|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Jaka lampa w cenie 500-600 zł?
wszystkozajete - Sob 28 Gru, 2013 Temat postu: Jaka lampa w cenie 500-600 zł? Witam.
Tak jak w temacie- poszukuję lampy w cenie 500-600 zł. Zapoznałem się z podobnymi temetami, ale w większości są one 2-3 letnie więc ceny się już trochę zmieniły. Stąd też właśnie zdecydowałem się na założenie nowego tematu.
Ale do rzeczy. Przeglądając oferty sklepów skłaniam się ku Metz'owi 44 AF-1. Jako, że jestem amatorem dlatego chciałbym polecić się bardziej doświadczonych osób. I tu moje pytanie- Metz 44 AF-1 czy coś innego w podobnym budżecie? Może jakaś chińszczyzna wcale nie będzie zła a np. zaoferuje więcej w podobnej cenie?
Teraz trochę konkretów związanych z użytkowaniem:
- lampa ma współpracować z Nikonem D3100 i obiektywem AF-S 18-105mm VR ED. Nie zanosi się na zmianę szkła.
- lampa używana będzie tylko i wyłącznie w stopce
- mile widziane by moc/kąt błyskku zmieniał się automatycznie wraz ze zmianą ogniskowej
- mile widziane by automatyka była zgrana z aparatem, ewentualnie by móc wprowadzać zmiany z poziomu menu aparatu. Manual z lampy raczej nie będzie używany
- lampa ma służyć w typowo amatorskich zastosowaniach jak np. fotka przy ognisku, na jakiejś imprezie w pomieszczeniu itp.
- od lampy oczekuję zauważalnie większego zasięgu doświetlenia niż tego co oferuje wbudowana.
To chyba na tyle. Niewykluczone, że wypisując cechy strzeliłem babola bo np. to czego oczekuję jest tylko w dużo droższych lampach, także proszę o wyprowadzenie mnie z błędu i nakierowanie w odpowiednią stronę. Teoretycznie mógłbym naciągnąć budżet np do Metz'a 52 AF-1 aczkolwiek jako, że lampa będzie użytkowana 1-3 razy w miesiącu to szkoda mi wydawać 850 zł. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
lexus - Sob 28 Gru, 2013
Yongnuo YN-568EX II lub tańsza Yongnuo YN-565EX
wszystkozajete - Sob 28 Gru, 2013
Byłbym wdzięczny za odpowiedzi z argumentami. Pozwoli mi się to "douczyć"
Wojmistrz - Nie 29 Gru, 2013
Yongnuo YN-568EX II to trafny wybór, podobnie jak tańsza pierwsza wersja - Yongnuo YN-568EX. Obie posiadają HSS. Yongnuo YN-565EX różni się od Yongnuo YN-568EX praktycznie tylko brakiem HSS. Solidne lampy, możliwość dokupienia zewnętrznego systemu ładującego. Zakres pracy od 24 do 105mm, tak więc nie będzie problemu przy twoim obiektywie. Bardzo silne lampy GN58, praktycznie nie pozostawiające miejsca konkurencji w tym przedziale cenowym. Oczywiście zwróć uwagę, byś nie kupił modelu do Canona. Obsługują wszystkie graty (np Omni-Bounce) od Canona Speedlite 580EX (I/II).
wszystkozajete - Nie 29 Gru, 2013
Na innym forum dwukrotnie polecono mi model YN-468II. Jeśli lampa będzie używana sporadycznie jest wg. Was sens zaoszczędzić i wziąć niższy model?
lexus - Nie 29 Gru, 2013
wszystkozajete, mam również lampkę 468II, jest to bardzo dobry model ale tak jak pisał Wojmistrz 568 ma prawie wszystko (nie pracuje jako master) i powinna Cię zadowolić
wszystkozajete - Nie 29 Gru, 2013
Sęk w tym, że nie planuję korzystać z "prawie wszystkiego". Nie wiem, czy będę potrzebował tych wszystkich opcji jakie różnią 568 od 468 a nie chcę inwestować na zapas. Dlatego też napisałem na czym mi zależy. Jeśli wszystkie z tych cech posiada 468II to wolałbym zaoszczędzić. I tu nasuwa mi się chyba decydujące pytanie- jak maksymalna wartość zoom (85mm) przełoży się w praktyce na mój obiektyw (18-105mm)?
