forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA MAKRO 2014

Wujek_Pstrykacz - Sro 01 Sty, 2014
Temat postu: FOTOGRAFIA MAKRO 2014
Zapraszam.
Fawu - Sro 01 Sty, 2014

1.

Fotograf1234 - Czw 02 Sty, 2014

Pierwsze próby z makro, więc proszę o wyrozumiałość.
2.

marcin2781 - Czw 02 Sty, 2014

Fotograf1234 napisał/a:
To nie znaczy że mamy ciebie traktować ulgowo :lol:
Jest nie ostro i to bardzo zapewne poruszone , za mało miejsca zostawiłeś za skrzydłami motyla , światło wydaje mi się że jest lekko prześwietlone , tło troszkę nie ciekawe , i przeszkadza te źdźbło trawy . Lepsze niż Astro(foto) w twoim wykonaniu :lol:

Fotograf1234 - Czw 02 Sty, 2014

marcin2781 - ostrość jest ustawiona na motyla, poza tym zdjęcie traci na ostrości przez konwertowanie to rozmiaru pozwalającego na publikację. Nie rozumiem jak tło nie ciekawe, a jakie miało by być inne?
Wersja druga.
3.

Fotograf1234 napisał/a:
ostrość jest ustawiona na motyla

Co chcesz mi powiedzieć że motyl jest ostry jak brzytwa ? Nie ośmieszaj się .

Fotograf1234 napisał/a:
poza tym zdjęcie traci na ostrości przez konwertowanie to rozmiaru pozwalającego na publikację
Tylko dziwnym trafem jakoś inni wstawiają zdjęcia i jest dobrze np. zdjęcie Fawu, jakoś u niego nie straciło ostrości .
Na 3 masz zajebiaszczy przepał na skrzydełku aż po oczach daje , znowu nie ostro nie ciekawie i te tło jeszcze gorsze niż na 2, o kompozycji już nie wspomnę że do bani .

Fotograf1234 napisał/a:
Nie rozumiem jak tło nie ciekawe, a jakie miało by być inne?
Właśnie powinno być ładne i nie odciągające wzroku od głównego tematu ,np. jak uFawu,

Fawu, co to jest i jest to ciekawe

Fawu - Czw 02 Sty, 2014

Fotograf1234 napisał/a:
2.

Wszystko co Ci marcin2781 napisał, zakoduj sobie :smile: + kup statyw bo ta fotka z ręki chyba,ustaw "ustawianie ostrości punktowo" motyl powinien mieć ostre czułki i oczy, jeżeli je widać.
Kup książke albo pismo jakieś na tematy foto które Cię intersują. Potem jak Cię wciągnie zmienisz aparat itd...

[ Dodano: Czw 02 Sty, 2014 16:52 ]
Cytat:
Fawu, co to jest i jest to ciekawe

Hm, żebym ja to wiedział :wink: w każdym razie wyglądała na pospolitą roślinkę, też mnie zaciekawiły te jakby kokony czy cóś :grin:

To ja wrzucę coś z czerwca .
4.

5.

Pozdrawiam. ;)

maziek - Czw 02 Sty, 2014

Marcin, czy takim samym językiem mówisz do osób, z którymi spotykasz się w realu?

Statyw nie jest potrzebny do makro. Zdjęcia motyla są kiepskie, to fakt. Albo kup lepszy obiektyw, albo zrób 20 fotek i wybierz jedną ostrą.

maziek napisał/a:
Marcin, czy takim samym językiem mówisz do osób, z którymi spotykasz się w realu?
O co tobie chodzi , a może mam problem z wymową . I będę pisał tak jak mi się podoba i to nie twoja xxx sprawa .

maziek napisał/a:
Statyw nie jest potrzebny do makro
Tak, nie jest potrzebny ? Jesteś tego pewien w 100 % ? Nie oszukuj ludzi i nie pisz głupot . To utrzymaj aparat przy czasie rzędu 1/10s. lub mniejszy i do tego jeszcze przy skali 1:1 . Nawet głupie klapnięcie lustra wprowadza wstrząs więc nie był bym pewien . Już nie wspomnę o stackowaniu . Zgadza się można robić bez statywu o ile czas jest większy niż 1/60 s. i ktoś ma pewną rękę .
maziek napisał/a:
kup lepszy obiektyw
HEHE do Fuji HS-30 ciekawe :roll: chyba że jakiś szeroki manual na odwrotkę :lol:

Proszę o trochę inny ton wypowiedzi, na forum obowiązuje kultura wypowiedzi.

90s - Czw 02 Sty, 2014

marcin2781 napisał/a:
O co tobie chodzi , a może mam problem z wymową . I będę pisał tak jak mi się podoba i to nie twoja xxx sprawa .

Ja tam widzę problemy na tle emocjonalnym, spinasz się i obrażasz innych.
Pisać jak ci się podoba możesz sobie sam do siebie lub na onecie.
Na forach obowiązuje jakiś poziom wypowiedzi.

A marko można robić z ręki wszystko zależy jak duże ma być to powiększenie.

90s napisał/a:
Ja tam widzę problemy na tle emocjonalnym, spinasz się i obrażasz innych.
Gdzie tu widzisz napinkę jedynie co to w moim poście wyżej a tak jak na razie nikogo nie obrażałem :cool:
90s - Czw 02 Sty, 2014

marcin2781 ja tam widzę że masz napinkę i to ostrą za każdym razem jak coś Fotograf1234 wrzuci a forma w jakiej się do niego wypowiadasz np astro2013 nie zalicza się do grzecznościowych.

Jak tak ci działa na nerwy to możesz zablokować użytkownika i nie będą ci się jego posty wyświetlały.
Bo daje ci jeszcze kilka tygodni i padniesz na wrzody :lol:

90s napisał/a:
Bo daje ci jeszcze kilka tygodni i padniesz na wrzody
O lekarzyk się znalazł , abyś ty nie padł, niedawno coś pisałeś bodajże o obrażaniu i spinaniu się to ciebie też się tyczy :cool: , no jak tobie się podobają takie gnioty to se to wydrukuj i se w ramki opraw . Bo ja siebie nie mam zamiaru oszukiwać jak mi się coś nie podoba , normalnie w świecie jestem szczery :wink:
kufel - Czw 02 Sty, 2014

marcin2781 napisał/a:
normalnie w świecie jestem szczery
chyba zatarła Ci się granica między byciem szczerym a zwyczajnym obrażaniem.
swoją opinię , uwierz, nawet tą najbardziej krytyczną, można wyrazić w bardziej "przystępny" sposób...

[ Dodano: Czw 02 Sty, 2014 21:54 ]
Fotograf1234, kompozycyjnie 2jka duzo lepsza. co do wspomnianego tła to jakby było bardziej rozmazane ( mniejsza głębia ostrości) to było by lepiej. skrzydła motyla faktycznie przepalone trochę - miejscami brak na nich jakiejkolwiek faktury. ostrości tez brakuje, ale nie za bardzo znam powód tego.

90s - Czw 02 Sty, 2014

marcin2781 napisał/a:
O lekarzyk się znalazł , abyś ty nie padł, niedawno coś pisałeś bodajże o obrażaniu i spinaniu się to ciebie też się tyczy :cool:

To był żart nawet dałem ci emota byś załapał :grin:

marcin2781 napisał/a:
no jak tobie się podobają takie gnioty to se to wydrukuj i se w ramki opraw . Bo ja siebie nie mam zamiaru oszukiwać jak mi się coś nie podoba , normalnie w świecie jestem szczery :wink:

To nie powód by nazywać prace innych gniotami i jest różnica pomiędzy byciem szczerym a chamskim.

Fawu - Czw 02 Sty, 2014

maziek napisał/a:

Statyw nie jest potrzebny do makro. Zdjęcia motyla są kiepskie, to fakt. Albo kup lepszy obiektyw, albo zrób 20 fotek i wybierz jedną ostrą.

Chętnie bym zobaczył te fotki z ręki,może się podszkolę :zalamany:

[ Dodano: Czw 02 Sty, 2014 23:40 ]
90s napisał/a:

To nie powód by nazywać prace innych gniotami i jest różnica pomiędzy byciem szczerym a chamskim.

I tym optymistycznym akcentem kończymy dyskusję :razz:
Fotografowanie ma sprawiać przyjemność, a nie powodować wrzody, nerwicę itp.

Monastor - Pią 03 Sty, 2014

Fotograf1234, jeśli chodzi o zdjęcie cytrynka to razi przepał na dwóch kanałach i centralny kadr (tego można uniknąć niezależnie od aparatu). Ostrość mogłaby być lepsza. Masz też trochę bałaganu w tle ale tego trudno uniknąć przy takim obiektywie i matrycy. Musiałbyś naprawdę dobrze zaplanować ujęcie.

marcin2781, o ile nasycenie kolorów na 4 można uznać za zabieg artystyczny to brak ostrości i dziwaczne ziarno w tle mocno psują zdjęcie. Kompozycja też nie przekonuje.

marcin2781 napisał/a:
będę pisał tak jak mi się podoba i to nie twoja zasrana sprawa .

marcin2781 napisał/a:
O lekarzyk się znalazł

Ciekawe czy jest jakieś forum dla koneserów kultury osobistej. Mógłbyś tam z powodzeniem wystawiać swoje prace.

S. Kawka - Pią 03 Sty, 2014

5.

Szufladkowe makro - a może nie makro tylko flora?Oczywiście robione z ręki bo nie wszystkie owady mieszkają na łące.

maziek - Pią 03 Sty, 2014

marcin2781 napisał/a:
I będę pisał tak jak mi się podoba i to nie twoja zasrana sprawa .
Dziękuje Ci za wyjaśnienie, mam teraz w Twojej kwestii jasność.

Fawu napisał/a:

Chętnie bym zobaczył te fotki z ręki,może się podszkolę :zalamany:
W mojej galerii nie ma zbyt wielu fotek makro, sporo jest gdzieś w wątku makro, ale te, które są, są wyłącznie z ręki. Powiem więcej - w życiu nie zrobiłem zdjęcia makro ze statywu :) . Ponadto nie mam "prawdziwego" obiektywu makro a tylko Sigmę 17-70. Można więc zrobić ostre zdjęcie bez statywu i kiepskim (z punktu widzenia makro) obiektywem.

Nie traktuj mojej wypowiedzi na zasadzie "statyw jest do niczego niepotrzebny w makro a kto mówi inaczej ten głupi" ;) . Chodzi mi jedynie o to, że nie jest konieczny.

Wydaje mi się, że w przypadku mojego obiektywu skorzystanie ze statywu byłoby trudne. Sigma osiąga maksymalne powiększenie 1:2 kiedy obiekt jest niemal dosłownie na soczewce. Co innego porządny obiektyw makro, który ostrzy z odległości kilkunastu czy dwudziestu-paru cm od soczewki. Wiele fotek zrobiłem też leżąc na plecach pod baldachimem liści - ze statywem byłoby trudno. Owady nie zziębnięte są ruchliwe - itd...

