forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Wybór lustrzanki do 2500zł

dj crazy - Nie 29 Gru, 2013
Temat postu: Wybór lustrzanki do 2500zł
Witam,

zastanawiam się nad kupnem lustrzanki ponieważ zdjęcia z telefonu, zwykłego aparatu nie nadają się do niczego...

Dodam że poczytałem kilka poradników na forum itp. byłem w fotojokerze porozmawiać ze sprzedawcą.

Aparat ma być używano często do zdjęć dynamicznych np. zdjęcia akcji strażackich, często zdarza się, że jest słabe oświetlenie, wieczorem, a zwykły aparat bądź telefon nie widzi nawet ognia... Bądź sytuacje na jakiś zawodach driftu np. gdzie zwykły aparat nie nadąża z autofokusem przez co zdjęcia są do niczego, nie zależy mi na jakiś zdjęciach w mega jakości, napewno po przesiadce na lustrzankę zobaczę znaczną różnicę.

I też jeżeli da się to jakoś połączyć chciałbym nagrywać wideo, ale rzadko raczej...

Jaki byście polecili aparat do takich zdjęc ? Pan w sklepie polecał mi:
-nikon D5100 obiektyw 18-55 + 55-200
-sony a58
-canon eos 700d

głównie jednak naciskał na sony, jaki obiektyw do mojego zastosowania byłby najlepszy ?

Sam zastanawiam się po przeczytaniu testów na Sony A57 co o tym myslicie ? Jaki model wybrać ?

siosio - Pon 30 Gru, 2013

Potrzebujesz teleobiektyw.

A może ILCE 3000 z 18-55 + 55-210? To jest 1933 zł, do tego mógłbyś ewentualnie pomyśleć o 50tce f/1.8 koszt 888 zł.

Nex 3N z 16-50 i 55-210 też byłby wart zastanowienia (koszt niecałe 2400)

Albo np. Panasonic G5 - z tymże musiałbyś dopłacić za teleobiektyw i byłoby już ponad 2500....

Z tych luster, które wybrałeś to albo D5100, bo jest w zestawie z teleobiektywem albo Alpha 58, bo możesz dokupić teleobiektyw 55-200 za jakieś niecałe 800 złotych, więc też się zmieścisz w kwocie 2500. Przy Canonie z teleobiektywem nie zmieścisz się w 2500. Zakładam, że jest ci niezbędny teleobiektyw do zdjęć akcji strażackich.

Z tych dwóch czyli D5100 i A58, to Sony ma szybszy tryb zdjęć seryjnych i lepsze odszumianie jpg z puszki, w dodatku ma szybkie panoramy (sam je składa) i lepsze filmowanie (50 kl/s) oraz lepsze zachowanie AF podczas filmowania.

jaad75 - Pon 30 Gru, 2013

dj crazy napisał/a:
głównie jednak naciskał na sony
To akurat nic nowego w tym sklepie... :razz:
dj crazy napisał/a:
Sam zastanawiam się po przeczytaniu testów na Sony A57 co o tym myslicie ?
Że to na pewno lepszy wybór niż A58. :smile:
dj crazy napisał/a:
Jaki model wybrać ?
Z podanych, D5100, tyle, że te szkła do słabego oświetlenia nadają się słabo, a takie, które będą nadawały się lepiej, ciężko będzie zmieścić w budżecie.

A57 jest lepszy od A58 ale nie ma nowych w sklepach, a jak gdzieś jeszcze go dorwiesz, to prawdopodobnie, będzie to egzemplarz powystawowy, albo po zwrocie od klienta, albo po reklamacji przedsprzedażnej.
dj crazy - Pon 30 Gru, 2013

Pytałem pana właśnie o zdjęcia przy słabym oświetleniu powiedział że każdy zrobi tak samo, a sony najlepiej bo ba takie i takie ISO...

