|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Pomocy Sigma 50-150 f/2.8 czy Tokina 50-135 f/2.8
timi1970 - Sro 20 Lut, 2008 Temat postu: Pomocy Sigma 50-150 f/2.8 czy Tokina 50-135 f/2.8 Zastanawiam się nad rozszerzeniem kit'a o zoom, ponieważ nie mam nieograniczonego budżetu, a zależy mi na dobrym świetle, to mój wybór padł na Sigmę APO 50-150mm II F2.8 EX DC HSM.
Pech chciał, że natknąłem się na test Tokiny ATX 2,8/50-135 DX PRO i teraz sam nie wiem co wybrać, są w podobnych pieniądzach.
Bardzo proszę o Wasze opinie na temat tych szkieł, muszę podjąć decyzję do poniedziałku:(
MM - Sro 20 Lut, 2008
Jeżeli szybkość AF-u i serwis (m.in. kalibracja) ma tutaj jakieś znaczenie to o tym napisz. Ułatwi to wybór. Własne potrzeby i preferencje mają wbrew pozorom znaczenie w takich kwestiach.
timi1970 - Sro 20 Lut, 2008
Jak najbardziej ma znaczenie, zależy mi na szybkim AF, ale nie bardzo uśmiecha mi się wysyłanie body do serwisu, a tak przy okazji to czy można do serwisu pojechać osobiście?
goltar - Sro 20 Lut, 2008
timi1970 napisał/a: | a tak przy okazji to czy można do serwisu pojechać osobiście? | można ale to wycieczka do Gdyni, a i tak trzeba sprzęt zostawić na ok tydzień...
Wujek_Pstrykacz - Sro 20 Lut, 2008
To jest właśnie ból. Za Tokiną przemawia jakość mechaniki, optyki, piękny wygląd obiektywu. Ale AF tego obiektywu jest denerwujący. Sigma ma napęd autofokusa ultradżwiękami co czyni że jest szybki i cichy, ale problemy z BF lub FF denerwują. Poza tym jakość wykonania i plastyk w obudowie stawiają ją na drugim miejscu za Tokiną.
Po przeczytaniu testów mam podobne spostrzeżenia:)
1. Czy Sigma po kalibracji, ciągle będzie miała problem z BF i FF?
2. Czy Tokina faktycznie ma duży problem z celnością AF?
Może macie inną propozycję za trochę:) większą kasę
MM - Sro 20 Lut, 2008
Sigma 70-200/2.8. Nie wiem tylko czy jest to "trochę" większa kasa.
to jest ok 1000 więcej czyli troooche:( dużo
a jak z wykonaniem tego szkła?
MM - Sro 20 Lut, 2008
To prawie jak L. Wielu użytkowników Canona ma tę Sigmę i sobie chwali. Jak ktoś nie jest tak wymagającym perfekcjonistą jak co poniektórzy to warto kupić. To już profi obiektyw, zresztą jak chyba każdy 70-200 ze światłem 2.8.
znowu mam do myślenia
tylko ta cholerna kalibracja
MM - Sro 20 Lut, 2008
A czemu kalibracja? A gdzie jest napisane, że będzie jakiś problem z AF? To nie jest jakieś tanie szkło i raczej na pewno będzie ok. Zawsze można to posprawdzać wstępnie w sklepie. Jak ja kupowałem 70-200/2.8 to wybierałem z kilku szkiełek i zajęło mi to mniej niż kwadrans.
