forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA ARCHITEKTURY 2014

Wujek_Pstrykacz - Sro 01 Sty, 2014
Temat postu: FOTOGRAFIA ARCHITEKTURY 2014
Zapraszam.
Fotograf1234 - Czw 02 Sty, 2014

Będę pierwszy.
Kwk Kleofas
1.
2.

[ Dodano: Pią 03 Sty, 2014 13:46 ]
Dwa kadry z Drezna.
3.
4.

xxxx - Pon 06 Sty, 2014

Fotograf1234 napisał/a:
Będę pierwszy.
[ Dodano: Pią 03 Sty, 2014 13:46 ]
Dwa kadry z Drezna.
3.
4.

Hi,

Dot. zdjęcia z Drezna DSCF8702.jpg

Są na nim dwa wyraźne i różne obiekty - ten z pierwszego planu i fasada budynku.

Dlaczego nie wyróżniłeś jednego kosztem drugiego? Obecnie nie wiem co oglądać.

Dlaczego barwy okien oraz prawej części (patyna) nie kontrastują z barwą lampy(?), urny(?)? Zlewają się.

Dlaczego dół (droga, trawniki) jest w miarę równoległy do dolnej granicy, a góra ukośna, co tworzy wrażenie "uciętego" budynku?

Wymieniłem rzeczy, które mi się nie podobają. Co sprawiło, że wybrałeś taką kompozycję, a nie inną?

Pozdrawiam

P.S. W kolejnym obrazie DSCF8727.jpg jest wiele ciekawych elementów. Obecnie wyglądają jak jednolity dywan - są płaskie, bez wyrazu i tworzą nieciekawą teksturę (poprzez brak powtarzalnych elementów).

cobalt - Wto 07 Sty, 2014

5.

[ Dodano: Wto 07 Sty, 2014 20:56 ]
Fotograf1234 napisał/a:
Będę pierwszy.

Ostatni będą pieszymi.
A piersi zawsze będą piersiami :) .

xxxx - Sro 08 Sty, 2014

cobalt napisał/a:
5.

Hi,

Czy to jest (ma być) zdjęcie fasady czy fasady z trawnikiem? Wygląda jakbyś nie mógł się zdecydować.

Po drugie, ja zawsze takie obiekty ustawiam u siebie do pionu.

Oczywiście na ile to możliwe, korzystając z GIMP-a i moich skromnych umiejętności (The Snapshots My Way).

Pozdrawiam

pyton 44 - Sob 18 Sty, 2014

Bazylika w Starej Wsi
6

muzyk - Nie 19 Sty, 2014

pyton 44 napisał/a:
Bazylika w Starej Wsi

z niedokończonymi organami :mrgreen: :wink:

P.S. Ciekawszy kościółek w Bilznem.
UNESCO...
Fotograf1234 napisał/a:
DSCF8917.jpg

Noooo... TYYYYYYYLE miodu...!!!!

Mógłbyś kurka inaczej przykadrować :idea: :grin:

pyton 44 - Nie 19 Sty, 2014

muzyk napisał/a:
P.S. Ciekawszy kościółek w Bilznem.
UNESCO...

Niestety nocą nie podświetlony... ale po drodze w Bieszczady go mam, także pewnie w przeciągu najbliższych kilku miesięcy odwiedzę ponownie.

Dowiedziałem się dosłownie kilka dni temu, że w 2013r kilka karpackich cerkiewek trafiło na listę UNESCO. Cieszy mnie to bardzo, gdyż lubię taką architekturę.
Wkrótce wrzucę fotkę z cerkwią bojkowską w Smolniku.

hofman - Nie 26 Sty, 2014

7

cobalt - Pon 27 Sty, 2014

Nr 7 - wymaga wyprostowania
muzyk - Pon 27 Sty, 2014

cobalt napisał/a:
Nr 7 - wymaga wyprostowania

Czy każda fotografia architektury musi być wyprostowana?

witkot - Wto 28 Sty, 2014

A ja bym to widział w b&w i przy dużym kontraście :wink:
fazi75 - Wto 28 Sty, 2014

muzyk napisał/a:
Czy każda fotografia architektury musi być wyprostowana?

Oczywiscie, że nie. Ale musi być jakiś pomysł. Dobre skosy nie są złe :razz:

muzyk - Sro 29 Sty, 2014

witkot napisał/a:

Cysterna złocistego dla Wielmożnego!

witkot - Sro 29 Sty, 2014

muzyk napisał/a:
witkot napisał/a:

Cysterna złocistego dla Wielmożnego!

Starczy dla wielu.
Gdzie i kiedy ?

pes - Czw 30 Sty, 2014

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

Nieco więcej tu: http://pskrzypczynski.blo...1/warszawa.html

mozer - Czw 30 Sty, 2014

16.

fazi75 - Czw 30 Sty, 2014

pes, Bardzo ładna wrzuta! Przyjemne jesienne światło i dobra obróbka. Najbardziej podoba mi się "chyba" 10 ze względu na mgiełkę, ale ogólne wszystkie ładnie rozplanowane.
pes - Czw 30 Sty, 2014

Dzięki fazi75 :)

mozer, kadrowałbym inaczej, bez tego fragmentu oświetlenia skrzyżowania.

mozer - Czw 30 Sty, 2014

pes, masz Waćpan oczywiście rację, ale o ile mnie memoria nie zwodzi to po lewicy były jakoweś inne mieszczańskie elementy konstrukcyjne.
pes - Czw 30 Sty, 2014

Ach Zacny Mozerze, tom Ci doradził źle. Ukorzon oddalam się.
mozer - Czw 30 Sty, 2014

Ależ przewielebny PESie, każda rada ma swój walor, a realiów nie znawszy można by przenigdy głosu nie zabierać.
muzyk - Czw 30 Sty, 2014

Ach co me oczy widzą tu cudnego?
Wielmożność na górę wlazłszy nawaliłeś sporo fota cnego!
Niech Przewielmożnemu Pesowi chwała za te cuda będzie, teraz i po wieki wszędzie!
Niech Wilebność Mozer tyż łaskawym okiem obaczy, że choć Waszmości fota z innej strony chlaśnięta, nie daje powodu do rozpaczy.
Wręcz przeciwnie! Na żyzną matrycę Twej kamery obscury, opadły NAJLEPSZE fotony, niczym spod topora wióry!!!

Andrzej.M. - Czw 30 Sty, 2014

pes, 11i13 - robią wrażenie - dobra robota! Chmury odwaliły kawał dobrej roboty!
Dawnom w Wa-wie nie był, a architektury jak widzę przybyło.
mozer, 16 - również niczego sobie. Zgrabnieś ten element sygnalizacji "schował" w budynku, jedynie ten w głębi stempla się doprasza. :wink:

Odnośnie chmurek - to i w krakowskim smogu czasem widać...
17

mozer - Czw 30 Sty, 2014

muzyk, AndrzejM.Makuch, dzięki Wam Mościapaństwo kłaniając się nisko.

AndrzejM.Makuch napisał/a:
jedynie ten w głębi stempla się doprasza

Na moje gusta to tyć znaczna ingerencyja w obraz poczyniony.

[ Dodano: Czw 30 Sty, 2014 20:25 ]
AndrzejM.Makuch, czyżbym widział posteryzacyję obłoków na fotografii liczbą 17 opatrzonej?

Andrzej.M. - Pią 31 Sty, 2014

mozer napisał/a:
czyżbym widział

Jak zwał tak zwał... :smile:
Popracuję nad tym jeszcze w wolnej chwili - odzyskane światła za mało kolorków mają...

fazi75 - Sob 01 Lut, 2014

Gazownia Warszawska.

18.

19.

20.

matys - Sob 01 Lut, 2014

21

Lisbon by Matys_ldn, on Flickr

cobalt - Nie 02 Lut, 2014

fazi75 napisał/a:
Gazownia Warszawska.

Nie chcę Cię namawiać do przestępstwa, ale uchwycenie samej gazowni jakimś szerokim kątem (bez ogrodzenia) byłoby ciekawe. Oczywiście w środku pewnie na urbexowo można nieźle poszaleć. Tylko czy legalnie.

fazi75 - Nie 02 Lut, 2014

cobalt napisał/a:
Oczywiście w środku pewnie na urbexowo można nieźle poszaleć.

No na pewno. Niestety Panowie ochraniacze nie dają spokoju. Próbowałem już kilka razy, ale są czujni i szybcy :mrgreen:

cobalt - Nie 02 Lut, 2014

fazi75 napisał/a:
cobalt napisał/a:
Oczywiście w środku pewnie na urbexowo można nieźle poszaleć.

No na pewno. Niestety Panowie ochraniacze nie dają spokoju. Próbowałem już kilka razy, ale są czujni i szybcy :mrgreen:

Miałem Ci to napisać na PW, ale co mi tam. Lekki OT jeszcze nikomu nie zaszkodził. A może trzeba się z Panami dogadać. Nie mówię tu o koniaku Napoleon, bo nie wolno pić w pracy, ale np 20zł czasami otwiera wiele zamkniętych urbexowych obiektów. Wiem coś o tym, bo znajomi tak robią gdy już wszystkie metody nielegalnych podchodów zawodzą. Ostatnio kumpel poszedł z pracownikiem ochrony zrobił w jego obecności kilka zdjęć i obie strony są zadowolone.

matys - Wto 04 Lut, 2014

22

Usjwo - Sro 05 Lut, 2014

matys Prawie jak Ryugyong Hotel w Phenian (Pjongjang), ale tam nie mialbys aparatu :smile: . Skad ta wieza?
matys - Sro 05 Lut, 2014

Widać, że mieszkasz na drugiej półkuli hehe :razz:
budynek to "The Shrad" w Londynie, najwyższy wieżowiec w Europie(309,6m):wink:
Chociaż w porównaniu do tych w Azji to mały pikuś...

Andrzej.M. - Sro 05 Lut, 2014

cobalt napisał/a:
urbexowych obiektów
;
cobalt napisał/a:
urbexowo
- przepraszam - nie mam słowa w słowniku. Co znaczy? Bo widzę że termin bardzo modny jest... Pachnie mi co prawda jakąś nowomową - ale może jakieś znaczenie posiada. Może ma coś wspólnego z urbanistyką ale pewności nie mam.
Mam nadzieję że kolega używający terminu - wyjaśni.

cobalt - Sro 05 Lut, 2014

cobalt napisał/a:
urbexowych obiektów
;
cobalt napisał/a:
urbexowo
- przepraszam - nie mam słowa w słowniku. Co znaczy? Bo widzę że termin bardzo modny jest... Pachnie mi co prawda jakąś nowomową - ale może jakieś znaczenie posiada. Może ma coś wspólnego z urbanistyką ale pewności nie mam.
Mam nadzieję że kolega używający terminu - wyjaśni.

Szukaj urban exploration http://pl.wikipedia.org/wiki/Urban_exploration krótko mówiąc miejsca opuszczone.

mozer - Sro 05 Lut, 2014

AndrzejM.Makuch, masz bana na google?
T.B. - Czw 06 Lut, 2014

Kto nie zapyta, ten się nie dowie.
Takie zdjęcie da się oglądać?
(Gdyby most Jordana brał po złotówce za zdjęcie, to byłby już milionerem.)

23.

deimian2 - Pon 10 Lut, 2014

24.

25.

Mańkosław - Pią 14 Lut, 2014

26.

Fotograf1234 - Nie 16 Lut, 2014

,,Kukurydze''.
27.

Intimate - Nie 16 Lut, 2014

Za duże
mozer - Nie 16 Lut, 2014

Fotograf1234, ciekawy obiekt. Skadrowałbym tak, żeby antena nie była ciachnięta i pokombinował trochę z konwersją na cz-b, bo jest jakieś takie mało kontrastowe.
fazi75 - Nie 16 Lut, 2014

23-Dobre foto. I kompozycja i światło fajne. Sztafażu dodają gołębie. Fajne się na to patrzy.
Fotograf1234, Choć kiedyś przez Twoje olewactwo obiecałem sobie, że więcej nie wypowiem się na temat zdjęć Twojego autorstwa muszę stwierdzić, że to jest najlepsze zdjęcie jakie(tutaj i nie tylko) zamieściłeś. Najlepsze nie znaczy pozbawione wad. O niektórych mozer, napisał. Obyś nie wrócił na złą stronę mocy :mrgreen:

Intimate - Pon 17 Lut, 2014

28.

Usjwo - Pon 17 Lut, 2014

28. tu chyba tylko temat jest dobry
kojut - Pon 17 Lut, 2014

Intimate napisał/a:
28.

Jakoś mi nie leży. Przede wszystkim rzuca się w oczy totalny brak światła i całkowicie wypalone niebo. Wyszło niestety płasko i nieciekawie.

Intimate - Pon 17 Lut, 2014

Mea culpa;niebo, gdzie ja miałem oczy. Niestety nieba już się nie udało mi odratować więc wziąłem szybki youtubowy kurs Photoshopa i wkleiłem nowe żeby nie raziło po oczach.
Pomijając amaotprsko wklejone niebo czy zdjęcie lepiej już wygląda ? W głowie zrodziło mi się pytanie czy płaskość tego zdjęcia to kwestia warunków (pogoda, otoczenie), moja (pstrykacza), czy obróbki ?
28b.

kufel - Pon 17 Lut, 2014

Fotograf1234 napisał/a:
,,Kukurydze''.
27.
całkiem fajnie to skadrowałeś. ogólnie przyzwoite foto Ci wyszło. parę rzeczy można poprawić ( mozer wspomniał ) ale jest progres :)

mozer napisał/a:
Fotograf1234, ciekawy obiekt.
chyba jedne z najlepszych architektonicznie bloków mieszkalnych z PRL. przynajmniej jeśli o bryłę chodzi. klik
Tutejszyn - Pon 17 Lut, 2014

Intimate, mówię o pierwszym zdjęciu 28. Zdjęcie fatalne technicznie. W taki sposób ogląda się świat przez okulary do nurkowania, w które się pluje, aby nie parowały.
Intimate napisał/a:
W głowie zrodziło mi się pytanie czy płaskość tego zdjęcia to kwestia warunków (pogoda, otoczenie), moja (pstrykacza), czy obróbki ?
Najbardziej zawiodła samoocena zdjęcia, potem aparat.
bodzio239 - Wto 18 Lut, 2014
Temat postu: Szumy i coś drewnianego.
29. Tanew -szumy.
30. Radruż.
31. Gorajec.

[ Dodano: Wto 18 Lut, 2014 14:36 ]
Szumy.

[ Dodano: Wto 18 Lut, 2014 14:37 ]
Radruż

cobalt - Sro 19 Lut, 2014

Ale co ma wspólnego ten strumyk z architektura.
Równie dobrze można to wsadzić do aktu lub sportu.

mozer - Sro 19 Lut, 2014

cobalt, architektura krajobrazu :D
cobalt - Sro 19 Lut, 2014

mozer napisał/a:
cobalt, architektura krajobrazu :D

Jest fotografia krajobrazu i tam można wrzucać.

T.B. - Nie 23 Lut, 2014

Kicin - "Szlak Kościołów Drewnianych wokół Puszczy Zielonka"

32.

kojut - Nie 23 Lut, 2014

T.B. napisał/a:
32.

T.B., jak fotografujesz architekturę, to staraj się unikać zniekształceń, ściany trzymaj w pionie i nie rób zdjęć samego frontu (pokaż również, w miarę możliwości, ściany boczne), bo nieciekawie to wygląda i brakuje trójwymiarowości.

T.B. - Nie 23 Lut, 2014

OK.
Tutejszyn - Nie 23 Lut, 2014

Cytat:
T.B., jak fotografujesz architekturę, to staraj się unikać zniekształceń, ściany trzymaj w pionie
Lekka zbieżność ku górze powinna pozostać, inaczej zdjęcia będą nienaturalne. Perspektywa, to perspektywa. Ulicy też nie "prostujesz", aby jej krawędzie były równoległe.

Zwracam uwagę na słowo "lekka.."

na 32 chyba bardziej powinno się skupić na dystorsji.

T.B. - Nie 23 Lut, 2014

Zdradzę, że to nie jest dystorsja, tylko efekt "rybiego oka". Efekt - nie obiektyw. Zdjęcie jest złożone z czterech innych (mozaika dwa na dwa). Z różnych trybów składania ten mi się spodobał. Zdjęcia były robione z wolnej ręki i można dojrzeć - zwłaszcza na dużym oryginale - błędy składania. Najbardziej rzucające się w oczy lekko (tak jak umiałem) zaretuszowałem.

Mnie efekt końcowy wydawał się niezły - ale tylko mnie, jak widać.
No i bardzo dobrze! Właśnie po to upubliczniam zdjęcia, żeby się uczyć, poddając je "próbie ognia, probie wody" :smile:

[ Dodano: Nie 23 Lut, 2014 10:39 ]
PS
Efekt "rybie oko" to oczywiście nieskorygowana dystorsja, ale wiadomo, co chciałem powiedzieć. Zdjęcia składowe jej nie mają.

[ Dodano: Sro 26 Lut, 2014 03:07 ]
Dalszy ciąg ćwiczeń z robienia zdjęć.
Uzarzewo - też na "Szlaku Kościołów Drewnianych". Ciekaw jestem, czy teraz jest bardziej poprawnie i która z wersji jest lepsza (nawet "z dwojga złego")?

33.

34.

Wujek_Pstrykacz - Sro 26 Lut, 2014

:smile:
Tutejszyn - Sro 26 Lut, 2014

podbijam i komentuję...
oba zdjęcia są bardzo podobne w klimacie i trudno tutaj mówić, które lepsze. Zdjęcia poprawne, szkolne, odrobinę bezpłciowe. Nadają się do przewodników turystycznych, jednak brakuje jakiejkolwiek nutki niepokoju. Próbowałeś się chociaż bawić głębią ostrości, czy po prostu ją odrzucasz, jako zło?

[ Dodano: Sro 26 Lut, 2014 16:42 ]
Nie twierdze, ze brakuje zabawy z GO. Po prostu zdjęcia są zbyt grzeczne.

T.B. - Sro 26 Lut, 2014

Dziękuję za podbicie tematu (Wujek Pstrykacz wygrał w podbijaniu "o pierś" :wink: ) i za komentarz.

Niczego z góry nie skreślam, ale wolę ostre zdjęcia - tak mam. Zwłaszcza, że ta "płytka głębia" jest tak beznadziejnie pospolita, że boję się, żeby mi nagle z lodówki nie wyskoczyła albo z puszki z konserwą. Zawodowcy i "zawodowcy" powinni już wymyśleć coś nowego na wyróżnianie się. Czas najwyższy, bo psuć ostrość już każdy potrafi.

