|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA CZARNO-BIAŁA 2014
Wujek_Pstrykacz - Sro 01 Sty, 2014 Temat postu: FOTOGRAFIA CZARNO-BIAŁA 2014 Zapraszam.
fazi75 - Pią 03 Sty, 2014
To ja w BW będę pierwszy
1.
fatman - Pią 03 Sty, 2014
Są miłośńicy ostrych planów takich ujęć. Szczególnie pierwszego planu.
Ja się znajduję w tej grupie.
fazi75 - Pią 03 Sty, 2014
fatman napisał/a: | Ja się znajduję w tej grupie. |
No to ja w tej przeciwnej. Jak widać na załączonym obrazku
fatman - Pią 03 Sty, 2014
fazi75 napisał/a: | No to ja w tej przeciwnej. Jak widać na załączonym obrazku |
I o to właśnie chodzi w fotografii...
icterus - Sob 04 Sty, 2014
Miłośnicy, miłośnicami, a fotografia powinna być poprawna. Ta niestety nie jest. Robisz Fazi75 nieostry pierwszy plan, a potem ciągniesz ostrość i z tego pirwszego planu wychodzą jakieś kropki czy szym, na co nie da się patrzeć bo oczy bolą. Można bawić się nieostrościami, ale nie w taki sposób.
Tutejszyn - Sob 04 Sty, 2014
icterus napisał/a: | a fotografia powinna być poprawna | Obraz, jeśli się podoba, nie musi być poprawny. Jedni zobaczą błąd, inni coś nowego.. Oczywiście są obrazy, które aż w oczy szczypią, ale ta moim zdaniem jest całkiem spoko
fazi75 - Sob 04 Sty, 2014
Wiem, że ten pierwszy plan nie musi się podobać, ale taki był zamysł. A wiadomo, że z gustami się nie dyskutuję
W każdym razie dzięki za komentarze.
2. Leśny lot
kufel - Sob 04 Sty, 2014
czy ten efekt ruchu to softowo czy obiektywem zoomowales? wyszło swietnie !
kufel, zoomowanie. kufel napisał/a: | wyszło swietnie ! | Dzięki
fatman - Sob 04 Sty, 2014
Doskonale wyszło!
Mam wrażenie jakbym leciał wgłąb zdjęcia.
Dynamiczne!
90s - Sob 04 Sty, 2014
fazi75, świetne zdjęcie, ma potencjał ale popracowałbym jeszcze nad obróbką.
Ale i tak gratulacje super:)
90s napisał/a: | ma potencjał ale popracowałbym jeszcze nad obróbką. |
Było by miło jak byś napisał konkretnie o co ci chodzi.
Fotograf1234 - Sob 04 Sty, 2014
Resztki Kleofasa.
3.
90s - Sob 04 Sty, 2014
fazi75 napisał/a: | Było by miło jak byś napisał konkretnie o co ci chodzi. |
Nie wiem jak RAW się prezentuje ale zdjęcie wygląda jakby było jakimś filtrem wyostrzane poza tym takie dziwne wrażenie brudnego wywołuje, do tego masz mocne czarne plamy na krawędziach lewa góra prawy dół.
Za to jest też coś co warto byłoby lepiej pokazać.
Na końcu tunelu masz oświetlone konary drzew wyglądałby dużo ciekawiej gdyby droga do nich była tak samo ciemna jak drzewa które prowadzą do środka zdjęcia a nie jak te w centrum.
Tak samo nie potrzebne mi się wydaje wyostrzanie tego ciekawego efektu zooma, raczej bardziej miękko i płynnie bym go pokazał.
Upraszczając:)
tunel ciemny i mroczny a na końcu te konary w słońcu i klasycznie B&W i z mocniejszym kontrastem i płynniejszymi przejściami tonalnymi.
90s napisał/a: | Upraszczając:)
tunel ciemny i mroczny a na końcu te konary w słońcu i klasycznie B&W i z mocniejszym kontrastem i płynniejszymi przejściami tonalnymi. |
To tak od razu trzeba było gadać i przedstawić swoją wizję. Ja bardzo lubię mocne kontrasty. Te czarne plamy, to winieta oczywiście(owszem dodana nierównomiernie) być może masz takie odczucie, bo mamy inaczej skalibrowane monitory. U mnie nie są to ciemne plamy, a jedynie ciemniejsze miejsca.
Próbowałem różne BW. Od lekkich kontrastów, przejść, po bardzo mocne czarno białe plamy. Bliżej mi jest jednak do bardziej "zdecydowanej" obróbki.
90s - Sob 04 Sty, 2014
fazi75 Może faktycznie wina leży po stronie złej kalibracji lub słabego monitora.
90s napisał/a: | fazi75 Może faktycznie wina leży po stronie złej kalibracji lub słabego monitora. |
To chyba mniej istotne jest. Bo przecież każdy swoje zdanie może mieć
pozdrawiam.
90s - Sob 04 Sty, 2014
Cytat: |
90s napisał/a:
fazi75 Może faktycznie wina leży po stronie złej kalibracji lub słabego monitora.
To chyba mniej istotne jest. Bo przecież każdy swoje zdanie może mieć
pozdrawiam. |
Oczywiście masz racje, ja tylko o tym kontraście i tych narożnikach
pozdrawiam i więcej tak udanych prac życzę
Fotograf1234 - Sob 04 Sty, 2014
A jak moje zdjęcie?
90s - Sob 04 Sty, 2014
Fotograf1234 napisał/a: | A jak moje zdjęcie? |
Jak mam być szczery to myślę że Twój problem kolego polega na braku samokrytyki oraz nie obraź się lenistwie.
Niebo robisz z balkonu wraz z nim, to zdjęcie też pewnie wykonałeś pod domem lub w okolicy, do tego o porze najgorszej czyli jakieś popołudnie bez ciekawego światła, nad kadrem też się nie wysiliłeś, tak samo jak na szukaniu tematu.
Te deski przed tym gruzem już mi się ciekawszym tematem wydają.
Jeżeli naprawdę zależy ci by jakiś postęp zrobić to zrezygnuj z umieszczania zdjęć i czekania na komentarze.
Forum robienia zdjęć Cię nie nauczy, usłyszysz rady i komentarze odnośnie konkretnych prac ale nie będziesz wiedział skąd one się wzięły i dlaczego ktoś tak napisał.
Tutaj nie ma geniuszy a 99% rad opiera się na podręcznikowych zasadach fotografii, a Ty ich nie znasz i dopóki sam się za siebie nie weżniesz nie zrobisz żadnego postępu.
Kup kilka książek odpuść umieszczanie zdjęć przez kilka miesięcy a gwarantuje ci że zrobisz milowy krok.
Rób tak dalej jak teraz a nawet z miejsca nie ruszysz a jedynym komentarzem będzie milczenie bo ileż można te same uwagi pisać.
Powodzenia życzę i trzymam za Ciebie kciuki bo widać że bakcyla chwyciłeś, ale bez nauki samokrytyki i ciężkiej pracy nie zrobisz nigdy dobrego zdjęcia.
mavierk - Sob 04 Sty, 2014
Fotograf1234 napisał/a: | A jak moje zdjęcie? | Przede wszystkim musisz nauczyć się czytać zanim zaczniesz robić zdjęcia - fotografia czarno-biała mówi nam, że nie ma tam kolorów innych od ocieni szarości
Fawu - Sob 04 Sty, 2014
Cytat: | Przede wszystkim musisz nauczyć się czytać zanim zaczniesz robić zdjęcia - fotografia czarno-biała mówi nam, że nie ma tam kolorów innych od ocieni szarości |
He,he dowcipniś
maziek - Sob 04 Sty, 2014
mavierk napisał/a: | fotografia czarno-biała mówi nam... | Ale Wy to słyszycie towarzyszu w głowie, czy mówi Wam do ucha? A doświadczenie z rotująca tablicą w koncentryczne krążki znacie?
krzysztoff77 - Sob 04 Sty, 2014
Co do zdjęcia nr 2 polecam oglądnięcie (przechodzące w delektowanie) po spożyciu ok. 1-2 piwek. Naprawdę daje po oczach...
mavierk - Sob 04 Sty, 2014
maziek napisał/a: | Ale Wy to słyszycie towarzyszu w głowie, czy mówi Wam do ucha? A doświadczenie z rotująca tablicą w koncentryczne krążki znacie? | Różnie, w zależności od użytych substancji . Generalnie mam problem z zrozumieniem tego, co napisałeś i zastanawiam się czy nie zrobiłeś tego specjalnie aby coś mi uświadomić
maziek - Sob 04 Sty, 2014
Oczywiście, byłem podstępny. Nawet światło odbite/emitowane jako z całą pewnością szare (białe) może wywołać wrażenia barwne (patrz: dysk Benhama). Może więc to zdjęcie jest szare, tylko drga z częstotliwością odpowiednio pobudzającą fotoreceptory . I to Twoja wina, że widzisz kolory!
Po tym, gdy zobaczyłem kolorowe koło w czarno-białym telewizorze, transmitowane na żywo przez czarno-białą kamerę filmującą obracające się czarno-białe koło, kręcące się obok mnie w realu - świat już nigdy nie był ten sam...
icterus - Sob 04 Sty, 2014
Tutejszyn napisał/a: | icterus napisał/a: | a fotografia powinna być poprawna | Obraz, jeśli się podoba, nie musi być poprawny. Jedni zobaczą błąd, inni coś nowego.. Oczywiście są obrazy, które aż w oczy szczypią, ale ta moim zdaniem jest całkiem spoko |
Dziwne masz kryteria oceny krajobrazu. Jak jest błąd to się o nim nie mówi ? A niby dlaczego ? Można mówić: tu mi się się podoba, a tam błąd i ktoś się uczy, a tak facet myśli podoba się więc nie ma błędu. Zobacz jak ocenia kufel: jest super ale to i to bym poprawił i to jest to, fazi75 się uczy i ja się ucze i tak trzeba.
mavierk - Nie 05 Sty, 2014
maziek napisał/a: | Może więc to zdjęcie jest szare, tylko drga z częstotliwością odpowiednio pobudzającą fotoreceptory . | Gdyby nie to, że i ja kiedyś lubiłem taki poziom saturacji to z pewnością bym Ci uwierzył
Tutejszyn - Nie 05 Sty, 2014
icterus napisał/a: | Dziwne masz kryteria oceny krajobrazu. Jak jest błąd to się o nim nie mówi ? | jeśli założysz na stopy skarpetki nie do pary, to jest błąd, czy tylko taki styl ubierania? Nie zawsze "błąd" jest błędem, zwłaszcza kiedy zahaczamy o sztukę. W tym przypadku nie mówiłbym o błędzie, a raczej o nie trzymaniu się podręcznika i nie realizowaniu zdjęcia zgodnie z wytycznymi, punkt po punkcie.