Cytat z testu na optyczne.pl:
"Sigma 70-200 f/2.8 jest wyposażona w mechanizm HSM, ....ale dopiero po wyregulowaniu obiektywu (wraz z używanym do niego korpusem) w serwisie. W testowanym egzemplarzu ustawianie ostrości odbywało się bardzo szybko, cicho i dość celnie, ale niestety obiektyw miał dość wyraźną tendencję do ustawiania ostrości przed właściwym obiektem."
mavierk - Sro 20 Lut, 2008
Sigme 50-150 możesz kupić za 1200 na allegro, podobnie jak i Tokine
70-200/2.8 za 1600 bez macro a z macro za 1900 już
Pomyśl sobie - Sigma taka ma 3 lata i jeszcze 2 lata gwarancji
MM - Sro 20 Lut, 2008
BF czy FF może mieć każdy obiektyw, nawet L. Chcesz linka do forum Canona, gdzie się męczą z serwisem? Jest jazda bez trzymanki. Coś mi się zdaje, że tutaj serwis Sigmy ma lepsze referencje. Ja uważam serwis Canona za kiepski graniczący z beznadziejnym.
Tutaj masz linka do części tego problemu.
igorax - Sro 20 Lut, 2008
mavierk napisał/a: | Sigme 50-150 możesz kupić za 1200 na allegro, podobnie jak i Tokine
70-200/2.8 za 1600 bez macro a z macro za 1900 już
Pomyśl sobie - Sigma taka ma 3 lata i jeszcze 2 lata gwarancji |
daj link do aukcji z takimi cenami kupie sobie od razu dwa takie szkła.
timi1970 - Czw 21 Lut, 2008
ja bym nie miał dylematu, gdyby takie ceny były
mavierk gdzie to widziałeś?
mavierk - Czw 21 Lut, 2008
oj nie traficie aktualnie. To są okazje, na którą trzeba polować
Sigme za 1200 widziałem 3 tygodnie temu Tokine 4
a 70-200 niemalże kupiłem tuż przed świętami (niemalże, bo 70-300 zejść nie chciał )
Niestety nie mam już w obserwowanych
Dwie za to za 1900
http://allegro.pl/item315...k_brzytwa_.html
http://allegro.pl/item313...2_8_ex_hsm.html
niestety obie pod canona
tkosiada - Sro 16 Kwi, 2008
cześc timi
mam pytanko do ciebie i do innych uzytkowników Tokiny 50-135/2.8
jak bardzo AF pod wzledem szybkości pracy i celności, odstaje, wypada na tle np: Tamrona 17-50/2.8 i chocby canona 17-85 który ma USM.
dla mnie różnica w pracy miedzy canonem i tamronem jest zbyt mała by mówic o porażce tamrona. jesli i w tym przypadku jest tak samo to nie ma lepszego objektywu pod wzgledem jakości, rozdzielczości, wykonania, światła... ok kończe, znamy testy
zatem?
timi1970 - Sro 16 Kwi, 2008
Tamiego używam do innych celów i szybkość AF ma dla mnie mniejsze znaczenie, Tokinę używam głównie do robienia psów w ruchu, AF daje radę i nie odczułem jakiegokolwiek dyskomfortu z powodu jego pracy, z USM nie mam porównania, ale Tokinę polecam, bardzo fajne szkiełko, poza tym ładne portrety z jej pomocą wychodzą.
Tutaj masz parę moich fotek tym szkłem.
tkosiada - Sro 16 Kwi, 2008
dzieki za szybką odpowiedź
wygląda bardzo ciekawie, ale zachecam pozostałych forumowiczów do wypowiedzi
igorax - Czw 17 Kwi, 2008
...używam tej Tokiny, przed zakupem porównywałem ją z Sigmą, no i szkła te są bardzo do siebie podobne pod względem możliwości i jakości, ale z Sigmy pod Canona, wszystkie miały straszny FF (w MM i d24) i wydaje mi się że Tokina jest troszkę lepsza konstrukcyjnie- mój wybór padł na Tokinę, AF w porównaniu do Tamrona 17-50 jest na pewno celniejszy i cichy, szybkość podobna;
obiektyw mimo tego co w testach pisze całkiem nieźle radzi sobie pod światło...
minimalguy - Pią 18 Kwi, 2008
timi1970 napisał/a: | Tamiego używam do innych celów i szybkość AF ma dla mnie mniejsze znaczenie, Tokinę używam głównie do robienia psów w ruchu, AF daje radę i nie odczułem jakiegokolwiek dyskomfortu z powodu jego pracy, z USM nie mam porównania, ale Tokinę polecam, bardzo fajne szkiełko, poza tym ładne portrety z jej pomocą wychodzą.