Co do moich zdjęć - tak właśnie myślałem, że to banał. No ale dobrze, że chociaż do jakiegoś przewodnika by się nadały :smile:

Pomyślę, jak by tu im nadać charakter (czytaj: spróbuję podpatrzeć u innych, jak to robią).

Tutejszyn - Sro 26 Lut, 2014

T.B., popatrz na przykład piętro wyżej. Krótka ogniskowa wypaczyła nieco perspektywę i zdjęcie stało się odrobinę bardziej.. agresywne(?)

[ Dodano: Sro 26 Lut, 2014 21:13 ]
Środków na ożywienie zdjęcia jest wiele. Niekoniecznie GO

kozidron - Sro 26 Lut, 2014

T.B., tu nie chodzi nawet o GO, te zdjęcia są nudne a emocje jak na rybach. Drzewo wlazło w kadr, za ciasno i ogólnie bezpłciowo.
jaad75 - Sro 26 Lut, 2014

I przeostrzone.
T.B. - Nie 02 Mar, 2014

Skoki ( nie narciarskie, takie miasteczko).

Zdjęcie (prawie) idealne:
- drzewo nie wlazło w kadr,
- ciasno w takiej limuzynie, to chyba nie jest,
- perspektywa nieco wypaczona,
- nie jest wyostrzone,
- a jak proboszcz zobaczy i się wkurzy, to będą emocje :neutral:

I w ogóle fajne jest. Co, nie? :smile:

35.

cobalt - Nie 02 Mar, 2014

Ach te cienie. Nie wiem, czy ustawiłeś się z dobrej strony świątyni?
mozer - Nie 02 Mar, 2014

T.B., przedobrzyłeś z tym prostowaniem - budynek Ci się rozszerza ku górze.
T.B. - Nie 02 Mar, 2014

Z drugiej strony wykopki i przejścia/dojścia nie ma.

Raz za krzywo, raz za prosto - tej wiarze nie idzie dogodzić

[ Dodano: Nie 02 Mar, 2014 12:13 ]
Ale oczywiście wszystkie uwagi przyjmuję i analizuję na poważnie :smile:

Tutejszyn - Nie 02 Mar, 2014

35 nie wiem, czy prawie idealne, ale dużo lepsze niż poprzednie. Po prostu w kadrze coś zaczyna się dziać.
maziek - Nie 02 Mar, 2014

Nic się nie rozszerza z dokładnością do piksela. Dla mnie zdecydowanie za ciasno, za mało ziemi i nieba.

maziek napisał/a:
Nic się nie rozszerza z dokładnością do piksela.
To znaczy, że się rozszerza. Nie można zapominać o perspektywie. Gdyby ulice "prostować" stąd, aż po horyzont, to miałoby się wrażenie, że się rozszerzają. Dlatego budynki też muszą mieć lekką zbieżność ku górze.

Zbiegi powstają wyłącznie kiedy dane linie są nierównoległe do płaszczyzny obrazowania. Nie ma zbiegu do góry, jeśli zdjęcie jest wykonywane z osią obiektywu poziomo. Zdjęcie wykonane z obiektywem skierowanym nieco do góry czy w dół można wyprostować przywracając perspektywę bez zbiegów pionowych. Klasycznie zbiegów pionowych unikano dość długo. Można też usunąć zbiegi z ulic - to wyjdzie mapa :) . Ale wówczas będziesz prostował zbiegi na płaszczyźnie horyzontalnej :) .

Pod tym względem jest OK, choć moim zdaniem efekt jest mocno przerysowany i przez to całość wygląda nienaturalnie. Za mała odległość przedmiotowa, a jeśli się obrysuje elipsy na gzymsach hełmów wież to widać wyraźnie, że ich długa oś nie jest pozioma - a to oznacza, że ich płaszczyzna nie jest równoległa do ziemi. To znaczy wiadomo, że jest, tylko przerysowany efekt jakoś je porozciągał. Podobnie puszki (kule) na krzyżach wyglądają jakby nie były bryłami obrotowymi. Wieże (przypuszczam) są kwadratowe w obrysie a też na takie nie wyglądają.

mozer - Nie 02 Mar, 2014

maziek, idealnie proste krawędzie są akceptowalne przy ujęciu z większej odległości. Przy tak bliskiej perspektywie wygląda to co najmniej dziwacznie.
I tak dla ścisłości, jeśli chodzi o rozbieżność pikseli (choć tutaj nie ma o co kruszyć kopii, bo jest znikoma - raczej chodzi o brak zbieżności):

T.B., przepraszam, że mażę (choć jam nie Maziek ;) ) po Twoim zdjęciu.

maziek napisał/a:
Pod tym względem jest OK
Ale co to znaczy "OK"? Mózg jest bardzo łatwo oszukać. Ulegamy złudzeniom.. Myślę, że jeśli jest to konieczne, to powinno się korygować złudzenia, nawet jeśli mierząc linijką okaże się, że jest OK. W tym przypadku, wydaje się, ze budynek się rozłazi, dlatego zastosowałbym zbieżność, choć pewnie masz rację.. pewnie, bo już w połowie czytania poczułem, jak mi żylaki w mózgu zaczynają pulsować.
kozidron - Nie 02 Mar, 2014

maziek, panowie mają rację, dodać można, że zdjęcie jest dalej nudne i nic się tam nie dzieje.

Kozidron, być może słowo "racja" znaczy dla nas coś innego ;) . Jeśli mozer pisze że budynek się rozszerza ku górze to dla mnie oznacza to ściśle, że szerokość wyżej jest większa niż niżej. Jeśli zaś chodzi o to, że co prawda się nie rozszerza ale wygląda to nienaturalnie ze względu na małą odległość to dałem temu wyraz chyba dostatecznie dogłębnie.

Tutejszyn, wybacz, ale po prostu Ty pisałeś o jednym (o odbiorze) a ja o drugim (suchych faktach) :) . O odbiorze napisałem to co Ty. Czym mogę ugłaskać Twoje roszalałe żylaki? Może zamruczę kołysankę?

cobalt - Nie 02 Mar, 2014

kozidron napisał/a:
maziek, panowie mają rację, dodać można, że zdjęcie jest dalej nudne i nic się tam nie dzieje.

Co innego gdyby budynek płonął, wtedy by się działo. Chyba, że myślisz o świetle, to co innego.

kojut - Nie 02 Mar, 2014

cobalt napisał/a:
Co innego gdyby budynek płonął, wtedy by się działo. Chyba, że myślisz o świetle, to co innego.

Niepotrzebnie silisz się na sarkazm. Wystarczyłoby poczekać na inne niebo (ciekawe chmury, inne kolory), ująć szerszy plan, zrównoważyć jakimś niedużym akcentem. Dużo można zrobić aby zdjęcie było ciekawsze. Nie trzeba od razu podpalać...

Patrz niżej ;-)

Mańkosław - Nie 02 Mar, 2014

37.

[ Dodano: Nie 02 Mar, 2014 20:48 ]
38.

kozidron - Nie 02 Mar, 2014

kojut napisał/a:
Niepotrzebnie silisz się na sarkazm. Wystarczyłoby poczekać na inne niebo (ciekawe chmury, inne kolory), ująć szerszy plan, zrównoważyć jakimś niedużym akcentem. Dużo można zrobić aby zdjęcie było ciekawsze. Nie trzeba od razu podpalać...

takie działanie nie miałoby sensu, bo trzeba by się napracować, pomyśleć :wink:

cobalt napisał/a:

Co innego gdyby budynek płonął, wtedy by się działo.

bez urazy jakbyś to "złapał" tak samo dalej by było nudne :wink:

37 bardzo mi się podoba. Ja bym to wywiesił w galerii na głównej.
38... skoro już mówimy o prostowaniu, to tutaj bym poszedł na kompromis i przechylił deczko w lewo. Główna wieża, co prawda byłby lekko wtedy pochylona, ale ulica nie leciałaby tak mocno w prawo.
Ale jak już mówiłem 37 naj...!

kojut - Nie 02 Mar, 2014

kozidron napisał/a:
takie działanie nie miałoby sensu, bo trzeba by się napracować, pomyśleć :wink:

Wiem, sam mam taki sam problem :mrgreen:

mozer - Nie 02 Mar, 2014

37 - fajny efekt, ale ja bym troszkę jednak wyprostował do wieży w tle :twisted:

To ja trochę sztampy wrzucę. Sorry kozidron, nie paliło się ;)

39.

40.

41.

Gdzie to, co to za materiał? Pierwsze kojarzy się poprzez morion z Don Kichotem :) .
mozer - Nie 02 Mar, 2014

maziek, Sydney Opera.
T.B. - Nie 02 Mar, 2014

maziek napisał/a:
... Pierwsze kojarzy się poprzez morion z Don Kichotem :) .

Mnie wszystkie trzy się kojarzą...
ale z Dulcyneą

maziek - Pon 03 Mar, 2014

mozer napisał/a:
maziek, Sydney Opera.
O ja cię, byłem pewien, że to jakiś małoskalowy obiekt w rodzaju mauzoleum czy coś :) . No to Ci się udało niebanalnie zdjąć :) . To już nie pytam, co to za materiał, przekroczyli budżet iluśkrotnie wiec pewnie złoto, tylko dla niepoznaki pomalowane białą farbą :) .
Andrzej.M. - Pon 03 Mar, 2014

Fajnie się te "żagle" wydymają... (tak jak budowlańcy inwestora... :lol: )
Ale popatrz - dalej białe , a to już tyle lat... :wink:

kozidron - Pon 03 Mar, 2014

mozer napisał/a:
Sorry kozidron, nie paliło się ;)

mimo iż nie płonie, to bardzo ciekawie złapane, na pewno bardziej robi "egzotyka" tematu :wink:

mozer - Pon 03 Mar, 2014

Hoho, nie spodziewałem się, że tak pozytywnie zostanie przyjęte - wszak to jedna z najbardziej obfoconych budowli na świecie ;)
Mańkosław - Pon 03 Mar, 2014

Tutejszyn, mozer, dzięki za opinie.

[ Dodano: Pon 03 Mar, 2014 22:26 ]
42. bardziej widokówka

[ Dodano: Pon 03 Mar, 2014 22:29 ]
43. trochę mniej niż widokówka

pyton 44 - Wto 04 Mar, 2014

Mańkosław
z całej sympatycznej serii najbardziej przypadło mi do gustu 37

a możnaby to zobaczyć bez oldskulowej obróbki?? ( jakoś tak nie gustuję w tego typu stylizacjach)

z drugiej strony chciałbym pokazać coś swojego- no i oczywiście proszę o komentarz o ile zdjęcia są go warte :wink:

44

45

46

moronica - Wto 04 Mar, 2014

44 i 45 moze nie sa technicznie doskonale ale to mozna sobie wyrobic. za to kompozycja bardzo dobra, masz oko
Andrzej.M. - Wto 04 Mar, 2014

45 bardzo przyjemne.
44 - "pomysł" z połączenia latarni i wieży - taki sobie, i ten brak szczegółów na wieży - może zastosowanie filtrów przy konwersji by pomogło.
46 - przed wyprostowaniem bym nie pokazywał.

42 i 43 - rzeczywiście - takie sobie "widokówki"dość poprawne. Ze sztafażem z gałęzi trzeba bardziej uważać. Na 42 sytuację ratuje niebo. Za stylizacjami a'la stare widokówki też nie przepadam , choć ponoć modne. Wolę czystą fotografię albo kolor albo cz-b.

Mańkosław - Wto 04 Mar, 2014

47.

pyton 44 napisał/a:
a możnaby to zobaczyć bez oldskulowej obróbki??

jak obrobię bez udziwnień, to wrzucę, bo takiej surowizny nie śmiem :)

Andrzej.M. - Wto 04 Mar, 2014

Mańkosław napisał/a:
47.
Kompozycyjnie poprawne , tylko te gwiazdki...
Tutejszyn - Wto 04 Mar, 2014

47 i znowu bardzo ciekawe :)
37 bez udziwnień, albo ruszone o gram w obojętnie w jaki sposób, byłoby już zupełnie innym obrazem i myślę, że gorszym. Najlepiej nic nie ruszać.

Tutejszyn, dzięki

tylko te gwiazdki...

Nie bardzo wiem o co chodzi. Lepiej byłoby je wystemplować czy "przygasić" ?

Tutejszyn - Wto 04 Mar, 2014

Mańkosław napisał/a:
Nie bardzo wiem o co chodzi. Lepiej byłoby je wystemplować czy "przygasić" ?
Chodzi o mocne przymknięcie przysłony w chwili robienia zdjęcia. Stemplowanie, czy przygaszanie już po fakcie, to operacja najczęściej skazana na niepowodzenie.
Gwiazdki się jednym podobają innym nie. Mnie absolutnie nie przeszkadzają.

Tutejszyn napisał/a:
Chodzi o mocne przymknięcie przysłony w chwili robienia zdjęcia.

No to już nic nie mogłem zrobić, bo przysłona była max przymknięta :sad:

matys - Wto 04 Mar, 2014

Mańkosław napisał/a:
Tutejszyn napisał/a:
Chodzi o mocne przymknięcie przysłony w chwili robienia zdjęcia.

No to już nic nie mogłem zrobić, bo przysłona była max przymknięta :sad:

Właśnie o to im chodzi, trzeba było nieco otworzyć ;)
Zresztą, mi tam gwiazdki nie przeszkadzają.

matys napisał/a:
Właśnie o to im chodzi, trzeba było nieco otworzyć

hehe, zrozumiałem inaczej. Ok dzięki za wyjasnienie :)

pyton 44 - Wto 04 Mar, 2014

mnie również gwiazdki z 47 nie przeszkadzają, tym bardziej że górne i dolne układają się w rytm podkreślający zbieżność linii perspektywy.
szkoda tylko, że ta latarnia w górnym lewym rogu była zgaszona- efekt byłby jeszcze mocniejszy.

malyisza - Czw 06 Mar, 2014

Robione kilka lat temu, pamiętam jedynie że analogiem
48.

mozer - Czw 06 Mar, 2014

malyisza, czy to jest ten słynny krzywy kompleks w Pizie? ;)
Tutejszyn - Czw 06 Mar, 2014

malyisza, minutę temu w innym temacie napisałem, że "fotografia to sztuka". W dobie FB łatwo o tym zapomnieć, wszak aparat ma każdy i żadnym przecież problemem jest nacisnąć ten guzik, do wyzwalania migawki. Jednak samo naciśnięcie to dużo za mało. Nie wystarczy, że zdjęcie jest nieporuszone i coś na nim widać.
pes - Czw 06 Mar, 2014

49.

50.

51.

52.

Mańkosław - Pią 07 Mar, 2014

53. Wrzucam jeszcze jedno choć wiem, że z równowagą obiektu nie jest najlepiej. Nie wiem czy teraz w ogóle jest możliwe wyprostowanie bez pogorszenia innych partii zdjęcia. Jeśli jest, to ja nie wiem jak to zrobić.

fazi75 - Sob 08 Mar, 2014

54.

55.

56.

mozer - Sob 08 Mar, 2014

fazi75, 55 bomba, choć chyba wolałbym kadr ciut w lewo. Jakiś niezbalansowany mi się wydaje.
fazi75 - Nie 09 Mar, 2014

mozer napisał/a:
fazi75, 55 bomba, choć chyba wolałbym kadr ciut w lewo. Jakiś niezbalansowany mi się wydaje.

Ciut to znaczy ile? Pytam, bo nie chciał bym poświęcić chłopaków na linach. I nie chodzi mi tu o kompletne ich wyeliminowanie, tylko obecność w "miarę" dobrym miejscu.

mozer - Nie 09 Mar, 2014

fazi75, jeśli oni mają być na zdjęciu to chyba ciężko skadrować lepiej, bo musiałbyś mieć jeszcze szerszy kąt. Ja po prostu nie jestem pewien czy oni są konieczni - ciekawe byłoby i bez nich ;)
fazi75 - Nie 09 Mar, 2014

mozer, Dzięki za wyjaśnienie. Specjalnie czekałem aż zjadą w to miejsce. Ale mam też bez chłopaków. I właśnie się wahałem czy lepiej z, czy bez.
matys - Pon 10 Mar, 2014

54,55 dobre foty.
Na 55 szkoda, że to drzewo tak wchodzi po lewej.

mozer - Pon 10 Mar, 2014

matys, trzeba z piłą spalinową chodzić na focenie ;)
matys - Pon 10 Mar, 2014

Kurde, muszę kupić większy plecak :mrgreen:
Fawu - Wto 11 Mar, 2014

57.

kojotek85 - Wto 11 Mar, 2014

Moje pierwsze zdjęcie na tym forum. Zrobione niestety tylko smartfonem, jakoś pozostawia wiele do życzenia. Jednakże mi się bardzo podoba i oddaje klimat tamtej chwili

58.

cobalt - Sro 12 Mar, 2014

Nr 55 dobre zdjęcie. Szkoda, że gałązki drzewa się załapały.
pes - Sro 12 Mar, 2014

Ooo a foty faziego widziałem na nikoniarzach ;) Dla mnie mega fajne jest 56, ładnie to wypatrzyłeś :)
fazi75 - Sro 12 Mar, 2014

pes napisał/a:
Ooo a foty faziego widziałem na nikoniarzach ;)

Ano, też tam posłałem. Muszę zmienić nick, na taki sam :wink:
pes napisał/a:
mega fajne jest 56, ładnie to wypatrzyłeś :)

A dzięki, dzięki.
Muszę się jeszcze wybrać na jakieś architektoniczne polowanko po Stolycy.

muzyk - Sro 12 Mar, 2014

fazi75 napisał/a:
Muszę się jeszcze wybrać na jakieś architektoniczne polowanko po Stolycy.

Koniecznie z Pentaxem. :razz:

fazi75 - Sro 12 Mar, 2014

muzyk napisał/a:
Koniecznie z Pentaxem. :razz:

Sprzęt to dla mnie sprawa drugorzędna, ale jak wszyscy, to wszyscy :mrgreen: :razz:

muzyk - Sro 12 Mar, 2014

Nie drugorzędna, nie drugorzędna!

Tylko z Pentaxem foty foty przaśne!

no! :razz:

T.B. - Sro 12 Mar, 2014

matys napisał/a:
Na 55 szkoda, że to drzewo tak wchodzi po lewej.

W czym to drzewo przeszkadza?
Chyba, że jest to kwestia gustu.

Jednak pytam, ponieważ o jednym z moich zdjęć też ktoś napisał "drzewo wlazło w kadr". Tymczasem ono nie wlazło, tylko tam sobie stało, a zdjęcie pokazuje jak tam jest - w tamtym miejscu. Sprawę ładnie/nieładnie pomijam. Natomiast gdyby ująć rzecz technicznie, takie drzewo na pierwszym planie chyba dobrze robi wrażeniu perspektywy?