Fawu - Nie 05 Sty, 2014
Tutejszyn napisał/a: | Dziwne masz kryteria oceny krajobrazu. Jak jest błąd to się o nim nie mówi ?
jeśli założysz na stopy skarpetki nie do pary, to jest błąd, czy tylko taki styl ubierania? Nie zawsze "błąd" jest błędem, zwłaszcza kiedy zahaczamy o sztukę. W tym przypadku nie mówiłbym o błędzie, a raczej o nie trzymaniu się podręcznika i nie realizowaniu zdjęcia zgodnie z wytycznymi, punkt po punkcie. |
Niestety, tak jest w tym życiu, że kanony mogą "łamać" tylko mocno ugrunowane nazwiska i wtedy jest nowatorski styl, powstają nowe style, a pozostali popełniają po prostu błędy
fazi75 - Nie 05 Sty, 2014
Fawu napisał/a: | Niestety, tak jest w tym życiu, że kanony mogą "łamać" tylko mocno ugrunowane nazwiska i wtedy jest nowatorski styl, powstają nowe style, a pozostali popełniają po prostu błędy |
Nic dodać, a tym bardziej ująć
4.
maziek - Nie 05 Sty, 2014
Fawu napisał/a: | Niestety, tak jest w tym życiu, że kanony mogą "łamać" tylko mocno ugrunowane nazwiska i wtedy jest nowatorski styl, powstają nowe style, a pozostali popełniają po prostu błędy | W życiu na ogół jest dokładnie odwrotnie, to masa "nowych" czy "młodych" łamie kanony, czy jak uważasz "popełnia błędy" aby się przebić, te błędy stają się kanonami, kiedy taki "nowy" stanie się "starym", czyli znanym. Statystycznie oczywiście, wyjątki zawsze się zdarzają. Wystarczy przejrzeć pierwsze miejsca prestiżowych konkursów - często zęby bolą patrzeć .
fazi75 - Nie 05 Sty, 2014
maziek napisał/a: | W życiu na ogół jest dokładnie odwrotnie, to masa "nowych" czy "młodych" |
Ależ to jest normalne, że ktoś nowy(nie koniecznie młody) ma inne spojrzenie. Niejednokrotnie nie warte uwagi, ale są też i takie zdjęcia, że szczena leci w dół. Także IMHO nie ma co uogólniać. Są doświadczeni i są nowi którzy znakomicie wpisują się w gusta.
xxxx - Pon 06 Sty, 2014
Hi,
Dlaczego obraz nie ma czerni?
Pozdrawiam
kufel - Pon 06 Sty, 2014
smw_p2o2 napisał/a: | Hi,
Dlaczego obraz nie ma czerni? | a musi mieć?
xxxx - Wto 07 Sty, 2014
kufel napisał/a: | smw_p2o2 napisał/a: | Hi,
Dlaczego obraz nie ma czerni? | a musi mieć? |
Obraz (nieokreślony) nie musi.
Ten, do którego się odniosłem (określony) musi.
Na razie wygląda jak posypany popiołem wulkanicznym.
Pozdrawiam
kojut - Wto 07 Sty, 2014
smw_p2o2 napisał/a: | Ten, do którego się odniosłem (określony) musi. |
I podasz autora do sądu, bo musi być czarny na zdjęciu?
smw_p2o2 napisał/a: | Na razie wygląda jak posypany popiołem wulkanicznym. |
A nie przyszło Ci do głowy, że taki był zamysł (podobnie jak nieostrość na pierwszym)?
kufel - Wto 07 Sty, 2014
smw_p2o2 napisał/a: | Obraz (nieokreślony) nie musi.
Ten, do którego się odniosłem (określony) musi. | gdyż?
smw_p2o2, skąd wniosek , ze zdjęcie B&W musi mieć smoliste czernie? to nie jest żaden wymóg - przepisów na zdjęcie B&W jest multum.
xxxx - Wto 07 Sty, 2014
kojut napisał/a: | smw_p2o2 napisał/a: | Ten, do którego się odniosłem (określony) musi. |
I podasz autora do sądu, bo musi być czarny na zdjęciu? | Jak widzę, mam do czynienia z forumowym dowdupnisiem.
kojut napisał/a: | smw_p2o2 napisał/a: | Na razie wygląda jak posypany popiołem wulkanicznym. |
A nie przyszło Ci do głowy, że taki był zamysł (podobnie jak nieostrość na pierwszym)? | A nie przyszło Ci do głowy, że to, co napisałem było wynikiem pewnych przemyśleń i wniosków?
Nie rozumiem, dlaczego 99% pstrykaczy we wszelkich możliwych blogach foto uważają __każdy__ obrazek za prawie "święty", będący wynikiem "głębokiego" namysłu autora i sam przez się mogący być zakwalifikowanym, jeśli jeszcze nie do boskich Dzieł, to przynajmniej do Dzieł Sztuki?
1. Wiele osób z wypiekami na twarzy śledzi zakresy tonalne matryc i wg tego kryterium klasyfikuje aparaty. Tymczasem Autor omawianej pracy stworzył coś, co ma mocno zawężoną skalę tonacji.
To dlatego __zapytałem__ "dlaczego" nie ma czerni.
2. Poza tym, wyraźnie widać, że zdjęcie jest mocno przerobione i jak dla mnie wynikiem ratowania dobrej kompozycji, która powstała z nędznym światłem.
Co więcej, rozmycie na pierwszym planie wskazuje na głębokie, mocne ziarno zdjęcia. Gdyby nadać zdjęciu czerń, ziarno to biłoby po oczach.
Uważam, że Autor ratował zdjęcie, sprowadzając je do zawężonego zakresu szarości, dodatkowo mażąc je tu i ówdzie pędzlem. Byłem i jestem ciekaw jak to było w rzeczywistości, więc
__zapytałem__ "dlaczego" nie ma czerni.
Pozdrawiam
kufel - Wto 07 Sty, 2014
smw_p2o2 napisał/a: | __zapytałem__ "dlaczego" nie ma czerni.
| ja tam przeczytałem ze musi mieć czerń , no ale ok...
xxxx - Wto 07 Sty, 2014
kufel napisał/a: | smw_p2o2 napisał/a: | __zapytałem__ "dlaczego" nie ma czerni.
| ja tam przeczytałem ze musi mieć czerń , no ale ok... | Sokole oko. "musi" - Licentia poetica.
Swoją drogą, ciekawi mnie również, jak obraz by wyglądał, gdyby foto było zrobione w warunkach idealnych i bez HDR-u.
Pozdrawiam
kufel - Wto 07 Sty, 2014
smw_p2o2 napisał/a: | Licentia poetica. | ta na wiele pozwalała , ale chyba nie na zmianę semantyczną wyrazu
a co do samego obrazu , to z częścią Twoich uwag nawet bym się jakoś mógł zgodzić. ale sam brak czerni jakoś mi nie przeszkadza.
90s - Wto 07 Sty, 2014
smw_p2o2 Ciekawa analiza zdjęcia, podobają mi się też Twoje wnioski.
Kiedyś popularne było wywoływanie od 3 do 7 strefy.
kufel - Wto 07 Sty, 2014
90s napisał/a: | Kiedyś popularne było wywoływanie od 3 do 7 strefy. | a dla mnie to juz wiedza tajemna... choc domyslam sie o co chodzi.
fazi75 - Wto 07 Sty, 2014
smw_p2o2 napisał/a: | Nie rozumiem, dlaczego 99% pstrykaczy we wszelkich możliwych blogach foto uważają __każdy__ obrazek za prawie "święty", będący wynikiem "głębokiego" namysłu autora |
Cóż nie musisz tego rozumieć. smw_p2o2 napisał/a: | To dlatego __zapytałem__ "dlaczego" nie ma czerni. |
Bo to jest wynik "głębokiego" namysłu autora
smw_p2o2 napisał/a: | Poza tym, wyraźnie widać, że zdjęcie jest mocno przerobione i jak dla mnie wynikiem ratowania dobrej kompozycji, która powstała z nędznym światłem. |
proszę bardzo dla porównania kolor (jedynie wywołany RAW)
smw_p2o2 napisał/a: | Gdyby nadać zdjęciu czerń, ziarno to biłoby po oczach. |
Proszę bardzo można ocenić.
 smw_p2o2 napisał/a: | Swoją drogą, ciekawi mnie również, jak obraz by wyglądał, gdyby foto było zrobione w warunkach idealnych i bez HDR-u.
| Zdjęcie jest wołane z JEDNEGO RAWA
pes - Wto 07 Sty, 2014
fazi75, tak z innej beczki, ja bym wywalił tego seicento z lewej strony kadru, jakos mi psuje odbiór
fazi75 - Wto 07 Sty, 2014
pes napisał/a: | fazi75, tak z innej beczki, ja bym wywalił tego seicento z lewej strony kadru, jakos mi psuje odbiór |
Tobie psuje odbiór? Nie wierzę
pes - Wto 07 Sty, 2014
fazi75, serio
xxxx - Wto 07 Sty, 2014
@ fazi75
Dzięki za wyjaśnienia. Moje sugestie, były sugestiami. A błędne wnioski są dla mnie dobrą nauką, nie muszę się tego wstydzić.
Twoje zdjęcie można analizować także pod kątem kompozycji, ale ja pytałem o brak "czerni". Podobają mi się oba RAW-y - B&W z czernią i kolorowe, wymagające obróbki.
W dalszym ciągu nie rozumiem dlaczego "spłaszczyłeś" zdjęcie zawężając skalę szarości. Co chciałeś przez to osiągnąć?
Jednak wciąż niepokoi mnie "ziarnistość" pierwszego planu. Nie jest to rozmycie miłe dla oka, ale "zarzucenie wulkanicznym popiołem", jak to wcześniej nazwałem. Nie wiem skąd taka postać. Swoją drogą zdjęcie B&W pobrałem, rozmyłem dół i wyszło trochę "lepsze", bez ziarenek.
Pozwoliłem sobie Twoje zdjęcie trochę przerobić.
Pozdrawiam
cobalt - Wto 07 Sty, 2014
5.
maziek - Wto 07 Sty, 2014
Ręcznie wybierałeś pola do przyciemnienia na drugim planie?
maziek napisał/a: | Ręcznie wybierałeś pola do przyciemnienia na drugim planie? |
Nie bardzo wiem do kogo skierowany jest ten post?
Nr 5 to HDR w BW.
pes - Wto 07 Sty, 2014
smw_p2o2, dobrze, że to seicento odjechało
90s - Wto 07 Sty, 2014
pes i kto by pomyślał że Tobie będzie auto przeszkadzać:)
tak się konkurencji nie wykańcza:)
kufel - Wto 07 Sty, 2014
cobalt napisał/a: | Nie bardzo wiem do kogo skierowany jest ten post?
Nr 5 to HDR w BW. | zobacz co dzieje się na Twoim zdjęciu miedzy szczeblami i w okolicach futryn.
pes - Wto 07 Sty, 2014
90s, cicho cicho
Monastor - Wto 07 Sty, 2014
fazi75, to przecież pałac w Walewicach, jakoś dopiero po kolorze poznałem.
cobalt, masz makabryczne, białe obwódki na krawędziach ścian. Przy poręczach też dzieje się coś dziwnego.
maziek - Wto 07 Sty, 2014
No już bez przesady, że zaraz makabryczne. Jak to jest makabryczne, to do niektórych zdjęć trzeba by dodawać pistolet z jedną kulą . Widoczne są.
Chyba nie będę już dalej masakrował tego zdjęcia.
5a
pes - Wto 07 Sty, 2014
cobalt, no i o wiele lepiej
arietiss - Czw 09 Sty, 2014
6.
Ślepy tor...
krisv740 - Czw 09 Sty, 2014
arietiss, a jak by tak trochę góry "wyrzucić" ?
bardzo fajne ujęcie....
arietiss - Czw 09 Sty, 2014
krisv740, ale myślisz całe niebo odchlasnąć?
krisv740 - Czw 09 Sty, 2014
arietiss napisał/a: | krisv740, ale myślisz całe niebo odchlasnąć? |
tak mi się zdaje...
nic nie wnosi i nie jest tematem zdjęcia....
pes - Pon 13 Sty, 2014
Pierwsze próby z analogiem Puszka: Olympus OM-2 SP, szkło: Olympus F.Zuiko AUTO-S 50 mm f/1.8, klisza: Ilford 100 Delta.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
przemeczek49 - Pon 13 Sty, 2014 Temat postu: początki... 17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
Porytex1101 - Pon 13 Sty, 2014
Troszke mojej amatorszczyzny ciekawa jestem waszych opini
33.
34.
kufel - Pon 13 Sty, 2014
z 7 i 9 mogłoby wyjść coś całkiem ciekawego - z potencjałem.
btw, zauważyłem ze bardzo ciasno kadrujesz...
