forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA HDR 2014

Wujek_Pstrykacz - Sro 01 Sty, 2014
Temat postu: FOTOGRAFIA HDR 2014
Zapraszam.
jacekwrrr - Sro 08 Sty, 2014

To może ja tak nieśmiało zacznę.
1.

witkot - Sro 08 Sty, 2014

Wygląda ciekawie tylko gdzie się podziała ostrość z lewej strony :roll: :roll:

witkot napisał/a:
Wygląda ciekawie tylko gdzie się podziała ostrość z lewej strony :roll: :roll:

Masz rację tylko nie wiem dlaczego tak się stało, czy to winna że robiłem z ręki czy przysłona nie ta ale chyba przesłona ale cóż nie miałem przy sobie statywu.

pes - Sro 08 Sty, 2014

jacekwrrr, prędzej obstawiałbym maszynerię, która wypluła ten obrazek. Idę o zakład, że składowe tego pseudo-hdra nie mają tego blura z lewej ;)
arietiss - Sro 08 Sty, 2014

Prawie zawsze robię z ręki, a nigdy mi się tak nie robiło. pes chyba ma ma rację.

pes napisał/a:
jacekwrrr, prędzej obstawiałbym maszynerię, która wypluła ten obrazek. Idę o zakład, że składowe tego pseudo-hdra nie mają tego blura z lewej ;)

Właśnie sprawdziłem faktycznie składniowe zdjęcia są ok.
Składałem w CS5, ale pierwszy raz mam coś takiego.
Napiszcie czego najlepiej używać do hdru.
Z góry dzięki.

Dołożę swoje trzy grosze:
2.
NieZima...

pes - Sro 08 Sty, 2014

jacekwrrr, spróbuj SNS-HDR lite http://www.sns-hdr.com a to co wyrzuci ten program doprowadź do normalności lub po prostu do stanu jaki Cię zadowala np. w PS-ie lub LR.

P.S. idź w stronę prac kolegi arietiss, dobre HDRy robi, nie wieją sztucznością i radioaktywnymi kolorami ;)

jacekwrrr, ja używam starego poczciwego Photomatixa. Przyzwyczaiłem się do niego po prostu. Całkiem niezły też jest Machinery. Mnie przypada do gustu jego wersja soft.
pes, dzięki! :smile:

Dziękuję wszystkim za pomoc złożyłem jeszcze raz i wszystko jest ok.
Jeszcze raz dzięki

krikus - Czw 09 Sty, 2014

pes napisał/a:
idź w stronę prac kolegi arietiss, dobre HDRy robi, nie wieją sztucznością i radioaktywnymi kolorami ;)

No tej dwójce nie powiedziałbym że jest dobra. To zwykłe zdjęcie zrobione z filtrem gradientowym.

pes - Czw 09 Sty, 2014

krikus, jest o niebo^2 lepsza od papki którą serwuje większość "znawców" HDR :) Poza tym mówię o pracach kolegi w szerszym sensie ;)
Tutejszyn - Czw 09 Sty, 2014

HDR to wbrew pozorom trudna sztuka.
2. to przede wszystkim bardzo ładna fotografia. W dyskusji o HDR to przykład, jak powinno się to robić.

maziek - Czw 09 Sty, 2014

Czy rozpiętość tonalna obrazów 1 i 2 przekraczała możliwości aparatów w tym zakresie?
arietiss - Czw 09 Sty, 2014

krikus, akurat zdjęcie jest wynikiem testowania otrzymanego na gwiazdkę cokina szarej połówki ND 0,9 soft. Jednak pomimo jej użycia łapały przepały górą, albo dół zatracał szczegóły w czerniach. Dlatego seria +2,0,-2 i HDR w Photomatix. Próby wyciągania którejkolwiek z tych ekspozycji dawały dużo gorsze efekty.

[ Dodano: Czw 09 Sty, 2014 19:55 ]
maziek, na moim C40D jakiegoś szału z rozpiętością nie ma... Ciągle mi jej brakuje! HDR jest pewnym rozwiązaniem.
Zapomniałem jeszcze dodać, że miałem też nakręconego polara przy tym testowaniu.

maziek - Czw 09 Sty, 2014

Dzięki, o to mi chodziło, czy to "prawdziwy HDR".
pablopicasso - Czw 16 Sty, 2014

3.

Tutejszyn - Czw 16 Sty, 2014

Mam problem z tą trójką... Scena jest niesamowita, ale HDR jakby pojechany nie w tę stronę. W sumie nie wiem, czy mi się podoba, czy nie podoba. Obraz zachowam jako inspirację w modelowaniu 3D. Naprawdę jest super!
mozer - Czw 16 Sty, 2014

Dla mnie 3 jest ok, ale trzeba by popracować trochę nad tym halo przy krawędziach.
pes - Czw 16 Sty, 2014

mozer napisał/a:
Dla mnie 3 jest ok, ale trzeba by popracować trochę nad tym halo przy krawędziach.
+1
maziek - Czw 16 Sty, 2014

W jakiej skali ocen?
pes - Czw 16 Sty, 2014

ależ to nie ocena :mrgreen: jest to aprobata ma wobec uwagi kolegi ;)

Oki
tylko jak się pozbyć tego " halo " może jakieś wskazówki , podpowiedzi

kufel - Czw 16 Sty, 2014

mozer napisał/a:
hmm , w którym miejscu? u mnie niczego , co by mocno zwracało uwagę nie widać, no może poza prawą strona zdjęcia w okolicach łuku, ale to chyba światło z lampy :idea: :?:

@kufel
masz rację po prawej stronie to światło z lampy
tu jest większy plik może to pomoże by podać mi jakieś wskazówki co do tego "halo"

http://tnij.org/6bq60vt

Intimate - Pią 17 Sty, 2014

Canon 60D Marexar(M42) 200mm 3.5
Photomix filtr "photographic" (chyba)

Popielniczka

mozer - Sob 18 Sty, 2014

kufel, tak, wiem, że to światło z lampy, ale krawędź łuku jakoś dla mnie nienaturalnie wygląda - wydaje mi się, że nałożyły się tu te dwa czynniki. Może się zbytnio czepiam.
cybertoman - Sob 18 Sty, 2014

mozer napisał/a:
Może się zbytnio czepiam.
Raczej nie, widac wyraznie ciemna plame na scianie o nieuzasadnionym ksztalcie.
pablopicasso - Sob 18 Sty, 2014

Możecie pokazać mi "paluchem" w którym miejscu bo ja nadal nie widzę gdzie to "halo"
Pebal - Sob 18 Sty, 2014

pablopicasso napisał/a:
Możecie pokazać mi "paluchem" w którym miejscu bo ja nadal nie widzę gdzie to "halo"

mozer - Sob 18 Sty, 2014

Pebal, :D
muzyk - Nie 19 Sty, 2014

jahahhahahahah :mrgreen:
pes - Pon 20 Sty, 2014

o LOL :D
arietiss - Sro 20 Sie, 2014

5.
Dolina Gąsienicowa...

jacekwrrr - Wto 26 Sie, 2014

6.

Bardzo proszę o ocenę.