Arkowal - Sob 15 Mar, 2014

59.

cobalt - Sob 15 Mar, 2014

Nr 59 - krzywe zdjęcie (leci w prawo).
Tutejszyn - Sob 15 Mar, 2014

T.B. napisał/a:
Natomiast gdyby ująć rzecz technicznie, takie drzewo na pierwszym planie chyba dobrze robi wrażeniu perspektywy?
Trudno orzec... Ja raczej unikam drzew na pierwszym planie, jako elementu mającego uwydatnić wrażenie perspektywy. Drzewa są grube, zwaliste i raczej psują kompozycję. Swoją masą spychają scenę, podobnie jak grubas, biednych ludków w autobusie. Wiotkie gałęzie też nieszczególnie wpływają na kompozycję.

Jednak strasznie podoba mi się hasło:
T.B. napisał/a:
Jednak pytam, ponieważ o jednym z moich zdjęć też ktoś napisał "drzewo wlazło w kadr". Tymczasem ono nie wlazło, tylko tam sobie stało
piąteczka :)
maziek - Sob 15 Mar, 2014

Arkował, jeśli mogę... Lekko sie wali na prawo, ale jednak bardziej mi szkoda tego wspaniałego nieba, obciętego na rzecz zeszłorocznej trawy. No i walnięte centralnie. Tak jakby przez szybę samochodu, w pospiechu. Chwila wspaniała - słońce na gzymsach i niepogoda w tle.
Arkowal - Nie 16 Mar, 2014

maziek napisał/a:
Arkował, jeśli mogę... Lekko sie wali na prawo, ale jednak bardziej mi szkoda tego wspaniałego nieba, obciętego na rzecz zeszłorocznej trawy. No i walnięte centralnie. Tak jakby przez szybę samochodu, w pospiechu. Chwila wspaniała - słońce na gzymsach i niepogoda w tle.

Dzięki maziek zgadza się lekko leci :cry: Ależ Ty pamiętliwy jesteś :roll: Fakt,walniete z samochodu w pośpiechu w drodze powrotnej.Nie było czasu na tańcowanie,kiedy rodzinka w aucie nieprzychylnym okiem na wszystko patrzy :cry: Jeśli chodzi o chwilę słońce na gzymsach i niepogoda w tle jak najbardziej mi się widzi :mrgreen:

maziek - Nie 16 Mar, 2014

Dlaczego pamiętliwy? To było do tego zdjęcia, pamięć mam raczej krótką, więc jeśli już kiedyś pisałem, że coś było krzywo to dawno o tym nie pamiętam :) . Jak z samochodu to jesteś usprawiedliwiony :) .

maziek napisał/a:
Dlaczego pamiętliwy?

Tak pomyślałem,że to aluzja odnośnie starych komentarzy :mrgreen: nie ważne :wink: Rozumiem,że w gust nie trafiłem? :cry:

maziek - Nie 16 Mar, 2014

Wręcz przeciwnie, że tak powiem jądro bardzo mi się, szczególnie kolorystycznie, tylko są drobne, wyżej wymienione mankamenty.

maziek napisał/a:
Wręcz przeciwnie, że tak powiem jądro bardzo mi się, szczególnie kolorystycznie, tylko są drobne, wyżej wymienione mankamenty.

To żeś mnie uspokoił,bo już zaczynałem na nowo kolorami kręcić :razz: żonka niezadowolona bo przecież dziś niedziela a czasu dla rodzinki jak na lekarstwo :mrgreen:

T.B. - Nie 16 Mar, 2014

Powymądrzam się i ja.
Co to za wytłumaczenie że z samochodu? Przecież wyprostować zdjęcie na komputerze, to nawet ja potrafię.
Ha! :smile:

T.B. napisał/a:
Powymądrzam się i ja.
Co to za wytłumaczenie że z samochodu? Przecież wyprostować zdjęcie na komputerze, to nawet ja potrafię.
Ha! :smile:

Wyprostowane,dzięki i Tobie :mrgreen:

Daniel*1977 - Sro 26 Mar, 2014

60

mozer - Sro 26 Mar, 2014

Daniel*1977, nice!
fazi75 - Sro 26 Mar, 2014

Bardzo nice! :smile:
Daniel*1977 - Czw 27 Mar, 2014

Telefonik się czasami jednak przydaje :D
pes - Pon 31 Mar, 2014

61.

62.

63.

64.

65.

66.

kozidron - Pon 31 Mar, 2014

pes, piękny profesjonalny podpis :P
pes - Pon 31 Mar, 2014

:P
mozer - Pon 31 Mar, 2014

Przez środek nim, przez środek!
pes - Pon 31 Mar, 2014

po przekątnej może? hmm?
mozer - Pon 31 Mar, 2014

pes, co to jest za (s)twór na 66?
pes - Pon 31 Mar, 2014

mozer, a taki: http://goo.gl/maps/hE08N
muzyk - Pon 31 Mar, 2014

mozer napisał/a:
Przez środek nim, przez środek!

Z ramienia na czoło!

maziek - Pon 31 Mar, 2014

Świntuch, dobrze wiem muzyk, co masz na myśli!
matys - Sro 02 Kwi, 2014

67

68

69

fazi75 - Sro 02 Kwi, 2014

Bardzo fajne. lubię takie geometryczne zabawy. Dlatego w zasadzie cały set mi się podoba. Uwaga do NR 3 chyba nie zapanowałeś nas światłem i się niebo wyjarało. Chyba, że to wina obróbki, to do poprawienia.
Najbardziej podoba mi się 2.

matys - Sro 02 Kwi, 2014

fazi75, chodzi Ci o 69 tak ? W tym miejscu gdzie jest plama na niebie to było słońce które waliło prosto w obiektyw. Czekałem tylko aż nieco grubsza warstwa chmur je przysłoni, budynek fociłem od strony cienia więc starałem się go odpowiednio naświetlić, ustawiłem na -2EV(wiedziałem, że w razie czego wyciągne w PP) ale i tak słonce wygrało. Odpowiedni filtr na obiektywie załatwił by sprawę.
Na 68 to jest dokładnie druga strona tego obiektu więc słońce było już za plecami.

fazi75 - Sro 02 Kwi, 2014

matys, tak 69. I wiesz co? Mimo tego przepalenia i tak ładnie budynek separuję się od tła. Forma i elewacja nadrabia. :wink:
robocop45 - Czw 03 Kwi, 2014

70

pyton 44 - Czw 03 Kwi, 2014

robocop45 70
wygląda jak otwarta książka:)
zastanawiałem się nad bardziej symetrycznym kadrem, ale chyba tak rzeczywiście jest lepiej

matys 67
fajny kadr, super jakość

fazi75 - Pią 04 Kwi, 2014

71.

72.

73.

74.

mozer - Pią 04 Kwi, 2014

fazi75, dobra robota. 73 naj, choć ja bym prostował do 'komina' i 'zagięcia'.
hofman - Pią 04 Kwi, 2014

Strona się świetnie zaczyna, ale fazi rozgromił wszystkich ostatnim zdjęciem :wink:
fazi75 - Sob 05 Kwi, 2014

mozer Dzienki. Jak masz czas, to pokaż swoją wizję 73. Ja kombinuję i nie mogę zakumać komina i zagiecia. Chyba , że nie o to foto lotto?
mozer - Sob 05 Kwi, 2014

fazi75, nie no - to pewnie nie komin :) Chodzi mi o prostowanie do miejsca styku dwóch tych budynków. To taki detal - prawie jest prosto, czepiam się po prostu ;)
fazi75 - Sob 05 Kwi, 2014

mozer napisał/a:
prawie jest prosto
To teraz kumam :wink: Cóż, przyznaję z tym jest wał. A powinno być idealnie. Zawsze dbam o piony :wink: :mrgreen:
Myślałem, że pisałeś o 72, bo też idealne nie jest.
Ten komin, to lampa stojąca 2 metry ode mnie. Jakoś tak ładnie mi się wkomponowała :wink:

mozer - Sob 05 Kwi, 2014

fazi75 napisał/a:
Myślałem, że pisałeś o 72, bo też idealne nie jest.

Tam nie zwróciłem uwagi - 73 mi się bardziej spodobało, to się lepiej przyjrzałem ;)

muzyk - Nie 06 Kwi, 2014

68 - bardzo!!!
73 - bardzo w tym, bo ... czarno białe. :razz:

robocop45 - Nie 06 Kwi, 2014

75

fazi75 - Nie 06 Kwi, 2014

muzyk napisał/a:
bo ... czarno białe. :razz:
Postaram się zapamiętać. Po prostu następnym razem wrzucę w dwóch wersjach. BW i kolor :mrgreen:
lazym - Nie 06 Kwi, 2014

76 Karpacz Swiatynia Wang

77

Usjwo - Nie 06 Kwi, 2014

78. KL "z bliska"

Daniel*1977 - Nie 06 Kwi, 2014

79 też z bliska :)

bhpchmiel - Nie 06 Kwi, 2014

"nasza" wieża ładniejsza. U nas wystarczyło postawić jedną, a w KL musieli dwie, bo nie wiedzieli, która im się uda :mrgreen: :razz:
007areka - Nie 06 Kwi, 2014

... a ja jak patrze na tą naszą to najpierw stawiali jedna, potem dwie, a potem znów jedna ;)
bhpchmiel - Nie 06 Kwi, 2014

007areka, no pewnie nie mogli się zdecydować ile :razz:
robocop45 - Pon 07 Kwi, 2014

80

Fredas_147 - Wto 08 Kwi, 2014

78 - wypas, zabrakło trochę góry ale to już się czepiam:-)

80 - kadr do przycięcia z lewej (jak zaczynają się jasne kamienie na ścianie korespondujące z fasadą budunku po drugiej stronie) i z dołu, co do obróbki to przeostrzone fasady i sprane kolory,

robocop45 - Wto 08 Kwi, 2014

Przeostrzenie wynika ze skalowania :oops:
pes - Wto 08 Kwi, 2014

Usjwo, przypomniałeś mi o mojej starej wyprawie do KL ;)

Zarzucę taki pomnik co na dole przy petronasach stoi ;)

81.

adf1985 - Pią 11 Kwi, 2014

82.
http://bartoszmrowinski.w...328242_orig.jpg

83.
http://bartoszmrowinski.w...675401_orig.jpg

84.

85.
http://bartoszmrowinski.w...846280_orig.jpg

86.
http://bartoszmrowinski.w...872465_orig.jpg

87.
http://bartoszmrowinski.w...166112_orig.jpg

Ze względu na rozmiar niezgodny z regulaminem część zdjęc zostało zamienione na linki

Fotograf1234 - Sob 12 Kwi, 2014

80 - ma klimat.
87 - mnie przeszkadza trochę ta trawa u dołu, ale to moje odczucie.

maniu_ww - Wto 15 Kwi, 2014

Wygrzebane z szuflady... Toronto

78 świetne ! i 82 maskara robi wrażenie budyneczek !

88.
http://i60.tinypic.com/34rf4o5.jpg

Zamieniłem na link ze względu na rozmiar

Fotograf1234 - Sro 16 Kwi, 2014

Stare dzieje.
89.

Wujek_Pstrykacz - Sro 16 Kwi, 2014

Panie i Panowie, czytamy regulamin i wstawiamy zdjęcia o rozmiarze zgodnym z nim :neutral:
Fotograf1234 - Czw 08 Maj, 2014

Uwagi mile widziane. :wink:
90.

kojut - Czw 08 Maj, 2014

Fotograf1234 napisał/a:
Uwagi mile widziane. :wink:
90.

Krzywo! :mrgreen:

Fredas_147 - Pon 12 Maj, 2014

Jak wyprostować to znowu linia okien po prawe poleci...

Przyciałbym troche z dołu, żeby wywalić okno z samego rogu, także na górze szkoda że pomiędy ostanimi balkonami jest niebo, a nie budynek.

Ale generalnie foto zdecydowanie na tak, przykład że jak się ma wyobrażnie i pomysł to z niczego można stworzyć cos ciekawego i nie trzeba od razu jechać na fotomisję do krajów trzeciego świata:-)

moronica - Wto 13 Maj, 2014

91

92

mozer - Wto 13 Maj, 2014

moronica, to mi się dużo bardziej podoba. Szczególnie ostatnie.
fazi75 - Sro 14 Maj, 2014

93.

pes - Sro 14 Maj, 2014

moronica, puszczałas gradient z korektą EV w dół od góry na tych fotach?
witkot - Sro 14 Maj, 2014

moronica --92 bardzo na tak za światło :wink:
fazi75- 93-ciut mniej dołu bez tego cienia i byłoby piknie.
Ewentualnie może więcej kontrastu :wink:

moronica - Sro 14 Maj, 2014

pes napisał/a:
moronica, puszczałas gradient z korektą EV w dół od góry na tych fotach?

a co? ;)

pes - Sro 14 Maj, 2014

Nie no nic :) trochu za mocno chyba na 92 o ile to to ;)
moronica - Sro 14 Maj, 2014

e tam za mocno, mialo byc dramatycznie ;) poczatkowo obrabialam pod cz&b ale uznalam, ze fajnie tu zagralo swiatlo zachodzacego slonca i sie zreflektowalam
pyton 44 - Sro 14 Maj, 2014

94

95

Kazimierz Dolny

Fotograf1234 - Sro 14 Maj, 2014

94 z pomysłem i fajne.
pes - Czw 15 Maj, 2014

moronica napisał/a:
e tam za mocno, mialo byc dramatycznie ;)
przerpaszam :mrgreen:
cobalt - Czw 15 Maj, 2014

Nr 95 - widzę, że kolega wdrapał się na Górę Trzech Krzyży :) .
pioroon - Czw 15 Maj, 2014

Festiwale filmowe, ech wspomnienia, przyjemne foto tego Kazimierza.
pyton 44 - Czw 15 Maj, 2014

cobalt napisał/a:
Nr 95 - widzę, że kolega wdrapał się na Górę Trzech Krzyży :) .

no, zbyt wysoko tam nie jest, więc poraz kolejny udało się zdobyć Górę :wink: .

mieszkam w okolicach Kazimierza i pewnie dlatego nie zaglądam tam zbyt często. tym razem wizyta znajomych zachęciła.

ale po zdjęciach sądząc kolega również z okolic?

pioroon napisał/a:
przyjemne foto tego Kazimierza.

Bóg zapłać za dobre słowo :wink:

cobalt - Czw 15 Maj, 2014

pyton 44 napisał/a:

... ale po zdjęciach sądząc kolega również z okolic?

Tak. A konkretnie Puławy.

pyton 44 - Czw 15 Maj, 2014

cobalt napisał/a:
pyton 44 napisał/a:

... ale po zdjęciach sądząc kolega również z okolic?
konkretnie Puławy.

no to witam ziomka :wink:

Jakob_K - Nie 18 Maj, 2014

Witam.
Od dawna obserwuję to forum, uczę się na podstawie Waszych zdjęć i opinii, ale dopiero teraz odważyłem się zaprezentować moje prace.
Kilka miesięcy temu zacząłem fotografować w formacie RAW i to pozwoliło mi dojść do wniosku, że obróbka jest równie ważna jak wykonanie dobrego kadru.
Pomóżcie mi się dalej rozwijać wyrażając swoje opinie.

Zamek w Gołuchowie:

96

97

98

99

100

DevEBM - Nie 18 Maj, 2014

Są budynki (nawet kilka) to chyba może być w "Architekturze". Sklejka z 9 zdjęć.
101.

Warsaw - Royal Castle by Dev EBM, on Flickr

bhpchmiel - Pon 19 Maj, 2014

Bazylika w Licheniu.

102.

103.

mozer - Pon 19 Maj, 2014

Jakob_K, masz albo krzywy statyw, albo ręce, bo wszystkie foty lecą w prawo ;)
Postaraj się dokładniej dbać o kompozycję, bo imho masz zbyt dużo zbędnych elementów tj. drzewa, brzegi, ktore nie wiadomo czy mialy byc w kadrze itp.
W PP też pewnie dałoby się trochę więcej z tych zdjęć wyciągnąć.
I przyznam, że nie trafia do mnie zasłonięcie całego motywu trawą ;)

bhpchmiel, mógłbyś trochę nad aberracjami w oknach popracować - rzuca mi się to w oczy.
103 jak dla mnie nie bardzo kadrowo - szczególnie na dole, a i u góry nieco krzywo.

mozer, żebym to ja miał jak to zrobić :razz:
Kadry strzelane na szybko po mszy - cel tego wyjazdu był zupełnie inny :wink:

kozidron - Pon 19 Maj, 2014

bhpchmiel napisał/a:
Bazylika w Licheniu.

Nieźle, gruby przepych i blichtr, teraz już jasne na co poszło 200 baniek. Tyle złotej farby musiało kosztować, dla niewierzących zostaje biedny ZUS, wszystko jasne czemu ludzie wolą Licheń, taki ZUS wygląda jak zabiedzony młodszy brat.

kozidron proszę o opinie dotyczące zdjęcia, a nie politykę. Jak chcesz politykować to zapraszam na Wiejską :razz:

bhpchmiel napisał/a:
kozidron proszę o opinie dotyczące zdjęcia, a nie politykę. Jak chcesz politykować to zapraszam na Wiejską :razz:

w mojej wypowiedzi nie ma polityki, zadnej agitacji a zdjęcie no cóż, przy takiej ilości złotej farby mogło się nie udać :P nic nie mogłeś zrobić, najlepiej było tam nie wchodzić :P

A wyobraź sobie, że wszedłem bo chciałem i z takim zamiarem jechałem ponad 200 km :wink:

bhpchmiel napisał/a:
A wyobraź sobie, że wszedłem bo chciałem i z takim zamiarem jechałem ponad 200 km :wink:

co zrobić współczuje, ja jutro będę w ZUSie, to se chociaż farbę z filara poskubie, tylko u mnie jest srebrna nie to co w Licheniu :cry:

Daniel*1977 - Wto 20 Maj, 2014

104
Mirrors, mirrors on the wall by Daniel Kulinski, on Flickr

105
HALO by Daniel Kulinski, on Flickr

Fredas_147 - Wto 20 Maj, 2014

Co to za magiczne miejsce?
Fajnie wypatrzone, zkoda tylko tych przepałów na chmurach.

kozidron - Wto 20 Maj, 2014

Fredas_147, troszkę przesadzasz z tymi przepałami :wink: , bardzo fajna fotka
bhpchmiel - Wto 20 Maj, 2014

Daniel*1977, znowu się kręcisz w moich okolicach, a na kawę nie wstąpisz :?: :razz:
Fredas_147 - Wto 20 Maj, 2014

kozidron, - wcale się nie czepiam, nie psuje mi do bardzo fajnego odbioru tego zdjęcia...to jedynie drobna uwaga laika:-) Ja dopiero zaczynam przygodę z foto i każdy komentarz jest dla mnie cenny.
kudlatypawelek - Sro 21 Maj, 2014

Seria delegacyjna z Wrocka: 106, 107, 108, 109, 110. C&C are welcome :D
fazi75 - Sro 21 Maj, 2014

kozidron napisał/a:
troszkę przesadzasz z tymi przepałami :wink:

Mnie, to się one nawet bardzo podobają :mrgreen: Rzekł bym, że są super :razz:

mozer - Pon 02 Cze, 2014

Parę pstryków z Bolonii.

