forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Poranna prasa...

maziek - Sro 20 Lut, 2008
Temat postu: Poranna prasa...
Od wczoraj ISS ma nowe laboratorium ale zamieszczam to zdjęcie bo jest świetne - niemiecki astronauta czyta poranną prasę na orbicie...

Pełna wersja (warto) tu.

pdf100 - Sro 20 Lut, 2008

ciekawe jakim aparatem robione :roll:
MC - Sro 20 Lut, 2008

pdf100 napisał/a:
ciekawe jakim aparatem robione :roll:

Ja bardziej o obiektyw bym sie zastanawial :lol:

maziek - Sro 20 Lut, 2008

Zdjęcie jest przez okienko...
igorax - Sro 20 Lut, 2008

a tutaj aparat widać.
http://antwrp.gsfc.nasa.g..._sts118_big.jpg

MC - Sro 20 Lut, 2008

igorax napisał/a:
a tutaj aparat widać.
http://antwrp.gsfc.nasa.g..._sts118_big.jpg

Ciekawe jaki, bo w tym bialym ubranku niewiele widac...

mnich - Sro 20 Lut, 2008

swietny autoportret to drugie zdjęcie... A Co do aparatu, to jest napewno Nikon, poznaje po intuicyjności użytkowania :) Pozatym Nikon był pierwszy w kosmosie :D :P
pdf100 - Czw 21 Lut, 2008

a w pewnej angielskiej gazecie foto piszą że to Hasseblad był pierwszy :shock:
(na reklamie)

Arek - Czw 21 Lut, 2008

Był nawet na Księżycu :)
Monastor - Czw 21 Lut, 2008

Jaki nikon? To przecież białe jest... wiadomo, że Canon z jakąś L-ką :mrgreen:

Co do Księżyca... Hassebladami obciążyli lądownik, żeby wiedzieć jak się zachowa pełen skał księżycowych. Potem wyrzucili aparaty na powierzchni i zabrali kamienie. Zdjęcia na pewno robili Canonem :grin: :razz:

Swoją drogą ciekawi mnie jedna rzecz... a mianowicie GO. Jak to jest, że zarówno astronauta i moduły stacji na pierwszym planie, jak i chmury na Ziemi są ostre?
Czy to kwestia sprzętu, specyficznej sytuacji, bardzo małego otworu przysłony? Wygląda mi na to ostatnie. Nie przychodzi mi do głowy nic co by różniło głębię ostrości w kosmosie od tej na Ziemi... poza skalą odległości, choć tutaj akurat obiekty dzieli dystans, którego nie nazwałbym jeszcze kosmicznym.

benetnash - Czw 21 Lut, 2008

To proste - jeszcze nikt nie poleciał w kosmos a zdjęcia pochodzą ze studia :mrgreen:
A poważnie to wydaje mi się, że musi tam być masakrycznie jasno patrząc po przyciemnianych hełmach na głowach astronautów, więc duża przesłona to nie problem.

maziek - Czw 21 Lut, 2008

pdf100 napisał/a:
a w pewnej angielskiej gazecie foto piszą że to Hasseblad był pierwszy
Pierwszy to był Gagarin z Zorką ;) .
Monastor - Czw 21 Lut, 2008

maziek, chyba że amerykanie wystrzelili wcześniej jakiś aparat na orbitę :smile:
mnich - Czw 21 Lut, 2008

Nikon- 90th anniversary

Zerknijcie jeśli jeszcze nie widzieliście.

Paweł_G - Czw 21 Lut, 2008

mnich, Najbardziej rozbawił mnie moment w tym filmiku na stadionie sportowym - rząd fotoreporterów z czarnymi tele - trochę to nierealne w obecnej chwili :P Ale tak ogólnie to bardzo podobają mi się materiały promocyjne Nikona - Canon jakby odstaje w tej dziedzinie.
mnich - Czw 21 Lut, 2008

hehe, to prawda, bardzo sztucznie to wygląda :D . A tak wogóle to nie widziałem nigdy na stadionie czarnego wielkiego tele :)
Co do materiałów to i owszem, świetne są filmowe przewodniki nikona po funkcjach apratów, mozna powiedzieć takie nawet instrukcje. Czy Canon też coś takiego ma?

http://www.nikondigitutor.com/index_eng.html