Jeżeli jest taka potrzeba mogę kupić aparat ze standardowym obiektywem w zestawie, a inny dokupić gdy będę miał pieniądzę, chodzi o to żeby zdjęcia, nie miały wielkich szumów bądź takie sytuacje że nic na zdjęciu nie będzie widać.

Jeżeli wybrałbym A57 jaki obiektyw musiałbym najlepiej dokupić ?

Tak samo D5100 z jakim obiektywm lepiej się sprawdzi ?

D5100 lepiej brać z 18-105 zamiast 18-55, ale jak potrzebujesz teleobiektywu, to 18-55 i 55-200 jest ok.

A57 podobnie albo z 18-55 i 55-200 (ewentualnie niewiele drożej 70-300) albo z jednym 18-135 (ale do zdjęć akcji straży pożarnej to może być za krótka ogniskowa- czyli daje za małe zbliżenie).

Jasny teleobiektyw to koszt kilku tysięcy złotych. Jasny uniwersalny obiektyw to sony ma chyba najtaniej 16-50 ze światłem 2.8 - około 2300 zł.

Jasne obiektywy są drogie.... Jedynie stałki - czyli bez zoomu są we w miarę przystępnych cenach - 600-700 złotych.

Lepiej na większym ISO w jpg sprawdzi się Sony A58 od Nikona D5100. Na jasny obiektyw raczej cie nie stać, chyba, że to będzie stałka i godzisz się na to, że nie będziesz miał zooma.

hijax_pl - Pon 30 Gru, 2013

siosio napisał/a:
Jasne obiektywy są drogie.... Jedynie stałki - czyli bez zoomu są we w miarę przystępnych cenach - 600-700 złotych.
Niebezpieczny skrót myślowy wprowadzający w błąd...
siosio napisał/a:
Lepiej na większym ISO w jpg sprawdzi się Sony A57 i A58 od Nikona D5100
Bo przez sony lepiej odszumiony obraz jest mniej poszarpany przez szum ale jednocześnie pozbawiony detalu. Co IMHO raczej odwraca percepcje co lepsze.

dj crazy napisał/a:
Pytałem pana właśnie o zdjęcia przy słabym oświetleniu powiedział że każdy zrobi tak samo, a sony najlepiej bo ba takie i takie ISO...
Akurat SLT Sony dość wyraźnie tracą jakość na wyższych ISO, ze względu na obecność półprzepuszczalnego lustra, więc nawet jak mają bardzo dobrą matrycę (ta z A57 jest taka sama jak w D5100 i lepsza niż z A58), to spisują się trochę gorzej od klasycznych lustrzanek. Dodatkowo, Sony używają 12-bitowych RAW-ów, co też swoje dokłada, do słabszej ogólnej jakości, choć oczywiście nasuwa się pytanie, czy tych RAW-ów będziesz w ogóle używał (zwłaszcza na początku).
dj crazy napisał/a:
Jeżeli jest taka potrzeba mogę kupić aparat ze standardowym obiektywem w zestawie, a inny dokupić gdy będę miał pieniądzę, chodzi o to żeby zdjęcia, nie miały wielkich szumów bądź takie sytuacje że nic na zdjęciu nie będzie widać.

Jeżeli wybrałbym A57 jaki obiektyw musiałbym najlepiej dokupić ?

Tak samo D5100 z jakim obiektywm lepiej się sprawdzi ?
Do słabego światła minimum to obiektyw f/2.8 - wpuszczasz 4x więcej światła, niż z f/5.6 które masz na dłuższym końcu wspomnianych zoomów, więc np. zamiast ISO6400 będziesz mógł przy tym samym czasie naświetlania użyć ISO1600, na którym szumy są stosunkowo niewielkie lub skrócić czas naświetlania z np. z 1/30s do 1/125s, czy z 1/125s do 1/500s, pozostawiając czułość bez zmian.