111.

112.

113.

114.

115.

masza - Wto 03 Cze, 2014

Architektura to nie mój żywioł, ale znalazłam się ostatnio w miejscu, które mnie zmotywowało do wyciągnięcia aparatu. Alfondeguilla, urokliwie ciasno "upakowana" osada w Walencji.

116. Nocą

117.

118. Za dnia

119.

120. ... I z oddali

adf1985 - Nie 08 Cze, 2014

121.

122.

123.

moronica - Nie 08 Cze, 2014

koledzy na jesieni beda tam organizowac festiwal to zrobilismy rekonesans ;)

124

125

126

127

128

129

130

131

fazi75 - Nie 08 Cze, 2014

126- bardzo lubię takie skosy. Zajefajne!
mozer - Sro 11 Cze, 2014

132.

133.

134.

Wojmistrz - Sro 11 Cze, 2014

mozer, gdzieś te schody ze 134 znalazł?
mozer - Sro 11 Cze, 2014

Wojmistrz, to są schody na tą wieżę:

A9 - Sro 11 Cze, 2014

133 Moim zdaniem wymiata ;) Piękne niebo Ci się trafiło.
pes - Sro 11 Cze, 2014

a dla mnie Mości Mozeru to niebo zbyt "ejczdiarem" wali ;)
mozer - Sro 11 Cze, 2014

A9, dzięki, trochę musiałem mu pomóc i jak widać niektórym pesom się nie podoba ;)
Mogę powiedzieć tak - tak miało być ;)

Tomek1976 - Sro 11 Cze, 2014

Witam szanowne grono. Dwie fotki: pierwsza z samyanga, druga z tokiny.

135

136

mozer - Czw 12 Cze, 2014

Tomek1976, nie za żółte to pierwsze? Z kolei to drugie jest krzywe.
Tomek1976 - Czw 12 Cze, 2014

Drugie faktycznie, uciekało w prawo - już poprawiłem ;) Na pierwszym cały kościół w żółci, wszędzie odbite światło pozostawiało żółty zafarb - nawet na młodych. Zdjęcie już po sporym ujęciu saturacji w kanale żółtym.
mozer - Czw 12 Cze, 2014

Tomek1976 napisał/a:
uciekało w prawo - już poprawiłem

Nie o to mi chodziło - to zdjęcie nie jest symetryczne - zobacz na okna i fresk u góry. Wiem, że to są ciężkie kadry :)

Tomek1976 - Czw 12 Cze, 2014

Mea culpa.Powinienem stanąć w osi kościoła.
Czytnik - Pią 13 Cze, 2014

Hej

137.

pikus20 - Wto 17 Cze, 2014

Przystanek w Berlinie Wschodnim
lcf - Wto 17 Cze, 2014

139.
http://i.imgur.com/UvjL4vh.jpg

Czy to takie trudne wstawiać zdjęcia w rozmiarze dozwolonym regulaminem :evil:

Intimate - Sro 18 Cze, 2014

Czarno-biała obwódka wokół zdjęcia chyba oznacza, że komuś się nie chciało czytać regulaminu...
maziek - Sro 18 Cze, 2014

Chciałem napisać, że zdjęcie 90 jest super. Zapomniałem to uczynić we właściwym momencie, a teraz przypadkiem się natknąłem. Jedno z najlepszych w wątku.
lcf - Sro 18 Cze, 2014

Intimate napisał/a:
Czarno-biała obwódka wokół zdjęcia chyba oznacza, że komuś się nie chciało czytać regulaminu...

Kiedyś czytałem - tyle że to z 7 lat temu było :) . Edycję postu mam już zablokowaną, więc nie mam jak poprawić.

Swoją drogą ten zapis pochodzi chyba z czasów jak standardem były monitory 15", rozdzielczości 1024x768, i łącza w stylu SDI - dzisiaj już telefony często mają większą rozdzielczość i łącz wolniejszych niż 10 Mbps chyba już nawet nie ma w sprzedaży, więc może warto by ten punkt zaktualizować do bieżących realiów :) .

mozer - Czw 19 Cze, 2014

lcf, pamiętaj, że trochę rozdzielczości "zabiera" sam layout strony, a poza tym 1600 to jest dość popularna rozdzielczość w monitorach stacjonarnych, a np. mniejsze laptopy miewają i 1300 px wszerz. Do ilu chciałbyś zwiększyć?
lcf - Czw 19 Cze, 2014

mozer napisał/a:
lcf, pamiętaj, że trochę rozdzielczości "zabiera" sam layout strony, a poza tym 1600 to jest dość popularna rozdzielczość w monitorach stacjonarnych, a np. mniejsze laptopy miewają i 1300 px wszerz. Do ilu chciałbyś zwiększyć?

Tak na szybko patrząc na http://store.steampowered.com/hwsurvey/ to aktualnie najpopularniejsza jest rozdzielczość 1920x1080 - więc ta grupa, jako najliczniejsza, powinna mieć priorytet (IMO). Co drugi 5" telefon dzisiaj też taką rozdzielczość już ma, jak nie większą - mamy 2014, czas w miejscu nie stoi :) .

Oczywiście użytkowników starszych sprzętów z rozdzielczością w stylu 1366x768 czy 1280x1024 też nie można pominąć - ale od tego zdaje się jest zmniejszanie podlinkowanych obrazków.

Po mojemu więc limity na rozdzielczość należało by zdjąć, a w obrazkach wyświetlanych w postach stosować w razie potrzeby zmniejszać do faktycznie dostępnej szerokości na danym ekranie - czyli jak komuś z monitorem 14" SVGA zostanie 400px, to do 400px szerokości skalować, a jak drugiemu z monitorem 4K ze 3600px na szerokość zostanie, to mu nie kazać mikroskopijnych obrazków oglądać. Limit bym raczej ustawił na wielkość pliku, żeby nie przymulało za bardzo wczytywanie wątków - max powiedzmy 1 MB, i tyle. Wilk syty, owca cała, i forum szybko działa ;) .

mozer - Czw 19 Cze, 2014

lcf napisał/a:
najpopularniejsza jest rozdzielczość 1920x1080

Komercyjnie może i tak, ale w poligrafii i foto stosuje się inne proporcje obrazu - a to jednak jest portal specjalistyczny ;)

lcf napisał/a:
w obrazkach wyświetlanych w postach stosować w razie potrzeby zmniejszać do faktycznie dostępnej szerokości na danym ekranie

Skalować w HTML? Wiesz jak to okropnie wygląda?

1 MB * powiedzmy 20 zdjęć na stronie to już jest dużo.
Poza tym ja wolę oglądać mniejsze obrazki, ale nie zmasakrowane kompresją, niż odwrotnie.

A tak w ogóle to regulamin nie zabrania wstawienia pod zdjęciem odnośnika do większej wersji pliku - tam możesz wstawić i to swoje 4K ;)

PS. Zajrzałem na tą stronę: jasne - 34% to 1920, ale aż 24% to 1366px!

90s - Nie 22 Cze, 2014

140.
Beijing National Stadium by Sanches90s, on Flickr

witkot - Nie 22 Cze, 2014

140-Bardzo dobrze pomyślany kadr a wersja B&W podnosi walory tej foty
kojut - Wto 24 Cze, 2014

141.

Usjwo - Czw 26 Cze, 2014

Bramy pekinskich hutongow

142.

143.

144.

Arkowal - Czw 26 Cze, 2014

Usjwo napisał/a:
Bramy pekinskich hutongow

Fajne masz te kadry,można zapytać z jakiego to szkiełka?

T.B. - Czw 26 Cze, 2014

Ciekawe. Mają dziewięć milionów starych rowerów, bajzel i klimatyzację. :smile:
(Zdjęcia oczywiście bardzo dobre.)

mozer - Pią 27 Cze, 2014

Usjwo, wyjątkowo mi się ta obróbka nie podoba. Stanowczo za bardzo pojechane.
pes - Pią 27 Cze, 2014

Usjwo, to Twój post-proces? :shock: :P Jednak do czegoś innego nas przyzwyczaiłeś ;)
komor - Pią 27 Cze, 2014

lcf napisał/a:
Tak na szybko patrząc na http://store.steampowered.com/hwsurvey/ to aktualnie najpopularniejsza jest rozdzielczość 1920x1080

To raczej parada sprzętowa graczy niż statystycznie typowy sprzęt komputerowy. :)

Usjwo, 142 fajne, ale 143-144 to do działu HDR cukierkowy. Choć z racji bałaganu w kadrze 144 broni się właśnie tym chaosem zarówno formy jak i treści. Wrzucaj więcej tych pajęczyn i podobnych detali. :)

90s - Pią 27 Cze, 2014

Usjwo mocne uderzenie:) ale poza 143 na dachu którego leci mocna obwoluta do tego niebo nieciekawe to pozostałe nawet ciekawie się prezentują.Najlepiej pierwsze moim zdaniem.

145.
L by Sanches90s, on Flickr

lcf - Pią 27 Cze, 2014

140 i 145 kapitalne. 90s szacun, ładnie wypatrujesz kadry :) .
Wojmistrz - Sob 28 Cze, 2014

90s, 145 świetny kadr.
mozer - Sob 28 Cze, 2014

90s, popieram przedpiszców :)
kudlatypawelek - Sob 28 Cze, 2014

90 rewelka; to "lekkie rozciągnięcie" kadru to postpro czy szkiełko?
90s - Sob 28 Cze, 2014

Dziękuje koledzy.
kudlatypawelek napisał/a:
to "lekkie rozciągnięcie" kadru to postpro czy szkiełko?

gotowy kadr z puszki nic nie manipulowane, poza zmianą na B&W.

hofman - Pią 04 Lip, 2014

146

90s - Nie 06 Lip, 2014

147.
A by Sanches90s, on Flickr

Wojmistrz - Nie 06 Lip, 2014

90s, kolejny świetny kadr, gratuluję.
90s - Nie 06 Lip, 2014

Wojmistrz dziękuje kolego i cieszę się że się podoba:)
mozer - Nie 06 Lip, 2014

Ciekawe obiekty znajdujesz :)
Intimate - Nie 06 Lip, 2014

i świetna obróbka czarno-białe zdjęcia betonowej konstrukcji bije dynamiką i to nie tylko to zdjęcie. 90s gratuluje wyczucia, pomysłu i umiejętności.
90s - Pon 07 Lip, 2014

mozer, Intimate, śliczne dzięki:)
maziek - Pon 07 Lip, 2014

Czuję imperatyw, aby się dołączyć :) .
90s - Wto 08 Lip, 2014

Dzięki kolego maziek, musiałem sprawdzić co to za słowo imperatyw by mieć pewność że się ze mnie nie śmiejesz;)
adf1985 - Sro 16 Lip, 2014

148.

149.

150.

151.

152.

153.

154.

155.

156.

157.

158.

159.

160.

161.

Jakob_K - Nie 20 Lip, 2014

Oceńcie proszę te zdjęcia. Z góry dziękuję.
162.

163.

164.

bhpchmiel - Nie 20 Lip, 2014

Jakob_K, jakoś miękko wyszło :wink:

Jeśli chodzi o ostrość krawędzi to zdjęcia wykonałem aparatem z matrycą APS-C + obiektyw Sigma 10-20 (10mm/f8). Jeśli nie o to chodzi to o co? :D Na FF też wychodzą takie miękkie brzegi? Mam L-ke 17-40 i planuję do niej kupić używanego 5Dm2.

Wrzucam jeszcze kilka zdjęć. To są moje ostatnie wytwory, więc proszę o wskazówki co jest z nimi nie tak, bo zakładam, że zawsze można zrobić coś lepiej. Zacząłem zwracać uwagę na "walące się" ściany i przed wykonaniem zdjęcia ustawiam odpowiednio aparat. A jeśli się nie da tego zrobić w plenerze to koryguję w Lightroomie. Obróbka do zaakceptowania, czy gdzieś popełniłem błąd?

165.

166.
167.

168.

169.

Kolego, nie zapominamy numerować zdjęć

adf1985 - Nie 20 Lip, 2014

Z ostatnich to trzecie ciekawe, ale ogólnie, to wg mnie za dużo obróbki. Powoli zaczyna to wyglądać nie jak zdjęcie, ale jak fotografika. Proponuję trochę pomyśleć nad oświetleniem, przyjść na zdjęcia o odpowiedniej porze, a nie walić pod słońce i w fotoszopie jechać suwakami do granic. Wtedy będzie to naturalnie wyglądało. Poza tym przy fotografii architektury dobrze jest prostować perspektywę, żeby wszystkie linie były w miarę proste, np. na 166 linie pionowe zbiegają się ku środkowi. Zdjęcia ogólnie złe nie są, te z fontanną maja fajną perspektywę. Polecałbym wrócić w to miejsce o ile masz możliwość o takiej godzinie, żeby słońce mieć jednak z drugiej strony. Wtedy niebo tez nie będzie takie agresywne.
lcf - Nie 20 Lip, 2014

Jakob_K kadry fajne, ale popracuj trochę nad techniką przy HDR - bo widać już że cienie i światła sztucznie podbijane/wyciągane. Bracketingiem się może pobaw - lepsze efekty można wtedy uzyskać, niż z jednego kadru.

Jakob_K, a jaką masz puszkę podpiętą? Bo miejscami masz spore mydełko niestety :neutral:

bhpchmiel, 60D + Sigma 10-20. Wiem, że na f4 obraz jest nie do przyjęcia, dlatego fotografuję na f8, a jak światła mało i z ręki trzeba to f5,6. Takie przysłony są najostrzejsze wg testu na Optycznych.

Pytałem dlatego, ponieważ kombinacja Canona i Sigmy obarczona jest często ryzykiem BF lub FF :neutral: Sprawdzałeś, czy tego czasem nie masz :?:
FuzBal - Pon 21 Lip, 2014

Jakob_K, pod paragraf sam musze w końcu skoczyć o odpowiedniej godzinie bo z tą fontanną można nieźle pokombinować przy odpowiednim świetle, ale generalnie mam pytanie odnośnie Poznańskiego - tam na to podwórko można sobie wejść od tak po prostu? zawsze wydawało mi sie, że tam wszystko jest pozamykane ?

Jakbyś chciał jeszcze pokombinować przy paragrafie to można by nawet się ustawić na jakieś wspólne focenie, zawsze trochę ciekawiej i może jakaś burza mózgów z nowymi pomysłami wyniknie ;]

Jakob_K - Pon 21 Lip, 2014

FuzBal, do ogrodu można wejść za friko od strony urzędu skarbowego. Brama jest otwarta zawsze w godzinach pracy urzędu i może dłużej. Więc nie tłumacząc się nikomu można tam śmiało wejść.
Z fontanną przed paragrafem jest ten problem, że podświetlenie fontanny włączają dopiero około 21:20, a najlepsze światło jest z pół godziny wcześniej.
Wydaje mi się, że obecnie woda w fontannie jest zakręcona.
bhpchmiel, sprawdzałem i efekt ten nie występuje, tak przynajmniej mi się wydaje. Użyłem do sprawdzenia miary krawieckiej i ostrzy w punkt. Unikam też fotografowania na najmniejszej przysłonie bo jest mydło straszne. Najlepsze zdjęcia wychodzą na f8 i f16. Coś za coś - szerokość jest mimo APS-C, a jakość akceptowalna.
Dziękuję Wam za opinie. Wezmę je do siebie.
Do Poznańskiego poszedłem o 11 rano, bo akurat tak promocyjnie wyszedłem z pracy. Wiem, że światło beznadziejne było. Czekałem aż chmury przysłonią słońce, żeby nie mieć białej plamy zamiast nieba, albo czarnej zamiast pałacu.

bhpchmiel - Pon 21 Lip, 2014

Jakob_K, wiesz, pytałem dlatego ponieważ na 165. lewa strona jest mocno rozmyta. Widzę, że jest podobnie jak z moją 10-20. Co do przymykania to się wszystko zgadza, na wyjściowym otworze słabiutko jest z ostrością :razz:
Jakob_K - Pon 21 Lip, 2014

bhpchmiel, w tym zdjęciu prostowałem walące się ściany. Porównałem teraz z RAWem i RAW wygląda lepiej. Parametry ekspozycji to 1/400s, f8, ISO100 i -2EV bo niebo bardzo jasne. Z cieni ciągnąłem dużo szczegółów.
kozidron - Pon 21 Lip, 2014

bhpchmiel napisał/a:
wiesz, pytałem dlatego ponieważ na 165. lewa strona jest mocno rozmyta. Widzę, że jest podobnie jak z moją 10-20.

też to miałem w swoim egzemplarzu a po wymianie myła z drugiej strony :twisted: , taka opinia na tym forum jest jak to powiedział naczelny: "fobią", bo u niego w teście wyszło dobrze :P

bhpchmiel - Pon 21 Lip, 2014

Kozi no niestety to jest urok tej Sigmy z tego co widzę - dobrze, że mi fish Samyanga tak nie robi :razz:
kozidron - Pon 21 Lip, 2014

bhpchmiel napisał/a:
Kozi no niestety to jest urok tej Sigmy z tego co widzę

mówię ci to jest niemożliwe ;) Arkowi w teście wyszło dobrze więc musi być dobrze ;) , jak dobrze pamiętam wybierałem z kilku sztuka i każda miała jakąś wadę, kolejny egzemplarz na który mi wymienili był nie do skalibrowania, w końcu sprzedawca się zlitował i oddał kasę.

bassotronic - Sro 23 Lip, 2014

Kalisz..
fazi75 - Sro 23 Lip, 2014

172.

kfercik - Sro 23 Lip, 2014

Nie umiem robić zdjęć, ale coś chociaż pokażę :)

173.

174.

bassotronic - Czw 24 Lip, 2014

174. Szkoda, że drzwi ucięte :(
T.B. - Pią 25 Lip, 2014

Z szuflady i z głębokiej szuflady.

175.