Porytex1101 napisał/a: | ciekawa jestem waszych opini | za dużo lampy błyskowej.
[ Dodano: Pon 13 Sty, 2014 21:54 ]
7 kadrowałbym bardziej po skosie ( przekątnej), a 9tkę po prostu bardziej prosto
degol - Pon 13 Sty, 2014
fazi75, 2 - fajnie wyszło/
Tomek8 - Wto 14 Sty, 2014
zainteresowały mnie 8 i 19
pes - Wto 14 Sty, 2014
Numeracja jest powalona i nie wiadomo o których fotach piszecie
mozer - Wto 14 Sty, 2014
A moderator zasnął na wieki
Marx76 - Sro 15 Sty, 2014
przemeczek49 ale brakuje 5-tki
robocop45 - Sro 15 Sty, 2014
35.
Chętnie posłucham opinii, rad i krytyki
przemeczek49 - Sro 15 Sty, 2014
36.
37.
Tomek8 - Pią 17 Sty, 2014
faktycznie walnięte były numery
mozer - Wto 21 Sty, 2014
38.
fazi75 - Czw 23 Sty, 2014
39.
40.
fatman - Czw 23 Sty, 2014
41. Park Sołacki. Poznań.
muzyk - Czw 23 Sty, 2014
Ooo!
Fazi, oba zajefajne, ze wskazaniem na 39.
Cool!
kufel - Sob 25 Sty, 2014
fazi75, za muzykiem - oba świetne.
fazi75 - Sob 25 Sty, 2014
kufel napisał/a: | fazi75, za muzykiem - oba świetne. |
Dziękuję Panowie.
[ Dodano: Nie 09 Lut, 2014 20:05 ]
42. Warszawa, centrum widziane z mostu zwanego północnym
Izap - Pon 10 Lut, 2014
43.
mozer - Pon 10 Lut, 2014
Izap, jak dla mnie trochę za centralnie, ale sympatyczne w odbiorze.
Izap - Pon 10 Lut, 2014
mozer, dzięki ! A jak Ty byś skadrował ?
mozer - Pon 10 Lut, 2014
Izap, zostawiłbym przestrzeń w kierunku, w którym patrzy umieszczając oczy w mocnym punkcie albo bardziej skupiłbym się na samej twarzy.
Izap - Pon 10 Lut, 2014
Czy tak lepiej ??? 44.
mozer - Pon 10 Lut, 2014
Izap, imho lepiej, ale ponieważ patrzy trochę do góry, to umieściłbym w dolnym punkcie - oczywiście obecnego zdjęcia już się raczej nie da tak przyciąć.
kojut - Pon 10 Lut, 2014
45.
46.
(cyfra)
Intimate - Pon 10 Lut, 2014
Czym są spowodowane te pasy na niebie w 46 ?
Izap - Wto 11 Lut, 2014
47.
pes - Sro 12 Lut, 2014
Izap, bardzo fajna fota! Mam wrażenie, że byłoby jeszcze ciekawiej gdyby było nieco dymu papierosowego ale konwersja bardzo udana jak dla mnie
maziek - Sro 12 Lut, 2014
Fota jak fota, ale laski!
pes - Sro 12 Lut, 2014
maziek, a GO dobra?
fatman - Sro 12 Lut, 2014
pes napisał/a: | maziek, a GO dobra? |
Nie wiem jak GO ale... GO-GO byłoby OK
muzyk - Sro 12 Lut, 2014
maziek napisał/a: | Fota jak fota, ale laski! |
pes napisał/a: | maziek, a GO dobra? |
fatman napisał/a: | Nie wiem jak GO ale... GO-GO byłoby OK |
maziek - Sro 12 Lut, 2014
GO-GO, ale rozdzielczość mi nie odpowiada ...
Izap - Nie 23 Lut, 2014
48 i prośba o konstruktywną krytykę
Fawu - Sob 01 Mar, 2014
Cytat: |
48 i prośba o konstruktywną krytykę |
Czy ćwiczysz szermierkę? Cięcie przez twarz wyśmienite To rzuca się w oczy przede wszystkim
Andrzej.M. - Sob 01 Mar, 2014
Horrror! jak by mi coś takiego nad fontanną wyrosło - Hospody pomyłuj... ! Fajne chmury i perspektywa ( o konwersji na cz-b jako oczywistej nie piszę).
Dobre, ale wolałbym inaczej skadrowane - albo więcej "przodu" albo pion. Za dużo jest tych gałęzi po prawej.
Dopracował bym niebo - cudne rzeczy się tam dzieją ale za jasno.
Tu znowu brakuje świateł... Jak przewołana odbitka...
No tak , jak przerwa w klubie GO-GO?
Czemu kwadrat? Niebo bardzo jasne - jak wypalone... I światła na twarzy się z nim zlewają. O cięciu kolega napisał.
kojut - Sob 01 Mar, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Dopracował bym niebo - cudne rzeczy się tam dzieją ale za jasno. |
Zakupiłem nowy skaner o lepszej gęstości, który zdecydowanie więcej wyciąga ze świateł. Jutro będę miał czas, to wrzucę inną wersję.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Tu znowu brakuje świateł... Jak przewołana odbitka... |
Chciałem spróbować cyfrowego cz-b i jak widać nie wyszło...
Dzięki za opinie.
mozer - Sob 01 Mar, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Fajne chmury i perspektywa ( o konwersji na cz-b jako oczywistej nie piszę). |
Ale co masz na myśli - skopałem konwersję czy nie?
fazi75 - Nie 09 Mar, 2014
49.
Izap - Wto 11 Mar, 2014
50
fazi75 - Nie 16 Mar, 2014
51
52.
maziek - Nie 16 Mar, 2014
To se bobry podjadły...
RadekBolso - Pon 17 Mar, 2014
Co o nich sądzicie? Proszę o krytykę i ewentualnie jakieś miłe słowo (jeżeli sobie na nie zasłużyłem). Pozdrawiam
muzyk - Pon 17 Mar, 2014
Numeracja schrzaniona.
Poniżej wg. takiej jaka powinna być.
52 - jasne partie w oryginale przepalone, a próba ich ratowania widoczna - szara biel.
53 (schody i napis na drzwiach) za ciemne trochę, ewentualnie mogłoby być delikatnie podostrzone
54 (starsza pani z kwiatkiem) - hmm, podejrzewam, że zdjęcie bez pozwolenia
ale fajne.
fazi75 - Wto 18 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | 52 - jasne partie w oryginale przepalone, a próba ich ratowania widoczna - szara biel. |
Bzdura
muzyk - Wto 18 Mar, 2014
fazi75 napisał/a: | Bzdura |
To widać na zdjęciu.
pioroon - Wto 18 Mar, 2014
Subiektywnie w 53. bym czerń wyciągnął bardziej.
fazi75 - Wto 18 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | To widać na zdjęciu. |
No włąsnie nie, bo brzepałów tam nie było. A ,że zdjęcie ci się nie podoba, to trudno. Jakoś to zniese
muzyk - Wto 18 Mar, 2014
fazi75 napisał/a: | No włąsnie nie, bo brzepałów tam nie było |
Hmm, ta biel... szara biel wygląda jak po naprawie przepałów, stąd o nich napisałem, ale zauważ, że nie upieram się i skoro mówisz, że jest inaczej, ok.
fazi75 napisał/a: | A ,że zdjęcie ci się nie podoba, to trudno. |
tego nie napisałem. 52 bardziej, a na 53 u góry przy krawędzi mały stempel liścia by mógł być uskuteczniony.
maziek - Wto 18 Mar, 2014
Tak, tak, jak jest przepał, choćby na jednym pixelu, to dyskwalifikacja. To pewne. Taki np. Kossak to lubił przepalać*, strasznie się środowisko burzyło.
52 bardzo dobre. Starsza pani niczego nie wnosi.
*dawać farbę prosto z tubki, bez zmieszania na palecie.
fatman - Wto 18 Mar, 2014
A ja tam przepalankę lubię
Najlepiej jak cukier pali się i kapie prosto ze skórki od chleba do butelki
kojut - Sob 22 Mar, 2014
55.
muzyk - Sob 22 Mar, 2014
Kojut, mało kontrastu plus dużo nieostrości dają wrażenie, że to zdjęcie jest poruszone.
cobalt - Nie 23 Mar, 2014
Nr 55 - miało być B&W, a wyszło totalnie szare. Zdjęcie wygląda jak wygenerowane z automatu. Ostrość leży.
kojut - Nie 23 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | Kojut, mało kontrastu plus dużo nieostrości dają wrażenie, że to zdjęcie jest poruszone. |
Scena była mało kontrastowa- to raz. Dwa, to ten obiektyw (Rikenon P) na pełnej dziurze tak ma.
cobalt napisał/a: | Nr 55 - miało być B&W, a wyszło totalnie szare. Zdjęcie wygląda jak wygenerowane z automatu. Ostrość leży. |
Przeterminowany prawie trzy lata Acros plus przeterminowany R09 Spezial- ja się dużego kontrastu po takiej kombinacji nie spodziewałem
Ok.
Cofam co napisałem. Dzięki za rady, trochę poprawiłem i wyszło tak:
55a
kojut napisał/a: |
Ok.
Cofam co napisałem. Dzięki za rady, trochę poprawiłem i wyszło tak:
55a
| Niestety nic się nie ładuje.
kojut - Nie 23 Mar, 2014
cobalt, no u mnie się wyświetla. W razie czego to to zdjęcie jest tu http://pix.ie/kojut/3525042/size/800
Teraz widzę. Kontrast większy, ostrość też, a co do tego, czy nie za ciemne nie mam zdania.
Ogólnie lepiej niż poprzednio.
muzyk - Nie 23 Mar, 2014
Kojut. 55a zdecydowanie lepsze.
P.S. Nie ma co się spinać
kojut - Nie 23 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | Kojut. 55a zdecydowanie lepsze. |
Dzięki.
muzyk napisał/a: | P.S. Nie ma co się spinać |
Nie spinam się Pierwszy post poszedł zaraz po przebudzeniu (do roboty siódmy dzień- jeszcze sześć zostało) i przed kawą. Po kawie (10 minut później) i trzeźwym spojrzeniu na fotkę musiałem Wam już przyznać rację
kufel - Nie 23 Mar, 2014
kojut, z dwojga złego 55a lepsze
RadekBolso, 52 całkiem.
fazi75, nie wiem czy tam przepal czy nie (skoro mówisz ze nie to nie było zapewne) ale uwaga co do odbioru wody (51) wg mnie słuszna. nie za ciekawie to wygląda.
fazi75 - Wto 25 Mar, 2014
56.
axidus821 - Pią 28 Mar, 2014
57.
maziek - Pią 28 Mar, 2014
57 - porządna fota .
axidus821 - Pią 28 Mar, 2014
Dzięki maziek
infocyk - Nie 30 Mar, 2014
58.
krisv740 - Nie 30 Mar, 2014
infocyk, fajnie wypatrzone....
ale...
nie wiem dlaczego bardzo chciałbym wiedzieć co jest po prawej stronie (pomost)
chyba trochę inne proporce zdjęcia były by lepsze jeśli już rozpatrujemy to zdjęcie, za dużo nieba i ziemi...
lubię łajby.... - wszystkie...
infocyk - Pon 31 Mar, 2014
krisv740 napisał/a: | infocyk, ...bardzo chciałbym wiedzieć co jest po prawej stronie (pomost)… |
w sumie nie widać prawej strony z dwóch powodów: 1) bo były tam brzydko wycięte trzciny i 2) bo 50-ka tego i tak nie obejmowała .
Można było przyciąć górę i dół, kosztem proporcji 3:2. Rozważałem jeszcze wariant bez pomostu.