Fotograf1234 - Pią 03 Sty, 2014

S. Kawka - fajne i ciekawe
marcin2781 - zdjęcie jak każde twoje inne, praktycznie wszystkie masz takie same. Może raz spróbuj bez tych kropel. I wyluzuj ton wypowiedzi. Jesteś zbyt pewny siebie i nie masz wyrozumienia dla początkujących, wręcz tylko pogardę.
Dziękuję panowie za rady. Wybaczcie za takie zdjęcia, ale dopiero zaczynam.

marcin2781 - Pią 03 Sty, 2014

Fotograf1234 napisał/a:
marcin2781 - zdjęcie jak każde twoje inne, praktycznie wszystkie masz takie same. Może raz spróbuj bez tych kropel
Jak ja lubię kropelki , robię z kropelkami i bez . Mam też bez kropelek . Moim zdaniem kropelki dodają uroku , i jeszcze jedno dosyć ciężko jest zrobić kropelki bez przepałów w kropelkach . A dlaczego robię z kropelkami ? Bo zawsze rano na zdjęcia chodzę latem, dlatego bo można podejść bardzo blisko a owad jeszcze śpi lub jeszcze się nie rozgrzał bo jest za zimno dla niego bo była np. rosa. W południe nie lubię bo światło jest ostre i są brzydkie cienie i nie podejdziesz tak blisko owada a wieczorem po pracy czasem mi się już nie chcę.
Co do zdjęć że są takie same to ja mam taki styl robienia tak każdy ma swój i na pewno tego nie zmienię .

Fotograf1234 napisał/a:
nie masz wyrozumienia dla początkujących,
Jesteś w błędzie .
Kończymy te dyrdymały . I cieszmy się ze zdjęć .NARA :cool:

Chcesz bez rosy proszę jest bez .
6.

Sorki że zmieniłem fotkę ale nie to wstawiłem;)

komor - Pią 03 Sty, 2014

marcin2781, powstrzymaj emocje i przeanalizuj to, co Ci parę osób powyżej napisało. Dodaję Ci ostrzeżenie, bo pomimo upomnienia od moderatora nadal nie zmieniłeś sposobu wypowiadania się. Takie sformułowania są niedopuszczalne:

marcin2781 napisał/a:
Nie ośmieszaj się .

marcin2781 napisał/a:
I będę pisał tak jak mi się podoba i to nie twoja xxx sprawa .

marcin2781 napisał/a:
O lekarzyk się znalazł , abyś ty nie padł

krikus - Pią 03 Sty, 2014

marcin2781 napisał/a:
W południe nie lubię bo światło jest ostre i są brzydkie cienie i nie podejdziesz tak blisko owada

Jakiż problem wziąść blendę (rozpraszającą) lub przysłonić czymś, czym kolwiek dla zacienienia tego małego miejsca ?

Cytat:
Jakiż problem wziąść blendę (rozpraszającą) lub przysłonić czymś, czym kolwiek dla zacienienia tego małego miejsca ?
Zgadza się blenda jak najbardziej tylko jest jeden mały szkopuł a mianowicie zrób to w południe gdzie owady są aktywne i to bardzo i jaki kolwiek cień padnie w ich stronę od razu się zrywają np. motyl o ważce już nie wspomnę i tak można wymieniać . komor, Ok przyjęte. Nad emocjami panuje nawet napisze że to jest pisane na luzie ;) ale jak ktoś pisze że dostane wrzodów i po tygodniu padnę to jest spoko i chcesz mi powiedzieć że takie pisanie jest spoko i słuszne. Co on może mnie obrażać jakim prawem jak on mnie obraża to ja jego . Możecie sobie myśleć co tam wam się podoba :razz:
mavierk - Pią 03 Sty, 2014

krikus napisał/a:
Robienie makro w środku dnia jest po prostu nieopłacalne w stosunku do efektów jakie przy takim świetle można osiągnąć. Mimo że ciężko mi zawsze było się poderwać z rana na owady to zawsze efekty były dużo ciekawsze niż w okolicach południa.
komor - Pią 03 Sty, 2014

marcin2781 napisał/a:
ale jak ktoś pisze że dostane wrzodów i po tygodniu padnę to jest spoko

Marcin, sprawdź kolejność, kto co pierwszy napisał. No i mimo wszystko widzę pewną różnicę między tymi wypowiedziami. Uznajmy sprawę za zamkniętą.

marcin2781 napisał/a:
Zgadza się blenda jak najbardziej tylko jest jeden mały szkopuł a mianowicie zrób to w południe gdzie owady są aktywne i to bardzo i jaki kolwiek cień padnie w ich stronę od razu się zrywają np. motyl o ważce już nie wspomnę i tak można wymieniać .

Problemem jest też jak się zdjęcia robi samodzielnie – brakuje trzeciej ręki do trzymania blendy, albo statyw z blendą przewraca wiatr, itd. Generalnie lekko nie jest i sposobów na makro jest więcej niż jeden jedynie słuszny.

maziek - Pią 03 Sty, 2014

mavierk napisał/a:
Robienie makro w środku dnia jest po prostu nieopłacalne w stosunku do efektów jakie przy takim świetle można osiągnąć.
Miedzy środkiem dnia a bladym świtem w okolicach lata to jest "kilka" ładnych godzin i moim zdaniem to jest fałszywa i nieistniejąca dychotomia. Nawet pomijając dni pochmurne i miejsca naturalnie zacienione. Oczywiście kto co lubi. Mówię o świetle, bo jeśli chodzi o foto eksponatów zastygłych w dążeniu ku szczęściu to prawdopodobnie pierwszy przymrozek znienacka rulez ;) .

mavierk napisał/a:
Robienie makro w środku dnia jest po prostu nieopłacalne w stosunku do efektów jakie przy takim świetle można osiągnąć
Zgadzam się w 1000% i do tego jeszcze mogę dodać że zawsze w południe mocniej wiaterek wieje i ale i na to jest sposób używając kramerek .Ale w fotografii jest jedna zasada nie powinno się robić zdjęć w pełnym słońcu .
komor napisał/a:
Problemem jest też jak się zdjęcia robi samodzielnie – brakuje trzeciej ręki do trzymania blendy, albo statyw z blendą przewraca wiatr,
Też bardzo słuszna uwaga.Zapomniałem dodać że można obyć się bez dyfuzora robiąc cień swoim ciałem a modela doświetlić blendami od spodu z przodu też trzeba się nakombinować . Ale i tak najlepszy efekt uzyskami z rana i o złotej godzinie lub w południe gdy słońce jest za chmurami .
Albisia - Pią 03 Sty, 2014

7.
Polowiec szachownica.

Fawu - Pią 03 Sty, 2014

maziek napisał/a:
W mojej galerii nie ma zbyt wielu fotek makro, sporo jest gdzieś w wątku makro, ale te, które są, są wyłącznie z ręki. Powiem więcej - w życiu nie zrobiłem zdjęcia makro ze statywu :) . Ponadto nie mam "prawdziwego" obiektywu makro a tylko Sigmę 17-70. Można więc zrobić ostre zdjęcie bez statywu i kiepskim (z punktu widzenia makro) obiektywem.

Nie traktuj mojej wypowiedzi na zasadzie "statyw jest do niczego niepotrzebny w makro a kto mówi inaczej ten głupi" ;) . Chodzi mi jedynie o to, że nie jest konieczny.

Wydaje mi się, że w przypadku mojego obiektywu skorzystanie ze statywu byłoby trudne. Sigma osiąga maksymalne powiększenie 1:2 kiedy obiekt jest niemal dosłownie na soczewce. Co innego porządny obiektyw makro, który ostrzy z odległości kilkunastu czy dwudziestu-paru cm od soczewki. Wiele fotek zrobiłem też leżąc na plecach pod baldachimem liści - ze statywem byłoby trudno. Owady nie zziębnięte są ruchliwe - itd...

Też mam tą sigmę jest zarąbista i do makro (jak potrzebuję szerzej) też z pierścionkami i bez :smile:
ja tam staram się zawsze robić ze statywu, z ręki nie daje rady,mimo obiektywu ze światłem 2.8 i stabilizacją C 100/2.8, dlatego też doradzałem co najlepsze według mnie.
Cytat:
Robienie makro w środku dnia jest po prostu nieopłacalne w stosunku do efektów jakie przy takim świetle można osiągnąć. Mimo że ciężko mi zawsze było się poderwać z rana na owady to zawsze efekty były dużo ciekawsze niż w okolicach południa.

Też tak uważam :!:

mavierk - Pią 03 Sty, 2014

Albisia napisał/a:
7.
Polowiec szachownica.
Chciałbym wreszcie go spotkać :D
S. Kawka - Pią 03 Sty, 2014

Oczywiście wszyscy macie rację w tych rozważaniach.Najlepiej rano i po południu ale ma to jedną wadę, mianowicie maleje liczba gatunków owadów, którym można zrobić zdjęcia.Wszak owady najchętniej latają jak jest ciepło. :wink:

8. " Misio "

Albisia, Coś się tobie zakradło w lewym górnym rogu . Czy mi się tylko wydaje czy jakiś nie pożądany szum się wkradł może coś przy obróbce nie tak zrobiłeś ?
Też mam kilka kadrów tego motyla .
9.

10.

Pozdrawiam.

Albisia - Pią 03 Sty, 2014

marcin2781 napisał/a:
Albisia, Coś się tobie zakradło w lewym górnym rogu . Czy mi się tylko wydaje czy jakiś nie pożądany szum się wkradł może coś przy obróbce nie tak zrobiłeś ?

Fakt. Chociaż powiedziałabym, że w prawym. :)

fazi75 - Pią 03 Sty, 2014

marcin2781, -6 jest mega!!! Tło i kolory. Wszystko jest miodne :!:
Albisia - Sob 04 Sty, 2014

11.
Zieleńczyk ostrężyniec.

marcin2781 - Sob 04 Sty, 2014

Albisia napisał/a:
Zieleńczyk ostrężyniec.
Jeszcze takiego nie spotkałem .

12.

Fawu - Sob 04 Sty, 2014

marcin2781 napisał/a:
12.

Fotka dobra, ale po co tyle tej góry z samym tłem :?:

Fawu napisał/a:
Fotka dobra, ale po co tyle tej góry z samym tłem
Cieszy to że się podoba , a poco tyle góry? Hmm dobre pytanie :wink:
Pozdrawiam

mavierk - Sob 04 Sty, 2014

Fawu napisał/a:
otka dobra, ale po co tyle tej góry z samym tłem
Wybaczcie ale nie mogłem się powstrzymać. Żeby nie było nie uważam tego za macro.

13.

Od razu odpowiadam - tyle tła bo robione Takumarem 135/3.5 trzymanym ręką, odsuwanie obiektywu od korpusu powodowało że ten łapał już za dużo światła z boku :mrgreen:

mavierk, Fajne i sympatyczne mi się tam podoba .
Fotograf1234 - Nie 05 Sty, 2014

mavierk - nieźle
Kolejny motyl.
14.

S. Kawka - Nie 05 Sty, 2014

15.

Też Rusałka admirał

16.

fazi75 - Nie 05 Sty, 2014

Fotograf1234 napisał/a:
mavierk - nieźle

Skoro Ty określiłeś to zdjęcie mianem niezłego, to ja boję się ocenić twoje :razz:
S. Kawka napisał/a:
16.
Super! Przydało by się jednak odrobiny oddechu z prawej
marcin2781 - Nie 05 Sty, 2014

Fotograf1234 napisał/a:
Kolejny motyl.
14.