176.

dcs - Nie 27 Lip, 2014

T.B.,
a co ty się tak w bliskich okolicach Białegostoku szlajasz? :wink:

T.B. - Nie 27 Lip, 2014

A my z żoną mamy taką akcję "poznaj swój kraj". :smile:
Planując kolejne wakacje, zwykle zaczynamy od pytania "gdzie nas jeszcze nie było?". Po latach efekt jest taki, że znamy Polskę dobrze. Ale do stwierdzenia, że widzieliśmy już wszystko, co warto zobaczyć - jest też jeszcze bardzo daleko. W okolicach Białgostoku znamy nie tylko Tykocin, ale samego Białegostoku nie zwiedziliśmy jeszcze. Zawsze był tylko na trasie z punktu A, do punktu B. Jeszcze dużo przed nami.

dcs - Nie 27 Lip, 2014

http://www.ciekawepodlasi...ka_wsrod_bagien

[ Dodano: Nie 27 Lip, 2014 17:32 ]
https://www.google.pl/sea...iw=1840&bih=959

T.B. - Nie 27 Lip, 2014

To Twoje punkty? Nieźle :smile:
dcs - Nie 27 Lip, 2014

w okolicach jest też to https://www.google.pl/sea...ficial&tbm=isch
T.B. - Nie 27 Lip, 2014

http://www.ciekawepodlasi...i/agroturystyka
Tutaj też byliśmy, Łosia Wędrowniczka piliśmy :smile:

dcs - Nie 27 Lip, 2014

Białorusini mają ciekawy samogon brzozowy. Ciężko go kupić. Nawet dziewczyna kolegi -Polka z Grodna ma z tym problem jak proszę.
maziek - Sro 30 Lip, 2014

Panoptikon. Od zewnątrz - i od wewnątrz. Po kilku latach oryginalne, ażurowe drzwi przesłonięto deskami, bo kuracjusze dostawali ostrego szmergla.

177.

178.

bassotronic - Czw 31 Lip, 2014

178Te dwa krany to na ciepłą i zimną wodę ?:)
maziek - Czw 31 Lip, 2014

Jak to u Brytoli :) .
T.B. - Czw 31 Lip, 2014

Poznański ratusz inaczej.

179.

hofman - Czw 31 Lip, 2014

180

T.B. - Czw 31 Lip, 2014

I jeszcze inaczej :smile:

181.

182.

kozidron - Czw 31 Lip, 2014

181. to kompozycyjny majstersztyk "po skosie": parasol, ratusz i wiszący szyld na tle prawie przepalonego nieba. Widzę, że jedyną lekcję jaka wyciągnąłeś z poprzedniej pogadanki to usunięcie exifa, żebyśmy ci nie dokładali że nawet aparatu nie potrafiłeś ustawić :P
Pomijając już ten majstersztyk kadrowania to, te zdjęcie aż sie prosi chociaż o małego cumulusa :roll:

179. to bym wrzucił do fotografii innej, bo innego działu na to nie widzę.

edit.

a sorry widzę, że jednak chmury były, tylko znowu aparatu nie potrafiłeś ustawić, w takim przypadku usunięcie exifu nie pomoże :razz: :twisted:

bassotronic - Pią 01 Sie, 2014

Ogólnie zdjęcie miało iść do kosza ale wymęczyłem je trochę i czekam na opinie :)

Ale nadal mi niebo tu nie gra za bardzo :(

pes - Pią 01 Sie, 2014

bassotronic, przede wszystkim efekt halo rzuca się w oczy. Za pewne za dużo clarity + lightning. Zerknij też co się dzieje w koronach drzew. Po prostu przeginka z post-procesem jest.

pes jak po poprawce ?
pes - Pią 01 Sie, 2014

bassotronic, teraz zrobiło się jak dla mnie bardzo płasko. Nadal wokół wieżyczek widać nieco łuny i mam wrażenie, że miejscami jest chyba nawet gorzej. To zapewne efekt tego, że przygasiłeś highlights + zjechałeś chyba teraz z clarity in minus i niebo stało się jednolicie szare (no prawie). Owszem te korony drzew wyglądają zdecydowanie lepiej. To jest z pojedynczego raw, czy jakaś sklejka?

To właśnie nie są łuny a elementy wieżyczek, też mi się wydawało na początku że to efekt modyfikacji ale się myliłem. Na tych wieżyczkach są jakieś elementy, które dają taki efekt. Niebo faktycznie jest nieciekawe ale niestety w ten dzień nie malowało jak trzeba :)

To jest pojedynczy RAW.
Już sobie daruje z tym zdjęciem, a jednak lepiej jakby poszło do kosza :)

Dzięki za cenne uwagi !

mozer - Pią 01 Sie, 2014

bassotronic, chyba nie do końca wiesz o czym pes pisał - zobacz co się dzieje przy dolnej krawędzi iglicy lewej wieżyczki.

Zrozumiałem, że chodzi o krawędzie bo to mi się w oczy rzucało :)

Teraz przejrzałem na oczy :)

lcf - Czw 07 Sie, 2014

185. Okoliczny krajobraz miejski - niech będzie, że architektura ;)

dragomint - Nie 10 Sie, 2014

186.
mozer - Czw 14 Sie, 2014

187. W nawiązaniu do galerii:

pesu, to się nie nadaje do galerii - to fota sprzed 10 lat :P

adf1985 - Sob 16 Sie, 2014

188.

189.

190.

191.

matys - Sob 16 Sie, 2014

Na 188 jakoś dziwnie, nienaturalnie wyprostowany jest ten budynek i coś dziwnego się dzieje nad dachem małego budynku w LDR.
189 nic szczególnego nie pokazuje.
191 leci w prawo, w ogóle każdy pion jakby w inną stronę był. Coś tam ponad dachem nie do końca wymazałeś, maszt chyba.

188. Nie wiem co to jest, ale w RAWie też takie coś występuje. Strasznie dziwnie się chmury ułożyły po prostu i stąd wrażenie.

191. Nie leci w prawo, zobacz, na sąsiedni budynek, jest idealnie prosty. Po prostu ten główny budynek się jakby "zwęża". Zauważ, że im wyższe piętro, tym bardziej skokowo się zwęża. A co do masztu, to nic nie było mazane. Stemplowałem słupek z prawej strony i chyba coś źle kliknąłem. Dzięki :)

mozer - Sob 16 Sie, 2014

adf1985, nie widzisz, że maszt jest przerwany?

Nie jest przerwany. Tylko na taki wygląda. Kompresja tak ułożyła piksele. Jedyną skazą jest ta kropka biała ze słupkiem przy maszcie :) .
maziek - Sob 16 Sie, 2014

191 nie leci w prawo, tylko w lewo. Jeśli prostowałeś zdjęcie - tzn. prostowałeś piony - to jaki to dowód, że piony są proste ;) ? A leci w lewo, bo jeśli robiłeś zdjęcie stojąc z poziomu chodnika - to horyzont miałeś mniej więcej na twarzach ludzi nadchodzących z przeciwka. Horyzont powinien być poziomy - tymczasem najbliższa pozioma linia jest na boniowaniu w górnej 1/3 części okien parteru - dużo za wysoko. Musiałbyś robić to zdjęcie z poziomu jakichś 4-5 m, żeby to była prawda (sądząc po względnej wysokości człowieka najdalej po prawej). Ponadto zdradza wszystko dach, bo rąbki blachy są pozornie pionowe, kiedy zawierają się w płaszczyźnie, na której leżał obiektyw w momencie robienia zdjęcia. Tymczasem to miejsce rozjeżdża się z "pierwszym wrażeniem" gdzie to powinno być, kiedy się patry na zdjęcie. To dlatego, że dach jest dalej niż elewacja i nie da się go w związku z tym tak łatwo wyprostować, bo kiedy zmieniasz pseudo-perspektywę (punkt widzenia), to dalsze przedmioty powinny się przesunąć za bliższymi. A dach w dodatku oddala się stopniowo od okapu ku kalenicy. Oka nie oszukasz ;) . Czasami nie wiadomo, co nie gra, ale jak oko się buntuje - to znaczy, że nie gra ;) .

Dzięki za opinię. A jest jakiś sposób, żeby robić takie zdjęcia architektury bez prostowania perspektywy? Chętnie się dowiem.
moronica - Sob 16 Sie, 2014

adf1985, mozna prostowac szklem TS lub PC
dragomint - Nie 17 Sie, 2014

192.
193.

mozer - Nie 17 Sie, 2014

dragomint, latarnia centralnie na środku kadru to raczej nienajlepszy pomysł na kompozycję ;)
adf1985 - Nie 17 Sie, 2014

moronica napisał/a:
adf1985, mozna prostowac szklem TS lub PC

Ok, ale to są bardzo drogie obiektywy, które mają możliwość prostowania perspektywy. Chyba jednak będę musiał prostować przy pomocy obróbki :) .

maziek - Nie 17 Sie, 2014

Wszelkie prostowanie, czy to obiektywem czy to po fakcie zmienia perspektywę tylko pozornie - działa dobrze tylko na jednej wybranej płaszczyźnie. Trzymając się zdjęcia 191 - można doprowadzić budynek do prostokąta (wszystkie piony pionowe i wszystkie poziomy poziome - czyli zmienić pseudoperspektywę tak, jakbyś stał dokładnie naprzeciw. Jednak nie przesuniesz wieży na oś tympanonu, czyli od razu będzie widać, że była kombinacja. Gdyby budynek miał całkiem płaską elewację to tę elewację można wyprostować nie do poznania - choć nie przesuną się oczywiście elementy na przedpolu i za budynkiem. Ale zazwyczaj każda elewacja ma jakieś detale, choćby okna osadzone są głębiej i różna szerokość glifów na zdjęciu zdradza zabieg.

Moim zdaniem nic w tym złego, jak w miłości - można kłamać, byle się ukochana nie dowiedziała. Po prostu jak za bardzo pociągniesz to robi się to widoczne. Jeśli bawisz się w jednej osi, np. tylko rozciągniesz górę aby zlikwidować trzeci zbieg (zwężanie się do góry) to przeważnie nic złego się nie stanie. Ten sam efekt osiągnąłbyś od razu na zdjęciu, gdybyś trzymał obiektyw poziomo. Ale jak zaczynasz ruszać pozostałymi osiami to już trudniej to ogarnąć. Generalnie trzeba wiedzieć gdzie jest horyzont. To co jest na wysokości horyzontu i jest poziome w naturze - powinno być poziome na zdjęciu, a piony powinny być prostopadłe do tej linii. To co jest w naturze poziome a równoległe do siebie musi się zbiegać gdzieś na horyzoncie.

Jeśli dzieje się inaczej, to oko to wyłapuje. Oczywiście są budynki celowo tak budowane, żeby wykorzystując te zasady oszukać oko (żeby się wydały większe czy krótsze), ale ten mi się na takowy nie patrzy.

Ośmieliłem się zilustrować powyższy wywód na Twoim zdjęciu.

OK. Dzięki za szczegółowy opis. Właśnie ponownie wywołałem to zdjęcie i postąpiłem według Twoich wskazówek (mam nadzieję, że o to chodziło :) ). Jedynie musiałem trochę pochylić szczyt do pionu po tym zabiegu. Ja chyba błąd robiłem, bo zamiast właśnie do faktycznego horyzontu prostować, to prostowałem zdjęcie zawsze tak, jakbym celował na wprost (a nie zawsze na wprost się celuje) i dopiero robiłem piony.

Co sądzisz o tym:

moronica - Nie 17 Sie, 2014

adf1985, i zniklo ci to ufo nad masztem ;)
mozer - Nie 17 Sie, 2014

moronica, widzę, że jednak nie tylko ja to zauważyłem, a kolega się broni, że to się piksele tak ułożyły ;)
moronica - Nie 17 Sie, 2014

mozer, trust no one

Co do prostowania perspektywy wydaje mi się OK, tzn. na pierwszy rzut oka nie ma się czego czepić, czyli dałem się oszukać :) .

Ogólnie natomiast to sfotografowałeś ten budynek z odległości 2,5-3 razy mniejszej niż jego szerokość. Domyślam się, że były problemy z infrastrukturą miejską itp. i nie chciałeś płacić mandatu za łażenie po jezdni - tym niemniej wcisnąłeś w kadr więcej niż normalnie widzi oko ludzkie. To powoduje pewne wynaturzenia raczej nie do usunięcia, szczególnie właśnie w klasycznej architekturze, jeśli chodzi Ci o uzyskanie takiej powiedzmy "normalnej" elewacji, gdybyś zrobił to zdjęcie z miejsca, z którego "normalnie" widzisz całą bryłę, tak jakbyś sobie wygodnie stanął, żeby ją obejrzeć.

Pytanie, do czego dążysz. Trzy rzeczy wg mnie (to moje subiektywne zdanie) mają sens:

- pokazanie budynku w kontekście, takim jakim go "zwyczajnie zobaczymy". Przeciwieństwem jest sytuacja, kiedy stoisz przed budynkiem i patrzysz na jego zdjęcie w przewodniku i masz wrażenie, że to dwa różne budynki

- pokazanie budynku wyalienowanego, ale tak, żeby zdjęcie coś konkretnego ilustrowało, wydobywało na światło dzienne coś na ogół niewidocznego - np. pokazujesz bez zbiegów elewację budynku, którego normalnie nie można zobaczyć en face, bo ulica za wąska.

- chrzanisz powyższe zasady i robisz coś, co wyciska z sytuacji nową jakość, czyli budynek staje się jedynie tworzywem, a nie istotą zdjęcia.

mozer napisał/a:
moronica, widzę, że jednak nie tylko ja to zauważyłem, a kolega się broni, że to się piksele tak ułożyły ;)

Bo my się chyba słabo zrozumieliśmy :) . To, co widać na pierwotnej wersji zdjęcia, czyli UFO, to nic innego jak przypadkowy stempel z tego lub podobnego zdjęcia, na którym był kawałek ulicznego słupka. Gdy o tym napisałem, to dalej mieliście wątpliwości, więc pomyślałem, że być może chodzi Wam o drugi (ten wyższy) maszt, który tak dziwnie skośnie wygląda. Wtedy napisałem, że skoro to uważacie za podejrzane, to wynika to tylko i wyłącznie z układu pikseli. W każdym razie uważam sprawę masztu za wyjaśnioną.

A teraz do rzeczy. Maziek, ja robię zdjęcia budynków aby pokazać jakie są, ale jednocześnie chcę je trochę wyeksponować z danego miejsca. Otoczenie nie zawsze jest równie ładne jak budynek i staram się tylko dany budynek pokazać na zdjęciu a nieciekawe otoczenie ograniczyć. Ten konkretny budynek jest dosyć ciasno na ulicy i infrastruktura nie pozwala za bardzo się oddalić. Ta pozycja praktycznie była najdalsza możliwa. Myślę, że w innym przypadku, to bym zrobił to zdjęcia z większej odległości na ogniskowej np 17mm.

Już tak całkowicie spowiadając się z mego gustu, to kadr mi nie leży, bo wygląda, jakbyś z większego zdjęcia, na którym ten budynek był z prawej strony, wykroił to co zaprezentowałeś. Ponieważ stałeś dużo bliżej lewego rogu budynku niż prawego, to zobacz jaki jest olbrzymi skrót perspektywiczny, okiem tego nie zobaczysz w naturze. Po lewej i po prawej ryzalitu jest po 5 okien - a zobacz, jaka jest na zdjęciu długość elewacji po lewej, a jaka po prawej. To z prawej, w naturze tej samej długości, na zdjęciu jest jakieś dwa razy krótsze. Takiego efektu spodziewałbym się raczej fotografując perspektywę ulicy - a nie robiąc zdjęcie "prawie en face".

Chyba więc wolałbym to zdjęcie nieprostowane, bo wiedziałbym o co chodzi. A jak prostowane, to przeniósł bym się bardziej na oś elewacji, żeby nie było tak widocznych dysproporcji. Ale to moje zdanie. Zasadniczo uważam, że reguły są po to, by je łamać, tyle że dodaję, że na ogół zgodnie z regułami wyjdzie Ci dobre zdjęcie, a kiedy je łamiesz, to musisz się bardzo postarać, żeby wygrać mimo ich złamania. Akurat architektura klasyczna, czerpiąca detal i proporcje ze starożytności jest wyjątkowo trudna w tym względzie, jako doskonale opatrzona, nawet jeśli sobie tego nie uświadamiamy.

komor - Nie 17 Sie, 2014

ryzalitu, tympanonu, glifów… Czuję się taki maleńki. :)

Musiałem Ci jakoś za ten gamut czy jak mu tam zajechać.

maziek napisał/a:
Już tak całkowicie spowiadając się z mego gustu, to kadr mi nie leży, bo wygląda, jakbyś z większego zdjęcia, na którym ten budynek był z prawej strony, wykroił to co zaprezentowałeś. Ponieważ stałeś dużo bliżej lewego rogu budynku niż prawego, to zobacz jaki jest olbrzymi skrót perspektywiczny, okiem tego nie zobaczysz w naturze. Po lewej i po prawej ryzalitu jest po 5 okien - a zobacz, jaka jest na zdjęciu długość elewacji po lewej, a jaka po prawej. To z prawej, w naturze tej samej długości, na zdjęciu jest jakieś dwa razy krótsze. Takiego efektu spodziewałbym się raczej fotografując perspektywę ulicy - a nie robiąc zdjęcie "prawie en face".

Chyba więc wolałbym to zdjęcie nieprostowane, bo wiedziałbym o co chodzi. A jak prostowane, to przeniósł bym się bardziej na oś elewacji, żeby nie było tak widocznych dysproporcji. Ale to moje zdanie. Zasadniczo uważam, że reguły są po to, by je łamać, tyle że dodaję, że na ogół zgodnie z regułami wyjdzie Ci dobre zdjęcie, a kiedy je łamiesz, to musisz się bardzo postarać, żeby wygrać mimo ich złamania. Akurat architektura klasyczna, czerpiąca detal i proporcje ze starożytności jest wyjątkowo trudna w tym względzie, jako doskonale opatrzona, nawet jeśli sobie tego nie uświadamiamy.

Ok, dzięki za szczegółową opinię i porady. Teraz gdy trochę czasu minęło od zrobienia tego zdjęcia, przy świeżym spojrzeniu też zaczyna mi przeszkadzać to o czym piszesz. Następnym razem zastosuję uwagi i zobaczę jak wyjdzie. Pozdrawiam

Cała przyjemność po mojej stronie :) .
komor - Nie 17 Sie, 2014

maziek napisał/a:
Musiałem Ci jakoś za ten gamut czy jak mu tam zajechać.

Maziek, gips mi się skończył.

Czy jakiś najstarszy góral jeszcze to pamięta?