Fredas_147 - Pon 31 Mar, 2014
axidus821 - 57 fajnie wyszło, jedyne zastrzeżenie to mam do zbyt ciemnego dołu, wiem że płyty chodnikowe to nic ciekawego, ale chyba zbyt mocno odwracają uwagę od tematu.
krisv740 - Pon 31 Mar, 2014
infocyk, wersja bez pomostu imho dużo lepsza.
pomost swoim ukształtowaniem pociąga mimowolnie wzrok w prawo...
axidus821 - Pon 31 Mar, 2014
Fredas_147 a mnie jakoś to nie przeszkadza ale dzięki za opinię
fatman - Pon 31 Mar, 2014
56 i 57 - bardzo na tak.
59. Chiemsee
pes - Wto 01 Kwi, 2014
59 też bardzo na tak
dragossani - Wto 01 Kwi, 2014
60.
61.
62.
fatman - Wto 01 Kwi, 2014
dragossani, ładna seria. Szczególnie 60 mi się podoba.
Tutejszyn - Wto 01 Kwi, 2014
dragossani, baaaardzo fajna seria. 62 podoba mi się szczególnie. Postać na pierwszym planie jest bardzo wyrazista. Idealne street photo.
muzyk - Wto 01 Kwi, 2014
Ten z 62, to chętnie by przypier... albo i Ci chałupę wysdził jakby mógł. Za to, że go cykłeś.
dragossani - Sro 02 Kwi, 2014
Te fotki robiłem w dość konserwatywnej dzielnicy Stambułu. Generalnie dało się odczuć, że jestem intruzem.
Jar - Sro 02 Kwi, 2014
dragossani napisał/a: | Te fotki robiłem w dość konserwatywnej dzielnicy Stambułu. Generalnie dało się odczuć, że jestem intruzem. |
Zastanawiałem się, w którym rejonie robiłeś te konkretne fotki. Ja tak miałem w dzielnicy Fener nad Złotym Rogiem, dokładnie te same klimaty i w ogóle nie odważyłem się wyciągać aparatu "na ludzi". Wrażenie niesamowite, bo nawet na tureckiej prowincji nie zawsze jest łatwo takie typy znaleźć w takiej masie. A tu taki "inny świat" 10-15 minut marszu od głównych ulic w rejonie od Aksaray po SultanAhmet, gdzie panowie w garniturkach, panie w modnych spódnicach, europejsko-zachodni szyk (mówimy o miejscowych, nie turystach). Polecam taką teleportację tam i z powrotem. Wrażenie tym większe, że trafiłem tam bynajmniej nie w pierwszej podróży do Turcji. Inna rzecz, że Stambuł (mimo 4 wizyt) poznałem jednak w dość ograniczonym zakresie. Całkiem sporo miejsc uwiecznionych w galerii dragossani-ego (całość linkowana wczoraj w innym wątku) było mi nie znanych z autopsji.
Pozdrawiam i gratuluję fotek
-J.
infocyk - Sro 02 Kwi, 2014
63.
fatman - Czw 03 Kwi, 2014
infocyk, no 63 to jest Bracie... w cyc !!!!
dragossani - Czw 03 Kwi, 2014
@Jar: Te z ortodoksami to głównie okolice meczetu Fatih. Wstrzeliłem się akurat w niedzielny "Dua vakti" więc było co fotografować. Wiadomo, że w takich miejscach najlepiej pstrykać możliwie dyskretnie - ale da się. Z agresją się w każdym razie nie spotkałem.
pioroon - Pon 07 Kwi, 2014
Seria z opuszczonego gospodarstwa. Wszelkie uwagi mile widziane.
64-69
Ostatni jako zaproszenie do kolejnego pomieszczenia, które już wkrótce...
muzyk - Wto 08 Kwi, 2014
Pioroon, świetnie, że czarno białe wstawiasz!
Polecam do LR plugin Silver Efex Pro 2, bądź Topaz BW.
Co do samego kadrowania miałby ewentualnie kilka drobnych uwag.
Wszystkie w sumie kadry są po skosie - tak lubisz?
64. Lewy i górny róg - trochę za dużo nieładu artystycznego w kadrze
Nie wiem, czy nie wyeksponowałbym tych buciorów na tej półce inaczej (35 mm dałby tutaj radę).
65. Niepotrzebna ręka, lewa część nieostra - ok, ale belka poprzeczna u góry już ostrzejsza. Może ten skobel warto byłoby na wprost skadrować, albo totalnie z dołu?
66. W zasadzie brakuje albo większej ostrości, albo więcej ziarna względnie "brudu" w zdjęciu.
67. Hmm, czemu nie, chociaż może zamiast ogółu wszystkiego na raz, tzn. wszystkich przedmiotów, bardziej coś wyeksponować, "opowiedzieć"?
68. Ostrość skupiłbym bardziej na latarce, a w dolnym lewym, żeby kawałek tej niższej deski wychodził dokładnie z rogu kadru (z tym wychodzeniem linii z rogów to tak mi się jakoś widzi w takich kadrach, gdzie jest możliwość takiego wyprowadzenia linii).
68. Zdecydowanie kadrowałbym na wprost, z murem oknem i okienkiem w kadrze.
Poza tym, jakby całą serię tak jak teraz jest przybrudzić, jakaś winieta, ziarno, lomo, itp. myślę, że to by też dodało pieprzu do tych fot.
pioroon - Wto 08 Kwi, 2014
muzyk, dzięki!
Jakoś tak po skosie mi podeszło tym razem, nie jestem na niego zafiksowany
Z buciorami trochę kombinowałem, właśnie miałem dać w kolorze do galerki, to zobaczysz czy to to później.
Skobel - taki był zamiar z ostrością ... Trochę mnie ta 'brudna' łapa denerwuje, chciałem ją ciut 'oczyścić' ale nie umiałem
Jeżeli chodzi o detal to właśnie się gryzłem trochę, bo w sumie chciałem bardziej miejsce pokazać. Przyszło mi wczoraj do głowy takie coś: ujęcie ogólne + szczegół z danego miejsca i taka seria powiedzmy pięciu par ... nie wiem czy by było nudne?
Dzięki za uwagi! Będę brał pod uwagę za 2 tygodnie
pes - Wto 08 Kwi, 2014
pioroon napisał/a: | Trochę mnie ta 'brudna' łapa denerwuje, chciałem ją ciut 'oczyścić' ale nie umiałem | hmm... mydło się nada
pes napisał/a: | hmm... mydło się nada |
Nie doszedłem jeszcze do tej opcji w LR
muzyk - Wto 08 Kwi, 2014
pioroon napisał/a: | Nie doszedłem jeszcze do tej opcji w LR |
Jest taka opcja w głębi LR - PUMEX.
mozer - Wto 08 Kwi, 2014
Nie, to jest pod LR - ostrość: bokeh/mydło.
douche - Wto 08 Kwi, 2014
to może takie lamerskie zdjęcia totalnie amatorskie, ot wpadł pomysł do łba i poszłyśmy kupić puszkę farby do sklepu nie mniej jednak, zabawa była przednia
70
douche, nie chciałbym was spotkać w lesie na plenerku
pioroon, wcale się nie dziwię
mozer - Wto 08 Kwi, 2014
douche, niezłe:) A ta farba to czerwona była?
71. To u mnie nuda
mozer, tak
mozer - Wto 08 Kwi, 2014
douche, to czemu nie pokazujesz w kolorze?
Już drugi raz to dzisiaj piszę, ale widziałbym tę fotę w 'filmowych' barwach
mozer, dałam bw, bo kolory czerwieni nie wyglądały na tyle realistycznie, jak bym chciała nawet po zmienieniu kolorów nie byłam z tego zadowolona, więc zostało bw, nie miałam już siły
edit: ps, nie bijcie, że w tym temacie kolor
w kolorze, oryginał 72
mozer - Wto 08 Kwi, 2014
douche, druga wersja całkiem spoko
pyton 44 - Sro 09 Kwi, 2014
mozer napisał/a: | douche, druga wersja całkiem spoko |
tylko że faktura materiału spod " krwawej plamy" znikła
i kolor "krwi' -jak dla mnie - mniej wiarygodny niż na oryginale
najbardziej z całego zdjęcia podoba mi się ręka w dolnym prawym rogu
muzyk - Sro 09 Kwi, 2014
ło matyldo!
Ale normalnie... horror, że aż farba się leje z monitora
fajna zabawa
pioroon napisał/a: | 71. To u mnie nuda |
a gdzieź Ty polzał ?
ło dżizas!
Jakieś drągi ...
mozer - Sro 09 Kwi, 2014
pyton 44 napisał/a: |
tylko że faktura materiału spod " krwawej plamy" znikła |
ale na b/w też jej nie widać...
Ale racja - można by jeszcze pogrzebać, żeby nie była taka 'wypalona' na czarno/czerwono ta plama.
pioroon - Sro 09 Kwi, 2014
muzyk napisał/a: | a gdzieź Ty polzał ? |
To cały czas to opuszczone gospodarstwo Będzie tego więcej, a to było takie wyjście do prywatnego lasu.
mozer - Sro 09 Kwi, 2014
pingor
74.
mozer - Sro 09 Kwi, 2014
pioroon, tutaj całkiem fajna konwersja.
nienietaktak - Sro 09 Kwi, 2014
pioroon i drewno to niebezpieczne połączenie
aczkolwiek konwersja całkiem sprytna
Bawiłem się brushem, przyznaję się Drewno się pomazało tu i ówdzie.
mozer - Sro 09 Kwi, 2014
Pewnie tą szczotką, co wcześniej uciąłeś a teraz skleiłeś
muzyk - Sro 09 Kwi, 2014
No, widzę, że nowy fan od czerni do bieli wyrasta.
pes - Sro 09 Kwi, 2014
No ładnie ładnie umisz
pyton 44 - Sro 09 Kwi, 2014
75
muzyk - Sro 09 Kwi, 2014
W kadrze przeszkadza droga po prawej.
pioroon - Pią 11 Kwi, 2014
76. To już ostatnie z tym motywem obiecuję
fazi75 - Sob 12 Kwi, 2014
Nie obiecuj, nie obiecuj Bo i po co?
infocyk - Nie 13 Kwi, 2014
77. Wierzba.
multics - Pon 14 Kwi, 2014
Jestem zupełnie nijaki przy konwertowaniu zdjęć do BW, dlatego poproszę o komentarz do tego obrazka:
78
* by mz.multics, on Flickr
fatman - Pon 14 Kwi, 2014
Uuuuuuu !!!! multics GRATY !
Czuję tu słynną miejscówkę niedaleko A82 jako, że drzew tam mało .
a w tle czyż to nie stary poczciwy Buachaille Etive Mor ???
Pieknie zrobione i zacnie obrobione.
Zabawki Nika były w robocie?
Pierwsze zdjęcie w tym roku na tym wątku, które mi się naprawdę podoba !
mozer - Pon 14 Kwi, 2014
fatman napisał/a: | Pierwsze zdjęcie w tym roku na tym wątku, które mi się naprawdę podoba ! |
To po co wstawiasz fotki, które Ci się nie podobają? ;P
multics, dla mnie spoko - może tylko by tak zwiększyć kontrast nieba?
multics - Pon 14 Kwi, 2014
fatman, dzięki
Miejscówka strzał w 10.
Z zabawek w użyciu był D700 + 24-70 (24mm@F/16), B+W Big Stopper oraz Lee ND 0.6. Wszsytko do kupy dało 15 sekundową ekspozycję.
mozer, popracuję jeszcze nad niebem, dzięki za podpowiedź.
axidus821 - Wto 27 Maj, 2014
79.
lutum2012 - Sro 28 Maj, 2014
80.
fatman - Sro 28 Maj, 2014
axidus821, 79... Bardzo OK.
degol - Pią 30 Maj, 2014
multics, 78 świetne.
axidus821, 79 przyjemne
81
82
RadekBolso - Wto 03 Cze, 2014
83
Izap - Pon 09 Cze, 2014
84. Co myślicie ? Prośba o konstruktywną krytykę,dziękuję.
T.B. - Pon 09 Cze, 2014
84 - miłe dla oka. Tylko dlaczego czarno-białe?