Pierwsze co się rzuca to masz ostre światło i mocne cienie , i dlatego każdy dobry fotograf wie że w ostre światło nie powinno się robić zdjęć . Też radzę przy takim powiększeniu ustawiać obiekt z jednym z ciepłych punktów , a nie centralnie . I staraj się robić zdjęcia z wysokości oczu .
S. Kawka, 16 sympatyczny kadr mi się podoba ,
fazi75 napisał/a:
Przydało by się jednak odrobiny oddechu z prawej
masz rację .
Fawu - Nie 05 Sty, 2014

mavierk napisał/a:

Od razu odpowiadam - tyle tła bo robione Takumarem 135/3.5 trzymanym ręką, odsuwanie obiektywu od korpusu powodowało że ten łapał już za dużo światła z boku :mrgreen:

Fotka taka sobie, a co zgubiłeś przejściówkę,że takie manewry na łące :lol:

mavierk - Nie 05 Sty, 2014

Bardzo podoba mi się 16, bo lubię Czerwończyki :D

Fotograf1234, następnym razem spróbuj zrobić zdjęć takiego motyla jeszcze z 4-5. Z różnych stron, może tak, żeby pokazać coś więcej (chociażby jak na 15tce, chociaż i tam najciekawsze elementy nie są już ostre). Potem spróbuj zrobić te zdjęcia gdy światło będzie bardziej miękkie. I tak dalej i tak dalej :D

Fawu napisał/a:
Fotka taka sobie, a co zgubiłeś przejściówkę,że takie manewry na łące
Nie, chciałem zmniejszyć odległość ostrzenia bo pierścieni nie miałem ;) . Mi to zdjęcie się podoba. Nawet myślałem o wrzuceniu sobie go na ścianę. Ale to pewnie dlatego, że od najmłodszych lat uwielbiam motyle więc jestem mało obiektywny.

Dorzucę jeszcze jedno z podobnych. Teraz widzę jak jest ono nieostre, ale już za późno :D

17.

Mańkosław - Nie 05 Sty, 2014

mavierk, nie interesuję się zdjęciami makro, ale jeśli Cie interesuje mój odbiór/zdanie, to ja bym znacznie obkroił przestrzeń wokół głównego motywu.
mavierk - Nie 05 Sty, 2014

Mańkosław, masz rację, powinienem to wrzucić gdzieś indziej.
Monastor - Pon 06 Sty, 2014

mavierk po prostu zostawia miejsce na hipsterskie podpisy i wrzuca to potem na Instagram :P
cobalt - Pon 06 Sty, 2014

Jak już mowa o motylkach, to mam coś takiego:
18
Wiem technicznie wyszło słabo, ale nie dorobiłem się jeszcze obiektywu makro.

S. Kawka - Pon 06 Sty, 2014

19.

Tytuł zdjęć - "Kropelki rosy " ( motyle to tylko dodatek) :grin:

20.

marcin2781 - Pon 06 Sty, 2014

Żeby nie było że tylko motyle .
21. Łowik .

Ważka, ale jaka? Dla mnie zielona :wink:

22.

mavierk - Pon 06 Sty, 2014

Monastor napisał/a:
mavierk po prostu zostawia miejsce na hipsterskie podpisy i wrzuca to potem na Instagram
mimo iż wcześniej o tym nie pomyślałem to rzeczywiście są to hipsterskie zdjęcia strasznie :mrgreen:

cobalt, 18 jest spoko, nawet bardzo. Skoro to nie był sprzęt stricte do makro to czym zrobiłeś to zdjęcie?

mavierk napisał/a:
Monastor napisał/a:
mavierk po prostu zostawia miejsce na hipsterskie podpisy i wrzuca to potem na Instagram
mimo iż wcześniej o tym nie pomyślałem to rzeczywiście są to hipsterskie zdjęcia strasznie :mrgreen:

MSPANC

mavierk - Pon 06 Sty, 2014

Czemu tu nie ma helvetici? Jak śmiesz spieprzyć moje zdjęcie jakąś marną czcionką? :wink:

mavierk, bo szkoda mi pieniędzy na licencję na helveticę, a podróbki są kijowe. Poza tym jest zbyt mainstreamowa :mrgreen:

[quote="mavierk"]
Monastor napisał/a:

cobalt, 18 jest spoko, nawet bardzo. Skoro to nie był sprzęt stricte do makro to czym zrobiłeś to zdjęcie?

Nr 18 i 22 zrobiłem Canonem 650D na LV z Heliosem-44M oraz pierścieniami makro + lampa YN-568EX z dyfuzorkiem własnej roboty. Jak się nie ma kasy na prawdziwy obiektyw makro to trzeba próbować tym co jest pod ręką. Czyli radzieckim wynalazkiem do portretu :grin: .
Niestety czasami wychodzi kicha, bo robal się poruszy, nie trafimy z ostrością, albo nie zdążymy zdjąć jednego członu spośród 3 pierścieni. I wtedy robal nie mieści się w kadrze. A lampa przydaje się, bo jak chcemy mieć większą GO, to trzeba przymknąć przysłonę i doświetlić - jasno i miękko.

Jako natyfoto w makro:

23.

Źle trafiona ostrość.

24.

Robal powinien być robiony z przodu, a jest z góry i mała GO.

Fawu - Wto 07 Sty, 2014

25. Z tzw. szuflady

marcin2781 - Wto 07 Sty, 2014

26.Czerwcowe .

S. Kawka - Wto 07 Sty, 2014

Fawu - fajna szuflada i fajnie uchwycone makro sytuacyjne.Pałątka zżera ( prawdopodobnie )komara.
cobalt - Wto 07 Sty, 2014

marcin2781,
Wydaje mi się, że po numerku 25 kolejnym jest 26, ale mogę się mylić.
Chyba warto poprawić numerację, bo teraz mamy 2x 24. I nie chodzi mi tu broń Boże o moje antyfoto :neutral: .

marcin2781 - Wto 07 Sty, 2014

cobalt napisał/a:
Wydaje mi się, że po numerku 25 kolejnym jest 26
O kurczę ale gafa hehe niech mod zmieni na 26 ja już nie mogę edytować miną ł czas.
cobalt - Wto 07 Sty, 2014

Canon 650D + Canon 55-250 z pierścieniami makro.

27.

Fawu - Wto 07 Sty, 2014

S. Kawka napisał/a:
Fawu - fajna szuflada i fajnie uchwycone makro sytuacyjne.Pałątka zżera ( prawdopodobnie )komara.

Dzięki, szuflada bo sprzed paru lat i Panasonic DMC-L1/Sigma 150mm+pierścionek Olymusa 25 (system 4/3)

S. Kawka - Wto 07 Sty, 2014

28.

Też makro sytuacyjne - żuczek daje nogę przed pająkiem

ashley - Sro 08 Sty, 2014

29.

Proby makro z kombinowanym zestawem. Canon 1000D + 18-55 + "odwrocony" helios.

Fawu - Sro 08 Sty, 2014

Cytat:
26.Czerwcowe .

Dobre,ciut za jasno albo tak u mnie widać :smile:
Cytat:
28.

Też makro sytuacyjne - żuczek daje nogę przed pająkiem

Sytuacja ok... ale za dużo kontrastów w słonecznym (chyba) świetle i za dużo elementów odwracających uwagę, wiem jak ciężko z tłem w plenerze powalczyć i efekty bywają różne.

[ Dodano: Sro 08 Sty, 2014 12:29 ]
Cytat:
29.

Proby makro z kombinowanym zestawem. Canon 1000D + 18-55 + "odwrocony" helios.

Próba całkiem,całkiem udana,trochę by można rozjaśnić.

nemos_22 - Pon 13 Sty, 2014

30. skacowany skakuun
http://speedy.sh/ySHk5/IM...ot;>Download at SpeedyShare

S. Kawka - Pon 13 Sty, 2014

30.

31.

32.

nemos_22 - Wto 14 Sty, 2014

33. cosik sie porobilo z tym wstawianiem ,

S. Kawka - Wto 14 Sty, 2014

nemos_22 - za mocno zmniejszyłeś - ustaw 1024 x 768 a będzie git
mavierk - Wto 14 Sty, 2014

nemos_22, bardzo fajne.
edion - Sro 22 Sty, 2014

34.

krewetka red cherry
Helios-44M plus pierścienie

35.

cobalt - Wto 11 Lut, 2014

36.

Fawu - Sro 12 Lut, 2014

3 fotki nr. 34 :!: (słownie trzy) :roll: a admin :?: śpi :smile: pewnie dlatego nikt nic nie wrzuca :razz:
Podoba mi się ta środkowa,troszkę przeszkadza kolorowe tło no ale to akwarium przecież jest :smile:
37.

S. Kawka - Czw 13 Lut, 2014

38.

39.

40.

_13_jacek - Sob 15 Mar, 2014

Witam

41. przedświt

Daniel*1977 - Sob 15 Mar, 2014

41 bardzo fajny motyw, ale uważam, że cała muszelka powinna być ostra.
cobalt - Nie 16 Mar, 2014

42.

Canon 55-250/4,0-5,6 IS II z pierścieniami makro.

nemos_22 - Nie 16 Mar, 2014

43 . w troszke wiekszym rozmiarze, prosba do admina tamto mozna usunac,

matryca troszke sie przybrudzila;/

[ Dodano: Pon 17 Mar, 2014 14:49 ]
nikt nie wstawia wiec sprobuje

44.

45.

46.

47.

Usjwo - Pon 17 Mar, 2014

41 zdecydowanie tu sie wyroznia (nawet jak nie cala ostra ;) )
cobalt - Pon 17 Mar, 2014

nemos_22 napisał/a:

matryca troszke sie przybrudzila;/

Chyba nie robiłeś tych zdjęć typowym obiektywem makro.

nemos_22 - Pon 17 Mar, 2014

zdecydowanie 41 przykuwa wzrok na dluzej;

cobalt, rzeczywscie nie robione dedykowanym obiektywem macro ale co ma piernik do wiatraka? juz na f13 sa takie syfy, musze odkurzyc gruszke i pociagnac matryce.

cobalt - Pon 17 Mar, 2014

nemos_22 napisał/a:

cobalt, rzeczywscie nie robione dedykowanym obiektywem macro ale co ma piernik do wiatraka? juz na f13 sa takie syfy, musze odkurzyc gruszke i pociagnac matryce.

Tak też myślałem, bo również nie mam obiektywu makro. Widać to po plastyce obrazu i tym np, że mimo przymknięcia przysłony do f/13 GO jest dość mała. Ale jak już masz takie fafrocle na f/13, to ciekawe czy dojdą jakieś plamki oleju na f/22. Zawsze przeprowadzałem test czystości matrycy na dekielku do pinhola - wtedy mam f/240 i wychodzą najdrobniejsze pyłki i plamy :) .

