forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - KIT Sony DT 18-70 mm czy Minolta AF 35-70 mm

Kingofcookie - Sro 25 Gru, 2013
Temat postu: KIT Sony DT 18-70 mm czy Minolta AF 35-70 mm
Witam, od dłuższego czasu używam do A300 obiektywu KITowego
Sony DT 18-70 mm f/3.5-5.6, fotografuję zupełnie amatorsko, jednak często dokucza mi brak ostrości na wielu zdjęciach.
W starociach znalazłem lustrzankę Minolty z obiektywem Konica Minolta AF 35-70 mm f/3.5-4.5, obiektyw działa z A300, porobiłem kilka zdjęć, jednak trudno mi ocenić jakość w porównaniu do Sony.

Czy do ogólnego fotografowania lepiej na stałe użyć obiektywu Minolty (mimo, że zakres ogn. od 35)?
Głównie mi chodzi o łapanie ostrości na AF i ogólne odczucia.

ghost - Sro 25 Gru, 2013

szukaj 1855.
Stuku - Sro 25 Gru, 2013

Te obydwa obiektywy raczej 4 liter nie urwą (no chyba że dość mocno je przymkniesz i umiesz poprawiać ich wady optyczne). Zamiast nich jak potrzebujesz coś lepszego w typowym zakresie spacerowym to są inne zdecydowanie lepsze obiektywy :)
mavierk - Czw 26 Gru, 2013

Kingofcookie napisał/a:
jednak często dokucza mi brak ostrości na wielu zdjęciach.
Ciekawi mnie co to znaczy.
Stuku - Czw 26 Gru, 2013

mavierk napisał/a:
Kingofcookie napisał/a:
jednak często dokucza mi brak ostrości na wielu zdjęciach.
Ciekawi mnie co to znaczy.

Hmmm zapewne koledze chodzi o słabą jakość :)

Czy może o to, że to co jest poza głębią ostrości nie jest ostre jak w kompakcie? Czy może o to, że zdjęcia z lustrzanki zazwyczaj domagają się wyostrzenia lekkiego? Albo po prostu nie trafia tam, gdzie powinno.
Stuku - Czw 26 Gru, 2013

mavierk napisał/a:
Czy może o to, że to co jest poza głębią ostrości nie jest ostre jak w kompakcie? Czy może o to, że zdjęcia z lustrzanki zazwyczaj domagają się wyostrzenia lekkiego? Albo po prostu nie trafia tam, gdzie powinno.

Hmmm nie spotkałem się raczej z tym żeby 18-70 miałby jakieś problemy z trawieniem w punkt. Po prostu jest obiektyw który daje obrazek adekwatny do ceny. Aczkolwiek, można uzyskać im fajne efekty, tyle że trzeba chcieć ;)

lotofag - Czw 26 Gru, 2013

Kingofcookie napisał/a:

Czy do ogólnego fotografowania lepiej na stałe użyć obiektywu Minolty (mimo, że zakres ogn. od 35)?

A przeszkadza Ci brak szerszych kątów czy nie? ;)

Jak masz go za darmo (bo tak zrozumiałem "znalazłem") to co szkodzi pobawić się nim dłużej?
Jakbyś miał takie coś lub podobne kupować, to IMHO lepiej zostać przy 18-70 a pieniążki odkłądać do skarbonki na lepsze szkło.

Stuku napisał/a:
problemy z trawieniem

Moje szkła też się dobrze odżywiają :mrgreen:

Pytam się, gdyż zazwyczaj nawet słabe szkło z lustra daje lepsze efekty niż w przeciętnym kompakcie. Inna sprawa że zdjęcia z lustrzanki często wymagają więcej pracy w porównaniu z kompaktami.