Znalazłem dwie oferty tylko w tym 5100 autofocus w filmach marnie działa tak ?

http://www.morele.net/lus...58y-cec-582691/

http://www.morele.net/lus...310kp01-405358/

A57 nie mogę znaleźć ciekawej oferty, chyba, że jednak kupić narazie bardziej budżetowy aparat a na telezoma odłożyć i dokupić w późniejszym czasie ?

siosio napisał/a:
A57 jest lepszy od A58 ale nie ma nowych w sklepach
Jeszcze przed świętami widziałem zarówno w MediaMarkt (albo Saturnie, już nie pamiętam), jak i w Euro - nie wyglądały na "powystawowe", ani ze zwrotów...

Tak właśnie znalazłem A57 w moim mieście, ale tylko z obiektywem 18-55
http://www.euro.com.pl/lu...&p=2399.00&cr=0

dj crazy, tylko akurat z tym obiektywem w tej cenie, to nieszczególnie opłacalny zakup. D5100 będzie tańszy (nawet z lepszym 18-105) i lepszy, a taki K-30 też tańszy i jeszcze lepszy. A57 będzie lepszym rozwiązaniem tylko jeśli rzeczywiście bardzo istotnym jest dla Ciebie ciągły AF w trakcie filmowania

W sumie aparat nie ma służyć do nagrywania, ale jeśli już by się coś nagrywało to lepiej żeby było dobrze nagrane, a jest spora różnica w wideo między A57, a D5100 lub K-30 (też rozważałem ten model) ?

dj crazy napisał/a:
a jest spora różnica w wideo między A57, a D5100 lub K-30 (też rozważałem ten model) ?
Jeżeli przez jakość rozumiesz sprawność AF to tak - najlepiej się sprawuje Sony. Nikon i Pentax mają kontrastowy - wolniejszy. Ale jakie wrażenie będzie dla Ciebie lepsze z oglądania takiego materiału to nie wiem. Bo szybki AF nie jest wcale pożądany w wielu scenach...

dj crazy napisał/a:
a jest spora różnica w wideo między A57, a D5100 lub K-30 (też rozważałem ten model) ?
Jakościowa nieszczególnie, video ma podobną przepływność przy 25p, chociaż D5100 nie cropuje obrazu, więc masz szersze kąty widzenia, ale Sony ma dostępne również 50p, co przy kręceniu np. driftu, czy sportu w ogóle będzie zaletą, zwłaszcza w przyzwoitym świetle. Oczywiście A57 ma też sprawnie działający AF (choć trzeba też dobierać szkła tak by był cichy).

No i tu jest problem gdyby było mniej tego szybciej by się człowiek zdecydował, pentax trudno z dostępnością tych aparatów, w moim mieście, d5100 i sony a58 trzymałem w ręku, ale trudno podjąć decyzję osobie która jest tak mało zaawansowana w tych dziedzinach.

Sam sprzedaję sprzęt komputerowy, no i wiem że jezeli mamy premię za sprzęt słabszy itak mówimy klientowi że to będzie lepszy wybór i znajdziemy cechy lepsze, dlatego przyszedłem z poradą na forum.

I teraz dla siebie do tego typu zdjęc byście wybrali d5100 czy a58 ?

Andrzej.M. - Pon 30 Gru, 2013

dj crazy napisał/a:
Pan w sklepie polecał mi:
-sony a58
-canon eos 700d

Jeśli w Twoim mieście jest tylko fotojoker - to chyba nie masz wyboru , bo na zakup w sieci się pewnie nie zdecydujesz. A jeśli tak - to możliwości się poszerzają o Pentax K-30 lub K-500 - puszki z nieco wyższej półki niż wymienione aparaty (lepsza ergonomia - dwie rolki wybierania, dodatkowe przyciski do potrzebnych funkcji i normalny pryzmat zamiast klejonki z lusterek - co daje jasny wizjer ze 100% pokryciem obrazu - czyli widać dokładnie to co będzie na zdjęciu). Pod względem video - może być trochę wolniejszy od Sony w ustawianiu ostrości.