Hehe mam zapas ;) !
ophiuchus - Nie 17 Sie, 2014

Ja pamiętam!
90s - Nie 17 Sie, 2014

maziek postarałeś się z tymi komentarzami, bardzo dobra robota. Szacunek:)
194.
Stairs by Sanches90s, on Flickr

maziek - Pon 18 Sie, 2014

Dzięki, ale bez przesady, wbili mi młotkiem do głowy, to co nieco jeszcze pamiętam. Dawali u mnie na kresce fotkę w rodzaju zdjęcie ze skosu kamienicy i trzeba było metodami wykreślnymi czyli bez ściemy odtworzyć widok ortogonalny elewacji. Tak to ludzi męczyli :) . Wszystkie te rzeczy niemiłosiernie wyłaziły, podobnie zresztą jak na rysunku odręcznym. Ćwiczyłeś rysunek kilka godzin a potem przyłaził asystent z przykładnicą, przedłużał 3 czy 4 zbiegi - nie przecięły się w punkcie? Pała. Najwyższą torturą było narysowanie odręcznie w perspektywie dwunastościanu foremnego. Składa się z 12 pięciokątów foremnych. W każdym pięciokącie można wyróżnić pięć par linii równoległych (dany bok i przekątna łącząca sąsiednie z nim wierzchołki). Każda para równoległych z jednego boku miała do siebie równoległe w innych bokach. Wszystkie wzajemnie równoległe musiały zbiegać się do jednego punktu, ile w sumie punktów zbiegu wychodziło nie pomnę. W każdy bok należało wpisać koło, czyli w widoku elipsę. Długa oś wszystkich elips musiała być równa, co jest trudne, kiedy bok widać pod bardzo małym kątem. Osie długie elips wpisanych w poziome w naturze boki musiały być poziome na rysunku. Rysowało się to ciegiem chyba 3 dni po 4 godziny, a potem była rzeź niewiniątek i mało kto dostawał więcej niż 3 na szynach (jedynek nie było). Taka dygresyjka :) .

A poza tym co mi tu kadzisz, nie zastosowałeś się na załączonym zdjęciu :) . Jest doskonałe :) .

90s - Pon 18 Sie, 2014

maziek, to faktycznie ostro Cię przeszkolili:)
ciekawe jak taki obrazek wygląda bo ciężko mi sobie to wyobrazić.

Cytat:
A poza tym co mi tu kadzisz, nie zastosowałeś się na załączonym zdjęciu :) . Jest doskonałe :) .

Ja tam nie walczę z tymi prostymi, nie mam takiego oka. Wole więc burzyć budynki i zakrzywiać rzeczywistość.:)

[ Dodano: Wto 19 Sie, 2014 17:45 ]
195.
by Sanches90s, on Flickr

T.B. - Nie 31 Sie, 2014

196.
psylo - Czw 04 Wrz, 2014

194. na bardzo TAK
90s - Pią 05 Wrz, 2014

psylo, dzięki:)
mozer - Sob 06 Wrz, 2014

90s, ciekawie kombinujesz, oba mi się podobają :)
multics - Sob 06 Wrz, 2014

197

* by mz.multics, on Flickr

198

90s - Sob 06 Wrz, 2014

Dziękuje kolego mozer,

multics, 198 widziałbym w B&W z podkręconymi kontrastami lokalnie.
198. krzywizna kominów za bardzo w oczy kole, obróbka do B&W też taka bez tematyczna.

multics - Sob 06 Wrz, 2014

90s, dzięki za uwagi. Próbowałem to zdjęcie trochę pozmieniać w Lightroomie, ale z moimi umiejętnościami to wiele nie zawojowałem :) Łatwiej będzie odwiedzić to miejsce i podejść do tematu po raz drugi.
90s - Sob 06 Wrz, 2014

multics napisał/a:
0s, dzięki za uwagi. Próbowałem to zdjęcie trochę pozmieniać w Lightroomie, ale z moimi umiejętnościami to wiele nie zawojowałem :) Łatwiej będzie odwiedzić to miejsce i podejść do tematu po raz drugi.

Nie ma za co kolego.
Ambitnie podchodzisz do tematu to się chwali:) jeżeli mogę coś zaproponować to jeżeli to jest opuszczony obiekt to poszukaj ciekawszych ujęć, może jakieś detale znajdziesz warte pokazania.

multics - Wto 09 Wrz, 2014

199

pes - Pon 15 Wrz, 2014

200.

Sunders - Sro 24 Wrz, 2014

201.

fatman - Nie 28 Wrz, 2014

Ja od wczoraj też zainteresowałem się architekturą :razz:

202.

Sunders - Nie 28 Wrz, 2014

203.

Jeszcze dwa.

206.

matys - Nie 28 Wrz, 2014

Sunders, na 203 trochę szum zjada Ci tą fotkę i nie wiem czy rzeczywiście w tym budynku oświetlenie takie cieple czy ty za bardzo pojechałeś z WB. Widać też dwie kropki przy sklepieniu(górna środkowa część kadru), nie wiem czy to brud na matrycy czy na obiektywie, w sumie na f/4 nie było by tak syfu z matrycy widać. Na samym początku myślałem ze to podłoga taka "wylizana", dopiero po chwili się zorientowałem ze to jest woda :mrgreen:

207.

matys napisał/a:
Sunders, na 203 trochę szum zjada Ci tą fotkę i nie wiem czy rzeczywiście w tym budynku oświetlenie takie cieple czy ty za bardzo pojechałeś z WB. Widać też dwie kropki przy sklepieniu(górna środkowa część kadru), nie wiem czy to brud na matrycy czy na obiektywie

Musiałem podbić ISO bo oświetlenie było mało że sztuczne, to kiepskie. Te "kropki" to nie z matrycy, bo na następnych zdjęciach ich nie ma, może wilgoć lub coś innego na obiektywie :???:

208.

90s - Nie 28 Wrz, 2014

fatman, Bardzo konkretny start:) podobają mi się Twoje zdjęcia. Przypominają prace Mabry Campbell.
multics - Nie 28 Wrz, 2014

fatman, ciekawa seria, najbardziej podoba mi się 202 + galeria :)

90s, multics, - dzięki Panowie za dobre słowo.
Mnie zainspirowały zdjęcia robone przez tę kobietę:
http://www.juliaannagospodarou.com/

degol - Nie 28 Wrz, 2014

pes, 200, bardzo fajnie wyszło.

fatman, 202 i 204 podobają mi się.
Rysiek, na 202 i dalej, mocno przygasiłeś światło. Tak miało być ?

matys - Nie 28 Wrz, 2014

fatman, interesujące, wysoki poziom jak zawsze. Interesująca również technika. Może coś więcej na tema techniki napiszesz ? To tylko odpowiednia konwersja do BW czy jeszcze jakieś filtry ? ND dużej siły ?

degol, całość tak się ma prezentować jak pokazałem. Obejrzyj zdjęcia Julii i Joela to będziesz wiedział, że tak miało być :smile:
matys, - małe conieco na temat techniki.
Wziąłem się za architekturę bo zainspirowała mnie niesamowicie ta siążka, którą nabyłem 3 dni temu drogą oczywiście kupna.
http://sites.fastspring.c...basicstofineart

Za recenzję niech posłużą słowa Georga DeWolfe:
“Outside of Ansel Adams’ Basic Photo Series, From Basic to Fine Art, by Joel Tjintjelaar and Julia Anna Gospodarou, is the best book on B&W photography written in the last 40 years.” (…)

A technika?
Nie musisz mieć lustrzanki pełnoklatkowej ani super-duper jasnych szkiel f/1.2 po 8 tys./sztuka.
Wszystkie powyższe zdjęcia zrobiłem stareńkim Olympusem EP-2 przerobionym na podczerwień (full spektrum) - z matrycą 12Mpix (sic!). Zastosowałem filtr 760nm i filtr polaryzacyjny.
Zdjęcia były robione obiektywem Olympus 12mm/f2.0
Obróbka: LR: kontrast, clarity, lekkie odszumianie - i tu koniec
Potem zabawki Nik: odszumianie Dfine 2.0 a następnie Silver Efex Pro 2.0

witkot - Pon 29 Wrz, 2014

fatman napisał/a:

Wszystkie powyższe zdjęcia zrobiłem stareńkim Olympusem EP-2 przerobionym na podczerwień (full spektrum) - z matrycą 12Mpix (sic!). Zastosowałem filtr 760nm i filtr polaryzacyjny.
Zdjęcia były robione obiektywem Olympus 12mm/f2.0
Obróbka: LR: kontrast, clarity, lekkie odszumianie - i tu koniec
Potem zabawki Nik: odszumianie Dfine 2.0 a następnie Silver Efex Pro 2.0

:shock: :shock: -Jak ty to wszystko ogarniasz.
Ja od samych nazw dostałem "mentlika w głowie :mrgreen:

No cóż fajne efekty powstają i to jest najważniejsze.

matys - Pon 29 Wrz, 2014

fatman, niestety nie pali mi się do przerabiania puszki ;) Taniej, bezpieczniej i szybciej dla mnie chyba było by zakupienie jakiegoś starego nikona? d70 ?
fatman - Wto 30 Wrz, 2014

matys napisał/a:
fatman, niestety nie pali mi się do przerabiania puszki ;) Taniej, bezpieczniej i szybciej dla mnie chyba było by zakupienie jakiegoś starego nikona? d70 ?

Ooooooczywiście !
Ja też tego Olka - już przerobionego na IR - kupiłem na Alldrogo za 7 stówek.

PS. Będzie więcej bo jutro jestem w "Łorsoł" a pojutrze w Trójmieście.
A mam kilka miejsc na celowniku :mrgreen:

90s - Czw 02 Paź, 2014

209.
HHHHHHHHHHHH by Sanches90s, on Flickr

fatman - Czw 02 Paź, 2014

90s,
Uuuuuuuuuuuuu!!!!!!
Dałeś czadu Kolego! Ta dynamika... !!!
Brawo!
Pięknie się nam wątek rozwija.

maziek - Czw 02 Paź, 2014

209 bosskie. Z ciekawości chętnie bym zobaczył bez wywracania, bo nie wiem czy ono potrzebne przy takiej super obróbce.
cybertoman - Czw 02 Paź, 2014

90s napisał/a:
209
wszystkie z tej serii sa swietne.
multics - Czw 02 Paź, 2014

90s, bardzo odpowiada mi taka "stalowa" kolorystyka zdjecia.
90s - Pią 03 Paź, 2014

fatman, maziek, cybertoman, multics, dziękuje koledzy i cieszę się że się podoba.

maziek, nie wiem nawet czy mam coś robionego prosto:) wszystko leciałem w skosach tak odruchowo wyszło.
I chyba dobrze bo moje szkło do architektury jako takiej to się nie nadaje.

multics napisał/a:
90s, bardzo odpowiada mi taka "stalowa" kolorystyka zdjecia.

celowo wybrałem by podkreślić futurystyczny i zimny charakter konstrukcji.

Cieszę się że trafiłem w gusta:)

fatman - Nie 05 Paź, 2014

Pixel, Grunwaldzka 182, Poznań
forrest - Pon 06 Paź, 2014

fatman, moim zdaniem oba SUPER :!:

PS. Nie jestem fachowcem, ale te budynki przywodzą mi na myśl Bauhaus

fatman - Pon 06 Paź, 2014

forrest, dzięki!
No to jeszcze coś z dzisiejszego spaceru.

90s - Wto 07 Paź, 2014

fatman, widzę że na ostro cię wzięło z tą architekturą:)
do tego stopnia że nawet numeru zdjęcia zapominałeś napisać:))

ogólnie ostatnie zdjęcie ma potencjał, tylko drzewa go kompletnie marnują.
Może spróbuj podejść pod samą ścianę i pionowo do góry zrobić ujęcie bo te kąty mają dużą moc, tak samo światło cień pięknie gra na tym trójkącie.
I moim zdaniem zamiast skupiać się na pokazywaniu całych budynków, popróbuj szukać ciekawych fragmentów porób abstrakcyjne ujęcia.

fatman - Wto 07 Paź, 2014

90s, uwierz mi, że to zrobiłem :cry:
To jest najlepszy kadr imho.
Obszedłem wszystko dookola.
Ten budynek stoi w ciasnej zabudowie przy głównej ulicy i jeszcze te drzewa...
Gdybym był architektem nie zgodziłbym się na postawienie go w takim miejscu
to jest jak statek na morzu... musi mieć przestrzeń.
Ale kiszka... jest jak jest.

90s - Wto 07 Paź, 2014

fatman, dokładnie takie samo miałem odczucie patrząc na to zdjęcie. Wygląda jak okręt i bez wątpienia ma potencjał,szkoda że spartolony otoczeniem.

Nie robiłeś jeszcze klatek schodowych w starych kamienicach? to jest dopiero temat na świetne zdjęcia.

fatman - Wto 07 Paź, 2014

90s napisał/a:

Nie robiłeś jeszcze klatek schodowych w starych kamienicach? to jest dopiero temat na świetne zdjęcia.

Dobry pomysł!
Robiłem już kiedyś klatki... HDRem sie wyżywałem.
Trzeba powrócić ze świeżym okiem.

witkot - Nie 12 Paź, 2014

Oj Rychu :shock:
Pięknie wypatrujesz i pięknie to pokazujesz.
Mówiąc szczerze to jestem pełen podziwu jak szybko potrafisz osiągnąć wysoki poziom po zmianie kategorii.
Świadczy to tylko o dojrzałości twojej wiedzy fotograficznej :roll:

Tylko mi tu nie spocznij na laurach :mrgreen: :mrgreen:

fatman - Nie 12 Paź, 2014

witkot napisał/a:
Oj Rychu :shock:
Pięknie wypatrujesz i pięknie to pokazujesz.
Mówiąc szczerze to jestem pełen podziwu jak szybko potrafisz osiągnąć wysoki poziom po zmianie kategorii.
Świadczy to tylko o dojrzałości twojej wiedzy fotograficznej :roll:

Tylko mi tu nie spocznij na laurach :mrgreen: :mrgreen:

Posłodziłeś Witku nieźle... oj nieźle :mrgreen:
Będę się starał Cię nie zawieść :!:

----------------------------------------------------
Galeria 500px

psylo - Nie 12 Paź, 2014

fatman ten budynek jest rzeczywiście trudno podejść ale ta jak i poprzednie prace się bardzo widzą... podjąłeś temat z ciekawymi wytycznymi i bardzo dobrze go realizujesz...
pewnie niedługo Nobel Tower będzie w szkle i chyba łatwiej o lepszy widok nań będzie;>

fatman - Nie 12 Paź, 2014

psylo napisał/a:
fatman ten budynek jest rzeczywiście trudno podejść ale ta jak i poprzednie prace się bardzo widzą... podjąłeś temat z ciekawymi wytycznymi i bardzo dobrze go realizujesz...
pewnie niedługo Nobel Tower będzie w szkle i chyba łatwiej o lepszy widok nań będzie;>

Dzieki za wskazanie.
Jutro sie tam melduje na oględziny :)

kwscore - Wto 14 Paź, 2014

213

kojut - Wto 14 Paź, 2014

214.

fotomarunia - Czw 16 Paź, 2014

Witam jako nowy w tym dziale. Chciałbym umieścić tutaj zdjęcia. W jaki sposób to zrobić?
Archiwizuję je w Picasie. Póki co...

S. Kawka - Czw 16 Paź, 2014

fotomarunia - kopiujesz link na Picasie ( z umieść obraz na stronie ), wybierasz rozmiar zdjęcia 800piks, zaznaczasz : tylko zdjecie bez linku i wklejasz po zaznaczeniu numeru zdjęcia w poście na forum.Klikasz na podgląd , jeśli wszystko ok , klikasz na wyślij.To wszystko.Powodzenia.Aby wkeić link w poście klikasz na Img w górnym pasku i tam wklejasz link.

Nie wiem gdzie po zaznaczeniu zdjęcia jest link do niego :?:
Mam możliwość jego udostępnienia...

fotomarunia - w albumie masz zdjęcia małe, po kliknięciu powiększają się i wtedy z prawej strony masz wszystko , i na niebiesko zaznaczone - link do tego zdjęcia.Klikasz na niego i masz to o czym pisałem.

Widzę właściwości zdjęcia, np jego lokalizację, ale linku nie. Czyżby tak źle ze mną? :wink:

Po prawej stronie zdjęcia ( dużego ) masz od góry:Informacje o zdjęciu, osoby,Położenie zdjęcia, Opublikuj, Tagi i poniżej na niebiesko Link do tego zdjęcia.I tu klikasz i otwiera ci się reszta czyli link.

Ok chodzi Picasa Web Album> Czyli z albumu "normalnego" udostępniam zdjęcie ( wysyłam) do albumu internetowego?

https://picasaweb.google.com/118220358242897339513/PublikacjeIII03#6070462833874807794

Zobacz jak to wygląda kliknij na ten link.Może się uda.

Póki co wykorzystałem ImageShacka. Wstawiam zdjęcia,żeby się czegoś nauczyć. Ja je widzę po swojemu, wytrawny fotograf widzi je inaczej. I oto mi chodzi.

http://imagizer.imageshac.../673/9wjRts.jpg

[ Dodano: Czw 16 Paź, 2014 19:44 ]
Widzę,że wybrałem zły rozmiar, ale nie widzę możliwości wykasowania posta.

moronica - Czw 16 Paź, 2014

fotomarunia, przy uploadzie na imageshacka mozesz wybrac rozmiar, do ktorego ma przeskalowac

Tak, zauważyłem to po zamieszczeniu zdjęcia.
moronica - Czw 16 Paź, 2014

fotomarunia, mozesz edytowac. mozesz tez dac podglad zanim dodasz posta

Dzięki za uwagi, poprawię się :smile:
fatman - Czw 16 Paź, 2014

kwscore, ta chałupa ma potencjał ale trzeba podejśc bliżej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
kwscore - Sob 18 Paź, 2014

fatman napisał/a:
kwscore, ta chałupa ma potencjał ale trzeba podejśc bliżej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

robione ze szkieletora więc max co mogłem uzyskać z 17-40

Bliżej jest tak

reiper - Sob 18 Paź, 2014

216. krzywe, moglem tez wysrodkowac ale juz mi sie nie chcialo

217.

218.

219.

220.

221.

222.

Wojmistrz - Sob 18 Paź, 2014

No i te 216 jak by było proste to by sporo zyskało, bo chyba najładniejsze z serii.
witkot - Wto 21 Paź, 2014

Wojmistrz napisał/a:
No i te 216 jak by było proste to by sporo zyskało, bo chyba najładniejsze z serii.