komor - Nie 29 Gru, 2013
wszystkozajete, tak naprawdę chodzi o wykorzystanie większej energii błysku mocniejszej (i nieco droższej lampy). Cała reszta to bajery, które wykorzystasz lub nie. A energii błysku nigdy nie za wiele.
lexus - Nie 29 Gru, 2013
komor napisał/a: | wszystkozajete, energii błysku nigdy nie za wiele. |
AAA, święta prawda
Andrzej.M. - Nie 29 Gru, 2013
YN-568EX II vs 468EXII - ciekaw jestem różnic - ktoś już pewnie przerabiał oba tematy i wie praktycznie (specyfikacje nie o wszystkim piszą).
Potrzebuję małej lampy najlepiej "ze wszystkim", i lekkiej, za to żeby i HSS był... i może stroboskop i zdjęcia seryjne... i sterowanie z lampy aparatu...
Na dużym błysku mi nie zależy - od tego mam kilka "cegieł" Metza i sterowanie radiowe.
jaad75 - Pon 30 Gru, 2013
wszystkozajete napisał/a: | I tu nasuwa mi się chyba decydujące pytanie- jak maksymalna wartość zoom (85mm) przełoży się w praktyce na mój obiektyw (18-105mm)? | Nijak - po prostu nie zawęzisz strumienia by idealnie pokrywał się z kątem widzenia obiektywu (lampa będzie świecić trochę szerzej, a przez to będzie dawała mniej światła na jednostkę powierzchni). To jak bardzo możesz "zzoomować" lampę jest istotniejsze w przypadku używania jej poza stopką, jeśli potrzebujesz wąskiego strumienia, a nie masz przeznaczonego do tego celu modyfikatora. Na stopce, w pomieszczeniach, przeważnie i tak odbijasz od czegoś światło, więc to jak wąskim strumieniem to robisz ma mniejsze znaczenie, a do tego szerokość strumienia nie musi być powiązana z ogniskową obiektywu.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Potrzebuję małej lampy najlepiej "ze wszystkim", i lekkiej, za to żeby i HSS był... i może stroboskop i zdjęcia seryjne... i sterowanie z lampy aparatu... | Nie znam ani jednego modelu Youngnuo dedykowanego do P-TTL.
Andrzej.M. - Pon 30 Gru, 2013
jaad75 napisał/a: | Youngnuo dedykowanego do P-TTL. |
Czyli to co piszą że do Canon/Nikon/Pentax i że obsługują systemowe I/e/p -ttl to bujdy?
cybertoman - Pon 30 Gru, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Czyli to co piszą że do Canon/Nikon/Pentax i że obsługują systemowe I/e/p -ttl to bujdy? | Do Canon/Nikon to nie bujdy.
jaad75 - Pon 30 Gru, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Czyli to co piszą że do Canon/Nikon/Pentax i że obsługują systemowe I/e/p -ttl to bujdy? | A gdzie tak piszą? Manualne Yongnuo można oczywiście zapiąć do Pentaksa (jak do czegokolwiek innego), obsługujących P-TTL (czyli również HSS, czy sterowanie z aparatu) nie znam i nie sądzę, żeby takie wyszły póki co...
Andrzej.M. - Pon 30 Gru, 2013
Cytat: | Yongnuo YN-460II sprawdza się również jako doświetlająca lampa slave, może być ustawiona oddzielnie i wzbudzona błyskiem z innej lampy, np. wbudowanej w aparat. Lampa w trybie "slave" obsługuje też tryb TTL i redukcję czerwonych oczu z pominięciem przedbłysków. W komplecie znajduje się praktyczny pokrowiec oraz ministatyw. Tryby pracy: M- manualny, gorąca stopka; S1- podporządkowana, pierwszy błysk; S2- podporządkowana, drugi błysk (TTL, P-TTL) |
Nie bardzo wiem jak traktować to "obsługiwanie trybu TTL" (w pentaxie jest P-TTL a to róznica).