AndrzejM.Makuch napisał/a:
dj crazy napisał/a:
Pan w sklepie polecał mi:
-sony a58
-canon eos 700d

Jeśli w Twoim mieście jest tylko fotojoker - to chyba nie masz wyboru , bo na zakup w sieci się pewnie nie zdecydujesz. A jeśli tak - to możliwości się poszerzają o Pentax K-30 lub K-500 - puszki z nieco wyższej półki niż wymienione aparaty (lepsza ergonomia - dwie rolki wybierania, dodatkowe przyciski do potrzebnych funkcji i normalny pryzmat zamiast klejonki z lusterek - co daje jasny wizjer ze 100% pokryciem obrazu - czyli widać dokładnie to co będzie na zdjęciu). Pod względem video - może być trochę wolniejszy od Sony w ustawianiu ostrości.

Będę miał możliwość w moim mieście kupna, ale sklep internetowy, i będę mógł go dopiero sprawdzić po zapłaceniu. Zastanawiałem się bardzo nad K-30 jest w fajnej cenie, tylko nie mam możliwości nawet potrzymania go w ręku...

http://www.morele.net/lus...m-15645-472373/

Z drugiej strony nie wiem dlaczego, spodobał mi się sony chyba tylko za ten jego AF.

Cytat:

Zdecydowanie K-30 - przede wszystkim dlatego że ma uszczelniany korpus , czego tym dwóm brakuje - a w akcji strażackiej o "prysznic" nie trudno. No i matryca ma te same "osiągi" na wysokim ISO co D5100. Do tego szybsze zdjęcia seryjne do 6kl/s i krótsze czasy do 1/6000s. Dobre wysokie ISO w takich zdjęciach to jednak duuużo - dlatego sony bym odrzucił , z przyczyny półprzepuszczalnego lustra - które jednak zabiera część światła stąd trzeba pracować na wyższych ISO niż w normalnych lustrzankach. Dla przykładu - taką samą jakość obrazu uzyskasz przy ISO 1250 w k-30 co w a57 przy ISO 800. A to 2/3 wartości przysłony albo czasu. Możesz sobie sprawdzić na DxO -http://www.dxomark.com/Cameras/Ratings/Sports

dj crazy, ze względu na możliwości fotograficzne, najwięcej daje K-30, filmowe A57, a D5100 jest gdzieś po środku - musisz zastanowić się co dla Ciebie ważniejsze i czy dostępność systemu jest istotnym czynnikiem, bo tu z kolei najlepiej z tej trójki wypadnie Nikon, później Sony, a na końcu Pentax.

Daliście mi teraz wiele do myślenia, czy iść w dobre filmowanie, czy lepsze zdjęcia w słabym świetle...

jaad75 napisał/a:
czy dostępność systemu jest istotnym czynnikiem
co masz na myśli mówiąc system ?
kufel - Pon 30 Gru, 2013

dj crazy napisał/a:
co masz na myśli mówiąc system ?
korpusy, obiektywy, lampy... ;)

każdy producent ma swoje ww produkty i to nazywamy systemem.

dj crazy napisał/a:
mówiąc system ?

Tak - optyka, lampy i inne akcesoria są również systemem ( w przypadku Pentaxa - obiektywy mocowania K) lampy też mają w każdym systemie nieco inne sposoby współpracy z korpusem - albo raczej inaczej się komunikują choć sposoby są podobne.
Ale są również producenci alternatywni - którzy produkują te same obiektywy z różnymi mocowaniami (do różnych systemów) od C.Zeissa po Tamrona. Lampy też od Metza po Nissina. Oczywiście dostępność w podobnej kolejności - wiadomo - najłatwiej dostać coś do najpopularniejszego systemu , ale iść i pomacać - też można czegoś nie zobaczyć w każdej gablocie. Z jednej strony - wada, bo nie możesz od razu "się skusić" , z drugiej - zmusza do przemyślenia zakupu. (heh, dialektyka...)

babeo - Pon 30 Gru, 2013

dj crazy napisał/a:

Ja stoję przed podobnym wyborem i raczej padnie na a58 ze względu na filmy. Sony nagrywa do pliku mp4, który można wrzucić na pendrive lub dysk zewnętrzny i bez problemu podłżczyć do tv. Pozostałe aparaty z wielkiej trójki nagrywają w mov i z tym formatem bez obróbki raczej nic nie zrobimy.