No i bliżej -bez tej "20" po lewej.

zbig75 - Nie 26 Paź, 2014

223.
fatman - Nie 26 Paź, 2014

Brawo zbig75, !
Czystość tego kadru "zakłócają" jednak drzewa imho.
Nie dało się czysto skadrować?

mozer - Nie 26 Paź, 2014

zbig75, zgadzam się z przedpiszcą, ale i tak fajne :)
zbig75 - Nie 26 Paź, 2014

fatman , mozer dzięki za dobre słowa , uwagi mile widziane . Coś uparłem się na te badyle (na innym ujęciu do góry) , a miejsca na czysty kadr to tam sporo - wrzuciłem w dziale fotografia nieba (tam chyba bardziej pasuje) zdjęcie z tego samego poranka .
hofman - Pon 27 Paź, 2014

224

fatman - Pon 27 Paź, 2014

Ten sam budynek co w galerii ale "na długim czasie".

225.

lcf - Wto 28 Paź, 2014

fatman 225 bardzo na tak, jest klimat :) .
90s - Czw 30 Paź, 2014

fatman, klasa, świetny klimat, kadr i obróbka
fatman - Czw 30 Paź, 2014

Dzieki Panowie!
Mam swiezy surowiec z mojego pobytu w Olsztynie.
Wrzuce jutro jak przemyślę swoją wizję i obróbkę.

multics - Nie 02 Lis, 2014

fatman, Twoje ostatnie zdjęcia to całkowicie nowy poziom. Gratuluję.

Newhailes Estate, Musselburgh, Szkocja
226

227

fatman - Sro 05 Lis, 2014

228. Złota 44
90s - Sro 05 Lis, 2014

fatman, miazga, zazdroszczę Ci tej techniki. Efekty kapitalne w tak krótkim czasie!!!

90s napisał/a:
fatman, miazga, zazdroszczę Ci tej techniki. Efekty kapitalne w tak krótkim czasie!!!

Czytanie książek daje wiedzę.
Fragment masz w skrzynce.
A potem to już tylko brać sprzęt i w pole :mrgreen:

90s - Sro 05 Lis, 2014

fatman, czytam, czytam nawet sporo ale widocznie nie trafiam na takie płodne publikacje:)
tak czy inaczej czekam na następne Twoje prace:) i dziękuje za ten fragment

multics - Sro 05 Lis, 2014

fatman, pozostaje tylko pozazdrościć takich umiejętności.
Sunders - Sro 05 Lis, 2014

fatman napisał/a:
A potem to już tylko brać sprzęt i w pole :mrgreen:

To ja też poproszę o ten fragment :smile:

suso - Sro 05 Lis, 2014

Fatman dla mnie bomba. To jest to co lubię :)
gonia65 - Sro 05 Lis, 2014

Sunders napisał/a:

fatman napisał/a:
A potem to już tylko brać sprzęt i w pole

To ja też poproszę o ten fragment

Ja tez moge prosić?

Słuchajcie... bo mi się tu zrobi zaraz kolejka :mrgreen:

Fragment, który wysłałem 90s to 7 stron z 450 stronnicowej książki.
Dotyczy bardzo specyficznej części - używania filtrów 3.0 ND+1.8 ND razem w fotografii na długich czasach.

Musze przestrzegać praw autorskich, choć jak widac już raz je złamałem.
Cała książka jest tutaj:
http://sites.fastspring.c...basicstofineart
za jedyne 195,74 PLN

A tu jest o tej książce i... fragmenty:
http://blog.juliaannagosp...cs-to-fine-art/

90s - Sro 05 Lis, 2014

fatman, sama okładka pupę urywa:)
Warto kupić? czy sam ten fragment wystarczy:)?

gonia65 - Sro 05 Lis, 2014

Serdeczne dzięki :)

90s napisał/a:
fatman, sama okładka pupę urywa:)
Warto kupić? czy sam ten fragment wystarczy:)?

Kupić bardzo warto.
Czyta się jednym tchem.
Julia wprawdzie trochę pierdzieli i za bardzo wchodzi w ideologię
A z fotografii architektury robi wręcz religię :)
Ale rozdziały, które napisał Joel to miód dla nas.
Zwłaszcza, że opisał też obróbkę.

Tu są jego filmy jakby ktoś chciał.
Ja na pewno je kupię.
https://sites.fastspring.com/fototv/instant/longexposureworkflow

dcs - Sro 05 Lis, 2014

http://petapixel.com/2014...ral-time-lapse/
http://www.bruce-wayne-photography.com/p277835260

dcs napisał/a:
http://petapixel.com/2014/11/04/poignant-black-white-architectural-time-lapse/

Dzięki dcs !

Monastor - Sro 05 Lis, 2014

dcs napisał/a:

Facet nazywa się tak samo jak Batman. Przypadek? Nie sądzę.

229. Westin II.
90s - Czw 06 Lis, 2014

fatman, super konstrukcja i kadr
fatman - Pon 10 Lis, 2014

230. Miejska "Rafineria" :mrgreen:
fazi75 - Sob 15 Lis, 2014

231.

zbig75 - Sob 15 Lis, 2014

232.
90s - Pon 17 Lis, 2014

233.
Bullring Birmingham 5 by Sanches90s, on Flickr

gonia65 - Pon 17 Lis, 2014

Cudo! Bajka!
pes - Pon 17 Lis, 2014

90s, jak zwykle w formie 8-)
fatman - Pon 17 Lis, 2014

90s, - pieknie!
Czyzby to filmy od Joela tak na Ciebie wpłynęły? :-)
Świetny gradient na niebie.
Ramkę.... (jeżeli już musi być) dałbym delikatniejszą albo wcale.
Ale szanuję wybór autora pracy.

BTW: Zdaje mi się, że już kiedyś prezentowałeś ten obiekt. Mylę się?

90s - Pon 17 Lis, 2014

gonia65, pes, fatman, Dziękuje ślicznie.

fatman napisał/a:
Czyzby to filmy od Joela tak na Ciebie wpłynęły? :-)

Szczerze to jestem w połowie oglądania ale prawda, wyłapuje niuanse i staram się stosować do rad,a najlepsze jeszcze przede mną:)

fatman napisał/a:
Ramkę.... (jeżeli już musi być) dałbym delikatniejszą albo wcale.

Ramka zawsze kwestia sporna, fakt mniejsza byłaby subtelniejsza. A co do niej samej to zamyka kompozycje i lepiej prezentuje się na jasnym tle.

Muszę zacząć więcej prac ramować by wyczuć właśnie te subtelne różnice i wybory co do jej wielkości i koloru.
Dziękuje za radę.

fatman napisał/a:
BTW: Zdaje mi się, że już kiedyś prezentowałeś ten obiekt. Mylę się?

Prawda już 3 razy podochodziłem do niego i myślę że jeszcze będę go odwiedzał bo mam bardzo blisko i jest ciekawym budynkiem

tutaj znajdziesz pozostałe prace
https://www.flickr.com/ph...57626560158340/

matys - Pon 17 Lis, 2014

Budynek sam w sobie zayyebisty jest. Dobrze złapane 90s,
zbig75 - Pon 17 Lis, 2014

233. - ciekawie ujęty .
gonia65 - Pon 17 Lis, 2014

To może ja swoją IRenke pokażę, co prawda nie taka dobra jak 90s czy fatmana, ale jest :)

234. Sky Tower

fatman - Pon 17 Lis, 2014

fazi75, doskonale Ci tp wyszło !
Czy to ten na Placu Bankowym?

[ Dodano: Pon 17 Lis, 2014 22:37 ]
gonia65, Wrocław...
Jest ta chałupa na mojej liście, oj jest...
Czekam tylko na odpowiednią pogodę bo z mlekiem na niebie w IR nie da się robić :cry:

Powiem tak... kompozycyjnie OK ale z tym zdjęciem "pracowałaś" za bardzo albo wcale.
Suwak kontrastu na minimum to nie jest tu dobry pomysł.
Obrazek stracił głębię i wypłaszczył się.
Wszystkie bliskie płaszczyzny Ci wyszarzyło.
W czym to robiłaś?
Popracuj nad "ułożeniem" światła na budynku. To co masz "zastane" to dopiero początek żmudnej rzeźby :mrgreen:
Oświetl go po swojemu ale zwróć uwagę jak światło układa się na bryle, kiedy oświetlasz walec? a jak na kuli? a jak na prostopadłościanie?
Pamiętaj o systemie strefowym (patrz: Ansel Adams).

Dlaczego na pierwszy rzut oka myślałem, że to Chłodna 51? Bo zrobiłem fotkę podobnego budynku i tę krzywiznę na dole ułożyłem w podobny do Ciebie sposób :smile:

235. Chłodna 51.

90s - Pon 17 Lis, 2014

gonia65, Wyszło graficznie i ma to swój urok.
fatman, Bardzo dobre zdjęcie.
Fajne masz te obrazy, czym malujesz mysz czy już tabletem graficznym?

fatman - Wto 18 Lis, 2014

90s, - tylko mysz.

236.

gonia65 - Wto 18 Lis, 2014

fatman, 90s, jesteście na liście moich mistrzów w architekturze i Was mocno podglądam. Z architekturą i IR dopiero zaczynam, a obróbka u mnie leży, jak widac na załączonym obrazku. Dopiero uczę się obróbki i dochodzę do pewnych efektów metodą prób i błędów. Liczę, że w końcu dojdę do tego, by moje zdjęcia wyglądały podobnie jak Wasze :mrgreen: . Dzięki za uwagi. Spróbuje wrócić do tego zdjęcia jeszcze raz i inaczej je obrobić, może wyjdzie mi lepiej.

237. Wobec tego jeszcze jedno, lekko zmanipulowane :)

gonia65, - 237 dużo, dużo lepsze jeżeli chodzi o światło i jego układ na budynku.
Zdałoby się natomiast odszumić bo ziarno bardzo wylazło :wink:

BTW: Co to za "zacieki" na oknach wzdłuż tej "ścieżki" na pierwszym planie?
Czy tak było czy coś pędzelkiem mazałaś? :wink:

Z tym szumem już walczyłam :cry: Bałam się za mocno odszumić, bo sie rozmydli.
A zacieki to chmury odbijające sie w szkle.

kufel - Wto 18 Lis, 2014

fatman, świetne te Twoje ostatnie fotografie! sam od jakiegoś czasu mam ochotę podążyć w tym kierunku.

fatman, wiem, że stosujesz jakieś filtry. czy zwykły szary plus odpowiednia konwersja do BW nie da tego samego efektu? jest jakaś różnica?

[ Dodano: Wto 18 Lis, 2014 10:53 ]
gonia65, pozbyc sie szumu i bedzie ok ;)

kufel, zwykły szary i owszem - to zależy jak szybko chmury zasuwają (jeżeli są).

Przy zachmurzeniu ok 60% i jako takim wietrze zaleca się naświetlać ok 5-6 min.
Więc sam policzysz, że potrzebny Ci jest filtr szary ND4.8 (ściemniający o 16 przysłon).
Możesz stackować ND3.0 + ND1.8.
Ja używam filtrów Hitecha: ND 0.9, 1.8 i 3.0.
Z tych trzech zawsze mogę złożyć to co chcę aby uzyskać właściwy czas naświetlania (5-6 min) zależnie od światła zastanego.

Do IR używam przrobionego na "full-spectrum" Olympusa EP-2.
Dlatego fotki IR mogę pstrykać z ręki ponieważ czasy naświetlania mam takie jak normalnym aparatem (zamiast hot-mirrora przed matrycą jest kawałek szkła Schott).
Filtr nakręcam na obiektyw jaki chcę (zobacz moje zdjęcia i komentarze na wątku IR).

Jeżeli chcesz uzyskać nieskazitelną czerń nieba to szkoły są dwie:

1. Robisz w IR przy absolutnie bezchmurnej pogodzie i w pełnym słońcu (godziny okołopołudniowe)
z filtrem 720nm albo lepiej z 760nm albo jeszcze lepiej (jeżeli tylko docelowo do B&W - z filtrem 850nm).
Uwaga na Hot-spoty !!! (sprawdź czy Twoje obiektywy się do tego nadają !!!)
Dostajesz mocną fotę a w bonusie piękny kontrast.
2. Robisz w widzialnym a potem obrabiasz stosując warstwy i maski gradientowe.

Mój workflow to:
1. Lekka korekta w LR (wybór kadru i przycięcie do odpowiedniego rozmiary, ekspozycja - wg uznania ale z kerunkiem ku prawej, kontrast +15 do +20, Clarity +5 do +15), wyzerowanie wyostrzania, bez odszumiania. Czasem filtr połówkowy lub kilka, "odplamienie" ewentualnych "niedoskonałości" spowodowanych przez plamki na matrycy.
2. Eksport do PS. Pprostowanie budynków (jeżeli konieczne) w PS albo export do DxO Viewpoint 2 (i powrót po wyprostowaniu).
3. Dalej zabawa Nik Collection - Odszumienie z użyciem Dfine, Miejscowa korekta tonalna i świateł (Viveza) i przejście do Silver Efex Pro.
4. Tu największa robota z położeniem świateł, cieni, kontrastów, brzegów, struktury.
5. Czasem używam też filtrów połówkowych z Color Efex Pro.

Obraz bezpośrednio z IR jest już tak dobry, że finalnie nie wyostrzam (no chyba, że drukuję) to wtedy używam nastaw Sharpenera 3.0 według rodzaju druku i papieru.

Obróbka jest cazsem czasochłonna. To zależy czy wizję masz już w czasie robienia zdjęcia czy dopiero jak siedzisz przed kompem :wink:
Czasem zajmuje to 15 min a czasem... 20 masek, 4-5 filtrów połówkowych, 30 punktów korekty w Nik Silver Efex Pro itp. Ale satysfakcja jest :-)

Dziś wrzucę na forum Berlińską wieżę telewizyjną, którą zrobiłem ostatnio a na pomysł kadru wpadłem chodząc przed jedną chałupą z zadartą głową dobre 10 min :-)
Ale jestem z tego ujęcia super-zadowolony.

I to w zasadzie tyle... :mrgreen:
Zachęcam do popracowania nad przemyślanym podejściem do budynku.
Lepiej obejść go ze 3x i zrobić 5 ujęć ale przemyślanych niż napstrykac się bez sensu.
I uważać bo często ochroniarze gonią :mrgreen:

fazi75 - Wto 18 Lis, 2014

fatman napisał/a:
fazi75, doskonale Ci tp wyszło !
Czy to ten na Placu Bankowym?

Dzięki. Tak to Bankowy.

Dzięki za tutka. Chyba też pokombinuje :smile:

90s - Wto 18 Lis, 2014

gonia65, tak szczerze mówiąc to ja nie robię zdjęć IR a architektura u mnie to jest na 6 miejscu i niebyt mnie interesuje.
Ale cieszę się że Ci się zdjęcia podobają.

fatman, niezły warsztacik sobie wyrobiłeś.
Ja ostatnio robię właśnie przy pełnym zachmurzeniu z małym kontrastem by później wszystko podbić podczas obróbki.

Tak czy inaczej fotkę za fotką lecisz więc chyba się odnalazłeś w tym temacie:)

Wieżę telewizyjną w Berlinie też miałam na oku :) W sobotę się wybierałam. Mam blisko i pomyslałam, że to dobry obiekt, a tu proszę już mnie uprzedziłeś :)

Jeszcze jedno z serii :)
238.

Usjwo - Wto 18 Lis, 2014

238 i to juz jest dobre, nawet bardzo. Masz inny sposob obrobki niz poprzednicy, bo zostaje ci szum, ale tu on pomaga.

Z tym szumem nie mogę sobie poradzić, bo to stary olek przerobiony do IR i o ile w terenie zielonym daje radę, to w architekturze widać mocno szum.
Usjwo napisał/a:
Masz inny sposob obrobki niz poprzednicy

Może to i dobrze, przecież nie możemy wszyscy mieć takich samych zdjęć :razz: :wink: Muszą się czymś różnić :)

gonia65, dobre gonia dobre!
Co raz lepsze :smile:
Chociaż... ten czubek mocno "przypaliłaś" ale...ważna jest własna wizja i konsekwencja.
Ziarno daje w sumie Twoim fotkom fajny klimat. Analogowy sznyt w dobrym znaczeniu.

PS: jakiego przerobionego Olka używasz?

[ Dodano: Wto 18 Lis, 2014 19:11 ]
90s napisał/a:
Tak czy inaczej fotkę za fotką lecisz więc chyba się odnalazłeś w tym temacie:)

Zgłębiam wiedzę na razie w temacie "masek Joela" czyli jak robić z "dziennych".
Jutro jadę na 4 dni w Tatry to może coś krajobrazowego zrobię dla odmiany
chociaż pogoda w górach słaba, oj słaba :sad:

BTW: widziałeś na tych filmach przy jakim mleku na niebie ten Joel kręcił te tutki? Masakra!
I co chwilę powtarzał, że pogoda powinna być inna, ale on jest tu i teraz i że musi, itp.
Przecież zdjęcia z takiego dnia to musiała być jedna wielka kiszka.
A poza tym jak się ma jego zakładanie ND4.8 (16 przysłon) do zamleczonego z pełnym zachmurzeniem nieba? To po co on te filtry zakładał? :mrgreen:
Myślałem, ze padnę jak to oglądałem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

fatman napisał/a:
jakiego przerobionego Olka używasz?

SP 310

fatman napisał/a:
ważna jest własna wizja i konsekwencja

Wolałabym jednak bliżej Twojej wersji :) , no ale cóż...

90s - Wto 18 Lis, 2014

gonia65, To mi się podoba :) świetny kadr i ujęcie

fatman, no widzisz ja swoje ostatnie tak samo zrobiłem, pełne zachmurzenie i niekształtne chmury.
oraz 10 stopni ND. Wraz z polarem.
Jedyne co mogę w temacie powiedzieć że do zdjęć nie ma złej pogody, są tylko złe tematy i trzeba być elastycznym. A ostatnio nawet dochodzę do wniosku że czym gorsza pogoda tym lepsze zdjęcia wychodzą.
Zwłaszcza jak chcemy poszaleć z obróbką, to czym mniej kontrastowe zdjęcie zrobimy to tym łatwiej go rozciągnąć tonalnie i z kontrastem można cuda zdziałać.

gonia65, jeżeli to jest VR-310 to powinien spokojnie dawać radę.
Nastawiaj najniższe możliwe ISO. Ale myślę, że to już wiesz :razz:
14Mpx jest. Trochę dużo jak na tak małą matryckę
Matryca mała jak paznokieć, megapikseli mnogo i stąd te szumy.
Mój Olek ma 12 Mpx na matrycy u4/3 i też trochę szumi.
Rozumiem, ze fotografię w IR opanowałaś, nastawy balansu bieli, faux-color itp.