Fawu - Nie 23 Mar, 2014

48.

mozer - Nie 23 Mar, 2014

cobalt napisał/a:
również nie mam obiektywu makro. Widać to po plastyce obrazu i tym np, że mimo przymknięcia przysłony do f/13 GO jest dość mała

A jaki jest związek między GO a faktem, czy to obiektyw makro, czy nie?

cobalt - Nie 23 Mar, 2014

mozer napisał/a:
cobalt napisał/a:
również nie mam obiektywu makro. Widać to po plastyce obrazu i tym np, że mimo przymknięcia przysłony do f/13 GO jest dość mała

Związek jest taki, że w przypadku obiektywu makro nie trzeba przymykać przysłony do f/13. Wystarczy f/7,1, a GO i tak jest większa niż w przypadku M42 z pierścieniami.

maziek - Nie 23 Mar, 2014

49. Zwiadowca.

mozer - Nie 23 Mar, 2014

Cytat:
Związek jest taki, że w przypadku obiektywu makro nie trzeba przymykać przysłony do f/13. Wystarczy f/7,1, a GO i tak jest większa niż w przypadku M42 z pierścieniami.

Możesz jakoś to udowodnić?
Według mnie GO zależy wyłącznie od otworu względnego i skali odwzorowania - niezależnie jakim sposobem uzyskanej.

_13_jacek - Nie 23 Mar, 2014

50. bokeh lubię ja?

maziek - Nie 23 Mar, 2014

Moc z Tobą niech.
Tutejszyn - Nie 23 Mar, 2014

50 - pyszniutka fota.
matys - Nie 23 Mar, 2014

Bokeh mooonster. Ale fotka nieco poruszona, czy mi wydaje się ?
Intimate - Pon 24 Mar, 2014

ale faza
Andrzej.M. - Pon 24 Mar, 2014

cobalt napisał/a:
mozer napisał/a:
cobalt napisał/a:

Czyżby obiektywy macro miały inaczej zrobioną optykę że dają takie rezultaty? 100mm Macro będzie rzeczywiście mieć większą GO niż normalny tele 100mm?

41 i 50 obie bardzo przyjemne.

mozer - Pon 24 Mar, 2014

AndrzejM.Makuch napisał/a:
100mm Macro będzie rzeczywiście mieć większą GO niż normalny tele 100mm?

Skąd. To jakaś bzdura.

_13_jacek - Pon 24 Mar, 2014

Dziękuję za opinie.

cobalt napisał/a:

mozer napisał/a:
cobalt napisał/a:

Hmm, ciekawe. Ja to myślałem że, GO to zależy od wielkości matrycy w aparacie. Im mniejsza matryca, tym większa GO.
Mam obiektyw makro, a moje dwie ostatnie fotki wyszły z obiektywu szerokokątnego 28mm :wink:

cybertoman - Pon 24 Mar, 2014

_13_jacek napisał/a:
41. przedświt
Swietnie. Moze zbyt "na wrost" troche.
arietiss - Sob 29 Mar, 2014

51.
In the green...

hajhet - Pon 07 Kwi, 2014

53. W zasadzie, to mam problem, żeby to zdjęcie przyporządkować do jakiejś kategorii, czy to kwiatek, czy to flora, czy to dzikie zwierzę, czy to makro :) postawiłem na to ostatnie. U sąsiada kwitną mirabelki i dziś jest apogeum zapylania ich kwiatków, stąd "modelek" miałem pod dostatkiem :)

Trochę mały podgląd, ale jak klikniecie w zdjęcie, to się pojawi większe na flickrze :)

robocop45 - Czw 10 Kwi, 2014

54

Wojmistrz - Pon 21 Kwi, 2014

55.

Fotograf1234 - Sro 23 Kwi, 2014

50 - za dużo tła
_13_jacek - Czw 24 Kwi, 2014

Fotograf1234 napisał/a:
50 - za dużo tła

No co ty nie powiesz?

Fotograficzny analfabeta?

Czytałeś tytuł przy zdjęciu?

Koniec :razz:

Wojmistrz - Wto 29 Kwi, 2014

56.

57.

_13_jacek - Sro 30 Kwi, 2014

Witam :grin:

58. oOOo

maziek - Sro 30 Kwi, 2014

O żesz, aleś pociągnął :) ! No, no... cóż za otchłań w tych bezdennych studniach potencjału :) .
multics - Sro 30 Kwi, 2014

_13_jacek, swietne :)
kudlatypawelek - Sro 30 Kwi, 2014

Rewelka, czym zrobione?
_13_jacek - Sro 30 Kwi, 2014

Dziękuję za opinie.

kudlatypawelek napisał/a:
czym zrobione?

Stary N 28-70 mocowany na odwrotkę + pierścionki, ale nie pamiętam ile tych pierścieni.

kuba3d6 - Nie 04 Maj, 2014

59.

60.

61.

62.

63.

cygnus - Pon 05 Maj, 2014

_13_jacek napisał/a:
Stary N 28-70 mocowany na odwrotkę + pierścionki, ale nie pamiętam ile tych pierścieni.

Bydlątko zamrożone czy martwe?

_13_jacek - Pon 05 Maj, 2014

cygnus napisał/a:
_13_jacek napisał/a:

Bydlątko zamrożone czy martwe?
Żywy.
Raz czy dwa próbowałem, ale nie mogłem się przemóc, by focić zdechlaków(znalezionych!)

cygnus - Pon 05 Maj, 2014

OK, fajnie że żywy. Ale mógłbyś zdradzić, jak unieruchomiony? Naturalnym chłodem porannym czy w jakim letargu?
Wiem jakie to malutkie, nieraz biegałem za tym liliputem z obiektywem makro 108 mm + soczewka achromatyczna. Jakoś niechętnie współpracują.

maziek - Pon 05 Maj, 2014

Przecież widzisz jak gały wytrzeszczył. To była ta sekunda, którą Ty dasz, jak zobaczysz Elvisa na ulicy. Potem będziesz uciekać :) . Pytanie, czy ktoś zdąży Ci zrobić zdjęcie...
_13_jacek - Pon 05 Maj, 2014

maziek napisał/a:
To była ta sekunda, którą Ty dasz, jak zobaczysz Elvisa na ulicy. Potem będziesz uciekać . Pytanie, czy ktoś zdąży Ci zrobić zdjęcie...

I wszystko w temacie.

Po za tym jestem przeciwnikiem jakiegokolwiek schładzania czy unieruchomiania :evil:
Jedynie co potrzeba to, cierpliwość, dużo cierpliwości. Na tego modela patrzałem przez wizjer ok. godziny.

mozer - Pon 05 Maj, 2014

_13_jacek, za poprzednikami - 58 genialne! Gratuluję wytrwałości!
Fredas_147 - Wto 06 Maj, 2014

_13_jacek, - WOW...czapki z głów za 58!
_13_jacek - Wto 06 Maj, 2014

Nie wiem co powiedzieć :oops:
Dziękuję :wink:

Fotograf1234 - Sro 07 Maj, 2014

13_jacek - rozwaliłeś system, twoje zdjęcie udowadnia, że w fotografii pierwszeństwo ma pomysł.
marcin2781 - Sro 07 Maj, 2014

Fotograf1234 napisał/a:
fotografii pierwszeństwo ma pomysł.
A jak inaczej miałoby być twoim zdanie :roll: przecież to jest logiczne . Ameryki człowieku nie odkryłeś , no muszę przyznać że jesteś spostrzegawczy . Brawo
Andrzej.M. - Sro 07 Maj, 2014

_13_jacek napisał/a:
58. oOOo
Fajne! Jaka rasa?
_13_jacek - Sro 07 Maj, 2014

_13_jacek napisał/a:
58. oOOo
Fajne! Jaka rasa?

Prawdopodobnie samica Pyrgun nazielny.

Wojmistrz - Sro 07 Maj, 2014

Nawet na pewno samica :)
_13_jacek, gratuluję udanej fotki.

Andrzej.M. - Czw 08 Maj, 2014

Hmmm, piszą że pospolity, a jeszcze nie widziałem... :oops:
_13_jacek - Czw 08 Maj, 2014

Hmmm, piszą że pospolity, a jeszcze nie widziałem... :oops:

Szukaj na skraju łąki z lasem, krzakami.

Andrzej.M. - Czw 08 Maj, 2014

Mam w lesie ogródek - jeszcze się żaden nie przyplątał... chyba... :wink:
Fotograf1234 - Czw 08 Maj, 2014

marcin2781 - odczep się już, daje ci ostrzeżenie bo napiszę wniosek do admina na ciebie, nie życzę sobie docinek w moją stronę od ciebie. Tutaj nie ma kółka adoracji i popisywanie się chamstwem nie jest tolerowane.
raf7775 - Sro 14 Maj, 2014

64.

marcin2781 - Sro 14 Maj, 2014

raf7775, Niema fotki :roll:

Kurcze kiedyś wklejałem link z imageshake i znaczniki img i było a teraz jak wkleję link to nie ma zdjęcia
ani z zapodaj.pl ani z fotosik.pl
Gdzie Wy wrzucacie teraz fotki?

Wojmistrz - Sro 14 Maj, 2014

raf7775, zdaje się że wystarczyło bez html
Cytat:

A widzisz, dzięki.

raf7775 napisał/a:
Gdzie Wy wrzucacie teraz fotki?

Na FLICKR

Ok, będę pamiętał.

65.
Muszka.

moronica - Sro 14 Maj, 2014

jak to muszka miala byc tematem no to nie ta skala odwzorowania, nie ta kompozycja, ostrosc kompletnie nie tam gdzie byc powinna. ledwo ja dojrzalam a gdybys o niej nie wspomnial to w ogole by mi umknela

66.

67.

Intimate - Sro 14 Maj, 2014

66. to te małe dziady co zawisają w locie jak ważki ?

To jest muchówka, bzyga (Syrphidae), ale jaka dokładnie to nie wiem. Co do latania, to potrafi na sekundę się w locie zatrzymać, ale nie udało mi się jeszcze jej w locie uchwycić.

Wojmistrz, Na obu za ostre światło i to bardzo staraj się robić z wysokości oczu owadów .

Hej słoneczko, przestań świecić! :-P

Wojmistrz napisał/a:
Hej słoneczko, przestań świecić!
Słoneczko niech świeci ale można było je rozproszyć czymś :wink:

Ja żartowałem z tą muszką, przyplątała się tam.
Temat to ta roślinka.

marcin2781 napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:
Hej słoneczko, przestań świecić!
Słoneczko niech świeci ale można było je rozproszyć czymś :wink:

Ok, można rozproszyć :-) niestety brak mi 3ciej ręki. Umówmy się tak, ja będę robił makro po swojemu, a ty zrób makra jakiś drobnych owadów, takich 10-20 razy mniejszych od ważek, jakie pokazałeś i wtedy będę się od ciebie uczył mistrzu.

mozer - Sro 14 Maj, 2014

Wojmistrz, wystawiasz zdjęcia, żeby usłyszeć opinie, czy tylko pochwały? Akurat kolega ma rację. Nie trzeba robić makro, żeby móc je oceniać...
Fotograf1234 - Sro 14 Maj, 2014

Fakt za ostre światło, ale 66 całkiem sympatyczna.
lexus - Sro 14 Maj, 2014

marcin2781, jak zrobisz zdjęcia ważek to może Wojmistrz Cię posłucha :razz:
marcin2781 - Czw 15 Maj, 2014

Wojmistrz napisał/a:
a ty zrób makra jakiś drobnych owadów
Wiesz robiłem i robię cały czas proszę :wink: Żeby nie było że motyle i ważki :smile:

68.

69.

70.

71.

72.