Mam rację? jak nie to mnie poprawcie.

Byłem jeszcze raz w fotojokerze, ale dziś rozmawiałem z jakąś panią która chyba nie miała pojęcia o tym bo dla niej nie było różnicy między A57 a D5100, twierdziła, że to mój wybór co kupie, a na pytania nie potrafiła odpowiedzieć, tak więc jedynie można liczyć na Waszą pomoc.

Jeszcze raz wziąłem sobie oba aparaty do ręki, ale wydaje mi się że nikon ma lepsze rozmieszczenie przycisków, oraz lepiej leży w dłoniach. Pentaxa jak narazie niestety nie mam jak zobaczyć, żeby mieć jakieś porównanie, jedyna opcja to kupić wysyłkowo.

W fotojokerze mają promocję na D5100 z obiektywm Nikor 18-55 VR+ Nikor 55-200 VR w zestawie za 2299zł, czy dołożyć i kupić pentaxa z dwoma obiektywami za 2500 ?

babeo napisał/a:
Mam rację?
Masz rację, pod warunkiem, że zrobisz dokładnie to co napisałeś. Bo jak będziesz już chciał domontować jakiś tytuł, albo złączyć 4 klipy z wakacji w jeden film to lepiej wybrać format, który daje lepszą jakość. Innymi słowy do nagrywania spektaklu w teatrze czy całego posiedzenia sejmu - lepsze jest "Sony" ;)

Zwróć też uwagę na fakt, że to niekoniecznie MP4 ale MTS - a w tym wypadku aparat na karcie tworzy strukturę plików a'la BR. Życzę powodzenia osobom, które będą zgrywać same pliki klipów ;)

A mam jeszcze jedno pytanie, załóżmy że wybiorę sprzet najlepszy do zdjęć, orientuje się ktoś ile kosztuje dobra kamera cyfrowa ?

Mam mały dylemat bo nikona mogę mieć za 2300 z 2 obiektywami, a pentaxa za 2550 z dwoma obiektywami i mam dylemat co zrobić.

I jeszcze jedno jakie obiektywy do pentaxa wybrać jak już po kompletnie się nie orientuję w tym, za bardzo nie wiem jakie są dokładnie w nikonie i nie mogę o nich poczytać...

siosio - Wto 31 Gru, 2013

dj crazy

Do filmowania dobry jest Sony RX10, ponoć tak dobry jak 3 razy droższe od niego kamery filmowe.

Pytasz o dodatkowe obiektywy poza tymi dwoma w zestawie?

Na Pentaxie słabo się znam, ale do Pentaxa zwykle bierze się obiektywy z Sigmy, bo tańsze i lepsze.

A Nikon ma mnóstwo szkieł, tanich, dobrych, drogich, plastikowych i świetnie wykonanych. Pójdziesz do Fotojokera, to możesz sobie je zobaczyć. Na pewno warto mieć stałkę nikkor AF-S 35 f/1.8 G - koszt 700zł z haczkiem.

dj crazy - Wto 31 Gru, 2013

Z tą ceną RX10 to przesada.

Tak chodzi o te w zestawie czy warto je brać, czy może samo body+ dokupić osobno ?

Pani wczoraj w fotojokerze nic nie ogarniała, chyba nowa była...

siosio - Wto 31 Gru, 2013

dj crazy napisał/a:
Z tą ceną RX10 to przesada.

