|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Canon EOS 400d czy nikon d40x
norbi06 - Czw 21 Lut, 2008 Temat postu: Canon EOS 400d czy nikon d40x Witam
Mam zamiar kupić lustrzankę i zastanawiam się między dwoma modelami. są to modele bardzo zbliżone do siebie. Czytałęm testy a także wypowiedzi różnych osób i im więcej czytam tym mniej wiem. Może ktoś używa albo miał okazje robić którymś aparatem zdjęcia i może coś o nim powiedzieć. Nikon kusi mnie małą ilością szumów nawet przy większych czułościach, ale ma tylko 3 pola Af, brak silniczka, no i chyba gorzej ostrzy zdjęcia, ale za to ma lepszy kitowy obiektyw i większy zakres tonalny, karty SD (chociaż i tak są stosunkowo niedrogie), synchro z lampą 1/500.
Co do canona to ma on wbudowany silniczek, lepsze ostrzenie zdjęć (to z opinii innych), 9 punktowy Af, po wgraniu softu ma też polskie menu, poza tym ma więcej dostępnych akcesori (lampy, szkła itp). Do wad należy przede wszystkim nieco większe szumy niż D40x, gorszy obiektyw kitowy niz w nikonie (a na razie nie mam kasy na inny, ale jak na razie mi powinien wystarczyć), synchronizacja z lampą 1/200 Słyszałem również że lampa wbudowana jest też gorsza niż w nikonie.
Co do zdjęć to raczej będą to fotografie rodzinne, dziecko czasem może jakaś wycieczka (czyli zabytki itp), rzadko krajobrazy. Zależy mi na szybkiej odpowiedzi ponieważ zastanawiam się już nad kupnem lustrzanki ponad miesiąc i musze coś w końcu wybrać a chciałbym do końca lutego wybrać. Głównie chodzi mi dobrą jakość zdjęć i małe szumy na zdjęciach. Chciałbym się dowiedzieć jeszcze jak jest z korektą blysku w tych modelach, oraz korektą obrazu (wydaje mi się ze nikon w tym zakresie ma większe pole manewru),
MM - Czw 21 Lut, 2008
Na początek polecam ten wątek. W związku z nim obecny zamykam.
|
|