Pozdrawiam :wink:

Fredas_147 - Czw 15 Maj, 2014

marcin2781 - nie znam się specjalnie na makro, ale jak dla mnie jakoś tych zdjęć powala. Gratulacje! Jakim zestawem zrobione?
Fotograf1234 - Czw 15 Maj, 2014

Typowe makro, ja uważam zdjęcia poprzednika po prostu za ciekawsze.
kozidron - Czw 15 Maj, 2014

Fotograf1234, chyba powinieneś sobie zrobić przerwę od tego forum.

Fredas_147 napisał/a:
ale jak dla mnie jakoś tych zdjęć powala
Dzięki staram się jak mogę.

Fredas_147 napisał/a:
Jakim zestawem zrobione?
Fuji S5pro+ 85mm MACRO
_13_jacek - Czw 15 Maj, 2014

Marcin na temat Twoich makro znasz. Ale napiszę że, fajna wrzuta. Perfekcyjne światło :wink:

Wojmistrz napisał/a:
Ok, można rozproszyć niestety brak mi 3ciej ręki.

Mój dyfuzor wygląda mniej więcej:
http://t0.gstatic.com/ima..._7NVgoJS4_FIXdQ
3w1 . Dyfuzor do wbudowanej + rozpraszacz światła słonecznego + blenda :grin:

_13_jacek napisał/a:
3w1 . Dyfuzor do wbudowanej + rozpraszacz światła słonecznego + blenda
Ja mam coś podobnego tylko zrobione z podkładki do naczyń w formacie A4 i dziurą na obiektyw gdzieś na środku i u dołu wyklejone folia .
Dla chcącego nic trudnego :wink:

Wojmistrz - Czw 15 Maj, 2014

_13_jacek napisał/a:
3w1 . Dyfuzor do wbudowanej + rozpraszacz światła słonecznego + blenda :grin:

Świetnie, ale ja nie mogę sobie pozwolić na taką utratę światła. Nie bawię się w obiekty liczone w centymetrach (może właśnie to mój błąd) bo radochę sprawia mi fotografowanie w skalach 5:1 albo jeszcze większych powiększeniach, a tam potrzebuję np f/22.
73. Pleśń

74. Włos

75.

76. Smagliczka

77. Fiołek

Wojmistrz napisał/a:
radochę sprawia mi fotografowanie w skalach 5:1 albo jeszcze większych powiększeniach
A kolega próbował stackowania i nie trzeba aż tak przymykać przysłony :wink:

marcin2781 napisał/a:
A kolega próbował stackowania i nie trzeba aż tak przymykać przysłony :wink:
Próbował :D , ale to już nie jest "for fun" idąc na spacer z rodzinką i szukając po oświetlonych krzakach czegoś żywego, tylko żmudna praca w domu/studiu. Poza tym nie lubię trupów.
maziek - Czw 15 Maj, 2014

Czym uzyskujesz to 5:1?

sigma 150mm + tc x2 + 68mm pierścienie i czasem jeszcze soczewka +2D lub +4D

Wojmistrz, No robi wrażenie ale penie nie jest to wygodne w trzymaniu ? jestem pod wrażeniem .
_13_jacek - Czw 15 Maj, 2014

Wojmistrz napisał/a:

_13_jacek napisał/a:
3w1 . Dyfuzor do wbudowanej + rozpraszacz światła słonecznego + blenda

Świetnie, ale ja nie mogę sobie pozwolić na taką utratę światła. Nie bawię się w obiekty liczone w centymetrach (może właśnie to mój błąd) bo radochę sprawia mi fotografowanie w skalach 5:1 albo jeszcze większych powiększeniach, a tam potrzebuję np f/22.

Widziałeś zdjęcie skoczka kilka stron wcześniej.
Czym zrobione pisałem.
Doświetlone wbudowaną + dyfuzor . Dyfuzor z kanistra po wodzie destylowanej.
To jasne w jego oczach to odbicie dyfuzora.
Jaśniejszy punkt w jego oczach po prawej to słońce, natomiast to jasne po środku to lampa wbudowana.
Po lewej widać mój paluch :razz:
Zobacz że prawa i lewa strona skoczka jest inaczej doświetlona, bo były dwa źródła światła.

maziek - Czw 15 Maj, 2014

Ale harmata :) . I nie trza owada usypiać, owad sam zamiera z przerażenia ;) ...
marcin2781 - Nie 18 Maj, 2014

Witam. Dzisiejszy plenerek uważam za udany :lol: .
78.

79.

80.

Pozdrawiam.

_13_jacek - Nie 18 Maj, 2014

Witam.

81.

82.

Wojmistrz - Nie 18 Maj, 2014

82 super
maziek - Pon 19 Maj, 2014

Hej, kilka fotek w nawiązaniu do tego co wrzuciłem w galerii. Piękna susząca skrzydła po wydostaniu się z powłoki bestii.

83.

84.

85.

86.

87.

88.

89.

90.

91.

92.

fazi75 - Pon 19 Maj, 2014

marcin2781, _13_jacek, -piękne makro!
maziek, Twoje makro jest nieco obrzydliwe :mrgreen: :razz:

bhpchmiel - Pon 19 Maj, 2014

maziek, gratuluje fotek i złapania sytuacji :wink:
arietiss - Pon 19 Maj, 2014

maziek, świetne!
maziek - Wto 20 Maj, 2014

Miło mi :) .
To jeszcze kilka pająków.

93. Jak to się mówi "z czym do ludzi" (patrząc na tego, co go na numerze 58 Jacek wrzucił - apropos, Jacek - jaki ten Twój był wymiarowo?). No ale pierwszy raz trafiłem bestię i jestem z siebie dumny, niestety miała tylko jakieś 4 mm długości i była bardzo nieufna :) .

94. Kolega ssący.

95. Bandyta.

96.

97.

98. Smutny pająk ;) .

99. Wstydliwy pająk ;) .

fatman - Wto 20 Maj, 2014

maziek, graty !
Piękna seria 83-92 !!!

_13_jacek - Sro 21 Maj, 2014

maziek napisał/a:
Jacek - jaki ten Twój był wymiarowo?).

Nie wiem 4-5mm.

maziek, nieźle.
Jak poszedłem pierwszy raz na łąkę to, wróciłem wkurzony z niczym, myśląc gdzie *** te robale.

Jeden z moich ulubionych motylków w portrecie.

100.

fazi75 - Sro 21 Maj, 2014

_13_jacek napisał/a:
Jak poszedłem pierwszy raz na łąkę
:grin: Tylko, że maziek, pierwszy raz na łące to z pewnością nie był :razz:
lutum2012 - Sob 24 Maj, 2014

101

marcin2781 - Pon 26 Maj, 2014

102.

103.

104.

Fotograf1234 - Pon 26 Maj, 2014

marcin2781 - A pokaż zdjęcia makro nie z łąki? Bo jak na razie wszystkie twoje zdjęcia praktycznie taki same.
moronica - Pon 26 Maj, 2014

Fotograf1234, jak juz prowokujesz to rob to w jakis inteligentny sposob ;)
Wojmistrz - Pon 26 Maj, 2014

105.

marcin2781 - Wto 27 Maj, 2014

moronica napisał/a:
Fotograf1234, jak juz prowokujesz to rob to w jakis inteligentny sposob
Dobrze napisane i słuszna uwaga.
Fotograf1234 - Wto 27 Maj, 2014

Nie prowokuję, po prostu wyrażam opinię. To, że zdjęcia są podobne to nie znaczy, że złe, wręcz przeciwnie.
maziek - Sro 28 Maj, 2014

Wojmistrz 105 super "gały" :) .
Wojmistrz - Sro 28 Maj, 2014

Dzięki maziek.
ophiuchus - Sro 28 Maj, 2014

Wojmistrz, 105 robi wrażenie. Zdradź jakim zestawem to uczyniłeś.
Wojmistrz - Sro 28 Maj, 2014

Canon 60D + Sigma 150mm

Dziś próbowałem się pobawić troszkę tym (K-5, Zeiss 50mm, pierścień i 2 mieszki)

ale efekty są niezadowalające.

106. Miejsce wyrostu czułków trzmiela :D

Intimate - Czw 29 Maj, 2014

Może lepiej mniej dystansów, a obiektyw na odwrotkę ?
Wojmistrz - Czw 29 Maj, 2014

Zgadza się, ale szkoda szkła zakurzyć, ale z samym pierścieniem (bez niego nie wkręcę mieszka) i z Zeissem 135mm efekty są znacznie lepsze niż z Sigmy. Czekam teraz na pogodę :D
maziek - Czw 29 Maj, 2014

Ale rura, Wojmistrz, Ty uważaj, bo jak niechcący skierujesz w niebo to jakiś satelita może zlecieć :) .
Wojmistrz - Czw 29 Maj, 2014

Hi hi będę uważał :)
Intimate - Czw 29 Maj, 2014

Zeiss to jednak marka...No faktycznie szkoda obiektywu
Wojmistrz - Sob 31 Maj, 2014

107. Z serii "spójrz w me piękne oczy"

108. "Run, Spider, Run!"

fazi75 - Sob 31 Maj, 2014

Wojmistrz, Mnie się niestety te zdjęcia nie podobają. Mega odwzorowanie tego nie ratuje. Światło do bani i poobcinane rączki. Zestaw do zdjęć który zaprezentowałeś wygląda imponująco, ale zdjęcia się na to nie przekładają. Takie rzeczy spokojnie są do zrobienia kompaktem z dobrym zoomem i założonym raynoxem 250. Jestem ciekaw jak bez mrożenia podchodzisz do owadów z takim zestawem?

fazi75, czekam na ładną pogodę :)
Do robala z Canonem podchodzę na 20-30cm więc nie ucieka. Czasem ratuję się dodatkowo lampą błyskową jak w tym przypadku, ale generalnie staram się o dobre zastane. Co do Raynoxa, miałem DCR-150 i mi nie przypasował. Teraz czekam na MSN-505 z "Azji".

Daniel*1977 - Sob 31 Maj, 2014

109
Shaggy caterpillar by Daniel Kulinski, on Flickr

109 na papierku? Martwy czy współpracujący? Generalnie ślicznie.
marcin2781 - Sob 31 Maj, 2014

fazi75 napisał/a:
Wojmistrz, Mnie się niestety te zdjęcia nie podobają. Mega odwzorowanie tego nie ratuje. Światło do bani i poobcinane rączki. Zestaw do zdjęć który zaprezentowałeś wygląda imponująco, ale zdjęcia się na to nie przekładają.
I tu się zgodzę z kolegą w 100% :wink:

Mi osobiście światło nie pasuje tło hmm też nie ciekawe takie ..... :wink:

Wojmistrz, jest forum makropasja.pl tam jest koleś który robi takie zbliżenia że szczęka opada techniecznie miazga . Zachęcam do odwiedzenia :wink:

Daniel*1977 - Nie 01 Cze, 2014

Wojmistrz, żywa, tylko dziecko chciało mi ją zabrać, więc miałem mało czasu :-D . Ale potem była prezentacja zdjęcia na tv i dziecko się zdziwiło jak robił wygląda z bliska.
Intimate - Nie 01 Cze, 2014

Jak dla mnie 108 całkiem fajna. Esencja pająka - czyha gdzieś w zakamarku w każdej chwili gotowy do ataku. Ale zgadzam się też z fazi75, mniejsze odwzorowanie wyszłoby na plus dla tego zdjęcia - (np.) większa GO, przednie nóżki by lepiej wyglądały .
Wojmistrz - Nie 01 Cze, 2014

Intimate napisał/a:
czyha gdzieś w zakamarku w każdej chwili gotowy do ataku.
Ten akurat uciekał :D
szymon708 - Sro 11 Cze, 2014
Temat postu: W sieci
110.