Tak chodzi o te w zestawie czy warto je brać, czy może samo body+ dokupić osobno ?

Pani wczoraj w fotojokerze nic nie ogarniała, chyba nowa była...

Zależy od twojego budżetu. Te szkła w zestawie są takie sobie. Lepiej byłoby kupić sobie sigmę 17-70 f/2.8-4 (koszt około 1700 zł) i obiektyw Nikkor af-s 70-300 VR (koszt około 2000).

W tym budżecie co masz to nie bardzo możesz wybrzydzać. Z tańszych lepszych szkieł do nikona to jest jeszcze 18-105 (około 800 złotych) i 55-300 - (około 1100 złotych).

Możesz kupić na razie Nikona D5100 z 18-105 i nazbierać na teleobiektyw - 55-300 albo lepszy 70-300.

Na chwilę obecną lepiej do mnie przemawia Pentax, ma lepszą obudowę na moje warunki, tylko pytanie właśnie u pentaxa jakie są jego obiektywy w zestawie, czy nie warto wziąć z jednym, i poczekać dołożyć kupić lepszy ?

Z drugiej strony dokładać, do pentaxa a za 2300 jest nikon, nie wiem co zrobić...

Andrzej.M. - Wto 31 Gru, 2013

Za te pieniądze żaden producent nie da ci takiego korpusu jak Pentax. Obiektywy w zestawie mogą być różne, najlepiej brać z oznaczeniem WR - żeby były również szczelne.
Mogą być 18-55 , albo zestaw 2 obiektywów 18-55 i 50-200 lub 18-55 i 55-300. Są też z obiektywem 18-135, ale to już może być drożej i nawet słabiej optycznie.
Zawsze warto kupić podstawowy 18-55 i dokupić później np. 50-135/2,8 czy sigmę 50-150/2,8 lub Tamrona 70-200/2,8. Tym bardziej że do dłuższych ogniskowych trzeba krótszych czasów ekspozycji (mimo stabilizacji) - to jaśniejszy obiektyw będzie zaletą.

Znalazłem w euro promocję na K-50 wraz z DAL 18-55 mm AL WR + DAL 50-200 mm f/4-5.6 ED WR warto kupić ten model ?

Za K-30 z DA 18 - 55 mm AL WR + DA 50-200 f/4-5.6 ED WR trzeba dać 3000tyś ;/

Jest jeszcze K-30 z DAL 18 - 55 mm + DAL 50 - 200 mm f/4,0 - 5,6 ale chyba modele bez wodoszczelości za 2500.

Czym się sugerować przy wyborze dołożyć trochę, czy wybrać tańszy ?

Andrzej.M. - Wto 31 Gru, 2013

K-50 jest nieco nowszy od K-30 i różnica tkwi głównie w wyglądzie. jak jest taka promocja - to bierz. Obiektywy nieuszczelnione są tańsze ale lepiej mieć uszczelnione. I widzę że w innej promocji jest też "strażacki" :wink: .

AndrzejM.Makuch napisał/a:
I widzę że w innej promocji jest też "strażacki" :wink:

Możesz pokazać ?

muzyk - Sro 01 Sty, 2014

Znalazłem zestaw K30 + 18-55 + 55-300 z tymże, przekracza 2500 zł, obiektywy nie są WR i nie jest to k50.
Nie wiem, czy warto dla tych 100 mm "umierać", tym bardziej, że całość i tak ciemna tzn. f3.5-5.6.