Wiem - tak chciałeś.
mozer - Pon 09 Cze, 2014
Izap, to Twoje zdjęcie kojarzy mi się z wcześniejszym Nie wiem czy o to chodziło...
moronica - Pon 09 Cze, 2014
tak sie bawie
85
86
87
muzyk - Pon 09 Cze, 2014
Moronica, świetne foty, zwłaszcza ta z kwiatkami, tyle, że...
widzisz te pręgi na niebie?
moronica - Pon 09 Cze, 2014
muzyk, widze chmurke
muzyk - Pon 09 Cze, 2014
moronica napisał/a: | widze chmurke |
Chyba mam zbyt paździerzowy monitor, który pokazuje półkoliste linie na zdjęciu, gdy się przedobrzy z kontrastem itp.
moronica - Wto 10 Cze, 2014
posteryzacja? to moze niech ktos inny sie wypowie, ja u siebie posteryzacji nie zauwazam
mozer - Wto 10 Cze, 2014
moronica, na Eizo nic niepokojącego nie widzę. Może bardzo na siłę można lekkiej się dopatrzeć na tym z kwiatkami, ale to już taka specyfika JPEGów. W oczy nic mi się nie rzuca.
muzyk - Wto 10 Cze, 2014
mozer napisał/a: | na Eizo nic niepokojącego nie widzę |
a skoro tak, to mój paździerz pokazuje tego full.
Jaki masz eizo?
mozer - Wto 10 Cze, 2014
Flexscan S2100
JPG kiepsko radzi sobie z gładkimi powierzchniami - szukasz dziury w całym.
Usjwo - Wto 10 Cze, 2014
Te kwiatki sa bardzo dobre w kolorze, wiec 86 moze jechac do kosza
moronica - Wto 10 Cze, 2014
Usjwo, akurat te zdjecia byly robione w celu, do ktorego taki czysty kolorowy letni klimat moze nie pasowac, wiec moze sie okazac ze bede te wszystki zdjecia tak psula
maziek - Wto 10 Cze, 2014
Ja na crt też nic niepokojącego nie widzę!
fatman - Wto 10 Cze, 2014
88.
moronica - Sro 11 Cze, 2014
89
RadekBolso - Czw 12 Cze, 2014
90
degol - Pią 13 Cze, 2014
Izap, 84, moją uwagę przyciąga twarz modelki, a zegar mi przeszkadza w jej odbiorze, ale nie to chciałem napisać, a ... brakuje mi jakby ostrości
moronica, 85 zajebiście mi się podoba kadr ... ta "siódemka" zdecydowanie lepsza od tego co pokazałaś w galerii !
Wspomnę jeszcze, że ja ze swoimi schodami nie wpadłem na takie "skosy"
" Moje schody "
moronica graty za " siódemkę" moją najjjj cyfra
OKI, coś dam od siebie
91
lcf - Pią 13 Cze, 2014
91 świetne .
92.
http://i.imgur.com/Yr1Zcsr.jpg
Zmieniłem na link ze względu na rozmiar niezgodny z regulaminem forum
moronica - Pią 13 Cze, 2014
degol, siodemka?
mozer - Pią 13 Cze, 2014
moronica, schody i niebo układają się kształtem w cyfrę 7.
degol - Pią 13 Cze, 2014
moronica napisał/a: | degol, siodemka? |
siódemka - ja widzę siódemkę, tworzą ją schody z obłokami
Powtórzę, 85-ka bardzo mi się podoba.
moronica - Pią 13 Cze, 2014
degol, a, dzieki
RadekBolso - Sob 14 Cze, 2014
93.
cobalt - Nie 15 Cze, 2014
94.
lcf - Nie 15 Cze, 2014
95.
moronica - Nie 15 Cze, 2014
96
97
98
Sunders - Nie 15 Cze, 2014
moronica, co to/96-98/?
zabudowania fortu w Newhaven
Sunders - Nie 15 Cze, 2014
Najciekawsze wydaje mi się 97.
nie tylko tobie https://www.facebook.com/events/612185332222144/
multics - Nie 22 Cze, 2014
99
90s - Nie 22 Cze, 2014
100.
Shanghai by Sanches90s, on Flickr
degol - Wto 24 Cze, 2014
moronica, 98 przypomniało mi forty z Zegrza Płn.
90s, 100 wysoko zacząłeś lata
moronica - Wto 24 Cze, 2014
101
Andrzej.M. - Sro 25 Cze, 2014
moronica napisał/a: | zabudowania fortu w Newhaven | Konkretnie - wygląda na podstawę wieży artyleryjskiej...
Wykorzystanie fortów również na kulturę czy imprezy nie jest niczym nowym - http://www.mdkfort49.krakow.pl/ , http://www.fortykleparz.pl/ .
102.
komor - Czw 26 Cze, 2014
AndrzejM.Makuch, naprawione.
Andrzej.M. - Pią 27 Cze, 2014
Serdeczne dzięki! Widać że sezon urlopowy w pełni - nikt nie ma czasu żeby choć trochę ponarzekać... czyżbym się obróbki nauczył? Choć wiem że nasze góry to temat ograny i zwyczajny...
90s - Pią 27 Cze, 2014
moronica, Świetne zdjęcie, gratulacje.
AndrzejM.Makuch, Dużo lepiej jak kolorowe wersje, klasa
maziek - Sob 28 Cze, 2014
Mnie na żadnym monitorze nie wydaje się dobre. Brak szczegółów, a co obróbki po prostu ściemnione na "mroczne", obwódka widoczna. Kadr też mi nie ten teges, ani tektoniczny, ani dynamiczny. Wolałbym kolorowe.
Wojmistrz - Pon 30 Cze, 2014
103.
Andrzej.M. - Pon 30 Cze, 2014
maziek napisał/a: | Kadr też mi nie ten teges, ani tektoniczny... |
Przepraszam - możesz jaśniej? Kadr tektoniczny??? Od 20 lat nie mam żywego kontaktu ze szkołą i studentami - więc wybacz - jeśli przeoczyłem...
mozer - Pon 30 Cze, 2014
Tektoniczny - p(ł)yty nie urywa ;P
T.B. - Pon 30 Cze, 2014
http://pl.wikipedia.org/w..._(architektura)
maziek - Wto 01 Lip, 2014
Tektoniczny - w architekturze wyrażenie-wytrych: przemyślany, z oczywistym pomyslem ale też odnośnie bryły - stabilny, grawitacyjny, czyli nieprzewracający się optycznie. Czyli można powiedzieć "spokojny" - nie dynamiczny. Czyli wręcz przeciwnie niż w geologii . Taki pałac kultury jest tektoniczny (się nie przewraca optycznie) - a żuraw gdański nie. Wyrażenie starocie .
Chodziło mi o to, że kadr niezdecydowany (IMO oczywista).
P.S. 104
_13_jacek - Wto 01 Lip, 2014
105.
cobalt - Sro 02 Lip, 2014
Nr 105 - dziwny kadr.
Technicznie - widziałem lepsze zdjęcia.
Wojmistrz - Sro 02 Lip, 2014
cobalt, pomyśl, że oni właśnie sobie mówią "dzień dobry panu"
cobalt - Sro 02 Lip, 2014
Wojmistrz napisał/a: | cobalt, pomyśl, że oni właśnie sobie mówią "dzień dobry panu" |
Cieć mówi raczej "będę cię zjadł" .
axidus821 - Czw 03 Lip, 2014
106.
Wojmistrz - Czw 03 Lip, 2014
106 tych czarnych kropek nie dało się wystemplować? Fajnie zaznaczone łopaty śmigła.
lcf - Pią 04 Lip, 2014
axidus821 106 fajne ujęcie .
witkot - Sob 05 Lip, 2014
axidus821--dobre jest nawet bardzo.Czarne kropki pod stempelek.
Szkoda że wiatrak tak centralnie........ale chmurki rewelka.
fatman - Sob 05 Lip, 2014
axidus821, - dobra fota !
90s - Nie 06 Lip, 2014
axidus821, również dołączam się do zachwytów. świetny kadr i obróbka.
Ale jak już wspomniano do czyszczenia fotka.
muzyk - Nie 06 Lip, 2014
axidus821 napisał/a: | 106.
IMG_9107-Edit.jp |
Fota fajna, ale matryca... zasyfiona
axidus821 - Pon 07 Lip, 2014
nie, nie Panowie matryca nie jest zasyfiona to są ptaki...ale mam też ten kadr z wystemplowanymi zwierzakami
poza tym dziękuję za pochwalne słowa za ten kadr
mam jeszcze jedną wizę na ten wiatrak ale to musi nadejść odpowiednie chwila na to
Andrzej.M. - Pon 07 Lip, 2014
podoba mi się szczególnie to "zaczepienie" śmigłem o smugę chmur (idących po przekątnej od dołu do dolnego śmigła) rozciągniętych - jakby "zassanych" przez wiatrak i zdążajacych w to samo miejsce tych ciemnych będących powyżej... Możn by rzec - że to śmigło pędzi te chmury... "wytwórca burz"?
muzyk - Pon 07 Lip, 2014
axidus821 napisał/a: | nie, nie Panowie matryca nie jest zasyfiona to są ptaki... |
hehe, wygląda jak zasyfiona.
Wojmistrz - Wto 08 Lip, 2014
axidus821, postaw się na miejscu widza. Jeśli nie można rozpoznać, że to ptak, to na myśl przychodzi tylko jedno.
axidus821 - Wto 08 Lip, 2014
Wojmistrz, przez to napisałem, że mam już wersję poprawioną bez ptaków
Wojmistrz - Sro 09 Lip, 2014
axidus821, no ty masz, to może jeszcze się nią z nami podziel
fazi75 - Nie 13 Lip, 2014
107.
maziek - Pon 14 Lip, 2014
Z wody zrobiła sie trawa.
axidus821 - Wto 15 Lip, 2014
108. wersja poprawiona. bez "brudnej matrycy"
mozer - Wto 15 Lip, 2014
axidus821, mi w tym zdjęciu nie pasuje sposób zacieniania słupa w górę - wygląda to sztucznie. Reszta spoko.
Wiesz co? w raw-ie też jest cieniowanie słupa więc to jest spowodowane słońcem z prawej strony gdzie chmury nie były jeszcze nagonione i promienie się jeszcze przebijały.
90s - Wto 15 Lip, 2014
Ja raczej bym powiedział że przez wirujące łopaty masz taki spadek światła w tych partiach.
no ale one aż tak szybko się nie kręciły. ty byl czas 1/30 do tego zdjęcia.
mozer - Wto 15 Lip, 2014
axidus821, hm, nie używałeś żadnego filtra połówkowego?
nie, żadnego tym razem. przeważnie używam polara ale tym razem nie był potrzebny bo wiedziałem, że i tak to będzie BW
moronica - Wto 15 Lip, 2014
axidus821, polar do fotografii czarno-bialej piekna sprawa
wiem bo wyciąga strukturę...ale tutaj miałem założony ale zdjąłem go bo nie pasował mi efekt dający przez polara...
matys - Czw 31 Lip, 2014
109.
