|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA HDR 2014
Wujek_Pstrykacz - Sro 01 Sty, 2014 Temat postu: FOTOGRAFIA HDR 2014 Zapraszam.
jacekwrrr - Sro 08 Sty, 2014
To może ja tak nieśmiało zacznę.
1.
witkot - Sro 08 Sty, 2014
Wygląda ciekawie tylko gdzie się podziała ostrość z lewej strony
witkot napisał/a: | Wygląda ciekawie tylko gdzie się podziała ostrość z lewej strony |
Masz rację tylko nie wiem dlaczego tak się stało, czy to winna że robiłem z ręki czy przysłona nie ta ale chyba przesłona ale cóż nie miałem przy sobie statywu.
pes - Sro 08 Sty, 2014
jacekwrrr, prędzej obstawiałbym maszynerię, która wypluła ten obrazek. Idę o zakład, że składowe tego pseudo-hdra nie mają tego blura z lewej
arietiss - Sro 08 Sty, 2014
Prawie zawsze robię z ręki, a nigdy mi się tak nie robiło. pes chyba ma ma rację.
pes napisał/a: | jacekwrrr, prędzej obstawiałbym maszynerię, która wypluła ten obrazek. Idę o zakład, że składowe tego pseudo-hdra nie mają tego blura z lewej |
Właśnie sprawdziłem faktycznie składniowe zdjęcia są ok.
Składałem w CS5, ale pierwszy raz mam coś takiego.
Napiszcie czego najlepiej używać do hdru.
Z góry dzięki.
Dołożę swoje trzy grosze:
2.
NieZima...
pes - Sro 08 Sty, 2014
jacekwrrr, spróbuj SNS-HDR lite http://www.sns-hdr.com a to co wyrzuci ten program doprowadź do normalności lub po prostu do stanu jaki Cię zadowala np. w PS-ie lub LR.
P.S. idź w stronę prac kolegi arietiss, dobre HDRy robi, nie wieją sztucznością i radioaktywnymi kolorami
jacekwrrr, ja używam starego poczciwego Photomatixa. Przyzwyczaiłem się do niego po prostu. Całkiem niezły też jest Machinery. Mnie przypada do gustu jego wersja soft.
pes, dzięki!
Dziękuję wszystkim za pomoc złożyłem jeszcze raz i wszystko jest ok.
Jeszcze raz dzięki
krikus - Czw 09 Sty, 2014
pes napisał/a: | idź w stronę prac kolegi arietiss, dobre HDRy robi, nie wieją sztucznością i radioaktywnymi kolorami |
No tej dwójce nie powiedziałbym że jest dobra. To zwykłe zdjęcie zrobione z filtrem gradientowym.
pes - Czw 09 Sty, 2014
krikus, jest o niebo^2 lepsza od papki którą serwuje większość "znawców" HDR Poza tym mówię o pracach kolegi w szerszym sensie
Tutejszyn - Czw 09 Sty, 2014
HDR to wbrew pozorom trudna sztuka.
2. to przede wszystkim bardzo ładna fotografia. W dyskusji o HDR to przykład, jak powinno się to robić.
maziek - Czw 09 Sty, 2014
Czy rozpiętość tonalna obrazów 1 i 2 przekraczała możliwości aparatów w tym zakresie?
arietiss - Czw 09 Sty, 2014
krikus, akurat zdjęcie jest wynikiem testowania otrzymanego na gwiazdkę cokina szarej połówki ND 0,9 soft. Jednak pomimo jej użycia łapały przepały górą, albo dół zatracał szczegóły w czerniach. Dlatego seria +2,0,-2 i HDR w Photomatix. Próby wyciągania którejkolwiek z tych ekspozycji dawały dużo gorsze efekty.
[ Dodano: Czw 09 Sty, 2014 19:55 ]
maziek, na moim C40D jakiegoś szału z rozpiętością nie ma... Ciągle mi jej brakuje! HDR jest pewnym rozwiązaniem.
Zapomniałem jeszcze dodać, że miałem też nakręconego polara przy tym testowaniu.
maziek - Czw 09 Sty, 2014
Dzięki, o to mi chodziło, czy to "prawdziwy HDR".
pablopicasso - Czw 16 Sty, 2014
3.
Tutejszyn - Czw 16 Sty, 2014
Mam problem z tą trójką... Scena jest niesamowita, ale HDR jakby pojechany nie w tę stronę. W sumie nie wiem, czy mi się podoba, czy nie podoba. Obraz zachowam jako inspirację w modelowaniu 3D. Naprawdę jest super!
mozer - Czw 16 Sty, 2014
Dla mnie 3 jest ok, ale trzeba by popracować trochę nad tym halo przy krawędziach.
pes - Czw 16 Sty, 2014
mozer napisał/a: | Dla mnie 3 jest ok, ale trzeba by popracować trochę nad tym halo przy krawędziach. | +1
maziek - Czw 16 Sty, 2014
W jakiej skali ocen?
pes - Czw 16 Sty, 2014
ależ to nie ocena jest to aprobata ma wobec uwagi kolegi
Oki
tylko jak się pozbyć tego " halo " może jakieś wskazówki , podpowiedzi
kufel - Czw 16 Sty, 2014
mozer napisał/a: | Dla mnie 3 jest ok, ale trzeba by popracować trochę nad tym halo przy krawędziach. | hmm , w którym miejscu? u mnie niczego , co by mocno zwracało uwagę nie widać, no może poza prawą strona zdjęcia w okolicach łuku, ale to chyba światło z lampy
@kufel
masz rację po prawej stronie to światło z lampy
tu jest większy plik może to pomoże by podać mi jakieś wskazówki co do tego "halo"
http://tnij.org/6bq60vt
Intimate - Pią 17 Sty, 2014
Canon 60D Marexar(M42) 200mm 3.5
Photomix filtr "photographic" (chyba)
Popielniczka
mozer - Sob 18 Sty, 2014
kufel, tak, wiem, że to światło z lampy, ale krawędź łuku jakoś dla mnie nienaturalnie wygląda - wydaje mi się, że nałożyły się tu te dwa czynniki. Może się zbytnio czepiam.
cybertoman - Sob 18 Sty, 2014
mozer napisał/a: | Może się zbytnio czepiam. | Raczej nie, widac wyraznie ciemna plame na scianie o nieuzasadnionym ksztalcie.
pablopicasso - Sob 18 Sty, 2014
Możecie pokazać mi "paluchem" w którym miejscu bo ja nadal nie widzę gdzie to "halo"
Pebal - Sob 18 Sty, 2014
pablopicasso napisał/a: | Możecie pokazać mi "paluchem" w którym miejscu bo ja nadal nie widzę gdzie to "halo" |
mozer - Sob 18 Sty, 2014
Pebal,
muzyk - Nie 19 Sty, 2014
jahahhahahahah
pes - Pon 20 Sty, 2014
o LOL
arietiss - Sro 20 Sie, 2014
5.
Dolina Gąsienicowa...
jacekwrrr - Wto 26 Sie, 2014
6.
Bardzo proszę o ocenę.