Nie wolałbyś aparatu używki i jakiegoś jaśniejszego szkła na początek?

dj crazy - Czw 02 Sty, 2014

A z używek jeśli by się trafiła naprawdę dobra okazja, do tego na gwarancji jeszcze najlepiej zeby był, no to bym mógł brać, ale z używek co warto brać ?
Andrzej.M. - Czw 02 Sty, 2014

Na wspomnianej promocji w Euro... są różne , ale 2769zł za K-50 z dwoma uszczelninymi - to chyba się da przeżyć. Taniej nic nie widziałem.
Można jeszcze z jednym obiektywem - a później dokupić długi - na odległość to może już nie musi być uszczelniany...
Używane K-30 lub K-50 czasem się już trafiają na a... ale można i K-5 ładny wyjąć, tyle że AF przy filmowaniu tylko ręczny...

dj crazy - Czw 02 Sty, 2014

A te wodoszczelne obudowy w pentaxach to mają jakiś stopień przepuszczalności czy całkowicie nie przepuszczalne są ? No K-30 z kitowym obiektywem za 2100 bardzo dobra oferta, i dokładnie lepiej dołożyć i zooma kupić jaśniejszego i dużo drożej nie wyjdzie, a optycznie będzie widać różnicę, oglądałem przykładowe zdjęcia z różnych obiektywów i widać odrazu różnicę...
komor - Czw 02 Sty, 2014

dj crazy, to jest uszczelnienie, a nie wodoszczelność. To znaczy, że aparat można użytkować na deszczu, można też (zobaczyć na filmach na YT) mycie aparatu pod kranem. Ale wsadzić go do wody w całości i trzymać kilka sekund lub dłużej to już raczej producent nie zaleca.
Andrzej.M. - Czw 02 Sty, 2014

No cóż, na deszczu nic im nie będzie , ale do podwodnej fotografii to bym nie polecał...
:wink:
Natomiast nie muszę się obawiać i kupować pelerynek na aparat jak to robi sporo kolegów mających "uszczelniane" korpusy innych marek. Jak widać są różne stopnie uszczelnień.
Powiem tak - jak ci się zdarzy że wpadnie aparat na chwilę do wody dość głębokiej by nie uszkodzić obudowy i zostanie zaraz wyciągnięty , to jest duża szansa że "przeżyje" i będzie nadal działał. Większa niż nieuszczelnionego na deszczu.

dj crazy - Nie 05 Sty, 2014

Dobra jest materiał, mogę Wam pokazać do jakich zdjęć/filmów, miałby służyć głównie aparat, wiem że YT zaniża jakość, no ale sami zobaczcie, dajcie pełen ekran, no i masakra, ani cyfrówka, ani 8MP w telefonie, nie nadaje się zupełnie.
Jest też zawsze trochę filmów, ale myślę że tu szybki autofokus nie jest priorytetem, a zdjęcia, no cóż aż wstyd, ale nikt na chwile obecną nie dysponuje lepszym aparatem, a zwykła cyfrówka nie nadaje się zupełnie.

Po obejrzeniu filmiku jaki zestaw byście polecili ? Zdjęcia rzadko też są robione z większych odległości, mam dostęp wszędzie, lecz czasem zoom się przyda, no i co ze zdjęciami w nocy, lustrzanka z jasnym obiektywem chociaż minimalnie polepszy jakość zdjęć, można na to liczyć ?

OSP w akcji 2013

Dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam

Andrzej.M. - Nie 05 Sty, 2014

Jak to działa - widziałem na własne oczy - byłem na reportażu ze strażakami - więc widzę że się nic nie zmieniło, no sprzęt jest lepszy. To co ci doradziłem pozostaje - nie wiem co jeszcze można dodać - ze stopniami przepuszczalności , czy klasami wodoodporności nie ma co się w sprzęcie fotograficznym wychylać, bo o ile pentaxy uszczelnione są dobrze , to pod sikawkę bym nie podstawiał, bo ta gumową klapkę jak nic zedrze... :lol:
To zabezpieczenie przed deszczem nie huraganem. :lol:
Udanych zdjęć! I najpierw poćwicz - z pomiarem światła (masz 3 rodzaje) jaki najlepiej w jakich sytuacjach się sprawdzi - parę akcji ci może zejść zanim się nauczysz sprzętu. :cool: