|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Serwer do linkowania fotek.
Wojmistrz - Pon 30 Gru, 2013 Temat postu: Serwer do linkowania fotek. Jakich serwerów używacie do anonimowego linkowania fotek?
Do tej pory zazwyczaj używałem google/drive/picasa, bo pozwalało to, na publikację fotki w pełnym rozmiarze z prywatnego folderu. Dziś niestety wchodzę, a tu ZONK! Znowu nadgorliwe google namieszało. Jakich miejsc wy używacie i jakie polecacie?
kufel - Pon 30 Gru, 2013
ja osobiście używam Photobucket . ewentualnie Flickr . do samego linkowania tylko , lepszy photobucket.
do "pochwalenia sie" zdjęciami, prezentacji (portfolio) , Flickr lepszy, ale też do linkowania go można używać .
FotoTomek - Pon 30 Gru, 2013
Ja używam Photobucket. Nadaje się zarówno do linkowania, jak i do chwalenia się swoimi fotkami z imprez rodzinnych
jaad75 - Pon 30 Gru, 2013
Sprawdzaliście, czy Photobucket nadal rekompresuje zdjęcia? Bo kilka lat temu był to główny powód dla którego przestałem go używać - jest faktycznie wygodny, ale to jak jechał po jakości było dla mnie nieakceptowalne.
kufel - Pon 30 Gru, 2013
u mnie śladów kompresji raczej brak. co dziwne, zdjęcie wrzucone na PB ma taki sam rozmiar jak to na kompie. mowa o zdjęciu o rozmiarze 900 pix na dłuższym boku. być może kompresja na pb zaczyna sie od jakiegoś konkretnego,większego rozmiaru,ale tego nie wiem.
na kompie: 978 KB (bajtów: 1 001 648)
na photobucket: 978,17 KB (1 001 648 bajtów)
mavierk - Pon 30 Gru, 2013
To ja zaproponuję coś innego - otóż używam photobucket. Od 7-8 lat i nie narzekam.
kozidron - Pon 30 Gru, 2013
Cytat: | Sprawdzaliście, czy Photobucket nadal rekompresuje zdjęcia? Bo kilka lat temu był to główny powód dla którego przestałem go używać - jest faktycznie wygodny, ale to jak jechał po jakości było dla mnie nieakceptowalne. |
zrobiłem testa, u mnie oba pliki maja ta sama wagę a plik nie uległ degradacji przez jakiś kompresujący automat (sprawdzałem tylko przy 1024x640)
jaad75 - Pon 30 Gru, 2013
Może już tego nie robią - kiedyś pliki 800px wyglądały tak:
Zenfolio:
Photobucket:
Oczywiście tu jest ekstremalny przypadek kompresji, bo jest dużo cieni, a głównie po nich jechał PB. W każdym razie oryginalny plik ma 256KB, a po wrzuceniu na Photobucket miał już tylko 38.5KB...
Wojmistrz - Pon 30 Gru, 2013
No tak, ale jak będę potrzebował podpiąć gdzieś anonimowo fotkę, np w oryginale 20Mpx, bez zmiany jakości, wielkości i zachowaniem wszystkich informacji w exif, to ten serwis się sprawdzi? Ja nie mówię o umieszczaniu fotek na forum, ale do różnych zastosowań.
kufel - Pon 30 Gru, 2013
jaad75 napisał/a: | Może już tego nie robią - kiedyś pliki 800px wyglądały tak: | masakra...
jaad75 napisał/a: | Oczywiście tu jest ekstremalny przypadek kompresji, bo jest dużo cieni, a głównie po nich jechał PB. | ja mam wrażenie ze kompresja idzie równo po całym zakresie - w światłach tez ciekawe rzeczy się dzieją,mocno widoczne...
matys - Pon 30 Gru, 2013
Możesz spróbować z Dropbox.
Nie jest to typowo serwis foto, ale udostępnia się w nim łatwo, ładowanie plików też jest banalne. Ma możliwość udostępniania galerii(całego folderu) jak i też pojedynczych fotek.
No i nie ma też problemów z kompresją bo to jest serwis typu "storage" więc nie tyka naszych plików.
90s - Pon 30 Gru, 2013
chomikuj.pl
nie dość że wrzucisz wszystko to jeszcze zarobisz jak ci będą ściągać:)
muzyk - Pon 30 Gru, 2013
90s napisał/a: | to jeszcze zarobisz jak ci będą ściągać:) |
Wojmistrz - Pon 30 Gru, 2013
nie no bez jaj
matys - Pon 30 Gru, 2013
No jeszcze masz np: https://mega.co.nz/
muzyk - Pon 30 Gru, 2013
Wojmistrz napisał/a: | nie no bez jaj |
powiedział baca wyciągając instrument z kosiarki?
adam55 - Nie 26 Sty, 2014
Ja polecam tinypic.
|
|