Tutaj masz parę moich fotek tym szkłem. |
Całkiem przyjemnie rysuje to szkiełko. Te zdjęcia to na pełnej dziurze robione?
Taka mała rada, nie gniewaj się za to:
Jak robisz portret to nie zostawiaj 1/3 kadru z góry pustego. Ty dajesz twarz na środek kadru i góra zostaje pusta. (Zdjęcia pana i pani w chuście) Podciągaj do brzegu bo za mało uwiecznianej osoby zostaje na zdjęciu. Sam kiedyś też tak robiłem mając obsesję, że w centrum jest najlepsza jakość obrazu
Timi powiedz cz AF w tej tokinie jest wolniejszy niż w tamronie 17-50?
igorax - Pią 18 Kwi, 2008
minimalguy napisał/a: | Timi powiedz cz AF w tej tokinie jest wolniejszy niż w tamronie 17-50? |
odpowiem ja bo też mam oba te szkła, myślę, że timi powtórzy, AF w tej tokinie nie jest wolniejszy niz w tamronie, proporcjonalnie oczywiście.
minimalguy - Pią 18 Kwi, 2008
igorax napisał/a: | minimalguy napisał/a: | Timi powiedz cz AF w tej tokinie jest wolniejszy niż w tamronie 17-50? |
odpowiem ja bo też mam oba te szkła, myślę, że timi powtórzy, AF w tej tokinie nie jest wolniejszy niz w tamronie, proporcjonalnie oczywiście. |
Dzięki wielkie. Rozważam właśnie sprzedanie 70-300 Vr i kupienie tej tokiny. Przekonałem się, że rzadko używam ogniskowej powyżej 200mm a światło potrzebne jak tlen
timi1970 - Pią 18 Kwi, 2008
minimalguy napisał/a: | Taka mała rada, nie gniewaj się za to:
Jak robisz portret to nie zostawiaj 1/3 kadru z góry pustego. Ty dajesz twarz na środek kadru i góra zostaje pusta. (Zdjęcia pana i pani w chuście) Podciągaj do brzegu bo za mało uwiecznianej osoby zostaje na zdjęciu. Sam kiedyś też tak robiłem mając obsesję, że w centrum jest najlepsza jakość obrazu
Timi powiedz cz AF w tej tokinie jest wolniejszy niż w tamronie 17-50? |
Dzięki za radę, ja dopiero zaczynam przygodę z fotografią i to tak naprawdę jest mój pierwszy tysiąc:), no może drugi.
Przy każdym zdjęciu z prawej strony masz dane z EXIF.
AF wolniejszy raczej nie jest, chyba, że ma problem ze złapaniem ostrości i jedzie po całej długości, ale według mnie jest wystarczająco szybki.
tkosiada - Czw 29 Maj, 2008
mam tokinę
światło, kolory, rozdzielczośc i nieduże gabaryty - duużo plusów
AF - no jest
nie jest tak szybki jak w canonie, minimalnie ustepuje tamronowi 17-50/2.8, zdaża mu się że wraca by złapac odpowiedni punkt lecz jak wróci to celnie. ja robie mniej dynamicznych fotek więc aż tak bardzo mi to nie przeszkadza
wrażenia:
dla mnie zdecydowanie wiecej plusów niz minusów, a wałaściwie to jeden, mały tzn: AF, nie ma tragedii, jest ok
dlaczego nie sigma?
-2.8 nie uzywalne w całym zakresie
-AF- wszedzie trafi tylko nie gdzie ja chcę , ogladałem kilka sztuk i problem znany, nie trzeba komentowac, a w przypadku tokiny zmiana body nie bedzie skutkowała wysłaniem do kalibracji
ok to tyle, a teraz jadę do zoo
|
|