Big Ben by Matys_ldn, on Flickr
Andrzej.M. - Czw 31 Lip, 2014
Fotografowanie z długim czasem naświetlania może i bywa efektowne albo modne, ale trzeba ten czas sensownie dobierać, tak żeby efekt coś pomógł przekazać. Dla mnie ta woda za bardzo lód przypomina takie coś rozmazane , jest albo za długo albo za krótko eksponowane. Krócej może było by ciekawie. Dłużej - gdyby dodać mgłę...
fatman - Czw 31 Lip, 2014
matys, a dla mnie jest bardzo Ok.
matys - Pią 01 Sie, 2014
AndrzejM.Makuch, kombinowałem z ekspozycją, z kontrastem, chciałem nieco przygasić wodę, może nieco zblurować. Na samym końcu wrzuciłem pseudo ziarno, jakąś winietę i... Powstało około 6 wyjściowych fotek. Przejrzałem, porównałem i ta pierwsza, że tak powiem najprostsza wydawała mi się najlepsza, wrzuciłem ją tutaj.
A w ogóle jakbyście RAWa zobaczyli
Co do mgły, to mogę dodać ale w listopadzie, nie teraz...
bassotronic - Pią 01 Sie, 2014
Nie wiem czy w dobry dział się wstrzeliłem, może powinienem to podciągnąć pod INNE ale pierwsza moja propozycja to BM więc daję tutaj.
Raczka w dwóch odsłonach, oceńcie.
axidus821 - Czw 07 Sie, 2014
112.
mozer - Czw 07 Sie, 2014
axidus821, to drzewo to chyba hej tam gdzieś nad czarną wodą
axidus821 - Czw 07 Sie, 2014
baaaaardzo daleko było chyba dalej aniżeli chmury
Usjwo - Czw 07 Sie, 2014
mozer napisał/a: | axidus821, to drzewo to chyba hej tam gdzieś nad czarną wodą |
no,no,no... o polityce to tu nie wolno
mozer - Czw 07 Sie, 2014
Awaria reaktora to chyba nie temat polityczny
Usjwo - Czw 07 Sie, 2014
awaria juz nie, ale miesce gdzie ten ulan wsiadal (i skad on sie tam wzial) to juz prawie prowokacja
maziek - Czw 07 Sie, 2014
Wsiadał Kozak a nie ułan.
Usjwo - Czw 07 Sie, 2014
maziek napisał/a: | Wsiadał Kozak a nie ułan. |
Wersje sa rozne, w zaleznosci od stezenia...
maziek - Czw 07 Sie, 2014
Widocznie wszystko się dewaluuje...
Wojmistrz - Czw 07 Sie, 2014
bassotronic, w 111. chyba monitor mi się popsuł bo widzę w kolorach
110. kompozycja daje wiele do życzenia, temat słaby, przesadziłeś z głębią, co nie wyszło na dobre bo ostry rękawek i ratowanie tego przez clarity dało opłakane skutki,
W 111 jeśli upierasz się na tak płytką głębię, to chyba ciekawiej by było dać ostro rączkę lewą, a jeśli nawet nie, to zobacz, że zmarnowałaś kawał GO na belkę (czyżby FF), a prawa ręka jest ostra tylko do połowy.
bassotronic - Pon 11 Sie, 2014
Masz rację, ale niestety jak to dzieckiem, jego rączki zmieniają swoje położenie tak szybko i tak często, że nie ma czasu na "dopracowanie"
lcf - Wto 12 Sie, 2014
113.
dragomint - Sob 16 Sie, 2014
114.
lcf - Czw 21 Sie, 2014
115.
axidus821 - Czw 21 Sie, 2014
116.
arietiss - Pią 22 Sie, 2014
115 mi się podoba!
witkot - Pią 22 Sie, 2014
Ooo "Szarlotę" widać.
Całkiem fajne 116
mozer - Pią 22 Sie, 2014
axidus821, pikne chmurki.
90s - Sob 23 Sie, 2014
115 i 116, obie mi się podobają:)
psylo - Sob 23 Sie, 2014
116 mi się bardzo widzi... mam tylko pytanie skąd ta świecąca linia na linii horyzontu widoczna głównie w prawej części kadru?
[ Dodano: Nie 24 Sie, 2014 14:55 ]
pozwolę sobie wrzucić wersję bw tego co umieściłem w innym dziale...
117.
clouds by psylocybin, on Flickr
fatman - Nie 24 Sie, 2014
psylo, O żesz Ty...
117 = CZAD !
multics - Nie 24 Sie, 2014
psylo, wow!
psylo - Nie 24 Sie, 2014
rozumiem, że stosunek konwersji do b/w zdał egzamin... czekałem głównie na słowo fatmana.... wydaje mi się jednak, że ziarno zbyt duże jest.... pozdrawiam wszystkich co patrzą...
[ Dodano: Pon 25 Sie, 2014 00:04 ]
multics, nie żebym chciał w jakiś sposób urazić.... bardziej kojarzę po prostu zdjęcia fatmana w tego typu sytuacjach i stąd bardziej znaczące było to słowo.... choć każde jest wielkie bo dla mnie stanowiło to tylko dokumentację... miło mi się ponownie z Wami podzielić...
Andrzej.M. - Pon 25 Sie, 2014
Pyszne chmurki!
cybertoman - Wto 26 Sie, 2014
Trafiony zatopiony!
fatman - Wto 26 Sie, 2014
Coś w temacie Wigier jeszcze.
118.
Wojmistrz - Sob 30 Sie, 2014
119.
Usjwo - Pią 05 Wrz, 2014
120. Tkaczka
bassotronic - Pią 05 Wrz, 2014
120 zacne
90s - Pią 05 Wrz, 2014
Usjwo, klasa fotka !
Usjwo - Sob 06 Wrz, 2014
Dobrze ze Canon ma maly DR
robertrobert1 - Pią 12 Wrz, 2014
121.
bassotronic - Sro 24 Wrz, 2014
122.
infocyk - Sob 27 Wrz, 2014
123. Wędkarz.
multics - Nie 28 Wrz, 2014
infocyk, świetnie wyszło.
degol - Nie 28 Wrz, 2014
123 ciasno od góry, mnie sie podoba.
fatman, 118, spokój
psylo, 117, "odlotowe" te chmury
robertrobert1, 121 interesujące. Pierwsze co pomyślałem, ze to foto Daniela
124
Poniższe foty nazbierane w m. Swarzewo/ Kaszuby w dn. z 12 na 13 sierpnia/2014 w noc Perseidów:
125
126
127
128
129
130
fatman - Pon 29 Wrz, 2014
degol, najbardziej mi pasi 128 z serii.
Ten człowiek "robi" to ujęcie.
arietiss - Pon 29 Wrz, 2014
degol, świetne te wiatraki!
Fawu - Czw 02 Paź, 2014
arietiss napisał/a: | degol, świetne te wiatraki! |
Tak, mnie naj... 125
degol - Pią 03 Paź, 2014
fatman, ten gość, to Ja
arietiss, miło mi,
Fawu, fajnie sie poukładało na 125, b. je lubię.
tsergairl - Pią 03 Paź, 2014
Witam serdecznie,
jako, że pierwszy post, to o sobie kilka słów
Mam aparat (luszczanke) i wiem, ze jak ustawie to kółko na zielony kwadracik to zawsze mi wychodzą piekne zdjęcia
a na serio , lubuje sie w landszaftach (w szczególności BW) i w foto studyjnym
reszte niech osądzą inni
tak czy owak, wrzucając kolejnego mojego gniota licze na kilka słów krytyki (albo pochwały )
Pozdrawiam
Krzysztof
no to jadziem z pierwszym
132
multics - Pią 03 Paź, 2014
tsergairl, świetny start Podoba się.
moronica - Pią 03 Paź, 2014
tsergairl, piekna miejscowka i fajna konwersja
tsergairl - Pią 03 Paź, 2014
Dziekuje za pierwsze opdowiedzi i w ddatku takie miłe
to cieszy
zapomnialem dodac co to i gdzie to
MIjsce nazywa sie Dark Hedges (google maps:55.136362, -6.383963)
w Irlandii Północnej , osławione ostatnimi czasy przez serial "Game of Throne" (chyba ) kiedy robilem to zdjecie to byl ostatni miesiac bez ludzi w tamtych rejonach, ponic teraz dzieki serialowi podjeżdzają tam całe autobusy
witkot - Pią 03 Paź, 2014
tsergairl--Piękny początek.
Witamy
Zimą bez liści będzie jeszcze piękniej.
Pozdrawiam
lcf - Pią 03 Paź, 2014
tsergairl 132 bomba, trzymaj ten poziom .
tsergairl - Sob 04 Paź, 2014
Dzieki za odpowiedzi
no to jeszcze jedno z wycieczki po Irlandii Północnej:
133
Muzeum Tytanica w Belfascie
90s - Sob 04 Paź, 2014
132. super ujęcie i miejsce, gratulacje.
Szkoda że mgły nie ma jeszcze.
muzyk - Nie 05 Paź, 2014
132 zwłaszcza - rewelacja!!!
133 też świetne, ale w cieniu 132.
fatman - Nie 05 Paź, 2014
132 - bardzo dobre
To od jakiegoś czasu mekka fotografów.
Wiele już zdjęć widziałem tego miejsca ale w b&w rzadko się trafia.
Gratulacje!
tsergairl - Nie 05 Paź, 2014
Piękne dzięki wszystkim za odpowiedzi
Cieszą
132 -
Tak miejsce jest dosc znane szczególnie na wyspie , a jeszcze właśnie to, że kręcono tu ten serial stało się jeszcze bardziej znane i to już nie tylko wśród fotografów
mgła - owszem, ale kurcze już tyle tych zdjęć z mglą , mgłą poranną z ludźmi etc jest
poza tym byłem am o 5 po południu wiec cieżko było o mgłę
133 - szkoda , że już się mniej podoba
dobra to zmiana tematu
tym razem trochę sportowej akcji
134 Szach i mat
90s - Nie 05 Paź, 2014
a co to za miejsce bo nie znam a chętnie pooglądam inne prace.
kilka postów wyzej napisalem
ale zaden problem powtorzyc
MIjsce nazywa sie Dark Hedges (google maps:55.136362, -6.383963)
w Irlandii Północnej , osławione ostatnimi czasy przez serial "Game of Throne" (chyba ) kiedy robilem to zdjecie to byl ostatni miesiac bez ludzi w tamtych rejonach, ponic teraz dzieki serialowi podjeżdzają tam całe autobusy
90s - Nie 05 Paź, 2014
tsergairl, dzięki za odpowiedź, sam bym się spakował i tam pojechał:) ścieżka robi wrażenie.
fatman - Nie 05 Paź, 2014
tsergairl, - bardzo podoba mi się ostatnia praca (134).
multics - Nie 05 Paź, 2014
tsergairl, jest klimat na 134 Może kapkę szkoda uciętej ręki.
Dzięki za słówko
134 - eeee tam, taki tam selfi , sie mi graba w kadrze nie mieściła
ps
na 134 jest jeszcze jedna rzecz co mnie wkurza, ale jak nie zwróciliście uwagi to znaczy ze nie jest to az takie widoczne
multics - Nie 05 Paź, 2014
tsergairl, chodził może o dwie pionowe kreski wychodzące z korony króla?
Dokładnie , tam stał taki cholerny stojak na owoce , chromowany, no i przez niego ten zonk
[ Dodano: Pon 06 Paź, 2014 01:47 ]
No to troche podciągne statystyki wypowiedzi i dodam kilka w kilku działach
mam nadzieje, że bury nie dostane , no chyba ze wg was gnitów nawrzucam to przyjmę to na klatę
135 Na pierwszy ogien tego posta, taka spacerówka:
136 tu druga spacerówka z innego dnia, różne już opinie słyszałem o tym pstryku, jestem ciekaw Waszego zdania
137
no i w tym secie jeszcze jedno, moj synek 4 miesiace temu. sam nie wiem , czy moze sie podobać czy tu juz wskakuje "patrzenie familijne"
czekam na opinie, smialo mozna pisac wszystko nie ubliżając tylko modelom
krisv740 - Pon 06 Paź, 2014
imho:
135-bardzo, ale wolałbym "czyste" oczy
137-słodkie i piękne
136-i tu jest najgorzej... - podoba się, ale czegoś jest za dużo... może tematów ...
fatman - Pon 06 Paź, 2014
tsergairl, te 137... graty Panie.. GRATY !
degol - Pon 06 Paź, 2014
tsergairl, szach mat - świetne
tsergairl - Pon 06 Paź, 2014
Dzieki za słówko
coś tu mały ruch z fotkami , cos nas mało zostało fanów BW , no tak teraz sie kolorki liczą
jadziem dalej
138
139
T.B. - Pon 06 Paź, 2014
tsergairl napisał/a: | no tak teraz sie kolorki liczą |
Ludzie dzielą się - oprócz innych podziałów - na młodych ludzi i starych ludzi.