Wojmistrz - Sro 11 Cze, 2014

110 nie chciał pokazać plecków? :D
szymon708 - Sro 11 Cze, 2014

Wojmistrz napisał/a:
110 nie chciał pokazać plecków? :D

chyba nie do końca rozumiem :]

Wojmistrz - Sro 11 Cze, 2014

szymon708, sfotografowałeś brzuszek :)
szymon708 - Czw 12 Cze, 2014

Wojmistrz napisał/a:
szymon708, sfotografowałeś brzuszek :)

ale to nie źle nie ? :) Plótł sieć wiec może tak mu było wygonie :)

Wojmistrz - Czw 12 Cze, 2014

111.

marcin2781 - Nie 15 Cze, 2014

112.

S. Kawka - Nie 15 Cze, 2014

113.

114.

maziek - Nie 15 Cze, 2014

113 doskonałe. Może inaczej bym skadrował.
marcin2781 - Nie 15 Cze, 2014

maziek napisał/a:
113 doskonałe.
Było by doskonałe gdyby motyl był cały w GO :wink:
maziek napisał/a:
Może inaczej bym skadrował.
W poziomie było by lepiej :wink:
lcf - Nie 15 Cze, 2014

115.

116.

Wojmistrz - Pon 16 Cze, 2014

116 chyba lepiej się ogląda obrócone.
Same fotki bardzo fajne.

marcin2781 - Wto 17 Cze, 2014

117.

118.

Wojmistrz - Wto 17 Cze, 2014

marcin2781, żeś go zrosił, pewnie się przez godzinę suszył :D
gonia65 - Wto 17 Cze, 2014

Motylka mam i ja :mrgreen:

119.

maziek - Wto 17 Cze, 2014

Ładne korory :) .
S. Kawka - Czw 19 Cze, 2014

120.

121.

122.

Daniel*1977 - Czw 19 Cze, 2014

123
Wasp tree by Daniel Kulinski, on Flickr

124
Hexalite by Daniel Kulinski, on Flickr

125
Left side by Daniel Kulinski, on Flickr

126
Look inside by Daniel Kulinski, on Flickr

RadekBolso - Czw 19 Cze, 2014

127
Wojmistrz - Czw 19 Cze, 2014

A cóż to na 124? Ziemniak?

To nie ziemniak :)

a więc cóż to?
marcin2781 - Czw 19 Cze, 2014

Witam z wczorajszego wieczorku , a jednak w warto było na łąkę wskoczyć .
128.

:wink:

Czubek kaktusa ;)

O widzisz, nie wpadłem że to kaktus :)

Brawo marcin2781, wreszcie coś nie zapaćkanego fontanną wody :D (chociaż kilka kropelek wygląda uroczo)

marcin2781 - Czw 19 Cze, 2014

Wojmistrz napisał/a:
marcin2781, wreszcie coś nie zapaćkanego fontanną wody

Wiesz tak dla odmiany
Wojmistrz napisał/a:
chociaż kilka kropelek wygląda uroczo
O 5 rano przeważnie jest rosa więc trudno o inne zdjęcia , raz w tamtym roku jak się wybrałem rano to nie było rosy bo noc była gorąca i poranek tez i o 5 już wszystko latało .
lcf - Pią 20 Cze, 2014

RadekBolso i marcin2781 zduplikowaliście numerację - jak jest jakiś moderator w okolicy, to mógłby poprawić - powinno być odpowiednio 127 i 128.

129.

130.

S. Kawka - Pią 20 Cze, 2014

131.

lcf - Pon 23 Cze, 2014

Ostrości niestety za dobrze nie trafiłem (jeszcze się oswajam z nieco dłuższą ogniskową do makro), ale sama scenka mi się spodobała, więc podrzucam :) .

132.

133.

S. Kawka - Wto 24 Cze, 2014

134.

135.

136.

marcin2781 - Sro 25 Cze, 2014

137.

S. Kawka - Czw 26 Cze, 2014

138.

ja__ - Wto 01 Lip, 2014
Temat postu: moje pseudo makro

Wojmistrz - Wto 01 Lip, 2014

ja__, na tym forum jest regulamin, oraz specjalny dział, gdzie możesz publikować swoje wypociny.
marcin2781 - Pią 04 Lip, 2014

141. Dublet zaznaczam to nie jest ustawka.

142.

S. Kawka - Sob 05 Lip, 2014

143.

144.

145.

Roan - Nie 13 Lip, 2014

146.

maziek - Nie 13 Lip, 2014

Troszku przeostrzyłeś, ale oczko wielce bajeranckie :) .
S. Kawka - Nie 13 Lip, 2014

147.

148.

149.

_13_jacek - Pon 14 Lip, 2014

Dawno nic nie wrzucałem.

150.

S. Kawka - Wto 15 Lip, 2014

151.

152.

153.

lcf - Wto 15 Lip, 2014

154.

155.

marcin2781 - Sro 16 Lip, 2014

S. Kawka, Ładna wstawka właśnie takie zdjęcia mi się podobają wybieram 153 dobrze że nie uciąłeś tej łodygi tylko w całości pokazałeś .
infocyk - Sro 16 Lip, 2014

156.

157.

S. Kawka - Czw 17 Lip, 2014

158.

no i urosła konkurencja w makro - infocyk ładnie zaprezentował :smile:

infocyk - Czw 17 Lip, 2014

S. Kawka, te foty to z braku ptaków :smile: .

Czerwone robaki.
159.

160.

161.

marcin2781 - Pią 18 Lip, 2014

162.

163.

164.

S. Kawka - Pią 18 Lip, 2014

165.

166.

167.

168.

fazi75 - Pią 18 Lip, 2014

Jak się fajnie tu ostatnio zrobiło! Fajne fotki pokazujecie :smile:

marcin2781, 163 i 164 miazga!

169.

marcin2781 - Pią 18 Lip, 2014

fazi75,
fazi75 napisał/a:
marcin2781, 163 i 164 miazga!
Dzięki :wink:

Twoje też jest super

S. Kawka - Sob 19 Lip, 2014

170.

marcin2781 - Sob 19 Lip, 2014

S. Kawka, No to teraz se panie podniósł poprzeczkę .
lcf - Nie 20 Lip, 2014

171.

172.

173.

[ Dodano: Nie 20 Lip, 2014 13:03 ]
174.

175.

S. Kawka - Nie 20 Lip, 2014

176.

177.

178.

adamus1 - Sro 23 Lip, 2014

Witam wszystkich,to moje pierwsze zdjęcia na tym forum.Pozdrawiam.

179

180

181

S. Kawka - Sro 23 Lip, 2014

182.

183.

adamus1 - Sro 23 Lip, 2014

184

185

186

Andrzej.M. - Sro 23 Lip, 2014

Łomatko! ktoś jeszcze używa foto-sika? :lol:
adamus1, zdjęcia bardzo przeostrzone, a większość planów jednak nieostra.

S. Kawka napisał/a:
182.
- motylki przyjemne.
S. Kawka - Czw 24 Lip, 2014

AndrzejM.Makuch - cieszę się że się podobają

187.

188.

189.

komor - Pią 25 Lip, 2014

adamus1, rzeczywiście może trochę przeostrzone, choć nie nazwałbym tego psuciem. Natomiast zdecydowanie przydałyby się nieco większe rozmiary, nawet kosztem ostrości. Tak czy owak witamy, niezły debiut. :)
adamus1 - Pią 25 Lip, 2014

Witam.Zdaje sobie sprawe ze zdjęcia moje do idealnych nie należą,ale tak naprawde to dopiero od 4 miesięcy mam aparat,więc jestem totalnym nowicjuszem.

190.

191.

nemos_22 - Pią 25 Lip, 2014

adamus , jak dla mnie to sa ostre, duza glebia sprzyja tylko obrazki maluczkie ;)
S. Kawka - Nie 27 Lip, 2014

192.

193.

194.

195.

adamus1 - Pon 28 Lip, 2014

196

197

198

S. Kawka - Wto 29 Lip, 2014

adamus 1 - Pszczolinka bardzo ładna :smile:

199.

200.

201.

202.

lcf - Wto 29 Lip, 2014

203.

204.

adamus1 - Wto 29 Lip, 2014

S.Kawka-kapitalne masz te motyle a moi faworyci to 153,168 i 170

Icf-204 super

[ Dodano: Wto 29 Lip, 2014 16:00 ]
i jeszcze taki maluszek

205

S. Kawka - Sro 30 Lip, 2014

:smile: Icf - Modliszka na 203 ma strasznie zalotną minę - ale ładne obydwie.

Tego gościa na 205 nie znam ale też ładniutki. :smile:

adamus1 - Sro 30 Lip, 2014

S.Kawka-napatrzyłem sie na te Twoje motyle i dzisiaj od 5 rano ganiałem po trawach

206

marcin2781 - Sro 30 Lip, 2014

Witam kilka motylków moich .
207.

208.

209.

210.

adamus1 - Sro 30 Lip, 2014

Piękne motylki.mi najbardziej sie podoba 207 i 208
lcf - Sro 30 Lip, 2014

210 uroczy, i fajnie się do kwiatka dopasował kolorystycznie :) .

211.

212.

213.

214.

PS Dzięki za komentarze odnośnie modliszki :) . Btw. lcf to LCF, nie ICF ;P :) .

S. Kawka - Czw 31 Lip, 2014

215. - Tygrzyk paskowany

216. - Ogończyk wiązowiec

217. - Karłątek ceglasty

218. - Dyblik liniaczek

adamus1 - Czw 31 Lip, 2014

ostatnio mamy dużo motylków to dzis wrzucimy mrówke

219

marcin2781 - Pią 01 Sie, 2014

lcf, adamus1, podziękował .

220.

221.

S. Kawka - Sob 02 Sie, 2014

222. - prawie "Skorpion "

lcf - Sob 02 Sie, 2014

223.

224.

S. Kawka - Nie 03 Sie, 2014

225.

226.

227.

228.

adamus1 - Nie 03 Sie, 2014

Bardzo mi sie podoba 220 i 225.
A to z dzisiejszego spaceru

229

230

S. Kawka - Pon 04 Sie, 2014

adamus 1 - pszczolinka super

231.

mozer - Pon 04 Sie, 2014

Trochę mojego nieudolnego pseudo-makro. Niestety nie mam motywacji do wstania o odpowiedniej porze ;)

232.

233

234.

S. Kawka - Pon 04 Sie, 2014

mozer - mam wrażenie że zdjęcia ciut nieostre ( a może się mylę) :smile:
mozer - Pon 04 Sie, 2014

S. Kawka, a konkretnie gdzie to widzisz? Na 1:1 jest ok w punkcie ostrzenia.
multics - Pon 04 Sie, 2014

mozer, trzeba by było te zdjęcia trochę wyczyścić bo masz jakieś plamki na matrycy.

