|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Canon Spepdlite 550EX - problem
siosio - Czw 26 Gru, 2013 Temat postu: Canon Spepdlite 550EX - problem Robię wszystko jak w instrukcji i nie rozumiem.
Chcę użyć E-TTL i preselekcji przysłony, ewentualnie manualnego ustawienia - i mam problem, bo lampa nie daje mi odpowiednio silnego błysku, mimo, że jest trybie E-TTL. I jest tak zawsze.....
Lampa sprawdza się natomiast w trybie automatyki oraz w trybie P - daje odpowiednią siłę błysku.
O co chodzi?
Jest też kolejna rzecz, której nie rozumiem. Wybieram opcję automatycznego zoomu i nic. Cały czas są dwie małe kreseczki, przy zmianie ogniskowej i nic się nie dzieje.
Robię coś nie tak, czy coś jest z lampą? Czy po prostu ta lampa tak działa z cyfrowymi lustrzankami (w końcu była stworzona w okresie panowania analogów)?
[ Dodano: Czw 26 Gru, 2013 14:21 ]
Aha i jak robię AV, to lustro nastawia mi wartości czasu tak jakby lampa nie była podpięta.....
90s - Czw 26 Gru, 2013
siosio napisał/a: | Wybieram opcję automatycznego zoomu i nic. |
Jak manualnie zmieniasz to słyszysz że lampa wykonuje tą czynność czy też nic ?
siosio - Czw 26 Gru, 2013
90s napisał/a: | siosio napisał/a: | Wybieram opcję automatycznego zoomu i nic. |
Jak manualnie zmieniasz to słyszysz że lampa wykonuje tą czynność czy też nic ? |
Jak manualnie wybieram ogniskową w lampie to słyszę, że lampa wykonuje tą czynność.
Ale bardziej mi przeszkadza brak prawidłowego doświetlenia przy e-ttl w Av lub Manualu, w TV zresztą też tak jest. Da się tylko na automacie i P.
90s - Czw 26 Gru, 2013
Napisz jeszcze jaki masz aparat.
Najszybciej byłoby sprawdzić na innej 550ex czy występuje ten sam problem.
komor - Nie 29 Gru, 2013
Jaki aparat, jakie parametry ustawiasz w trybie manualnym i AV, jak masz ustawione Custom Functions dotyczące pracy w trybie AV z lampą? Jaki obiektyw masz podpięty i czy po zmianie ogniskowej i naciśnięciu do połowy spustu nic się nie dzieje?
siosio - Czw 02 Sty, 2014
Zmniejszyłem przysłonę do f/8 i zrobiłem AF na wszystkie punkty (wcześniej miałem 1 centralny) i jest już dużo lepiej.
|
|