forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat na studia

Niewiadomo - Nie 29 Gru, 2013
Temat postu: Aparat na studia
Witajcie. To mój pierwszy post. Zacznę od tego, że mam problemy z notowaniem na studiach - zawsze coś mi ucieka. A znajomi nawet dobrze prowadzą notatki. W związku z tym potrzebowałbym aparat na potrzeby zdjęć notatek (z zeszytu A4). Aktualnie zdjęcia robię aparatem w K800i. Ale uznałem, że zdjęcia nie wychodzą zbyt wyraźne.
I zacząłem się zastanawiać nad tania, używana kompaktówką (5Mpix?) do 100 zł. Moje myśli były także skierowane na kupienie używanego telefonu komórkowego Sony Ericsson K850i, tylko do robienia nim zdjęć (aparat 5Mpix). Jaki sprzęt spełni swoje zadanie w tych warunkach?

To nie jest post prowokacyjny :) Po prostu potrzebuję jakiś aparat, ktory dobrze będzie robił zdjęcia notatkom A4. Na lepszy aparat niż na 100 zl raczej nie mam kasy.

Widzę umieściłem post w złym dziale. Chodziło o aparaty kompaktowe.

Wojmistrz - Pon 30 Gru, 2013

Zastanawia mnie co się stało z twoim SE K800i, bo ja przed chwilą nawet sprawdziłem jak mój powypadkowy działa. (szlif na moto, w kawałkach, ale coś tam działa)

Jak widać niestety słabo, ale w czasach swojej świetności, też robił mi za notatnik.
Upewnij się że masz, scenerie: dokument, rozmiar: 3mp, i jakość: wysoka. Niegdyś nawet przez OCR się dało to puścić.

Niewiadomo - Pon 30 Gru, 2013

Chciałem napisać, że wychodzi na to, że mój k800i robi podobne zdjęcia. Ale jednak nie.

Na http://www.use.com/supers...69a7f8066307d25
jest galeria 6 zdjęć, które zrobiłem przed chwilą.

Albo ja źle robię zdjęcia, albo faktycznie coś z moim k800 się dzieje. Tryby oczywiście poprawnie ustawione, dokument, 3mp, jakoś wysoka.

Cóż, ja też teraz jestem przyzwyczajony do lepszej jakości obrazu. Moje propozycje są takie:
1. Fotografuj A5 :) czyli 2 foty na kartkę. Upierdliwe ale skuteczne. (na twoim zdjęciu jest jedno takie a5, nie dało się ostrzyć z bliższej odległości?)
2. Weź jakąś kartę pamięci (albo kilka różnych typów), kartkę A4 zapisaną czcionką 6, przejdź się do najbliższego komisu i poproś o przetestowanie kilku aparatów do 100zł. Obejrzyj je w domu i podejmij decyzję.

Niewiadomo - Pon 30 Gru, 2013

Ok, przejdę się po komisach. Serio zdjęcia z K800 przechodziły przez OCR? :) FineReader, czy Tesseract?

Ja free image OCR używałem. Oczywiście nie ze wszystkim sobie radził.