Do tego 232 chyba trochę za jasne IMHO (lekko przepalone na kwiatkach).

marcin2781 - Pon 04 Sie, 2014

mozer napisał/a:
Niestety nie mam motywacji do wstania o odpowiedniej porze
Oj tam przed zachodem też się da taka mała rada zrób sobie dyfuzor z bańki po płynie do spryskiwaczy będzie robił za dyfuzor i rozpraszał światełko .
adamus1 - Wto 05 Sie, 2014

S.Kawka-231 super

235

236

S. Kawka - Sro 06 Sie, 2014

adamus 1 - bardzo ładne twoje zdjęcia.Mozesz zdradzić jakim je robisz obiektywem?

237. - Pazik brzozowiec , pospolity ale trudny do uchwycenia

238.

239.

adamus1 - Sro 06 Sie, 2014

Cytat:
bardzo ładne twoje zdjęcia.Mozesz zdradzić jakim je robisz obiektywem?

Pewnie ze moge tyle ze ja nie mam lustrzanki tylko kompakt(hybryde) sony dsc hx300+raynox 250.
To zwykly aparat rodzinny,a w wolnym czsie bawie sie nim w makro.Niestety na lustro z dobrym obiektywem jeszcze mnie nie stac

S. Kawka - Sro 06 Sie, 2014

adamus1 - dzięki za wyjaśnie - w każdym razie zdjęcia super. :grin:
arietiss - Sro 06 Sie, 2014

240.
Zaczajony...

S. Kawka - Czw 07 Sie, 2014

241. - makro sytuacyjne - ważka ze zdobyczą

242. - Bielinek

243. - odpoczynek

arietiss - Czw 07 Sie, 2014

S. Kawka, jak zwykle bardzo dobre zdjęcia! :smile:
244.
Śniadanko...

adamus1 - Czw 07 Sie, 2014

arietiss-244 super

S.Kawka-242 i 243 bardzo fajne

marcin2781 - Czw 07 Sie, 2014

245.

Wojmistrz - Czw 07 Sie, 2014

246.
S. Kawka - Pią 08 Sie, 2014

247.

248.

249.

adamus1 - Pią 08 Sie, 2014

250.

251.

arietiss - Pią 08 Sie, 2014

adamus1, co za detale!
252.
Ślinka cieknie...

S. Kawka - Sob 09 Sie, 2014

adamus 1 - Pałątka w dużym rozmiarze - ładna ale szkoda tych skrzydełek uciachanych :cry:

253. - ja wolę mniej drapieżne osobniki :grin:

254.

255.

adamus1 - Nie 10 Sie, 2014

256

257

lcf - Wto 12 Sie, 2014

258.

259.

S. Kawka - Sob 16 Sie, 2014

260.

261.

262.

263.

arietiss - Sob 16 Sie, 2014

lcf, w naturze, czy hodujesz do zdjęć?
adamus1 - Nie 17 Sie, 2014

264

265

S. Kawka - Sro 20 Sie, 2014

266.

267.

268.

adamus1 - Sro 20 Sie, 2014

S.Kawka-bardzo fajna wstawka,szczegolnie 266 i 267
infocyk - Sro 20 Sie, 2014

269.

lcf - Sro 20 Sie, 2014

arietiss żona się w hodowlę bawi - jak paradoxa trochę podrośnie, to pewnie jeszcze jakieś ujęcia podrzucę :) .
arietiss - Sro 20 Sie, 2014

Też mnie kusi, żeby sobie kupić i podchodować do zdjęć.
adamus1 - Czw 21 Sie, 2014

270

271

arietiss - Czw 21 Sie, 2014

adamus1, jak zwykle szczegóły powalają!
Czym robisz?

adamus1 - Czw 21 Sie, 2014

arietiss napisał/a:

Wysłany: Dzisiaj 9:40     
adamus1, jak zwykle szczegóły powalają!
Czym robisz?
arietiss napisał/a:

cały czas sprzęt ten sam kompakt(hybryda) sony +raynox250
mysle ostatnio żeby jeszcze jakiś sprzęt dokupić(lustrzanke+tamron)ale jak przechodzimy z żoną obok sklepu z aparatami to jakaś się taka nerwowa robi :mrgreen:

arietiss - Czw 21 Sie, 2014

adamus1, świetny rezultat!
Taaa, mam tak samo...

bbeeaa - Czw 21 Sie, 2014

Adamus1, piękne fotki : )
Fotograf1234 - Nie 24 Sie, 2014

marcin2781 - niezłe przepalenie masz na konarze, i na przyszłość maksymalny otwór przysłony, ponieważ zby mało rozmyte tło.
arietiss - fajny
adamus1 - kapitalne zbliżenia i detal, brawo!

kojut - Nie 24 Sie, 2014

Fotograf1234 napisał/a:
marcin2781 - niezłe przepalenie masz na konarze

245? Przecież tam żadnego przepalenia nie ma.
Fotograf1234 napisał/a:
i na przyszłość maksymalny otwór przysłony

Przecież został użyty :???:
Fotograf1234 napisał/a:
ponieważ zby mało rozmyte tło.

A to tło musi być zawsze rozmazane?

marcin2781 - Nie 24 Sie, 2014

Co do mojego zdjęcia 245 to tak dla ścisłości zostało wykonane SAMSUNGIEM GALAXY GRAND2 :lol: jak byś zajrzał do EXIF to byś wiedział
Fotograf1234 napisał/a:
na przyszłość maksymalny otwór przysłony
hehe ale ty jesteś śmieszny ale się uśmiałem ,naprawdę nie wiesz co piszesz i mylisz pojęcia . No jeszcze niema smartfona w którym by się dało zmieniać przysłonę :roll:

Fotograf1234 napisał/a:
zby mało rozmyte tło
:roll: :mrgreen:
adamus1 - Pon 25 Sie, 2014

dziś dla rozluznienia atmosfery skakunik

272

Fotograf1234 - Sro 27 Sie, 2014

marcin2781 - to zdjęcia zrobione smarthphonem wrzuca się do specjalnego działu, żeby nie robić bałaganu.
A jakie pojęcia wg ciebie mylę?
Zobacz, w makro zwykle stosuje się maksymalny otwór przysłony, aby uzyskać jak najmniejszą głębie ostrość, tło wtedy jest przyjemnie rozmazane i nie rozprasza odbiorcy.

Usjwo - Sro 27 Sie, 2014

Fotograf1234 napisał/a:
marcin2781 - to zdjęcia zrobione smarthphonem wrzuca się do specjalnego działu, żeby nie robić bałaganu.

Balagan to sie zrobil jak dodano watki dotycace techniki wykonaia zdjecia (HDR, smartfon, B&W itp.) Drzewniej watki dotyczyly tylko tematu zdjecia byl porzadek.

marcin2781 - Sro 27 Sie, 2014

Tak jak napisałem zobacz co jest w EXIFIE a nie głupoty piszesz
Fotograf1234 napisał/a:
Zobacz, w makro zwykle stosuje się maksymalny otwór przysłony,aby uzyskać jak najmniejszą głębie ostrość
W zależności co chcemy pokazać jeden płatek kwiatka czy listek to wtedy stosujemy większy otwór przysłony ale trzeba odpowiednio aparatem operować żeby zmieścić go całego w płaszczyźnie ostrości.
Chcąc mieć w kadrze jak najwięcej ostrości musimy stosować jak najmniejszy otwór względny przysłony (czyli raczej f/11-f/16 zamiast f/2.8 czy f/3.5).

Fotograf1234 napisał/a:
aby uzyskać jak najmniejszą głębie ostrość, tło wtedy jest przyjemnie rozmazane i nie rozprasza odbiorcy

A co powiesz jak te zdjęcia były wykonane przy przysłonie f/8 i tło jest przyjemnie rozmyte . :cool:
273.

274.

275.

276.

komor - Sro 27 Sie, 2014

Fotograf1234 napisał/a:
Zobacz, w makro zwykle stosuje się maksymalny otwór przysłony, aby uzyskać jak najmniejszą głębie ostrość

Raczej wręcz odwrotnie, zwykle w makro walczymy ze zbyt małą GO, bo na minimalnych odległościach ostrzenia głębia jest zawsze najmniejsza dla danego obiektywu i przysłony.

A przepalenia na 245 owszem są, dobrze widoczne niestety. Jeśli wykonane smartfonem to super. EXIF mi się nie pokazuje bez przejścia na Flickra, ale na Flikrze widać parametry.

adamus1 - Sro 27 Sie, 2014

marcin 2781-bardzo fajna ostatnia wstawka,szczególnie mi sie podoba 273 i 275

komor napisał/a:
A przepalenia na 245 owszem są, dobrze widoczne niestety
Wiem że są przepalenia można było się pokusić o tryb HDR lub z kompensacją EV jechać na minus ale zdjęcie było robione na szybko . Chciałem pokazać że takim GALAXY GRAND-em 2 można dobre zdjęcie zrobić :wink:

adamus1, Dzięki zdjęcia z lipca

adamus1 - Sro 27 Sie, 2014

277

278

adamus1, Łowik ładny tylko bym mu troszkę więcej miejsca zostawił na górze i w pionie bym to widział i szkoda że odwłok wylazł z poza GO

279.

S. Kawka - Czw 28 Sie, 2014

280.

adamus1 - Pią 29 Sie, 2014

281

282

arietiss - Pią 29 Sie, 2014

adamus1, jak zwykle świetne!
Daniel*1977 - Sob 30 Sie, 2014

283
Fragile collection by Daniel Kulinski, on Flickr

284
Fragile collection-3 by Daniel Kulinski, on Flickr

285
Fragile collection-8 by Daniel Kulinski, on Flickr

adamus1 - Nie 31 Sie, 2014

286

S. Kawka - Sob 06 Wrz, 2014

287.

288.

Sunders - Sob 06 Wrz, 2014

Podoba mi się 288 pomimo że bliższe skrzydło nie zmieściło się całe w GO.
Usjwo - Sob 06 Wrz, 2014

286 jest nie do pobicia!!
S. Kawka - Sob 06 Wrz, 2014

Usjwo - ma rację , mrówa jest bombowa! :grin:
adamus1 - Nie 07 Wrz, 2014

dziekuje za opinie.Fajnie ze mrówka sie podoba,ostatnio jak siedziałem nad mrowiskiem czekając na dogodny moment do strzału,to mnie całego oblazły,bateria padła a fotka żadna nie wyszła.Dzis wrzuce jeszcze dwa kadry.

289

290

S. Kawka - Wto 09 Wrz, 2014

291.

292.

293.

adamus1 - Sro 10 Wrz, 2014

291 bardzo fajnie wyszło
Intimate - Sro 10 Wrz, 2014

ostrość poziom żyleta
S. Kawka - Czw 11 Wrz, 2014

adamus1, Intimate - dzięki - dziś jeszcze raz motylkowo

294.

295.

296.

bassotronic - Czw 11 Wrz, 2014

żylety !! :twisted:
Sunders - Czw 11 Wrz, 2014

S. Kawka, bardzo ładna seria.
adamus1 - Czw 11 Wrz, 2014

Fakt bardzo ladna cala wstawka a moim faworytem jest 294

[ Dodano: Czw 11 Wrz, 2014 20:37 ]
297

infocyk - Sob 13 Wrz, 2014

298.

