|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Jaki to obiektyw? Proszę o pomoc!
zuza400 - Pią 03 Sty, 2014 Temat postu: Jaki to obiektyw? Proszę o pomoc! Witam! Wrzucam kilka zdjęć obiektywu, który znalazłam jakiś czas temu. Domyślam się, że ktoś go zgubił, jednak szukanie właściciela byłoby ciężkie. Mimo że kompletnie nie znam się na fotografii , to sądzę, że jest w dobrym stanie. Swoją przygodę ze zdjęciami mam zamiar dopiero zacząć. Dlatego proszę o pomoc (jeśli jesteście w stanie) określić jaki to typ obiektywu i ewentualnie do jakiego aparatu pasuje. Zdaję sobie sprawę , że ze zdjęć może to być niemożliwe, ale bardzo proszę!
Andrzej.M. - Pią 03 Sty, 2014
Porst Zoom 7,5-45 Macro , nie wiem czy dobrze widzę bo albo ma stałe światło 1,8 albo skalę odwzorowania 1 : 1,8 - sama lepiej przeczytasz. Mam wrażenie że może to być obiektyw do kamery filmowej - o czym świadczą zarówno gwint jak radełkowanie na pierścieniach (do silników AF i zoomu). Średnica części gwintowanej wygląda mi na dość uniwersalną M42x1 ale to trzeba zmierzyć (średnica tej części 42mm i skok gwintu 1mm). Jeśli jest mniejsza (np 39 lub 36)- to na bank filmowy, jeśli M42x1 - może nadawać się do różnych lustrzanek.
Ktoś może tego obiektywu szukać - dobrze że nie pokazujesz numeru seryjnego - w twoim mieście pewnie są jakieś kluby fotograficzne czy lokalne ogłoszenia w których można się rozpatrzyć i osobę właściciela namierzyć, a raczej pozwolić by on ciebie znalazł . Oczywiście przysługuje ci znaleźne.
mavierk - Pią 03 Sty, 2014
Internet niewiele na jego temat mówi bez głębszego szukania.
Podepniesz najprawdopodobniej pod micro 4/3 czy nexa. Ale nie mam pojęcia czy będzie krył całą klatkę.
komor - Pią 03 Sty, 2014
Jeżeli to ma ogniskową typu 7.5–45 mm i światło f/1.8 to na bank jakiś malutki format kryje.
jaad75 - Pią 03 Sty, 2014
Wygląda na CCTV, pewnie jakiś C-mount. Nie wiem, jak można w ogóle pomyśleć, że to m42...
dcs - Sob 04 Sty, 2014
...nie ma przysłony /?/
|
|