|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka do video i aukcji internetowych
3backup - Czw 26 Gru, 2013 Temat postu: Lustrzanka do video i aukcji internetowych Witam serdecznie !
W domu była nawet nie wiem skąd lustrzanka alfa350 - niestety jest uszkodzona, o czym opisywałem w innym temacie (obraz różni się od tego w wizjerze). Sporo wystawiam rzeczy na allegro tak więc aparat jest mi potrzebny, ten strasznie wydłuża prace nad w miarę dobrym zdjęciem. Mam do dyspozycji podstawowe tło fotograficzne i lampe studyjną. Nie znam się specjalnie na fotografii więc nie mam pojęcia jaki aparat byłby do tego dobry.
Nadrzędną funkcją, która szczególnie skłania mnie do kupna nowego aparatu to możliwość kręcenia filmów - prowadzę kanał na youtube. Do tej pory kręciłem filmy HTC One ale co jak co jest to jednak telefon. Ponadto filmy te będę wykorzystywał do sklejania półprofesjonalnych filmów promujących różne imprezy czy relacji (czyli jakość bardziej kinowa). Co byłoby dobre do moich wymagań? Miałem okazje kręcić canonem 650d i w sumie byłem z niego zadowolony mimo wysokich szumów nawet przy dobrym oświetleniu i wydawać by się mogło dobrym iso ale spełnił swoje zadanie. Na tą chwilę bardziej przymierzam się do nikona 5200 ale szczerze mówiąc nie znam się aż tak na fotografii i pytanie czy są jakieś alternatywy? Czy lepiej dołożyć do canona 60/70d? Który system dla moich zastosowań lepszy itp itd?
Tutejszyn - Czw 26 Gru, 2013
3backup napisał/a: | Nadrzędną funkcją, która szczególnie skłania mnie do kupna nowego aparatu to możliwość kręcenia filmów | Więc dlaczego nie kupisz kamery?
3backup - Czw 26 Gru, 2013
Ponieważ potrzebuję naprawdę dobrych zdjęć do aukcji internetowych, a nie stać mnie na kupno i tego i tego.
maciejs - Czw 26 Gru, 2013
Canon 600D będzie wystarczającym aparatem dla ciebie.
Może 600D + 17-50mm f/2.8 tamron
uniwersalny, jasny zoomik w sam raz na twoje potrzeby
3backup - Sob 28 Gru, 2013
Należę do osób, które lubią wiedzieć dlaczego
Jak ktoś znajdzie czas mógłby mi wytłumaczyć dlaczego nie opłaca się dopłacać do 650d? I jakie są różnice w stosunku do konkurencji tj nikon d5200/d5100?
maciejs - Sob 28 Gru, 2013
Canon 600D - fajne funkcje filmowe, nie będziesz żałował.
Chociaż D5100 jest nieco tańszy, także on też mógłby fajnie współgrać z 17-50mm f/2.8 T.
Nikon D5200 - kompletnie nie opłaca się do niego dopłacać. Canon 650D - dotykowy ekran, dla mnie nic więcej. Ciut lepsza matryca.
Nikon D5100 - lepsza matryca. 600D - trochę lepsze filmy.
Chociaż i tak N podskoczył bardzo w filmach.
Wybór należy do Ciebie, rzuć monetą - te aparaty są bardzo podobne. Czego nie wybierzesz będzie ok do filmów.
C60D i C70D - moim zdaniem C60D tragicznie wypada wobec C600D, a 70D dobry AF, ale tobie nie będzie aż taki potrzebny.
Andrzej.M. - Sob 28 Gru, 2013
Jeżeli filmowanie - pozostań przy Sony - najbardziej się do tego nadają (SLT) dzięki ciągłemu AF z detekcją fazy . I matryce mają te same co Nikon więc będzie mniej szumieć niż Canon. Matrycowo Canon pozostał na poziomie sprzed paru lat co widać najlepiej na testach matryc na DxO {url]http://www.dxomark.com/Cameras/Ratings/Sports[/url]
AndrzejM.Makuch, Sony, Sony i jeszcze raz Sony ..
Bierz 600D + 17-50mm f/2.8 Nie będziesz żałował..
jaad75 - Sob 28 Gru, 2013
maciejs napisał/a: | Nikon D5200 - kompletnie nie opłaca się do niego dopłacać. | Akurat w kwestii filmowania się opłaca, to jeden z najlepiej filmujących Nikonów.
60 fps.. i tak przy obróbce potem na YT leci to w 30 fps .
Moim zdaniem, nadal jest to bezsensowne przepłacanie.
maciejs, nie o 60fps tu chodzi, a o jakość.
Dobrze, ale za te pieniądze autor tematu może dokupić o wiele lepsze szkła.
maciejs, Tamron, którego planuje wystarczy i do filmowania i do aukcji (chociaż ja osobiście wolałbym kupić Sigmę 17-50).
Ja na miejscu 3backup wybrałbym D5100 + 17-55 f/2.8
Moim zdaniem tutaj nic więcej już nie potrzeba.
Andrzej.M. - Sob 28 Gru, 2013
jaad75 napisał/a: | Tamron, którego planuje wystarczy i do filmowania i do aukcji |
Jasne - i to spokojnie.
3backup - Nie 29 Gru, 2013
Czyli jednak warto postawić na Nikona? Bo małe zamieszanie mi teraz zrobiliście
maciejs - Nie 29 Gru, 2013
Tak, warto. D5100 wygrywa z innymi. Do tego Tamron 17-50mm f/2.8 VC i będziesz meega zadowolony.
Sunders - Nie 29 Gru, 2013
maciejs napisał/a: | . D5100 wygrywa z innymi. Do tego Tamron 17-50mm f/2.8 VC i będziesz meega zadowolony. |
Jeśli ma być nikon i do filmowania, to nie D5100, tylko D5200.
Sunders, najpierw niech autor określi swój budżet ...
Sunders - Nie 29 Gru, 2013
Zrozumiałem z pierwszego posta, że D5200 mieści sie w budzecie:
3backup napisał/a: | Na tą chwilę bardziej przymierzam się do nikona 5200 |
Dobrze, ale niech określi budżet. Nie wiadomo czy nie ma o wiele większego budżetu...
3backup - Nie 19 Sty, 2014
Szczerze mówiąc zakup troszkę się przesunał na Maj. Do tego dochodzi jeszcze w miare przyzwoity mikrofon - co polecacie?
Baardzo zaciekawił mnie nikon d5300 ze względu na wi fi (podgląd obrazu i na co ostrość jest ustawiona sądzę ze dość często bym uzywał) + 60fpd w 1080p jednak pytanie czy jest to warto prawie 2x tyle co canon 600d. Na pewno obiektyw ten Tauron, ale co do body co raz większy mętlik.
forrest - Pon 20 Sty, 2014
3backup napisał/a: | Na pewno obiektyw ten Tauron, ale co do body co raz większy mętlik. |
Kurcze nie wiedziałem, że moja firma robi obiektywy
komor - Wto 21 Sty, 2014
3backup napisał/a: | Baardzo zaciekawił mnie nikon d5300 ze względu na wi fi (podgląd obrazu i na co ostrość jest ustawiona sądzę ze dość często bym uzywał) |
Warto sprawdzić najpierw jak to działa w praktyce, bo z tymi rozwiązaniami Wifi to rożnie bywa jeśli chodzi o realną skuteczność i praktyczność.
3backup napisał/a: | Na pewno obiektyw ten Tauron |
Tamron.
Szkoda teraz coś polecać, do maja mogą zmienić się stosunki walutowe, pojawić nowe modele, zniknąć z oferty najstarsze.
|
|