S. Kawka - Nie 14 Wrz, 2014

299. - owady mało urodziwe

300.

adamus1 - Pon 15 Wrz, 2014

kilka starszych zdjęc z lipca

301

302 konik który podczas sesji "zaciesnił" kadr

303

S. Kawka - Sro 17 Wrz, 2014

adamus1 - wszystkie bardzo ładne.Ja wstawię Rusałkę admirała portretowo

304.

305. - gąsienica tworząca kokon

adamus1 - Nie 21 Wrz, 2014

306

307

lcf - Nie 21 Wrz, 2014

308.

309.

310.

S. Kawka - Pon 22 Wrz, 2014

311. - jeden owad w trzech odsłonach

312.

313.

lcf - Pon 22 Wrz, 2014

314.

arietiss - Pon 22 Wrz, 2014

lcf, 308,309,310 jak obcy. Przydała by się większa GO.
adamus1, 306,307 klasa!

adamus1 - Wto 23 Wrz, 2014

S.Kawka-mój faworyt to 313
Icf-gekon bardzo fajny
arietiss-dzięki za opinie

coś mi sie wydaje ze sezon na makro-owady powoli sie konczy.Czas sie wziąsc za przeglądanie szuflady aby podtrzymywac wątek.

S. Kawka - Sro 24 Wrz, 2014

315. - 3 x pająk

316.

317.

arietiss - Sro 24 Wrz, 2014

S. Kawka, jak zwykle na poziomie! :smile:
Z tym gatunkiem mam zawsze problem, żeby nóg nie poprzycinać.

adamus1 - Sro 24 Wrz, 2014

S.Kawka-bardzo fajna cała ostatnia wstawka

[ Dodano: Sro 24 Wrz, 2014 20:57 ]
318

319

S. Kawka - Czw 25 Wrz, 2014

adamus1 - dzięki za ocenę.Twoja mucha jest bardzo urodziwa :grin: .
T.B. - Czw 25 Wrz, 2014

319 - jak ludzie, jak ludzie... :neutral:
S. Kawka - Pią 26 Wrz, 2014

320. - para za parą a na końcu jeden maluch ale z "taakim okiem "

321.

322.

Sunders - Pią 26 Wrz, 2014

323.

324.

325.

326.

mg]

:mrgreen:

S. Kawka - Sob 27 Wrz, 2014

Sunders - temat fajny ale generalnie brak ostrości psuje całość.
arietiss - Sob 27 Wrz, 2014

Fakt. Ciekawe gdzie tkwi przyczyna nieostrości? Sunders, co to za obiektyw?
Sunders - Sob 27 Wrz, 2014

24-105/4 na 105mm
odległość była dość spora, a nie można było wejść do wody
spory crop
:???:

S. Kawka - Nie 28 Wrz, 2014

327. - Złoty żuczek

adamus1 - Nie 28 Wrz, 2014

328

329

multics - Nie 28 Wrz, 2014

adamus1, 328 jest piękne.
Sunders - Nie 28 Wrz, 2014

328. świetne :shock: . Czym robione?
arietiss - Nie 28 Wrz, 2014

A ja mam pytanie o której?

330.

331.

adamus1 - Nie 28 Wrz, 2014

Sunders-sprzęt bez zmian, sony kompakt(hybryda)+raynox dcr 250.

arietiss-zrobione dziś około 7 rano.Oprócz tej jednej muchy nic specjalnego nie udało sie trafić

multics-dzięki za opinie

332.

arietiss - Nie 28 Wrz, 2014

Nigdy mi się nie udaje zdopingować w wolne do porannej sesji... A jak widać warto!
S. Kawka - Wto 30 Wrz, 2014

333.

Sunders - Wto 30 Wrz, 2014

adamus1 napisał/a:
Sunders-sprzęt bez zmian, sony kompakt(hybryda)+raynox dcr 250.

A światło :?:

adamus1 - Wto 30 Wrz, 2014

Sunder-zdjęcie zrobione z lampa a dufuzor to zwykły, własnej roboty, biała karta ze sztywnego brystolu.
Sunders - Wto 30 Wrz, 2014

334.

Roan - Sro 01 Paź, 2014

335.

Fawu - Sro 01 Paź, 2014

Cytat:
335.

ciekawe, ślimak akrobata :grin: co mu zrobiłeś że taki sztywny :?: dla mnie abstrakcja :shock: ale fajna, podoba się :!:

bassotronic - Czw 02 Paź, 2014

O takie coś :)
_13_jacek - Czw 02 Paź, 2014

Fawu napisał/a:
ślimak akrobata :grin:

Yhm, takie coś :wink:

338.

adamus1 - Czw 02 Paź, 2014

z braku nowych zdjęc dodam dwa starsze

339

340

Fawu - Czw 02 Paź, 2014

adamus1 napisał/a:
z braku nowych zdjęc dodam dwa starsze

i oba zacne,piękne makro,szczególnie Qń :grin:

Roan - Czw 02 Paź, 2014

Fawu napisał/a:
Cytat:
335.

ciekawe, ślimak akrobata :grin: co mu zrobiłeś że taki sztywny :?: dla mnie abstrakcja :shock: ale fajna, podoba się :!:

Akurat ten ślimak to po szkole cyrkowej w Julinku :)
poniżej konik polny akrobata, ale to już samouk :)

341.

adamus1 - Czw 02 Paź, 2014

Roan-341 bardo ładne zdjęcie

Fawu-dzięki za opinie

S. Kawka - Czw 02 Paź, 2014

342.

adamus1 - Pią 03 Paź, 2014

S.Kawka-motylek na 342 bardzo fajny,trzyma stały,wysoki poziom
Roan - Pią 03 Paź, 2014

adamus1 S. Kawka Super foty

343. Napierśnik torfowiskowy

S. Kawka - Pią 03 Paź, 2014

344.

adamus1 - Pon 06 Paź, 2014

345

[ Dodano: Pon 06 Paź, 2014 09:23 ]
346

anetaanna - Wto 07 Paź, 2014
Temat postu: witam
moje makro
S. Kawka - Sro 08 Paź, 2014

350.

adamus1 - Sro 08 Paź, 2014

351

352

Wojmistrz - Sro 08 Paź, 2014

adamus1, wreszcie nie zabiles uroku oczkow na 351.
Sunders - Sro 08 Paź, 2014

adamus1, 351 i 352 bardzo fajne.
maziek - Sro 08 Paź, 2014

352 bosskie.

Co ja mówię, natychmiast rozdzielić te osły, tfu, muchy!!!

adamus1 - Pią 10 Paź, 2014

353

S. Kawka - Pią 10 Paź, 2014

354.

lcf - Sob 11 Paź, 2014

355.

356.

[ Dodano: Sob 11 Paź, 2014 21:47 ]
357.

S. Kawka - Nie 12 Paź, 2014

358.

359.

cybertoman - Nie 12 Paź, 2014

lcf, to w Zielonej zyja takie zwierzaki?
lcf - Nie 12 Paź, 2014

cybertoman napisał/a:
lcf, to w Zielonej zyja takie zwierzaki?

Żyją, żyją - pod opieką żony :) .

adamus1 - Nie 12 Paź, 2014

360

361

S. Kawka - Pon 13 Paź, 2014

362.

adamus1 - Pon 13 Paź, 2014

362 bardzo ładne zdjęcie,też bym chciał taki okaz miec na zdjeciu ale nigdy nie spotkałem.
S. Kawka - Wto 14 Paź, 2014

adamus1 - fajnie że się podoba.Sam byłem zdziwiony że jeszcze o tej porze spotkałem taki okaz.Obecnie już niewiele jest owadów - sezon na makro zwierzęce powoli się kończy.Chyba że uda się coś spotkać na jesiennych kwiatach.

363.

adamus1 - Wto 14 Paź, 2014

364

365

S. Kawka - Sro 15 Paź, 2014

366. - jesienna Rusałka

maziek - Sro 15 Paź, 2014

Ładnie dajecie, miło popatrzeć.
adamus1 - Sro 15 Paź, 2014

Letnie wykopaliska

367

368

SylwekG - Sro 15 Paź, 2014

369 - robione kompaktem, stąd widoczne szumy.

_13_jacek - Sro 15 Paź, 2014

SylwekG napisał/a:
369 - robione kompaktem, stąd widoczne szumy.

Co z tego że, kompaktem. Moim zdaniem całkiem udana fotka.
Obróć 3 stopnie w lewo, przytnij do pionowego kadru.
Na szumy darmowy Neat Image, troszkę podostrzyć i będzie fajna fotka.

Ech, lubię pajury to i ode mnie takie tam.

370. do pracy

371. w pracy

372. z pracy

373. dobranoc

S. Kawka - Sro 15 Paź, 2014

_13_jacek - twoje zdjęcia mają chyba więcej wspólnego z malarstwem impresjonistycznym niż
z makro :smile: .Poza tym skopsałeś numerację - wcięło całą stówę :grin:

_13_jacek - Sro 15 Paź, 2014

S. Kawka napisał/a:
skopsałeś numerację - wcięło całą stówę :grin:

Zdążyłem naprawić :oops: .

S. Kawka napisał/a:
_13_jacek - twoje zdjęcia mają chyba więcej wspólnego z malarstwem impresjonistycznym niż
z makro :smile: .
Jakoś mnie wkręciło.

Dzięki :wink: .

T.B. - Sro 15 Paź, 2014

370 - 373
Makro, czy nie makro - obrazy bardzo ciekawe! Rzeczywiście malarskie.

busz - Sro 15 Paź, 2014

Jacek, gratuluje sprzętu, bo jak wszyscy wiemy to on robi zdjęcia. :mrgreen:

PS. Czym robione? :)

psylo - Sro 15 Paź, 2014

_13_jacek 373. najbardziej podchodzi z serii...ma klimat obcego;> odniosłem się tylko do ostatnich zdjęć z tych wielu stron;>
arietiss - Czw 16 Paź, 2014

psylo napisał/a:
_13_jacek 373. najbardziej podchodzi z serii...ma klimat obcego;> odniosłem się tylko do ostatnich zdjęć z tych wielu stron;>

Oj tak! Faktycznie jak z obcego. Dobre porównanie, no i świetne zdjęcie!

S. Kawka - Nie 19 Paź, 2014

374. - trzy razy misio

375.

376.

_13_jacek - Nie 19 Paź, 2014

377.

arietiss - Nie 19 Paź, 2014

_13_jacek, co za głębia! Fantastycznie to wygląda.
lcf - Nie 19 Paź, 2014

Pogoda dzisiaj dopisała, grzech było nie skorzystać :) .

378.

379.

380.

381.

382.

gonia65 - Pon 20 Paź, 2014

Niebieskie oko - ładniutkie :)
anetaanna - Wto 21 Paź, 2014
Temat postu: witam
adamus1 piękne makro, brawo! chylę czoła:)

382.

adamus1 - Wto 21 Paź, 2014

anetaanna-akcja z łowikiem fajnie wyszła

Icf-najbardziej mi sie podoba modliszka na 379

S. Kawka - Nie 26 Paź, 2014

383.

384.

385.

Intimate - Pon 27 Paź, 2014

@383 jest tak schludne, że aż umyłem monitor żeby móc godnie na nie patrzeć
adamus1 - Pią 31 Paź, 2014

kolejne wykopalisko