Pozostają Metze i Tumaxy?
jaad75 - Wto 31 Gru, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | ie bardzo wiem jak traktować to "obsługiwanie trybu TTL" (w pentaxie jest P-TTL a to róznica). | Fotocela pomija przedbłyski, ale lampa pracuje jako manualny slave.
Andrzej.M. - Wto 31 Gru, 2013
To niestety tak jak myślałem. Trzeba będzie albo Metza albo takiego Tumaxa588 albo nawet takiego Tumaxa 983 - te byłyby nawet dobre (tyle że bez fajerwerków , za to lekkie.
wszystkozajete - Pią 17 Sty, 2014
Zakupiłem YN-468-II. Póki co lampa pozytywnie zaskakuje... Dziękuję za odpowiedzi w temacie.
marcinb78 - Wto 21 Sty, 2014
wszystkozajete napisał/a: | Zakupiłem YN-468-II. Póki co lampa pozytywnie zaskakuje... Dziękuję za odpowiedzi w temacie. |
zastanawiam się nad kupnem tej lampy, jak się spisuje do zastosowań amatorskich ? Jest w ogóle w tej cenie alternatywa ? powiedźmy max do 400 zł ?
Lampa będzie wykorzystywana do zdjęć z reguły w domu spotkania itp..
[ Dodano: Sro 22 Sty, 2014 14:26 ]
A Di700 będzie lepsza ? (używana oczywiście)
wszystkozajete - Czw 23 Sty, 2014
Kupiłem ją właśnie do zastosowań stricte amatorskich. Póki co spisuje się dobrze. Wyjątkowo prosta w obsłudze (a to moja pierwsza zewnętrzna lampa). Przyzwoite wykonanie. Uważam, że jako pierwsza lampa sprawdza się w 101%. Czemu ten 1% więcej? Bo jeśli znudzi nam się używanie i-TTL (tak, mam wersję do Nikona) to lampa oferuje nam tryb manualny. Do tego posiada fotocelę, więc można się pobawić w sterowanie ową lampą za pomocą tej wbudowanej. do tego ruchomy palnik w dwóch płaszczyznach, wspomaganie AF, nakładka rozpraszająca, odbłyśnik... Na chwilę obecną nie żałuję zakupu, a wręcz zakup przerósł moje oczekiwania. A jak będzie z trwałością to czas pokaże. W każdym razie polecam.
marcinb78 - Pią 24 Sty, 2014
Dzięki za opinie, też myślę że na start ta lampa wystarczy. Jednak już kupiłem używaną di700. Różnica do wbudowanej olbrzymia ale więcej nie miałem czasu zabawy z nią. Ciekawe że program viewnx pokazuje ją jako SB800 ...
Nie wiem czy ma te funkcje aby była sterowana lampą wbudowaną ale jak będzie czas to pobawię się choć nie widzę potrzeby tego używania.
kenzol - Sro 29 Sty, 2014 Temat postu: Lampa błyskowa do Nikona D7000 obiektyw 18-105 Witam,
chciałbym kupić lampę błyskową do mojej lustrzanki do użytku czysto amatorskiego. Budżet jaki mogę przeznaczyć na zakup to max 500 zł. Chciałbym prosić o jakieś ciekawe propozycje. Czytając forum wybrałem takie propozycje firmy Youngnuo:
- YN-468 II (cena 380 zł)
- YN-568 EX (cena 740 zł)
Ta druga propozycja co prawda przekracza budżet jaki chciałbym przeznaczyć na lampę, ale lampa ta posiada HSS. Nie wiem dokładnie w jaki sposób ta funkcja może wpłynąć na jakość albo łatwość robienia zdjęć... i czy powinienem jeszcze zaczekać, uzbierać kasę i kupić sobie lampę posiadającą tę funkcję?