Młodzi ludzie nie wyobrazają sobie, że nie ma kolorowych zdjęć, nie ma kolorowego telewizora, nie ma żadnego (!) telewizora, nie ma telefonu (żadnego!), nie ma samochodu, nie ma dżinsów, nie ma coca-coli, nie ma..., nie ma..., nie ma..., nie ma..., nie ma..., .... ..... ... ....
I dlatego młodzi ludzie myślą, że czarnobiała fotografia, to "coś innego". A często coś innego utożsamiane jest z czymś fajnym.
Starzy ludzie - gdy byli jeszcze młodzi - mogli sobie pomarzyć o kolorowych zdjęciach, o kolorowej telewizji, o coca-coli, o ..., o ..., o ..., ..., ..., ...
I dlatego starzy ludzie uważają, że czarnobiałe zdjęcie to przeszłość, staroć, ograniczenie, które z rodością odłożyli do lamusa, gdy tylko mogli to zrobić.
tsergairl - Pon 06 Paź, 2014
No to ja jestem inny ,
Bo ani nie za stary , ani juz nie mlody ,
Na tyle stary , ze pierwszym aparatem jakim mialem byl Druh , a na tyle mlodym , ze codziennie rano pamietam jeszcze jak sie nazywam,
I jakos cholercia wole bw
Cos o pstrykach?
T.B. - Pon 06 Paź, 2014
tsergairl napisał/a: | Cos o pstrykach? |
Twoje zdjęcia podobają mi się bardzo - wszystkie. To z dzieciakiem też. Jako zdjęcie, bo rzeczywiście w dużym stopniu "robi" je sam dzieciak, ale to jest nieuniknione. Pytałeś też o to z odbiciem w okularach. Dla mnie jest to taki żarcik fotograficzny - ale udany żarcik.
Szkoda tylko, że nie są kolorowe Bardziej niż stalowe, podobają mi się czerwone róże. Ale cóż - nie można mieć wszystkiego
[ Dodano: Pon 06 Paź, 2014 22:42 ]
Na wszelki wypadek dodam, bo jesteś tu nowy, że jestem amatorem.
Chociaż douczam się w przyśpieszonym tempie, podstawowa ocena, którą potrafię wystawić, to podoba się/ nie podoba się. Nie przykładam do zdjęcia linijek, nie wyczytuję exifa itede itepe. Ale z drugiej strony uważam, że niektórzy zbyt łatwo zapomnieli o, i zbyt pochopnie odrzucili dwa proste słówka: "ładne" i "brzydkie".
fatman - Pon 06 Paź, 2014
tsergairl napisał/a: | coś tu mały ruch z fotkami , cos nas mało zostało fanów BW , no tak teraz sie kolorki liczą
|
Zajrzyj na wątek z architekturą.
tam wstawiamy też sporo B&W.
http://forum.optyczne.pl/...r=asc&start=360
muzyk - Pon 06 Paź, 2014
134 jest ZAJEBISTE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
90s - Wto 07 Paź, 2014
T.B. napisał/a: | Ludzie dzielą się - oprócz innych podziałów - na młodych ludzi i starych ludzi.
Młodzi ludzie nie wyobrazają sobie, że nie ma kolorowych zdjęć, nie ma kolorowego telewizora, nie ma żadnego (!) telewizora, nie ma telefonu (żadnego!), nie ma samochodu, nie ma dżinsów, nie ma coca-coli, nie ma..., nie ma..., nie ma..., nie ma..., nie ma..., .... ..... ... ....
I dlatego młodzi ludzie myślą, że czarnobiała fotografia, to "coś innego". A często coś innego utożsamiane jest z czymś fajnym.
Starzy ludzie - gdy byli jeszcze młodzi - mogli sobie pomarzyć o kolorowych zdjęciach, o kolorowej telewizji, o coca-coli, o ..., o ..., o ..., ..., ..., ...
I dlatego starzy ludzie uważają, że czarnobiałe zdjęcie to przeszłość, staroć, ograniczenie, które z rodością odłożyli do lamusa, gdy tylko mogli to zrobić. |
To Twoja teoria?
tsergairl, 99% tutaj zamieszczonych zdjęć możesz skatalogować w odpowiednich wątkach tematycznych na forum. masz sporo w architekturze portrecie krajobrazie itd. sam temat jest dość dziwny bo powinien też być wątek fotografia kolorowa:)
moronica - Wto 07 Paź, 2014
trzeba kawe i herbate odstawic do lamusa i pic wylacznie cocacole
kozidron - Wto 07 Paź, 2014
moronica napisał/a: | trzeba kawe i herbate odstawic do lamusa i pic wylacznie cocacole |
piwo też i tylko dlatego, że robią je od tak dawna, dlaczego? Widziałem już różne teorie, jedne zabawne inne głupie ta nawet nie należy do żadnej z tej grupy.
Pomysłodawcy już dziękujemy
T.B. - Wto 07 Paź, 2014
90s napisał/a: | To Twoja teoria? |
Gdyby to był cytat, zaznaczyłbym to i podał autora. Ale u Ciebie to nie działa. U Ciebie działa coś takiego:
- robię czarno białe (buraczkowo białe, jakośtam białe), bo schrzaniłem kolor.
kozidron - Wto 07 Paź, 2014
T.B. napisał/a: | U Ciebie działa coś takiego:
- robię czarno białe (buraczkowo białe, jakośtam białe), bo schrzaniłem kolor. |
i zamiast napisać coś na humorem to ciągniesz tą idiotyczną teorię
Jeżeli kiedyś twoje zdjęcia osiągną chociaż 5% tego co już (teraz) prezentuje 90s swoimi fotografiami, to zaczną Cię tu klepać. Na razie to jesteś w ciemnej d...e kolorystycznej i do tego nie masz za grosz dystansu do siebie.
T.B. - Wto 07 Paź, 2014
moronica napisał/a: | trzeba kawe i herbate odstawic do lamusa i pic wylacznie cocacole |
Ty najlepiej odstaw ziółka, moronica.
90s - Wto 07 Paź, 2014
T.B. napisał/a: |
Gdyby to był cytat, zaznaczyłbym to i podał autora. Ale u Ciebie to nie działa. U Ciebie działa coś takiego:
- robię czarno białe (buraczkowo białe, jakośtam białe), bo schrzaniłem kolor. |
teoretyk i psycholog fotografii
T.B. - Wto 07 Paź, 2014
Witam prezesa klubu.
tsergairl - Wto 07 Paź, 2014
Ja piernicze, ile postow na marne, ile niepotrzebnie wduszonych klawiszy
zamiast sie kłócić o ...... , byscie lepiej cos zarzucili, ewnetualnie wypowiedzieli sie w dziale ludzie
T.B. - Wto 07 Paź, 2014
Coś zarzucili - dobre. W klubie teoretyków?
Ale może - z pełnym uszanowaniem - Prezes przyjmie Twoją petycję.
tsergairl - Sro 08 Paź, 2014
jadymy dalej z towarem , bo cos malo o zdjeciach bylo, pewnie sie nie podobają
140 Zasobnik wody dla miasta Belfast
141 Kolejne z moich ulubionych miejsc w IRL , Gougane Barra
T.B. - Sro 08 Paź, 2014
Podobają się. Kadry super.
Nie wiem tylko, dlaczego w telewizji mówili, że Irlandia to zielona wyspa?
to prawda, to zielona wyspa, wszystko zielone, non stop , caly rok, od tego zielonego to ... yhmmm.. sie chce
dlatego wole bw , chociaz przez chwile nie widze zielonego
psylo - Sro 08 Paź, 2014
no to czas ponownie zaniżyć forum po wstawkach tsergairl'a...
142. (bo tsergairl pomylił numerację na ostatnim)
tsergairl ładnie tworzysz efekt wyjściowy, który się mi widzi... jest czysto i poukładane...
Oooops , sorry
A co zaniźyć? Bo nie czaje
A i dzieki za koment
Ok, skumałem czacze
Juz nie przesadzaj, Twoje tez calkiem , calkiem , fajowe niebo i kto by pomyslal ze na Piątkowem takie niebo
psylo - Sro 08 Paź, 2014
nieba uraczysz tu o wiele ciekawszego często i nie 'piątkowie' a winogrady ;> a moje foty to zwykłe pstryki starające się ujarzmić w kadrze zachowania pogody, jak się ostatnimi czasy okazuje...
Ooops, sorka za pomylke, myslalem ze wieze tv na piatkowie ,
Ale wiesz ja zynder z Wildy wiec tamtej czesci miasta nie znam
psylo - Sro 08 Paź, 2014
wieże owszem na piątkowie ale nie o granice oliwić zbroje... wracając do tematu to tylko na chwilę obecną udaje mi się w b/w określić w takim stopniu chmury... skondensowana para ma to do siebie, że lubi szarości bo wie, że dobrze w niej wygląda...
witkot - Czw 09 Paź, 2014
tsergairl--Powiem krótko.
Piękne foty kolego- piękne.
degol - Pią 10 Paź, 2014
tsergairl, 141 podoba się.
[ Dodano: Pią 10 Paź, 2014 16:43 ]
143
Fredas_147 - Pią 10 Paź, 2014
tsergairl , psylo - piękne foty, gratulacje! Widziałbym je u siebie na ścianie w dużym formacie.
142 - może podbiłbym nieco cienie, żeby zwiększyć jeszcze bardziej dramaturgię
90s - Pią 10 Paź, 2014
degol, fotka robi wrażenie, technicznie to czasochłonne ale jakbyś wyprostował krzyż a chmury i reszta została jak jest to dopiero by wgniatało w podłogę:)
tak czy inaczej super strzał
Fredas_147 - Sob 11 Paź, 2014
wakacyjny strzał...
tsergairl - Sob 11 Paź, 2014
143 - Giewont sie podoba
moje kolejne dwa to:
145 - Park Narodowy w hrabstwie Donegal
146 - En Errigal
90s - Sob 11 Paź, 2014
tsergairl, 146 świetne!! nic dodać nic ująć.Nawet bym przyciął nieba i te wierzchołki drzew by mieć większe zbliżenie na tonący w chmurach wierzchołek góry.
dzieki, kurde Errigala , juz i tak przycinałem, tam byy tez stemplowane slupy telegraficzne i cykam sie ze jak jeszcze bardziej dotne , to juz bedzie to mocno widac
Dzieki za rade
90s - Sob 11 Paź, 2014
tsergairl, powinni łapy ucinać za te słupy itp badziewie w takich miejscach
albo fotograf do doopy , bo mogl sie tak ustawić, aby, albo wmontowac słupy w kompozycje, albo tak aby ich nie bylo widać
fatman - Sob 11 Paź, 2014
tsergairl, dobre !
