz - Pią 27 Gru, 2013
  Proponuję trochę wysiłku i poczytania na ten temat (porównanie 57 i 58) pod niżej podanymi linkami, a na pewno wiele się wyjaśni i rozszerzy kolegi wiedzę.

http://www.optyczne.pl/po...=1573&add1=1728

http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=182

http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=223

http://www.optyczne.pl/in...rat=1573#opinie

http://www.optyczne.pl/in...rat=1728#opinie

Miłej lektury i Szczęśliwego Nowego Roku 2014
												 babeo - Pią 27 Gru, 2013
  Dzieki. Poczytam. Jak bede mial pytania to sie odezwe    

[ Dodano: Nie 19 Sty, 2014 10:34 ]

Zakup zrobiony. Jestem mega szczęśliwy. Dzięki za pomoc.

PS nie słuchajcie wiecznie niezadowolonych amatorów, którzy zatracili się w danych technicznych i zapomnieli czym jest radość z prawdziwego fotografowania.

| 

|