forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - do uzytkowników Nikona D40x - Bulb

powiedzmyzefoto - Czw 21 Lut, 2008
Temat postu: do uzytkowników Nikona D40x - Bulb
Prosze o pomoc użytkowników aparatu Nikon D40x. Chodzi mi o wyzwalanie migawki w czasie B - Bulb. Proszę powiedzieć mi czy wyzwolenie migawki odbywa się:
- poprzez wciśnięcie spustu po czym zamknięcie odbywa się poprzez nacisnięcie drugi raz,
- czy poprzez trzymanie wciśniętego przycisku spustu przez cały czas wyzwalania.
(w analogowej lustrzance miałem poprzez wciśnięcie...następnie żeby zakończyć naświetlanie wciskało sie drugi raz, natomiast w cyfrowych aparatach spotkałem się z tym, że trzeba trzymać cały czas...co jak dla mnie mija się z celem długiego naświetlania).
O ile przy pierwszej możliwości drgania są minimalne, bo tylko podczas naciśnięcia to przy drugim sposobie jest to całkowicie bez sensu). Za kilka dni kupię D40x, więc jeżeli w trybie Bulb trzeba trzymać to odrazu zdecyduję się na kupno pilota. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

mnich - Czw 21 Lut, 2008

odrazu zdecyduj sie na kupno pilota. W D80 bulb realizowany był poprzez trzymanie przycisku i zapewne w d40x jest tak samo :)
goltar - Czw 21 Lut, 2008

instrukcja D40x napisał/a:
Shutter speed Description
bulb Shutter remains open while the shutter-release button is held down.
--
Optional remote control required. Select mode M, choose a shutter speed of “bulb,” and
then select delayed remote or quick-response remote mode ( 33). Shutter opens
when the shutter-release button on the remote control is pressed and remains open for
thirty minutes or until the button is pressed a second time.