Wyglada jak Fuji
Dzięki
cholera mam jednak zepsuty umysł
Jak napisałeś Fuji to pierwsze co pomyslalem o jakiej puszce piszesz, dopiero potem przypomniałem sobie o górze
Wojmistrz - Sob 11 Paź, 2014
tsergairl, opanuj słownictwo
Wojmistrz napisał/a: | tsergairl, opanuj słownictwo |
OOOPS , przepraszam , sie wiecej nie powtorzy
w ramach przeprosin kolejne dwa
147 MIejsce zwane Healy Pass , granica miedzy hrabstwami Crok i Kerry
148 I jeszczejedno ujecie z Silent Valley
wybaczone ?
certainbeing - Sob 11 Paź, 2014
myślę że powinniście to podzielić na cyfrową fotografię czarno-białą i "prawdziwą"
bo nawet jak widać po zdjęciach to zupełnie inna bajka
degol - Nie 12 Paź, 2014
90s napisał/a: | degol, fotka robi wrażenie, technicznie to czasochłonne ale jakbyś wyprostował krzyż a chmury i reszta została jak jest to dopiero by wgniatało w podłogę:)
tak czy inaczej super strzał |
Można spróbować
psylo - Nie 12 Paź, 2014
a jo do znudzenia wrzucę gnioty związane z widokiem na niebo:
149.
150.
tsergairl - Nie 12 Paź, 2014
149 - helikopter mnie wkurza
150 - bajka
Fredas_147 - Nie 12 Paź, 2014
tsergairl - gratuluję poziomu, świetne kadry i bardzo fajna czysta obróbka (nie wiem jak to nazwać ale zdjęcia wydają mi się takie świeże), w b&w duże lepsze niż pozostałe Twoje w kolorze
psylo - też kapitalne, tylko na cholerę ten dół w 149 pliiiss??? Ciąć tuz nad dachem, heli i maszt potraktować stempelkiem.
Poradzicie coś nt. 144 (sorki zapomniałem o numeracji) celem doskonalenia warsztatu?
psylo - Nie 12 Paź, 2014
bo jakby ściąć dół to i chmur by nie było.... co prawda można wzięć to w kwadrat ale raczej więcej uda niż doda....
tsergairl - Pon 13 Paź, 2014
Fredas_147 napisał/a: | tsergairl - gratuluję poziomu, świetne kadry i bardzo fajna czysta obróbka (nie wiem jak to nazwać ale zdjęcia wydają mi się takie świeże), w b&w duże lepsze niż pozostałe Twoje w kolorze
Poradzicie coś nt. 144 (sorki zapomniałem o numeracji) celem doskonalenia warsztatu? |
Dzieki za koment
w czym robisz BW ? , moze bedzie mozna cos wiecej doradzic
dorzucam kolejne dwa:
151
152 i taki mały "sefik"
T.B. - Pon 13 Paź, 2014
Mimo wszystko ładniejsza jest dziewczynka na 151.
certainbeing - Pon 13 Paź, 2014
bardzo ładne pasemka na 152
Sunders - Pon 13 Paź, 2014
Ale 152 też niezłe
Fredas_147 - Pon 13 Paź, 2014
psylo - wnioskuje, że upierasz się przy standarodwych formatach, ale czy to taki grzech od nich odejść i przyciąć tylko dół? Chyba lepszy jest dobry kadr i niestandarodwy fromat niż standarowy format a gorszy kadr?
tsergairl - 144 BW robione w Machinery, a Ty w czym robisz?
tsergairl - Pon 13 Paź, 2014
Fredas_147 napisał/a: |
tsergairl - 144 BW robione w Machinery, a Ty w czym robisz? |
Silver Effex
niestety tego softu co Ty masz znam,
da sie tam operowc filtrami? jezeli tak to na Twojej fotce pokombinowalbym z dolozeniem filtra zółtego , fajnie by to dociemnilo niebo
kompozycja foty jest ok , wiec co tu wiecej pisac
Daniel*1977 - Sro 15 Paź, 2014
153
Meat to eat by Daniel Kulinski, on Flickr
kojut - Pią 17 Paź, 2014
154.
tsergairl - Nie 19 Paź, 2014
154 - to kliszakiem robione ?
no to jeszcze dwa dodam tu
155
156
arietiss - Nie 19 Paź, 2014
156 fajny pomysł!
mozer - Nie 19 Paź, 2014
Mi się też podoba
moronica - Nie 19 Paź, 2014
156 oklepany motyw. za to 155 bardzo mi sie podoba
witkot - Wto 21 Paź, 2014
moronica napisał/a: | 156 oklepany motyw. za to 155 bardzo mi sie podoba |
A tam zaraz oklepany
Fajne i tyle.
mozer - Sro 22 Paź, 2014
witkot, moronica sobie ciągle klepie takie selfie, więc dla niej oklepany
multics - Nie 09 Lis, 2014
157.
lcf - Pon 10 Lis, 2014
158.
––––
przemek1978 - Pon 10 Lis, 2014
159
Może nie do końca BW,lecz sadze ze tu pasuje
Trochę nie śmiałe pokazuje ta prace.ale raz kozie śmierć
certainbeing - Pon 10 Lis, 2014
tsergairl napisał/a: | 154 - to kliszakiem robione ? |
kiszakiem prędzej
kojut - Pon 10 Lis, 2014
tsergairl napisał/a: | 154 - to kliszakiem robione ? |
Tak.
muzyk - Wto 11 Lis, 2014
przemek1978 napisał/a: | .ale raz kozie śmierć
|
ekhm
bassotronic - Wto 11 Lis, 2014
160.
certainbeing - Sro 12 Lis, 2014
woda trochę ruszona
bassotronic - Sro 12 Lis, 2014
159. bym chętnie zobaczył w BW
kufel - Nie 30 Lis, 2014
dawno nic nie wrzucałem...
z szuflady , Wiedeń
161.
Vienna metro by kufel1985, on Flickr
[ Dodano: Nie 30 Lis, 2014 18:58 ]
Ps. nie muzyk, nie pytałem o pozwolenie osób na zdjęciu
mozer - Nie 30 Lis, 2014
kufel, a jechałeś dokądś, czy wracałeś, czy może przemieszczałeś się między kolejnymi celami podróży? A walizkę miałeś czy plecak? Bo wiesz, bardzo nas interesują okoliczności powstania tego zdjęcia!
dcs - Nie 30 Lis, 2014
mozer,
widzisz, że stał na krawędzi... czekał na nadjeżdżający pociąg ...
" i tak mnie już nie pozwą" -myślał sobie
i pewnie dziś już nie chce o tym gadać.
Bądź delikatniejszy.
90s - Nie 30 Lis, 2014
mozer, i najważniejsze czy te wszystkie osoby wyraziły zgodę:)
a tak serio to bardzo dobre zdjęcie
fazi75 - Nie 30 Lis, 2014
90s napisał/a: | to bardzo dobre zdjęcie |
Myślę podobnie. Trochę przeszkadzają ludziska PDR
mozer - Nie 30 Lis, 2014
Ludzi bym przyciął i troszeczkę mniej czerni zostawił.
kufel - Nie 07 Gru, 2014
dcs napisał/a: | widzisz, że stał na krawędzi... czekał na nadjeżdżający pociąg ...
" i tak mnie już nie pozwą" -myślał sobie
i pewnie dziś już nie chce o tym gadać.
Bądź delikatniejszy. |
Dzięki za opinie, zdjęcie faktycznie niedopracowane, robione w pospiechu. wrzucam z nieco innym kadrem:
162. lepiej?
Vienna metro2 by kufel1985, on Flickr
mozer - Nie 07 Gru, 2014
kufel, stanowczo.
kozidron - Nie 07 Gru, 2014
Cytat: | kufel, a jechałeś dokądś, czy wracałeś, czy może przemieszczałeś się między kolejnymi celami podróży? A walizkę miałeś czy plecak? Bo wiesz, bardzo nas interesują okoliczności powstania tego zdjęcia! |
mozer, weź daj spokój zapomniałes dodac czy na torach była rdza i czy powstała juz w katalogu, bo kufel mógł nie zrozumieć zartu i interesujących tylko dla muzyka arkanów powstania fotografii
Ps. rdza na tych torach mogła powstać juz w Belgi oczywiście pod nadzorem chińskiej kontroli jakości, bo jakby inaczej
kufel - Nie 07 Gru, 2014
kozidron napisał/a: | mozer, weź daj spokój zapomniałes dodac czy na torach była rdza i czy powstała już w katalogu, bo kufel mógł nie zrozumieć zartu | załapałem...
mozer napisał/a: | Ludzi bym przyciął | done
mozer napisał/a: | i troszeczkę mniej czerni zostawił. | co tą czernią?
90s - Nie 07 Gru, 2014
kufel, nic nie tnij jest idealnie, zrób to zdjęcie porządnie bo miejsce ma potencjał i nie wiem czy ludzie nie psują odbioru. Fajnie byłby zobaczyć bez nich, ewentualnie na dalszym planie z jedną osobą dla skali i nie poruszoną.
Ale i tak biorę to jak jest:)
mozer - Nie 07 Gru, 2014
kufel, wydaje mi się, że lepiej by było jakby ten ekran/billboard (?) w środku czerni był w mocnym punkcie, tyle
muzyk - Pon 08 Gru, 2014
kozidron napisał/a: | Ps. rdza na tych torach mogła powstać juz w Belgi oczywiście pod nadzorem chińskiej kontroli jakości, bo jakby inaczej |
Czekam do wiosny...
kufel - Pon 08 Gru, 2014
90s napisał/a: | zrób to zdjęcie porządnie | wiesz no, nie często bywam w Wiedniu Ale najprawdopodobniej w przyszłym roku poprawię, bo zamierzam się wybrać ponownie.
mozer napisał/a: | kufel, wydaje mi się, że lepiej by było jakby ten ekran/billboard (?) w środku czerni był w mocnym punkcie, tyle | ja celowo chciałem go umieścić w środku w poziomie. jak będę miał okazje to jeszcze pokombinuje w tym miejscu.
za uwagi dzięki!
infocyk - Pon 15 Gru, 2014
163. Pod górkę.
muzyk - Wto 16 Gru, 2014
Świetne!
kwscore - Nie 21 Gru, 2014
164.
lcf - Czw 25 Gru, 2014
165.
muzyk - Czw 25 Gru, 2014
164 - ma power.
165 - w zasadzie... obluszcowane drzewo. Znam temat, bo tam gdzie mieszkam, sporo jest takich drzew.
Co do obróbki... za bardzo starałeś się czernie rozjaśnić, stąd dość dużo "wyblakłej" szarości.
lcf - Czw 25 Gru, 2014
muzyk wiadomo, żaden baobab - ale jakoś tak wpadło w oko jak przechodziłem . Niskie kontrasty przy cz-b pasowały mi do tej sceny, ale faktycznie chyba ciut przesadziłem. Dzięki za komentarz.
muzyk - Czw 25 Gru, 2014
lcf napisał/a: | ale jakoś tak wpadło w oko jak przechodziłem |
Luz.
Nie mieszka w Afryce
infocyk - Pią 26 Gru, 2014
166. Też drzewo.
multics - Sob 27 Gru, 2014
To ja teraz dużo, mam nadzieję że nie "niezdrowo"
167.
168.
169.
170.
171.
wrotek - Wto 30 Gru, 2014
172 - do dziś nie wiem czyje to
mozer - Sro 31 Gru, 2014
wrotek, dlaczego tak krzywo? Dlaczego tak szaro? Przy konwersji na cz.-b. trzeba trochę pokombinować...
wrotek - Sro 31 Gru, 2014
to zdjęcie w oryginale jest czarno-białe. nie robiłem konwersji. co do pozostałych - kwestia niestety ustawienia. teren prywatny itd - ciężko tam podejść postaram się poprawić
173. lekko poprawione
mozer - Sro 31 Gru, 2014
wrotek, a to jaka była klisza? A może Leica z monochromatycznym CCD?
Zresztą to nie zmienia faktu, że jak źle się naświetliło, to trzeba później poprawić...
|
|