forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Sony alfa 350 - skaczący obraz

3backup - Czw 26 Gru, 2013
Temat postu: Sony alfa 350 - skaczący obraz
Witam!
Problem mojej alfy jest następujący: obraz na podglądzie, jak i w wizjerze (chyba tak to się nazywa - nie mój aparat) zdecydowanie różni się od tego na wykonanym zdjęciu. Jest to tak jakby skok o 10-20 cm tego co jest na podglądzie. Z czego to może wynikać? Jak to naprawić?

Przykład:
Tak wygląda zdjęcie wykonane: http://i.imgur.com/3YQmgns.jpg
a tak na podglądzie: http://i.imgur.com/WhTQpaS.jpg

Pozdrawiam i dziękuje z góry

kozidron - Czw 26 Gru, 2013

3backup, chodzi ci o to, że na wyświetlaczu masz więcej z lewej strony a na wykonanym zdjęciu masz "więcej prawej" ? Że kadr z wyświetlacza nie pokrywa się z tym co masz na zdjęciu?

Jeżeli tak, to się tym nie przejmuj, dotyka to także wyższe modele lustrzanek, o ile przyznaje się, że nie mam doświadczenia w patrzeniu na LV o tyle różne modele gdy patrze w wizjer zachowują się różnie pod tym względem.
Najbardziej denerwowało mnie zachowanie pentaxa k10, obraz był przesuniety jak sobie kiedyś wyliczyłem jeszcze bardziej niż u Ciebie. W d700 np. był przesuniety względem tego co zarejestrowała matryca bardziej w lewo i do góry, często gdy naraz robiłem zdjęcia 5d2 patrząc w wizjer nie potrafiłem się szybko przestawić, bo tam "bład" paralaksy był inny.
Musisz się przyzwyczaić :wink:

MC - Czw 26 Gru, 2013

3backup, a nie miga Ci przypadkiem w wizjerze skala z prawej strony?
3backup - Sob 28 Gru, 2013

W wizjerze coś miga na tym dolnym pasku w prawym rogu - początkowo myslalem ze to brak stabilizacji, ale kiedy postawilem na biurku dalej coś miga. Jest to trójkąt(?!) .

kozidron - tylko ze to dotyczy zarówno wizjera jak i wyświeltacza. Nie chodzi ze z prawej strony tylko jak zauważysz na live view widać jeszcze podłoge a na zdjęciu już nie - to jest jakies 30% zdjęcia jak raz to liczyłem

MC - Sob 28 Gru, 2013

A skala obok - taka "drabinka" - miga czy nie?
3backup - Sro 01 Sty, 2014

Hmm Nie wiem czy to jest drabinka - miga takie bardziej przypominające zasięg w telefonie - też dokładnie nie widzę. Schodki to przypomina w prawym dolnym rogu. Przepraszam że tak odpisuje co pare dni ale miałem ograniczony dostęp do internetu w ostatnich dniach.
MC - Sro 01 Sty, 2014

No to jeśli miga ten "zasięg", to masz uszkodzoną stabilizację matrycy - to wyjaśnia przesunięcie obrazu.
3backup - Sro 01 Sty, 2014

Opłaca się to naprawiać? Sprzedam w ogóle aparat bez naprawy tego?
MC - Sro 01 Sty, 2014

Wycena w CSI jest gratis, ale moim zdaniem naprawa będzie nieopłacalna. Na allegro za jakieś niewielkie pieniądze powinno pójść.
kozidron - Czw 02 Sty, 2014

MC a ja myślałem, że kolega może niedokładnie wykonał zdjęcie wyświetlacza a to jednak poważniejsza sprawa :oops:
3backup sorry za wprowadzenie w błąd :oops: dobrze że MC, prawidłowo to zdiagnozował.

MC - Czw 02 Sty, 2014

kozidron, na zdjęciu nie ma podłogi, a na wyświetlaczu jest. Do tego migająca drabinka.
Swoją drogą wystarczy poczytać instrukcję, tam jest to opisane, niestety.

MC napisał/a:
kozidron, na zdjęciu nie ma podłogi, a na wyświetlaczu jest. Do tego migająca drabinka.

wiesz co ja myślałem, że kolega niedokładnie zrobił zdjęcie i że to zwykły błąd paralaksy ale oczywiście masz rację, powiem szczerze raz tylko czytalem instrukcję do A200 :wink:

MC - Czw 02 Sty, 2014

O jeden raz za dużo. :mrgreen:
Andrzej.M. - Czw 02 Sty, 2014

kozidron napisał/a:
Najbardziej denerwowało mnie zachowanie pentaxa k10, obraz był przesuniety jak sobie kiedyś wyliczyłem jeszcze bardziej niż u Ciebie.

Nie było takiego modelu.
Był Pentax K10D ale czy miał w ogóle LIVE VIEW??? Bo ja nie znalazłem! A miałem go trochę! Jesteś pewien że miałeś Pentaxa???
W moim było to co w wizjerze a nawet odrobinkę więcej - na wyświetlaczu nic nie było , bo K10D LV nigdy nie miał. Na wyświetlaczu można było tylko zobaczyć gotowe zdjęcie. :cool:

komor - Czw 02 Sty, 2014

kozidron napisał/a:
to zwykły błąd paralaksy

Jaki błąd paralaksy może być w lustrzance?

komor napisał/a:

kozidron napisał/a:
to zwykły błąd paralaksy

Jaki błąd paralaksy może być w lustrzance?

No, w dwuobiektywowym Pentaxie K10D!!! :lol:

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Był Pentax K10D ale czy miał w ogóle LIVE VIEW???

jednak prostowanie Jaada przyniosło jakieś rezultaty :P Widać strasznie to przeżyłeś :mrgreen:

AndrzejM.Makuch mowa jest o tym co widzisz w wizjerze(pokryciu kadru itd):

kozidron napisał/a:
o tyle różne modele gdy patrze w wizjer zachowują się różnie pod tym względem itd.

Widocznie za bardzo rzucałeś swoim Pentaxem skoro co innego było w wizjerze a co innego na obrazie. Jest coś takiego jak serwis.
kozidron napisał/a:
gdy naraz robiłem zdjęcia 5d2 patrząc w wizjer nie potrafiłem się szybko przestawić, bo tam "bład" paralaksy był inny.

A od kiedy 5DmkII ma stabilizację w matrycy, że ci się matryca przesunęła i co innego widziałeś w wizjerze a co innego na zdjęciu?
A poza tym jaki błąd paralaksy? Przecież takowy nie występuje w lustrzankach jednoobiektywowych!!! (chyba że się ma Canona?) :lol:

AndrzejM.Makuch, rzeczywiście totalnie niepotrzebnie użyłem określenia błędu paralaksy, trzeba było od razu mówic o pokryciu kadru względem tego co widzimy w wizjerze. Sorry za głupotę.

A od kiedy 5DmkII ma stabilizację w matrycy, że ci się matryca przesunęła i co innego widziałeś w wizjerze a co innego na zdjęciu?

5d2 nie ma 100% pokrycia kadru, tak jak k10 czy wcześniej wspomniany d700, z czego w każdym z tych modeli wygląda to inaczej względem rejestrowanego kadru a tego co widzimy w wizjerze, jeszcze raz sorry.

Andrzej.M. - Pią 03 Sty, 2014

Dla jasności : k10D ma 95% obrazu w wizjerze. :wink:
kozidron - Sob 04 Sty, 2014

Dla jasności : k10D ma 95% obrazu w wizjerze. :wink:

tak, wypada najsłabiej z tych trzech pod tym względem.