BTW: jak masz przerobiony aparat? (jakiś filtr przed matrycą? 720nm? czy full-spektrum?)

[ Dodano: Wto 18 Lis, 2014 20:15 ]
90s napisał/a:

Jedyne co mogę w temacie powiedzieć że do zdjęć nie ma złej pogody, są tylko złe tematy i trzeba być elastycznym. A ostatnio nawet dochodzę do wniosku że czym gorsza pogoda tym lepsze zdjęcia wychodzą.
Zwłaszcza jak chcemy poszaleć z obróbką, to czym mniej kontrastowe zdjęcie zrobimy to tym łatwiej go rozciągnąć tonalnie i z kontrastem można cuda zdziałać.

Pełna racja!
W górach jak pogoda do d... to idzie się na "strumyczki". :mrgreen:

Nie, to nie VR-310 tylko SP-310.

fatman napisał/a:
jak masz przerobiony aparat? (jakiś filtr przed matrycą? 720nm? czy full-spektrum?)

full-spectrum, nakręcam filtr R720 czasami dodaję polara.

fatman napisał/a:
Rozumiem, ze fotografię w IR opanowałaś, nastawy balansu bieli, faux-color itp.

Powiedzmy, że zaczęłam się w to bawić jakiś miesiąc może 2 temu i ogólne zasady znam. Choć wielu rzeczy jeszcze nie wiem.

90s - Wto 18 Lis, 2014

fatman napisał/a:
W górach jak pogoda do d... to idzie się na "strumyczki". :mrgreen:

To już wiesz dlaczego u mnie tyle ich ostatnio się pojawiło:)

239. Następny Berliński wymaz :mrgreen:
90s - Wto 18 Lis, 2014

fatman, świetne, co za detal co za obróbka :!: :!: :!: :!:

90s napisał/a:
fatman, świetne, co za detal co za obróbka :!: :!: :!: :!:

Jaja sobie robisz. Wiem :mrgreen: :mrgreen:

[ Dodano: Wto 18 Lis, 2014 21:38 ]
Tak wyglądał RAW:

240.

90s - Wto 18 Lis, 2014

fatman, serio, zwłaszcza jak wzrok leci po tym budynku od podstawy aż do wierzchołka wszystko ostre ze smaczkami, do tego ten maksymalny kontrast prawej strony absolutna czerń i biel. siadło panie siadło:)

90s napisał/a:
fatman, serio, zwłaszcza jak wzrok leci po tym budynku od podstawy aż do wierzchołka wszystko ostre ze smaczkami, do tego ten maksymalny kontrast prawej strony absolutna czerń i biel. siadło panie siadło:)

Aaaa... to dzięki :mrgreen:
Pochyliłem troszkę finalny bo oryginał za mało dynamiczny był.
Nawet dużo się tu nie napracowałem.

90s - Wto 18 Lis, 2014

fatman, to teraz wbiłeś mi gwoździa, myślałem że IR robi ci niebo a to zdjęcie bardzo przypomina jakbyś filtr na zwykłą fotografię założył.

Tak się teraz zastanawiam co by zarejestrował zwykły aparat.

90s napisał/a:
Tak się teraz zastanawiam co by zarejestrował zwykły aparat.

Jak byś skonwertował kolorowe "z automatu" do BW to sądzę, że widziałbyś podobną gradaję szarości jak na tym RAWie.

Tu czerń uzyskałem schodząc z ekspozycją o 1.5 EV i zakładając szarą połówkę na prawą górę (z odpowiednim blendingiem oczywiście).
Lewy dolny róg ściemniłem punktowo w Silver Efex.
Polożyłem również punktowo światło centralnie na tej chałupie (lekko w lewo-dół) i podbiłem strukturkę i lekko kontrast.
Musiałem też te trapy zamaskować z prawej (punktowo w SEfx).
Ot... i cała praca.

90s - Wto 18 Lis, 2014

fatman, Czyli wychodzi że można bez modyfikacji sprzętu zrobić takie zdjęcie?.
Nawet wydaje mi się że niebo czerwonym filtrem można byłoby ładnie zaczernić skoro musi być błękitne.
Ale i tak najważniejsze jest to rozkładanie świateł i kadr, a tu już wychodzi wizja i warsztat.

bassotronic - Czw 20 Lis, 2014

241.
lcf - Sob 22 Lis, 2014

fatman Mi też bardzo pasuje ta technika do architektury - w połączeniu z ciekawym obiektem i udaną kompozycją bardzo przyjemne efekty wychodzą :) .

Wspomniana wcześniej FROM BASICS TO FINE ART co prawda nieco droga, ale na gwiazdkę chyba też sobie sprawię tę przyjemność, w ramach odchamiania się i poszerzania horyzontów fotograficznych :) .

reiper - Pon 24 Lis, 2014

243.

244.

fatman - Pon 24 Lis, 2014

reiper, oba zdjecia OK ale... W Londku jest tyle fajnych budybków...
Chociażby "jajko".
Przejdźże się trochę :mrgreen:

reiper - Pon 24 Lis, 2014

Nie jajko a ogorek :) . Wolalem zaczac od czegos latwiejszego i bardziej oczywistego.
fazi75 - Wto 25 Lis, 2014

Niedawno pokazywałem, ale nieco inaczej. Jestem ciekaw co o tym myśłicie.

245.

fatman - Sro 26 Lis, 2014

fazi75 napisał/a:

Myśleć to tu nie ma co za wiele.
Jest dobrze. Ostro, dynamicznie i sterylnie.
Warsztat masz opanowany.
Można się zacząć bawić w rozmywanie chmur, kładzenie świateł i tego typu filozofię :mrgreen:

fazi75 - Sro 26 Lis, 2014

fatman napisał/a:
Warsztat masz opanowany.

Mimo mi to słyszeć. Wiem jednak, że jeszcze dużo roboty przede mną. Ale jak coś wyjdzie, to jest motywacja.
fatman napisał/a:
Można się zacząć bawić w rozmywanie chmur

Heh...pewnie, że można. Muszę się zmobilizować, bo nie bardzo lubię nakładać filtry :razz:
pozdrawiam

kufel - Pią 28 Lis, 2014

fazi75 napisał/a:

245.
jest ok, ale aż się prosi o rozmycie chmur :) jak już też wspomniał fatman.
mozer - Pią 28 Lis, 2014

kufel napisał/a:
aż się prosi o rozmycie chmur

Jak się rozmyje chmury, to odbicie też będzie rozmyte, a co za tym idzie da mniej ciekawą fakturę.

kufel - Pią 28 Lis, 2014

mozer napisał/a:
Jak się rozmyje chmury, to odbicie też będzie rozmyte
wiem , ale zupelnie mi to nie przeszkadza.

mozer napisał/a:
a co za tym idzie da mniej ciekawą fakturę.
a to już zależy od budynku i obróbki (dobra konwersja do bw , kontrast lokalny etc) ,czasu naświetlania, typu chmur i ich prędkości i wcale nie musi być mniej ciekawa.

inna sprawa ze mnie osobiście przejadły sie "odbicia chmurek" w oknach...

poza tym, nikt nie każe rozmywać chmur aż tak ze powstanie z nich "mleko" ;)

mozer - Pią 28 Lis, 2014

kufel, mnie trochę drażni robienie wzorca z rozmywania chmur. Wszystko z umiarem ;)
T.B. - Pią 28 Lis, 2014

Pytam z ciekawości:
- jak rozmyć odbicie chmur w oknach i nie zwariować?

Na mój chlopski rozum, od rozmycia chmur na niebie nie rozmyje się ich odbicie. I teraz - żmudna robota, szyba po szybie, uważając, żeby nie ruszyć ram i żeby było tak jak na niebie, czy jest jakiś sprytny sposób?

mozer - Pią 28 Lis, 2014

T.B., użyć filtra szarego.
T.B. - Pią 28 Lis, 2014

Czyli tak, jak wodę.
Teoretycznie tak, ale praktycznie nie brałem tego pod uwagę, bo chmury na ogół poruszają się bardzo powoli.

mozer - Pią 28 Lis, 2014

T.B., dlatego używa się mocniejszych filtrów szarych - np. ND100 a nawet ND1000.
fatman - Pią 28 Lis, 2014

Do rozmywania potrzebna jest konkretna pogoda, żeby jak zauważył kolega - mleko nie wyszło.
Najlepiej: 30% chmur i 70% czystego nieba - to dla czasów rzędu 5 min naświetlania.
Dla krótszych o cztwiście proporcja zmienia się na korzyść większej ilości chmur.
Ale nie więcej niż 60-70%.

T.B. - Sob 29 Lis, 2014

Dzięki za wyjaśnienia.
kufel - Sob 29 Lis, 2014

mozer napisał/a:
kufel, mnie trochę drażni robienie wzorca z rozmywania chmur. Wszystko z umiarem ;)
ja tego nie traktuję jako wzorzec,bo... nie ma żadnego wzorca. Dla mnie to jedynie level wyżej w robieniu zdjęć, w tym architektury.
mozer - Sob 29 Lis, 2014

kufel napisał/a:
level wyżej w robieniu zdjęć, w tym architektury.

Czy ja wiem, rozmycie chmur nie wymaga jakiejś szczególnej kreatywności...

kufel - Sob 29 Lis, 2014

mozer napisał/a:
level wyżej nie oznacza, ze najwyższy. chodzi mi o to ze jak ktoś zaczyna zabawę z fotografią to nie zabiera sie od razu za zabawę z długim naświetlaniem, statywami etc.

nie wymaga to szczególnej kreatywności jak zauważyłeś ,ale nieco więcej wysiłku, wkładu, obserwacji pogody i czekania na odpowiednie warunki już na pewno.

fatman - Sob 29 Lis, 2014

mozer napisał/a:

Pozwolę sobie nie zgodzić się z kolegą :wink:
Wymaga to jednak kreatywnosci.
Trzeba nie tylko wyczekać pogodę, stopien zachmurzenia ale również kierunek i siłę wiatru,
Jeżeli chcesz sforografować budynek z konkretnie wybranej przez siebie strony a dynamikę podkreślić poruszajacymi sie, rozmytymi chmurami to zależnie od graficznego wzoru na budynku tworzonego np. przez rzędy okien na wieżowcu możesz chcieć aby chmury poruszały się na ukos aby wzmocnić dynamikę (no bo przecież nie prostopadle ani rownolegle, chociaż czasami i to jest potrzebne - kreatywność jest tu nieograniczona).
I to na ukos pod konkretnym katem w stosunku do budynku.
A teraz jeszcze dołóż siłe wiatru bo od tego zależeć bedzie nasz czas naświetlania.
A teraz dołóż jeszcze światło, które chcesz aby padało tak jak to sobie umyśliłeś...

Mało Ci elementów aby uwolnić swoją kreatywność? :wink:

Powiem Ci, że na jeden budynek czekam już 3 tygodnie aby go zfotografować tak jak chcę. :mrgreen:

90s - Sob 29 Lis, 2014

fatman dobrze prawi ja bym dodał jeszcze jeden element który mnie właśnie w tym rozmywaniu interesuje. Tzn. czym mniej tym więcej, rozmyte niebo a nawet mleko staje się neutralnym tłem a nie kolejnym elementem kompozycji.
mozer - Sob 29 Lis, 2014

fatman, oczywiście można wiele rzeczy wymyślić, żeby sobie utrudnić życie ;)
Ale jednak nie mniejszej kreatywności wymaga takie skomponowanie zdjęcia, żeby nie trzeba było rozmywać.

90s napisał/a:
rozmyte niebo a nawet mleko staje się neutralnym tłem a nie kolejnym elementem kompozycji.

Tzn. to niby dobrze?

90s - Sob 29 Lis, 2014

mozer napisał/a:
90s napisał/a:
rozmyte niebo a nawet mleko staje się neutralnym tłem a nie kolejnym elementem kompozycji.

Tzn. to niby dobrze?

to zależy co chcesz pokazać, zawsze lepiej mieć wybór jak go niemieć.

T.B. - Sob 29 Lis, 2014

fatman napisał/a:
Powiem Ci, że na jeden budynek czekam już 3 tygodnie aby go zfotografować tak jak chcę. :mrgreen:

To lepiej niż ptasznicy, czy inni łowcy jeleni :smile:

kufel - Sob 29 Lis, 2014

mozer napisał/a:
Tzn. to niby dobrze?
pewnie. tu przykład: co prawda nie niebo ,a woda, ale koncepcja jest ta sama: rozmycie jako część kompozycji. zdjęcie z neta, nie moje

mozer - Sob 29 Lis, 2014

kufel napisał/a:
pewnie. tu przykład: co prawda nie niebo ,a woda, ale koncepcja jest ta sama: rozmycie jako część kompozycji. zdjęcie z neta, nie moje

No ok, ale to akurat w tym przypadku. Dopytywałem kolegi 90s, bo zabrzmiało jakby zawsze było porządane usuwanie elementu kompozycji ;)

90s - Sob 29 Lis, 2014

mozer napisał/a:

No ok, ale to akurat w tym przypadku. Dopytywałem kolegi 90s, bo zabrzmiało jakby zawsze było porządane usuwanie elementu kompozycji ;)

ja tam nigdzie nie napisałem słowa zawsze:)tylko uzupełniłem wypowiedz kolegi Fatmana:)
Lepiej mieć bogaty warsztat w różne techniki jak znać tylko jedną.

fatman - Sob 29 Lis, 2014

Zdjęcie, które pokazuje na tej stronie kolega kufel
Zalicza się do kategorii tzw. Fine Art.

Kolega mozer pisze natomiast o fotografowaniu wprost
A my (90s, kufel i ja) o takim sfotografowaniu i obróbce zdjęcia aby odzwierciedlało naszą wizję tego co fotografujemy (nawet odrealnioną).
W ten sposób nie ma co prowadzić polemiki "co jest lepsze"
Ponieważ rozmawiamy o zupelnie innych rodzajach fotografii.

mozer - Sob 29 Lis, 2014

fatman, ja nigdzie nie polemizowałem co jest lepsze :)

To jest zagadnienie trochę w stylu - czy czekać na idealne warunki i tylko 'zdjąć' kadr, czy 'dorobić' okoliczności przyrody w fotoszopie. Ja mimo wszystko wolę to pierwsze podejście, a wspomagają mnie moje braki w umiejętnościach, żeby zrobić to drugie ;)

Zresztą... pogadać chyba można, od tego jest forum, nie? ;)

90s - Sob 29 Lis, 2014

mozer, dokładnie:) szczerze mówiąc jak jest słaba fota to nigdy nie będzie z tego dobry kotlet:)
więc przede wszystkim dobra baza a co później z nią zrobisz to już tylko od Ciebie zależy.

Czasami wszystko siada a i tak wiesz że czegoś brakuje, wtedy smarujesz:) bo ona ma spełniać Twoje założenia i wizje.

matys - Nie 30 Lis, 2014

246.

Heron Tower by Matys_ldn, on Flickr

fatman - Nie 30 Lis, 2014

mozer, nie mówimy tutaj o tzw "podmiance nieba" oczywiście bo to moge zrobić
Ńie ruszając się z fotela. Więc tu cieszę się, że jesteśmy po tej samej stronie.
Trzeba to sfocić. Wtedy satysfakcja jest większa :mrgreen:
Kwestia obróbki... to już insza inszość :wink:
Zależy co sie chce pokazać.

Oczywiście słowa "lepsze" użyłem ńiewłasciwie. Teraz widzę.
Miałem na myśli "lepszość" w sensie własnego wyboru co sie chce robić
Czyli "ktora drogą pójść" a nie wyrózniac jeden rodzaj nad drugi :wink:

katstan - Czw 04 Gru, 2014

Piękne te wasze foty!

I moje wypociny:
247.

mozer - Czw 04 Gru, 2014

katstan, skupiłbym się na prawej stronie zdjęcia, bo po lewej nie ma nic ciekawego. Może obrócić o 90 stopni?
kufel - Czw 04 Gru, 2014

katstan, a gdzie to? Elewacja trochę jak nowa siedziba NOSPR w Katowicach.
katstan - Czw 04 Gru, 2014

Dokładnie NOSPR :mrgreen:
kufel - Nie 07 Gru, 2014

katstan napisał/a:
już jakiś czas się tam wybieram z aparatem i wybrać sie nie mogę...
katstan - Nie 07 Gru, 2014

kufel napisał/a:
katstan napisał/a:
już jakiś czas się tam wybieram z aparatem i wybrać sie nie mogę...

Warto. Ja tam już z każdej strony popstrykane mam. Czekam aż otworzą ten mostek łączący NOSPR z Centrum Kongresowym. I sam budynek Centrum też ostatecznie może być ciekawy.

kufel - Pon 08 Gru, 2014

katstan napisał/a:
Warto.
ja tam bywam w okolicy ale w innych celach. z aparatem jeszcze sie nie zmobilizowałem ;)

katstan napisał/a:
Czekam aż otworzą ten mostek łączący NOSPR z Centrum Kongresowym. I sam budynek Centrum też ostatecznie może być ciekawy.
również czekam :)
bodzio239 - Nie 28 Gru, 2014

A.D.
248.

Preskaler - Pon 29 Gru, 2014

Klimatyczna fotka. (248)

249.

Rynek

muzyk - Wto 30 Gru, 2014

Preskaler, gdzie to?
Cytat:
A.D.
248.
1.jpg

Gdzieś na Podkarpaciu?

Wojmistrz - Wto 30 Gru, 2014

Albo mnie oczy bolą, albo 249 jest dość mocno przeostrzone.
muzyk - Wto 30 Gru, 2014

Wojmistrz napisał/a:
Albo mnie oczy bolą, albo 249 jest dość mocno przeostrzone.

Jest, ale ... kij z tym. Fajne miasteczko, ale gdzie? :razz:

dcs - Wto 30 Gru, 2014

A to nie Krosno?
muzyk - Wto 30 Gru, 2014

dcs napisał/a:
A to nie Krosno?

Ty! Rzeczywiście. O rany... dawno już tam nie byłem :razz:

Preskaler - Wto 30 Gru, 2014

Tak, to jest Krosno.
Nie wiem jak wyostrzać te fotki bo do oglądania sam DPP ustawia mi się automatycznie na 7 w 10-cio stopniowej skali a ja wyostrzam na 3. Tak w ogóle to informatyka i obróbka cyfrowa zdjęć jest dla mnie strasznie trudna. Sam jakoś próbuję to ogarnąć metodą prób i błędów bo jak kogoś zapytam lub przeczytam na "Forum" to zwykle do wytłumaczenia jednego problemu używa się 10-ciu niezrozumiałych dla mnie słów.