jaad75 - Sro 29 Sty, 2014
kenzol napisał/a: | lampa ta posiada HSS. Nie wiem dokładnie w jaki sposób ta funkcja może wpłynąć na jakość albo łatwość robienia zdjęć... | Pozwoli Ci na wykonywanie zdjęć z czasami naświetlania krótszymi niż x-sync, czyli czas synchronizacji (czyli najkrótszy czas naświetlania przy którym odsłonięta jest cała matryca), dzięki temu, że dla krótkich czasów naświetlania symuluje światło ciągłe, błyskając szybkim stroboskopem przez całą drogę szczeliny migawki nad matrycą i dzięki temu naświetla kadr równomiernie.
Tutejszyn - Sro 29 Sty, 2014
Można przy okazji zadać sobie pytanie w jakich sytuacjach potrzebne jest HSS? Moim zdaniem przydaje się w reporterce i ogólnie przy zdjęciach robionych w dzień, kiedy lampa ma rozświetlić jedynie cienie, kiedy światła jest wystarczająco dużo, a stosowanie czasów zwykłej synchronizacji byłoby kłopotliwe.
kenzol, jeśli fotografujesz w ten sposób, to powinieneś dozbierać. Jeśli zamierzasz robić zdjęcia w domu, albo w domowym studio, a budżet jest taki, jaki jest, to w sumie... Wiadomo, że lepiej mieć to, co jest lepsze, czasem jednak trzeba iść na kompromis.
wszystkozajete - Pon 03 Lut, 2014
Podepne sie- czym rozni sie HSS od blyskania stroboskopowego dostepnego w YN-468 II?
Andrzej.M. - Pon 03 Lut, 2014
wszystkozajete napisał/a: | czym rozni sie HSS od blyskania stroboskopowego |
To są zupełnie różne funkcje.
Stroboskop jest do zdjęć w ciemnym pomieszczeniu przy długim czasie naświetlania(dłuższym niż czas synchronizacji - potrzebny np. do pokazania faz ruchu),
a HSS do zdjęć w dzień, przy czasach krótszych niż normalny czas synchronizacji(potrzebny do prawidłowego naświetlenia całej płaszczyzny zdjęcia . Normalnie - zakładając że aparat wyzwoliłby lampę przy czasie krótszym niż czas synchronizacji - byłby jeden błysk i naświetlony jedynie fragment klatki zależny od ustawionego czasu . Np. przy czasie dwukrotnie krótszym od synchronizacji - było by to ok. 1/2 do 2/3 klatki. (zależnie od sposobu pracy migawki - wielkości szczeliny w momencie błysku, która jest tym większa im dłuższy czas ekspozycji).
kfercik - Sob 24 Maj, 2014
To też się dopytam przy okazji.
Warunki takie same jak w pierwszym poście, ale z wyjątkiem takim, że używana do Pentaxa K-30 z ogniskowymi od 8mm(fish-eye) przez 28mm, 55mm i 130mm. I lampa powinna posiadać działający TTL.
Skłaniam się ku Metz'owi 44 AF-1. Ponieważ te Youngi nie obsługują TTL dla Pentaxa z tego co wiem
Dobry wybór?
wirtualny - Pon 23 Cze, 2014
Dobrym sprzętem jest również Metz 44 AF-1. Wykorzystuję ją z Nikonem D90 i wszystko działa jak należy. Zanim ją kupiłem naczytałem się różnych opinii - ale ostatecznie postanowiłem zakupić - jest przecież 10 dniowy okres na zwrot bez podawania przyczyny. Powiem tak warta jest swojej ceny - a tak to wygląda na Skąpcu http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/1518395
Nix2 - Sro 25 Cze, 2014
IMO Metz 44 AF-1 to dobra lampa, ale trochę słaba ( jeśli odbijamy błysk, światłą może brakować...) Jakość za to b. dobra.
pzdr Nix
|
|